Vészhelyzeti tűzgyújtó alkalmatosság teszt

2014.07.21. 10:00

mrgergoke

A ma bemutatott vacak egy szikra/lángkeltő eszköz. Lerí róla, hogy semmi másra nem jó, csak arra, hogy a túlélési fanatikusok magukat szórakoztassák vele a kertben, miközben hordányi zombit és poszt-apokaliptikus világot képzelnek maguk köré.Van egy kisebb testvére is, azt is kipróbáltam, a tovább után illesztettem be annak a képét. Arról még kevesebb jót tudok elmondani. Technikai részletek az izgatásra váró gombocska után.

Ahogy ígértem...

Képek

 

Ezmiez

Na, tisztázzuk: a két eszköz ugyanazon az elven működik, de van lényegi különbség köztük. Az utóbbi kisebb verzió egy csupasz szikrakő, míg az előbbi egy nagy darab magnézium (nyilván nem tiszta), plusz az oldalán a szikrakő.

 

Használatuk

A kisebbel csak annyi lehet csinálni, hogy a madzagjára kötött fém kaparó izével hirtelen súroló mozdulatokat teszünk a szikrakő felületén. Ezzel lehámozunk valamennyit, és az útközben begyulladó darabkák azokat is izzásba hozzák, amelyek nem gyulladnának meg maguktól. Ha lassan, és óvatosan csináljuk, akkor nyilván tudunk csak reszeléket is létrehozni. Aki nem tudja ezt ilyen formában elképzelni, annak leegyszerűsítem: régi, szikraköves öngyújtó. Pontosan úgy működik ez is, csak nem tekerjük, hanem kaparjuk, és sokkal nagyobb a szikrakő. Magyarul mennyi esélyünk van vele éhhalál környékén tüzet gyújtani? Jól gondoljátok, majdnem semmi. Azért majdnem, mert szikrát azért tudunk csinálni, és az már nem semmi.

Vessünk egy pillantást a nagyobbra. Ugye, hogy mennyivel meggyőzőbb? Mint mondtam, a nagy tömb valami magnéziumötvözet. Azt általános iskola óta remélem mindenki tudja, hogy a magnéziumnak van egy különleges tulajdonsága. Baromi forrón ég, a leírások szerint 550-600°C körül. Azon már azért lehet vadnyúl-húst sütni. A használata ennek is magától értetődő. Lekaparunk tetszés szerinti mennyiséget a magnéziumból (nem kell spórolni vele, mert rácseszünk, ha nem kaparunk le eleget), és rávakarjuk a szikrákat. Minél agresszívabban kaparjuk a szikrakövet, annál hamarabb fog leválni róla egy olyan begyulladt darabka, amely elég nagy ahhoz, hogy begyújtson egy darabka magnéziumot is. Utána meg úgyis izzásba jön az egész.

 

És ér ez egyáltalán valamit?

Jó kérdés. A kisebbik egészen biztosan nem. Ezt szerintem nyugodt szívvel kijelenthetem, az inkább csak egy vicc. A nagyobbikkal már lehetne kezdeni valamit, ha tényleg túlélésről lenne szó, bár ennek is használati feltételei vannak. Szélben például nyilvánvaló, hogy esélyünk sincs tüzet csinálni. Egyrészt azért, mert elfújja a reszeléket, másrészt meg azért, mert olyan kis lángból akarunk tüzet csinálni, hogy a legkisebb szellő is megfojtaná. Vízállónak vízálló ez az izé, de ha vizet is kaparunk róla a reszelékre szikrákkal együtt, akkor nyilván megint csak nehézkes lesz a tűzgyújtás. Száraz gazak, levelek, fűfélék, nád, háncs, stb. nélkül szintén nincs esélyünk fadarabokat meggyújtani vele. Ha viszont minden körülmény megfelelő, találunk száraz begyújtós anyagot, és elég reszeléket tudunk egy helyre kaparni, akkor nagyon jó eséllyel állunk a tűzgyújtásnak.

 

Összeomlott világ, gyilkos teremtmények, életükért küzdő állatias emberek

Ha beütne a szar, és valami filmbe illően durva világ jönne létre, akkor érne-e valamit? Jó kérdés, leginkább viszonyítás kérdése. Érni biztosan érne, csak a kérdés, hogy mennyit? Egy öngyújtó például nem romlandó termék, és bármelyik elhagyatott városkában, faluban, bármelyik üzletben, háztartásban találni egyet. Ilyet nem találni bárhol, körülményesebb a használata, biztos vagyok benne, hogy nem olyan hatékony, mint egy öngyújtó, a gyújtások számát figyelembe véve az élettartama is jelentősen rövidebb, viszont cserébe vízálló, és a mechanikai behatásokat messzemenően jobban tűri, mint egy mezei műanyag öngyújtó. Szerintem egy darabjaira hullott világban pont nem erre van szükségünk, de ha más nincs, akkor ez is jó valamire. Ha valaki tervezni akar, akkor azt mondom, hogy rakjon el helyette 3 műanyag öngyújtót, mert abból egy biztosan ki fogja bírni a legkeményebb utazásokat is.

 

Végszó

Mennyiért árulják őket? A kisebbet 227 forinttól, a nagyobbat pedig 900 forinttól. Egyáltalán nem egy megterhelő összeg, de ha arra gondolunk, hogy 100-150 forintért egy kisboltban bármelyik öngyújtót megvásárolhatjuk, akkor kétségtelen, hogy melyikkel járunk jobban. Van bennem is egy gyengébb túlélési fanatizmus, és tetszett is az ötlet, meg a koncepció, de be kell vallanom, hogy ez azért nem a legtutibb módszer a fennmaradásra.

Itt van egy csomó ilyen magnéziumos gyújtócucc.

Uff.

Szólj hozzá!

Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr316527981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása