Egy kis PC mod - Ventilátor szabályzók Kínából - STW 6002 és 6041 teszt

2014.08.25. 10:00

mrgergoke

Nemrégiben mononukleáris protondeszinkronizáció elvén működő, 3 fázisú, mákdarációs szabályzókat vettem. Most, hogy minden nő elhagyta a blogot, beszélhetünk a prosztata problémákról. Nekem nincs. Remélem, nektek sincs.

Szóval megvettem a képen látható két ventilátorszabályzót. Nem sokan kereshetnek itthon ilyesmit, mert olyan elképesztően drágák és ritkák voltak, amíg árultak valahol ilyesmit, hogy csak egy fanatikus tudta rávenni magát, hogy a HUN eladó kezébe nyomja a közel 4 nullával végződő papírt. Bezony, egy normális, valamirevaló ventiszabályzó itthon egy tízes is simán lehet, az pedig baromi sok. Tessék meggyőződni a kínálatról! Tudom, tudom, biztos lefizetett az oldal üzemeltetője. Én befizettem két ilyen vacakra is, alább az eredmény!

Képek

 

Előzetes - mit kő tudni?

Fontos megtárgyalni, hogy miért kell ez, kinek kell ez, mert az egyszerű halandó nem bírja feldolgozni, hogy valaki szabályozni akarja azokat a vackokat a gépében. Hát ha mén az ekszel, meg a szimsz anélkül is, akkor minek? Még soha nem hallottunk olyanról, hogy ventilátorszabályzás.

Na kérem, ez azért van, mert ha valaki erős, nagy fogyasztású, gyorsan melegedő és nagy hőt termelő eszközöket rak a gépházába, akkor ott bizony nagy meleg lesz rövid idő alatt. Eddig gondolom, tiszta. Egy számítógépházban jó esetben minden ventilátor szabályozva van, de:

 - ha az alkatrészek úgymond túl vannak hajtva, azaz jobban meghajtják őket, mint az gyárilag elő van írva, akkor sokkal jobban melegszenek, mint ha nem lennének

 - ha az alaplap kimenetei miatt nem szabályozható minden ventilátor

 - ha több ventilátor van bent, mint amennyit az alaplapra lehet csatlakoztatni, de nem akarjuk őket konstans maximális fordulatszámon üzemeltetni

 - ha úgy gondoljuk, hogy az alaplapunk túlságosan zúgatja a ventilátorokat, nem megfelelően szabályozza őket

 - stb.

Ezer meg egy oka lehet annak, hogy miért akarja valaki manuálisan, vagy félig-meddig manuálisan szabályozni a ventilátorait. Én több ok miatt is akarom. Az egyik az, hogy az alaplapom mindig jobban pörgeti őket, mint kellene, és ez zavar. Ha például nem bömböl éppen gépfegyverropogás, csak bámulok bele a zinternetbe, elég zavaró tud lenni, ha zúg a masina, mintha muszáj vóna. A másik az, hogy egy néhány hét múlva bemutatandó kínai processzorhűtőt is vásároltam nemrégiben, amin két ventilátor is van, mégsem egy csatlakozón vannak, hanem külön-külön. Ez baj, mert a hétköznapi alaplapokon csak egy procihűtő csatlakozó van, magam sem értem a kínaiak ezen tervezési elgondolását. Ezen felül még 3 darab venti van a gépházban, természetesen a videokártyáén felül.

Szóval eljutottunk oda, hogy tornádót csinálok a gépemben, és nem tudnám már hova dugdosni a ventilátorokat úgy, hogy azok ne zúgjanak folyamatosan. Erre jelent megoldást a szabályzó.

 

Mi ez, és hogyan működik?

Hogy mi ez, azt már nagyjából tudjátok. A működése egyáltalán nem bonyolult, bár amint később kiderül, a kínaiak ezt is képesek elcseszni, ráadásul meglehetősen pofátlan módon. Ezek a gépház előlapi foglalataiban beépíthető jó esetben fémházas izék. A beszerelése magától értetődő: felszabadítunk egy floppy méretű (3.5"), vagy CD-olvasó méretű (5.25") foglalatot az előlapon, betoljuk a gépházba a madzagokkal együtt, odacsavarozzuk, és ta-da, a behelyezés készen is van. Ezután jön az áram alá helyezése, és a ventilátorok megfelelő bekötése. Itt semmi lényegesre nem kell figyelnünk, a csatlakozók összetéveszthetetlenek, ezt nem lehet elrontani. A szabályzók mindig egy darab lány molexet kérnek, erről veszik a tápot, a szabályzás pedig kétféle lehet. Manuális, ha gombokkal, tekerőkkel, vagy érintőkijelzőn lehet kény-kedv szerint állítani a ventilátorok fordulatszámát, és automata, ha hőszenzorok adatai alapján saját programozása szerint pörgeti a ventiket.

 

Az STW tesók

Mivel az automata nekem nonszensz, mindkét megvásárolt termék manuálisan állítható. Mindkét termék az STW gyárából származik. Annyit elmondhatok mindkettőről, hogy a csomagolásuk megfelelő, és igényes. Még az olcsóbb verzió is nagyon kulturált dobozkában pihen, ezt az egyet jól csinálták. A nagyobbik, LCD kijelzős darab csomagolása egészen meglepett. Többszörösen lezárt kartondoboz, belül pedig szivaccsal védet szürke keményzacskóban a termék. Egy pillanatra azt hittem, hogy Jacko leesett orrát küldték nekem színes dobozban. Bocsi, Jacko, nem tiszteletlenségből írtam. Tényleg nem.

Nézzük a kisebbet először. A kisebb egy STW 6002 kódnevű szörnyeteg, melyet 8.16 dollárért vásároltam meg. Az ilyen kinézetűek itthon sem lennének olyan elképesztően drágák, de azért mégsem kapjuk meg 2000 forintért őket. Elég jó vásár ez, gondoltam, és mikor megjött, még mindig így gondoltam. Ami megváltoztatta kicsit a véleményem az az volt, hogy a tekerők nem működnek normálisan. A baj az velük, hogy jó 60%-ig el kell tekerni őket, mire növelni kezdik a ventik fordulatszámát. Mindegyik ugyanott kezd fogni egyébként, így a maradék 40%-ra van besűrítve a szabályzás teljes skálája. Nem lenne ezzel különösebb baj, hogy ilyen rövid úton kell finoman állítgatni a fordulatot, de ez azért mégis csak tré egy kicsit így. Amúgy látványos, nem giccses, és az említetten kívül semmi baja, tehát ha ez valakit nem zavar, akkor instant vétel szerintem.

A nagyobb egy STW 6041-es, amint látjátok, ennek már LCD kijelzője is van. Az előző volt a legolcsóbb 4 csatornás kütyü (azt jelenti, hogy 4 venti vezérlésére képes), ez pedig néhány termékkel utána állt, ám az árcédulája többszörösét mutatja, szállítással együtt 25.42 dolcsit fizettem (ebből kb. 17.5 a termék). Ezért már várhat az ember némi minőséget, egy ilyen tételre már azt mondja az ember, hogy ez pénz, adjanak is érte valamit. Adtak, csak nem teljesen úgy, ahogyan elképzeltem.

Képeken valóban látványos a dolog, videón is jól néz ki. Egészen addig, amíg mutat valamit a kijelzője. Amikor tudattam a kínaival, hogy a kijelző 10 perc után kikapcsol, vissza meg csak minden harmadik újraindításkor újabb 10 percre, akkor felkészülten válaszolt már, hogy ja, ja, tudja, olyankor ki kell húzni a tápcsatlakozóját, meg visszadugni annyiszor, ahányszor kell, hogy újra mutasson képet. Felkészültek a panaszos vásárlókra, az biztos. Csodálkoznának, ha a rizsét meg földesen hoznák ki talicskában, és mondanák hozzá mosolyogva, hogy tudják ám, hogy ez így nem jó, ki kell szedni a földből, meg lemosni, és akkor jó lesz. Nézne hülyén.

#SZERK1: épp most beszéltem az STW customer supportjával, és azt mondták, hogy megnézették a problémát a mérnökeikkel. A NYÁK-on nem találtak hibát, ellenben a tápkábelével van valami hiba. Azt mondta a kolléga, hogy küldene nekem új kábel hozzá, hogy elégedett legyek, csak drága a posta. Skype-on beszéltük meg ezeket a technikai részleteket. Én először nagyon kételkedtem benne, hogy a kábel legyen a hibás, de annyira erősködött, meg bizonygatta, hogy úgy van, hogy hiszek neki. Most épp elment a kép megint, úgyhogy megpróbálom buherálni kicsit. Annak viszont örülök, hogy emberien bánnak a vásárlókkal, nagyon segítőkész az asszisztens. Így azért egy kicsit más a véleménye az embernek egy gyártóról, ha körbeugrálják, miután rájöttek, hogy hibás terméket gyártottak. Ha sikerült valamit elérnem javítás terén, szerk2-ben tudatom majd!

A képernyő hibájától eltekintek most egy kicsit. A kütyü 5.25"-os helyre fér be, azaz pont egy CD-DVD író-olvasó alkalmatosság helyét igényli, ilyen mindig szokott szabadon lenni a gépen. Ugyanúgy négy venti szabályzására képes, ott a négy tekerője. Érdekesség, hogy a tekerőket nem ragasztották oda, minimális erőfeszítés hatására lejárnak. A a felület anyaga szerintem szálcsiszolt fém, vagy műanyagból egy jó utánzat. Az LCD panel körül fényes ezüstös bevonat van, tényleg jól mutat. A dizájnra egy szó sem lehet. Pluszt jelent, hogy a képernyő jobb oldalán egy négyágú hőmérsékletfa van, így az áramkörből a házba négy hőszenzor is kilóg, melyek elég hosszúak, hogy tetszés szerinti helyre elhúzzuk őket.

Annyira jó lenne ez az LCD kijelzős kontroller, ha nem lenne szar, hogy nagyon. A kijelző nem működésétől függetlenül a szabályzás még megy amúgy, azzal nincs baj. Szerencsére nincsenek összefüggésben.

Ja, nem is mondtam a legjobb tulajdonságát: szeret távvezetésekeset játszani, ugyanis minden egyes venti felkapcsolására (itt végig működik a tekerő, és a minimum itt ki is kapcsolja a ventiket, ez nagy plusz!) újabb hangszínű és hangerejű zúgást hallat. Könnyű megszokni egyébként, de az első fél órában baromi zavaró, utána meg fel sem tűnik, de áldás, ha lekapcsolják.

 

Két tróger

Egyik trógerebb, mint a másik. Na jó, ez azért kicsit erős volt. Hiába lenne jó mod a második még a zúgásával is, ha egyszer nem működik az LCD kijelzője, így nem néz ki NASA központi szerverének a kommersz irodai gépünk. Sajnos ez van. Nagyon bíztam ebben a két szabályzóban, és bár az elsőben nem csalódtam nagyot, mégsem az igazi. A másodikról így javítás előtt annyit mondanék, hogy minőséget akartak gyártani, de hiba csúszott a dologba. Előfordul az ilyesmi, csak nem szeretjük. Ha viszont tényleg javítható lesz, akkor baromira fogom szeretni ezt a vackot. Azt hiszem, ha lesz egy kicsivel több pénzem, megveszek egy érintőkijelzőset közel 40 dollárért, addig pedig megbuherálom ezt, vagy visszatérek a kisebbik verzióhoz.

#SZERK2ésfél: a 2-es ugye a javításnak van, itt pedig mást közlök. A gyártó éppen most állította fel friss weboldalát (azt mondják, hogy még nem tökéletes), tessék körbenézni, nekem tökre tetszik.

www.stw.hk

Itt viszont van egy csomó ventiszabályzó.

 

Uff.

Szólj hozzá!

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr976631779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása