UTime Charmpin G7 teszt

2014.02.28. 20:00

mrgergoke

 

Sziasztok!

Ma ismét egy olcsó kínai telefonnal ismerkedünk meg. Sajnos megint csak fehér színben jutottam hozzá, de tesztpéldánynak ez is jó. Alacsony árával, minőségével és hardverével első blikkre könnyen lehet, hogy elcsábítja az embert, ám jobb odafigyelni az apróságokra, a visszajelzésekre és a nagyobb hibákra is. Folytatás a ,,Tovább" után!

Saját képeim | Hátlapi kamera képei | Előlapi kamera képei

 

Általánosságban

Könnyen lehet, hogy sokak számára már kezd unalmas lenni a ,,szokásos MT6589-es konfig". Mit takar ez pontosan? A kijelentés annyit, hogy minden 2. kínai készüléket ezzel a chipsettel szerelik az alsó-közép kategóriától a felső kategória legaljáig. Az idézőjeles kifejezés pedig annyit takar, hogy négymagos 1.2 GHz-es processzorral, 1 GB RAM-mal és PowerVR SGX544-es GPU-val szerelték. Emellett gyakran qHD felbontás, bajos GPS chip, és 4.5-5" körüli kijelző szerepel. Ezt jelenti a tipikus MT6589 chipset.

Ezt a készüléket tehát ezzel a szerelékkel kapjuk kézhez, általánosságban semmi újdonságot nem tudok róla elmondani, aki olvasta korábbi telefonos cikkeimet, már találkozhatott vele több alkalommal is. Megfelelően gyors minden területen, magas a számítási teljesítménye is, mégsem egy erőmű, így nem is fogyaszt kifejezetten sokat, hétköznapi akksikat is lehet társítani melléjük.

 

A gyártóról

Először is szólnék pár szót a telefonról általánosságban. A gyártó a 2006-ban alapított UTime (pontosabban Shenzhen United Time Technology Co., Ltd), jelszavuk: tisztesség, kreativitás, felelősség. Ez jól hangzik, bár telefont (is) gyártó cégektől nem ilyesmihez szokott az ember. Ha ezt be is tartják, már van egy alapjuk, bár mindenki tudja, hogy az ilyen hangzatos kifejezések sosem igazak, főleg Kínában, szóval hagyjuk a francba inkább az egészet. A Charmpin szót gondoltam ezidáig márkanévnek, de ez inkább egy sorozatmegnevezés lehet (mint a Samsungnál a Galaxy sorozat). Mármint ahhoz hasonlító valami, mert nem készült több készülék ilyen név alatt. A dolog azért megzavaró, mert mindenhol Charmpin G7 néven fut, a UTime felirat szinte sehol sem szerepel. A cikk megírásához kicsit tájékozódtam, és rákerestem a gyártóra, plusz a készüléken és a töltőn szerepel a UTime felirat is. Nagyon furcsa gondolkodásmód ez a kínaiak részéről, nem nagyon tudok ilyenkor mire gondolni.

A gyártó weboldalát érdemes megtekinteni. Első pillantásra semmi gond vele. Másodikra már van. Kicsit lépegetve a menükben, olvasgatva a dolgokat, rájön az ember, hogy elég komolytalan, helyütt pedig kifejezetten tróger az egész. Nem lektorálták az oldalt, a fejlesztője pedig gondolom az orrszőreit szedte ki éppen csipesszel, és a könnyektől nem látta, hogy szanaszét vannak az oldalának elemei. Összevissza szövegbe belógó listákkal, egybecsúszott oldalléptetőkkel, meg hiányzó betűkkel van tele. Ezen felül ahhoz képest, hogy a készülékek gyártójának oldalát nézzük, ahol ráadásul nem túl bizalomgerjesztő formában rendelni is lehet, alig van információ a készülékekről. Ilyen tróger hivatalos oldallal még sosem találkoztam.

Éppen ebben a pillanatban jöttem rá, hogy a gyártónak van egy másik weboldala is. A címe ugyanaz, mint az előzőé, csak kötőjellel. A márkajelzés dizájnja is ugyanaz, de ez kínaiul van, és sokkal élőbbnek néz ki, mint az előző. A kérdés az, hogy miért nem elérhető ezen az angol nyelv, mint szinte minden más nemzetközi elérésre szánt kínai oldalon, és a másik weboldal miért elérhető, ha ez az élő? A régin egyébként rengeteg készülék nem található meg, valószínűleg nem véletlen szerepel az alján a ,,Copyright: 2010 www.utimemoile.com" felirat, melyből még egy betű is hiányzik.

 

Külseje, ára

Mit tudunk eddig? A gyártó egyik oldala tróger, de van egy másik, ami viszont full kínai és egy tömeghardverrel szerelt telefonjukhoz jutottunk. Ha megnézitek a képeket, szerintem a telefon kifejezetten jól néz ki. Fehérben korántsem annyira, mint feketében, de ebből a dizájnból kiindulva a fekete nem csak a képeken szép. Sajnos nem tudom, miről másolták, de biztosan nem egyedi tervezés. A dobozkája egyébként abszolút rendben van, teljesen minimál dizájn olcsó anyagokból kihozva. Egy kevés szivacs egy ízléses kartondobozkában. Ezért sosem róttam meg egy gyártót sem, elvégre érdemes a készülék árára gondolni. Apropó, készülék ára: a telefont kb. $100-os áron vesztegetik, amely a mostani megnövekedett árfolyamon számolva kb. 23.000 Ft. Az ár helyenként eltérő lehet, ezért előfordulhat akár 21.000 Ft-os és 25.000 Ft-os ár is. Erre természetesen a NAV idei szigorítása óta jön még 27% ÁFA és 1500 Ft vámkezelési költség is. Így már nem olyan rózsás a helyzet, de nézzük a kinti árat, az a legjobb viszonyítási alap ilyenkor. A vásárláson még ráérünk gondolkodni legalább a cikk végéig.

Visszakanyarodva a kinézetre. Teljesen rendben van külsőleg, és ide értem most az összeszerelés és anyaghasználat minőségét is. Ha egy szóval kéne jellemeznem, azt mondanám, hogy markáns. Határozott, stabil, és kemény vágású a készülék szerintem. Az inkább nőies szín ellenére a súlyával, és középen körbefutó fényes ezüstszínű csíkjával nagyon határozott a megjelenése, és tényleg jó kézben tartani. Kényelmes vele a telefonálás is, nem úgy, mint az ISA ET100-zal. Az egyik legfőbb hiányossága, amit a Haier W910 óta sem értek, az, hogy miért nincsenek érintőgombok az alsó káván? Miért kell őket a képernyőre helyezni a rendszeren belül, ha egyszer ott egy üres káva? Vagy akkor ne legyen ott káva, és semmi probléma. A hátlap meglepően kemény, és olyan feszesen tartja magát, mint egy húszéves lány... na mindegy. Elég sok helyen van kis pöckökkel rögzítve is, eddig nem adta meg magát egyik sem, jól odaszorul az a készülék hátára. A hozzá kapott kemény tok szintén meglepően kemény, nehezen hajlítható, elég masszív darab. Ezek a dolgok mindenképpen pozitív tulajdonságok, én nagyon örültem nekik.

 

Tartozékok

Tartozékok tekintetében nem beszélhetünk sok mindenről, és arról a kevésről sem sok mindent. Kapunk egy határozottan kulturált töltőegységet, hozzá EU átalakítót (ebből nekem véletlen kettőt csomagoltak), egy kábelt, egy felhelyezett kijelzővédő fóliát és egy agybadugós fülest. Aki látott már valaha Beats füleseket, és tudta is, hogy azt lát, az biztosan észrevette, hogy egyértelműen arról másolták a kapott fülest is. Ha a hangzást is arról másolták volna, igazán nem szólnék egy szót sem, viszont olyan dobozhangzása van, hogy audiofileket úgy lehetne vele üldözni, mint anno az eretnekeket.

 

Használhatóság, hibák

A készüléket bekapcsolva egy nagyon béna, kb. 10 kbps-os hanghatásnak lehetünk fültanúi, rendkívül idegesítő dolog, de kit érdekel, óccsó vót a készülék. Ahogy feléled, a jól megszokott sablon rendszer fogad minket, erre nem is vesztegetnék egy szót sem, mindenki ismeri. A képernyő fényereje elég kicsi skálán mozgatható, a minimum megfelelően halvány, de a maximum nem elég fényes. Be kell érnünk ezzel a középszerű megvilágítással, ami a legtöbb helyen természetesen éppen elegendő teljesítményt nyújt (tűző napfényben lehet kevés), így alapvetően erre lehet némi panaszunk.

Első bekapcsoláskor egyébként pár funkciója nem működött normálisan, és a memóriakártyámat sem bírta beolvasni. Utána a saját belső memóriájával akadt némi problémája. Ilyesmit azóta sem produkált, tehát nem lehet súlyos a probléma.

A hátlap alatti (csak) 1600 mAh-s akksi nagyon gyengének hangozhat, de tekintve, hogy nem kifejezetten nagy a kijelző (4.5"), és a felbontás (qHD), valamint a vas sem zabál olyan sokat, egy napig nevetve kihúzza vele a felhasználó.

Arra saját hülyeségemből már csak jóval a megrendelés után jöttem rá, hogy az egyik SIM-foglalat micro-SIM-mel táplálkozik, így abba nem raktam semmit, mert nem akartam megvagdosni a kártyám. A másik foglalat rendesen működött HSDPA+-szal, így panaszkodásra itt sem volt okom.

A készülékkel kellemes a telefonálás, bár egy kicsit (minimálisan) gyengusz a beszédhangszórója. A hátlapival csak annyi a gond, hogy nem hozza a megszokott szintet. Sok kínai készüléknél azért észrevehettük, hogy diszkózni is lehet velük, de ennek a hátlapi hangszórója kicsit kevés. Nem állítom, hogy halk, mert nem az, de a hangostól azért messze van. Egy jól hallható csengőhangot beállítva sem biztos, hogy utcán meg fogjuk hallani, ha csörög, de egyébként elfogadható szintet hoz. Szerencsére egyáltalán nem torzít, viszont a hangzásnak is lenne hova fejlődnie, középszerűen dobozos. Ami nevetséges a hangszóró kapcsán, az az, hogy minimum hangerőre téve a szoba másik feléből legfeljebb halálos csendben halljuk meg, hogy szól valami. Ez nem túlzás volt, tényleg annyira halk a minimum szint, hogy nyugodtan berakhatjuk éjjelre a párnánkba zenét hallgatni, rajtunk kívül senki sem fogja hallani. Talán mi sem.

Telefonálás kapcsán még annyi jutott az eszembe, hogy a távolságérzékelő szenzort túlságosan jobb oldalra rakták, és telefonálás közben, ha kicsit elmozdul a fülünkön a készülék és olyan szögben tartjuk, akkor a semmibe nézhet a szenzor, mert többször észleltem, hogy bekapcsolt a kijelző, amíg beszéltem. Közelebb húzva a számhoz a telefont újra elaludt a képernyő. Nem kifejezetten gyakori probléma, de bizony előfordul.

A GPS chip-pel is mókolni kell, mert az sem tuti a gyári állapotában. Ezt meg lehet oldani különféle gps.conf fájlok letöltésével, és kipróbálásával, van néhány kifejezetten magyar használatra szánt darab is. Ez ilyen próba-szerencse dolog, ha valakinek segítség kell, írjon nekem. Megjavítva kb. 30 másodperc alatt talált jelet, ami jónak mondható, tekintve, hogy utána 7 műholdat is talált, és stabil jelet fog (±5 m pontosság). Ezt a 30 másodpercet az erkélyünkön mértem. GPS kapcsán még annyit fontos megjegyeznem, hogy nagyon fájó tényező a mágneses szenzor hiánya, amivel ugye azt is tudnánk, hogy éppen merre nézünk a térkép alapján, így nem kellene az irányokkal sem bajlódni, ha totál eltévedtünk. Ettől függetlenül azt mondhatom, hogy javítás után remekül működő GPS-t kapunk.

A kameráról nem szívesen beszélek, de sokat nem is fogok, beszéljenek helyettem a képek. Nem tud a gyári alkalmazás a belső memóriába menteni, így ha nincs microSD-kártyánk, akkor cseszhetjük az egészet. Ezt nem tudom mire vélni, korábban nem találkoztam ilyesmivel, de lehet, hogy csak elkerülte a figyelmem. A fókuszálás ezen felül botrányos. Kb. 5-20 méteres távolságba nem tud fókuszálni. Egy másik alkalmazással sikerült éles képet kapnom, ahogy az erkélyről lefelé nézve lefényképeztem az előkertet, aztán mégis rossz lett a kép. A makrójával nincs különösebb probléma, a távoli képek is csak szimplán rondák, de a középtávolság botrányos. Ezen felül nagyításnál azt vettem észre, hogy szinte pontosan a képernyő felétől jobbra brutálisan pixelessé válik a kép, olyan, mintha rosszul "látná" a jobb oldalt. Egyszerűen nem értem. Néhány képen ezt észre is venni egyébként. Legalább a LED villanója fényes. Az viszont baromi fényes, a gyenge LED-del rendelkező ISA T45 fényerejének sokszorosát produkálja.

 

Igazán problémás részek

Eddig már vannak problémák a készülékkel, viszont aránylag olcsó, mi lehet az igazi probléma? Kezdjük ott, hogy sokak számára problémát jelent, hogy nem tud magyarul. Bizony, a telefon nem beszél magyarul alapjáraton. Ezen felül nincsenek rá feltelepítve Google-alkalmazások. Igen, a Play áruház is Google alkalmazás. Nem, az sincs.

Természetesen mindenre van megoldás, így erre is, de kell hozzá mókolni, hogy legyen. Magyar nyelvvel nem próbálkoztam, nekem nincs rá szükségem, de a Google dolgait azért felvarázsoltam rá. Kellett hozzá idő, hogy megtaláljam neten a megfelelő leírásokat, és eszközöket, de most minden jó. Mi akkor a fő probléma ezzel? Hát a többszörös garanciavesztés. A varázslás itt olyan eljárásokat takar, amelyekkel több fokon is Gábor Áron rézágyújából lőjük ki a garanciapapírjainkat. Konklúzió: ha szokványos telefonná akarjuk varázsolni (akár magyar nyelvvel), akkor bizony el kell felejtenünk az amúgy is kétes garanciát. Ebben a formájában legalábbis nem garanciális, ahhoz teljes gyári visszaállítás kellene, ami jó eséllyel további mókolással járna.

Ha olvassa a cikket esetleg szaki is, akit pont érdekel a téma, annak annyit üzenek, hogy root-olni kell, majd cwm alól fel kell flash-elni a gapps.zip-et, ezután minden Google-alkalmazás működni fog. Ehhez természetesen minden anyagom megvan, és a cikk legalján található linkről le is lehet tölteni a csomagot.

Összegezzük az egészet.

Pro:

  • Olcsó
  • Stabil, masszív ház
  • Tetszetős dizájn
  • Remek használhatóság
  • Kulturált doboz, tartozékok

 

Kontra:

  • Jönni fog rá ÁFA
  • Micro-SIM az egyik foglalat
  • Fényerő kicsi skálája
  • Kataszrofális kamera
  • Magyar nyelv hiánya
  • Google alkalmazások hiánya
  • Ezek pótlása esetén garanciavesztés
  • GPS-szel mókolni kell

 

Ezek tekintetében én azt mondom, nem éri meg a szenvedést, csak akkor,  ha a vásárló tud angolul, és nem akar sok pénzt szánni okostelefonra (és nem érdekli egy rémes kamera). Ha ezek közül valamelyik nem teljesül, nem ajánlom megvásárlásra!

Itt megvásárolható egy csomó új okostelefon.

Meg itt is.

2 komment

Címkék: telefon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr475812670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán AK Papp 2014.07.23. 17:01:35

Szia.Tudnál a cwmbe segíteni? Megvan hozzá a SP es a recovery.img de nem tudom,hogy miert nem tudom betallozni.Kerestem leírast talaltam oroszul de ott nincs konkret leiras.viszont fontos lenne a magyar rom miatt.

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2014.07.28. 00:39:21

Szia!
Bocsi, hogy csak most írok, de most is csak korlátozottan vagyok elérhető. SP nem kell, helyette MobileUncle Tools-ból rakd fel a .img-t, aztán a romot a friss recovery-ből flash-eld fel.
MobileUncle menüjében van recovery flash, és ha felrakod a telefonra, vagy memóriakártyára, akkor a lista tetején ott fog figyelni. Ilyen egyszerű.
Ha kérdésed van még, írj, és amint tudok, válaszolok.
süti beállítások módosítása