2014.04.28. 10:00

mrgergoke


Nos, a termék címe kissé furcsa. Egy kisebb ellentmondásba ütköztem, amit - bár nem kifejezetten lényeges egy ilyen lézer esetében - érdemes megemlíteni. Ezt is ki fogom fejteni röviden, valamint arra fogok kitérni, hogy milyen messzire világít, mennyire fényes, milyen erős a szórása. Mindezt a jól ismert ,,Tovább" gomb után!

Képek

 

Általánosságban

Egy szinte kerek 1000 Ft körüli áron mozgó termékről beszélünk. Azt hiszem, a cikk elolvasása után nem válik kérdésessé, hogy Best Buy-e, vagy sem. Megszokhattuk a búcsús lézerektől, hogy pirosan világítanak az első 5 méteren, utána meg sehogy. Ez azért van, mert 1 mW-nál kisebb teljesítményűek. Az ilyeneket szerintem tök fölösleges megvenni, érdemesebb normálisat vásárolni, ami úgymond kicsit "multifunkcionálisabb".

Amit én vásároltam, még mindig erősen a belépő szint, de azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy ez a legolcsóbb már használható lézer. Ezt az 5 mW teljesítményűnek kiírt lézerekre értem, ez is ilyen. Az ellentmondás, amire korábban céloztam, az az, hogy a lézer címkéjére már az van írva, hogy 5 mW-nál kisebb a teljesítménye. Nekünk ez végül is mindegy, csak tájékoztató adatként használható. Ha rendesen világít, és működik, akkor nem lehet egy szavunk sem rá, akármilyen szám van ráírva. Az ilyen lézerekre az is jellemző, hogy más színűek, a legtöbbjük egyébként zöld. Ennek két fő okát látom. Egyszer azt, hogy a piros nagyon kommersz, és a zöld (lila, kék, stb.) sokkal menőbben hat. Képzeljük csak el, hogy egy kutyás társaságban mennyire menő lenne, ha a mi kutyánk zöldet, vagy éppen lilát sz@rna. Bocsánat a vulgáris hangnemért, csak szeretném szemléltetni a dolgot a laikusoknak. Második oka pedig, hogy ennek kb. 532 nm a hullámhossza. Ez azért jó, mert az ember szeme által érzékelt fény (látható fény) hullámhosszbeli terjedelmének pont felénél van. Ez pedig azért jó, mert ezt érzékeljük a legjobban. Magyarra lefordítva annyit jelent, hogy ezt a hullámhosszú színt látjuk a legfényesebbnek. Tehát egy ugyanilyen teljesítményű lila lézert sokkal kevésbé látunk fényesnek, mert annak a hullámhossza a látható fény hullámhossz-terjedelmének a tetején van.

 

Anyaghasználat

Erre igazán nem lehet panaszunk, ugyanis masszív, stabil, és nem utolsó sorban abszolút kulturált fém, Fém, FÉM házban tálalták az elektronikát. Igen, tényleg fém. Kissé gumis hatású borítással van bevonva, ami még kellemesebbé teszi a használatot. Nem jelent sokat igazából, de tényleg jó hozzáérni.

 

Használat

Tehát 1000 forintért kapunk egy közel 5 mW teljesítményű, zöld színű, fémházas lézert, amely szín a legfényesebb. Ez eddig tök jól hangzik. A leírások szerint AKÁR 3000 m-re is elvisz, de szerintem ez hülyeség. Lehet, hogy egy kilométerről még észlelhető a fénye, de szerintem 3 kilométer erős túlzás. Na mindegy, ez marketing. Az biztos, hogy pár száz méterre (ameddig én ellátok) elvilágít jól láthatóan. Leginkább persze éjszaka látható a fénye, mert mégis csak egy 1000 Ft-os kézi lézerről beszélünk, ezt tartsuk észben, amikor elvárjuk tőle, hogy átégesse a szomszéd új szőnyegét az emeleti ablakból. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az árához képest így is egy abszolút remek terméket kapunk.

Fontos tényező még a szórás. Ha valaki esetleg nem tudná, ezt azt jelenti, hogy adott x távolságon mennyire szórja szét a fényét, azaz mennyire nem pont alakú a kivetülés. Ha mondjuk 20 méteren már észrevehetően nem pont alakú, az nem jó. Akkor száz méteren már lehet, hogy olyan szórt lesz a fénye, hogy nem is látjuk, hova világítunk pontosan. Ezt úgy tudom szemléltetni, hogy Pista bácsi mennyire nem egyenes úton szárnyal haza a kocsmából. Egy árok még belefér, kacsázás úgyis lesz, főleg, ha Pista bácsi kínai. Ha viszont csak szántóföldeken, meg árkokban érkezik, akkor Pista "Xinchen" bácsi nagyon pontatlan, nagy a szórása. Az enyém (lézerem) szerencsére meglepően pontos. Úgy tudom, nem kell magunkat teljesen a szerencsénkre bíznunk, ugyanis kalibrálhatóak. Egy pár száz forintos verziót már kellett egyszer kalibrálom, és csavarhúzóval könnyedén meg tudtam oldani. Most ugyan nem sikerült rátalálnom a módszerre, de biztosan írják valahol.

A működtetése 2 db AAA elemmel történik, amik lehetnek természetesen újratölthetők is. Én ezt javaslom hozzá, bár alig eszik. Két teljesen feltöltött akksival rémesen sokáig használható. Amikor merülni kezd, halványodik, és ha nagyon merüs lesz az elem benne, akkor átvált piros színre. Persze ez már csak akkor van, amikor még éppen csak kigyullad benne a dióda, és csak belenézéssel veszed észre a fényét. Ilyenkor egy gyors töltés, és mehet tovább a játék.

Aprócska hibája a terméknek, hogy ha "hideg" a belseje, akkor pár másodpercig nem világít teljes fényerőn. Ha folyamatosan világítunk vele, akkor rövid időn belül ez eltűnik, és pár perc használat után, már nem jelentkezik a dolog. Nem teljesen tudom mihez kötni a dolgot, maradjunk annyiban, hogy hideg belsővel nem teljesen tuti, de nem zavaró a jelenség.

Éjszaka egyébként (főleg párásabb időben és tényleg sötétben) jól látszik a lézer sugara is. Ha valaki Star Wars rajongó, akkor szerezzen be egyet mindenképpen, mert lehet vele fénykardozni. Ez azért elég menő tulajdonsága.

 

Összegzés

Összegzésként annyit mondhatok el róla, hogy némileg többet kaptam, mint amit vártam. Masszív, szép házban érkezik, sokáig húzza akksival az alacsony fogyasztása miatt, meglepően messzire világít el (és pontosan!) és még a sugara is látszik sötétben. Komoly negatívumot igazából nem tudok felhozni a pozitívumai mellé, így mindenképpen ajánlott termék!

Itt megvásárolható egy csomó lézer pointer.

Meg itt is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr985816814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása