Newman N2 teszt - összkerékmeghajtású luxustalicska

2014.03.07. 20:00

mrgergoke

Szép-szép, de a pokolba kívánod. Elöljáróban csak annyit fűznék hozzá, hogy kellemetlen. Felettébb kellemetlen.

Ma arról olvashattok, hogy egy ilyen viszonylag drága csúcskészülékkel ugyan mi problémám akadhat? Illetve sokkal inkább arról, hogy mi problémám nem akadt vele.

Kábé 63-64 ezresért vásárolható meg a készülék a Pandawill legutolsó árazása szerint. Ez kínai viszonylatban egész soknak hangzik. Nagyon tetszetős a dizájn is, hát még a hardveres része a dolognak. Gondoltam, veszek egy ilyet, ki kell próbálni ezt is. Hát, nem vagyok elragadtatva.

Képek

 

Doboz, tartozékok, külső

Nagyon ötletes kis dobozkában érkezett. Egy négyzet alakú könyv a doboza, aminek ki van vágva a közepe. A képeken látszik, ahogy végiglapozom, hogy mik vannak benne. Nekem rettentően tetszik a doboz, mert kreatív,és tényleg ötletes, abszolút pozitívan álltam hozzá a bontogatáshoz. Adtak hozzá két darab micro-SIM bővítőtokot. Ezek arra jók, hogy normál SIM-et kezelő telefonba vissza tudd tenni a már megvágott kártyád. Belepattintod és újra normális méretű lesz. Ezen kívül csak az otthoni vágást segítő matricákat (sablon) kaptam hozzá, meg egy kábelt. Fülhallgató sajnos nem jött vele, pedig nagyon kíváncsi lettem volna, hogy ez a gyártó milyet ad hozzá.

A telefont kivéve a helyéről kellemesen csalódtam. A képeken látott dizájn valós, tényleg ilyen szép a valóságban is. Hatalmas piros pontok járnak a gyártónak a dizájnért, összeszerelésért és az anyaghasználatért is. Először is nagyon jól néz ki (tényleg prémium kinézetű a letisztultsága miatt), másodszor pedig prémium érzés kézbe venni. Nem azért mondom, mert tudom, hogy egy kint picit drágának számító készülék van a kezemben, hanem azért, mert gumis műanyag a hátlapja. Ez most lehet, hogy néhányaknál nevetőgörcsöt okozott, de totál komolyan mondtam. Nem csúszik ki az ember kezéből akkor sem, ha éppen gépfegyverrel lőnek a lábaira és ugrálnia kell, ezen felül pedig tényleg kellemes kézbe venni. A többi része kemény, fényes műanyag, abszolút semmi gond vele. A hátlap illesztése tökéletes, egy kritikus sem szólhatná meg, ugyanis félelmetesen lapul a készülék hátára a feltűnően sok pattintós pöcök miatt. A kijelzőt ezen felül pedig Gorilla Glass II védi, ami szintén nagy pozitívum.

 

Használat

Amilyen felhőtlen volt idáig a hangulat, olyan elcseszett dolgai vannak a telefonnak. Az első, ami feltűnhet, az a 4 érintőgomb. A negyedik a jobb szélen egy keresőgomb, aminek az égvilágon semmi hasznát nem vettem. A sebességgel egészen addig nincs különösebb probléma, amíg nem rakunk rá mindenféle programot, nem fut 0-24-ben a szinkronizáció, nem játszunk, hallgatunk zenét, stb. Amint "belakjuk" a telefont, egy négymagos (1.4 GHz-es!) Exynos chipsethez egyáltalán nem méltó lassulásnak leszünk tanúi. Szó szerint belassul. Száz megán felüli méretű fájlok letöltése közben szó szerint kezelhetetlenre lassul. Olyan, mintha kifagyna a rendszer, volt, hogy 15-20 másodperc kellett neki például az állapotsáv lehúzásához. Ha internetezek rajta zenehallgatás közben, az oldalak gyors görgetésekor gyakran megszakad egy pillanatra a zene. Ez pusztán annyit jelent, hogy nem képes ellátni erőforrással a feladatot. Ezt egyszerűen nem tudom mire vélni. Aki találkozott már Exynos chipsettel, annak szerintem tutira pozitív élményei vannak. Hát nekem nem.

A másik félelmetesen zavaró dolog az érintőgombok érzékenysége. Nagyon pici részen érzékel, és aki hozzá van szokva, hogy épp csak odabök, annak ez olyan váltás lesz, mintha kapacitív kijelzőről rezisztívre váltatna. Szó szerint nyomni kell a gombokat, mert nem veszik be a finom tapis érintést. Amikor rájön a hülyeség, olyankor egyáltalán nem reagálnak semmire a gombok. Ilyenkor a kijelző ki-be kapcsolgatása lehet a megoldás, néha az sem.

A zsebemben hordva folyamatos melegedést vettem észre. Ezt az okozta, hogy véletlenszerű időpontokban (naponta kb. 3-15 alkalommal) bekapcsolt a kijelzője, és a combomhoz közel mindenféle dolgok bekapcsolódtak rajta, zenelejátszást indított el, stb. Így elkezdett melegedni, és ezt vettem észre minden alkalommal. Ilyenkor természetesen erős százalékok tűnnek el az akksinkról, és kapcsolgathatjuk ki a programokat. Sehogy nem jöttem rá, mi ébreszti fel folyton a kijelzőt, de így baromi idegesítő dolog.

Alapjáraton gyári rendszert futtat, mégpedig 4.1-est. Ezzel az abaj, hogy a fenti állapotsávon még nem mutatja, hány százalékon áll az akksink. Aprócska kellemetlenség. Frissítést nem dobtak ki hozzá. Magyarul szerencsére tud, de további kellemetlenség, hogy a Google-alkalmazások nincsenek fent alapjáraton. Szerencsére root jog nélkül fel lehet flashelni rá a gapps.zip-et, ugyanis a telefon beépített funkciója a gyári rendszerrel, hogy .zip frissítéseket képes felflashelni. Ez egy kiemelkedően jó tulajdonsága, hatalmas előny szerintem.

A GPS chip-et sajnos a mai napig sem sikerült megjavítanom, sok-sok hosszú percbe telik, mire talál jelet (ez már mókolás után van!), és többször elveszti azt is. A rendszer hibájából adódóan gyakran bekapcsolva marad a háttérben a GPS, még akkor is, ha mi azt kikapcsoljuk. Ezen csak egy újraindítás segít, különben szívja az akksinkat, mint az állat. Megtévesztő dolog lehet, mert visszakapcsolva valamivel később a GPS-t pár másodperc alatt megtalál minket, de csak azért, mert végig be volt kapcsolva, hiába hisszük, hogy nem.

Van dedikált kamera gombunk is, ami kétállású. Óvatosan lenyomva gondolom fókuszálnia kellene, teljesen lenyomva pedig fényképeznie. Ez nem történik meg, ugyanis fél lenyomásra semmikor nem történt semmi. Nem világos számomra a dolog, de hagyjuk. Az egész gomb arra lehet jó, hogy bármit alkotunk a telefonnal (feltételezve, hogy a kijelző be van kapcsolva), teljes lenyomására elindul a kamera alkalmazásunk (gondolom minden esetben a gyári). A fényképek minőségével nincsen probléma, szándékosan nem tettem fel őket. Annyira elegem lett mára a készülékből, hogy inkább nem is foglalkozok vele. Azt viszont feltétlenül ki kell emelnem, hogy a hátlapi LED-je olyan erős, hogy ilyet még sosem láttam. Félelmetesen-baromira-bámulatosan erős. Az egész szobát úgy bevilágítja, hogy egy fél olvasólámpával felér. Nem túlzok, tényleg brutálisan fényes. Kellemetlenség, hogy akármit csinálunk, az érintéses manuálfókusz hangját nem lehet kikapcsolni. Rootolás után némi mókolással ezt meg tudnám oldani, de kinek van kedve mindig ilyenekkel bajlódni?

Hogy némi pozitívum is legyen a dologban, röviden a kijelzőről. A prémium minőség nagy része abban van, hogy a kijelző sokkal magasabban van (úgy értem, hogy kevésbé süllyesztve), mint az olcsóbb készülékeknél. Nem mondom, hogy olyan, mintha a képet bökdösnéd, de nagyon közel van a kép, és nincs az a retro ATM hatása a készüléknek. Ezt úgy értem, hogy nincs az a korábban észre sem vett érzése az embernek, hogy 1 centivel az ujja alatt van a kép. Így valahogy sokkal "prémiumabb" az összhatás. A HD felbontás emellett gyönyörűen jeleníti meg a dolgokat, tényleg nagyon szép képet ad. Mivel meg van emelve a kijelző, sokkal kisebb fényerősségre van szüksége, hogy ugyanazt a hatást érje el, mint a bénább készülékek. Nincs is ezzel semmi probléma, talán a minimum fényerő lehetne egy kicsit kevesebb. Az érzékenységgel a világon semmi gond nincs, azzal elégedett vagyok.

Akksi tekintetében semmi különlegesről nem tudok beszámolni. Ahhoz képest, hogy milyen béna a teljesítménye, szívja az akksit. Egy napot ki lehet vele húzni erőlködés nélkül, de a kijelző rengeteget zabál, erre érdemes odafigyelni. Szerencsére meglepően gyorsan töltődik fel, bár a napokban csinált furcsaságokat. Egyik nap például azt játszotta, hogy 30%-ig feltöltődött, onnan pedig merülni kezdett a hálózati töltőn! Csak kikapcsolással tudtam teljesen feltölteni. Mit lehet erre mondani? Ilyen biciklit kaptunk, másnak lehet, hogy fele ennyi problémája sincs egy ugyanilyen készülékkel.

Utólag realizáltam csak a dolgot, de hatalmas hátránya a kínai telefonos felhasználók számára, hogy csak egy, azaz 1 darab SIM-foglalata van, ez is micro-SIM. Vágni vagy boltban lehet, vagy a matricát a kártyánkra ragasztva ollóval is kivághatjuk (én ezt tettem). A jelerősség néha kicsit gyengének tűnhet az állapotsori jelzés alapján, de feltűnő problémám ezzel sosem volt. Telefonálni kifejezetten kellemes volt vele, jól hallottam mindig a másik felet, és utcán is elég hangos az előlapi hangszórója. A hátlapi is megfelelően hangos, nem torzít, szépen szól.

 

Összegzés

Az ára nagyon változó, ugyanis jelenleg $130-tól egészen $283-ig terjed. Most van olyan először, hogy irreleváns az ár, ugyanis semmiképpen nem javaslom megvásárlásra a terméket. Az én tapasztalataim túlságosan negatívak ahhoz, hogy javasolni tudjam bárkinek is. Mások nagyon pozitívan nyilatkoztak róla, lehetséges, hogy hibás darabot kaptam, nem tudom. Annyi szent, hogy semmi kedvem nincs már ehhez a telefonhoz.

 

Pro:

- Anyaghasználat, összeszerelési minőség, összhatás külsőleg

- Gorilla Glass II

- Gyönyörű HD kijelző

- Beépített flash funkció

- Kamera

- Hátlapi LED

- Multimédiás felhasználás élménye

 

Kontra:

- Érintőgombok cakk-pakk

- GPS használhatatlan

- Hardver ellenére durva lassulások

- Kicsit gyenge akksi

- Google-alkalmazások hiánya

- Ára

- Összhatás a használat szempontjából

 

Ezek tekintetében aki mégis úgy gondolja, hogy megvásárolja, annak sok sikert hozzá, remélem, hogy jobb lesz a véleménye róla, mint nekem. Részemről erősen felejtős ez a készülék.

Itt megvásárolható egy csomó új okostelefon.

Meg itt is.

Szólj hozzá!

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr555846049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása