RGB LED izzó teszt - hangulatvilágítás bárhova

2014.02.21. 20:00

mrgergoke

Ahogy ígértem legutolsó, semmitmondó cikkemben, ma egy kis érdekességgel jelentkezem. Ez pedig egy RGB LED izzó. Tökéletes hangulatvilágításnak, mert úgy változtatod a színét, ahogy akarod, lehet az vad vörös, vagy nyugis zöld. Ezen felül kiváló még menőzésre, meg akár csajozásra is. Képzeld csak el a helyzetet: átjön egy csaj hozzád, és te lazán felkattintod a színes lámpád egy távirányítóval, miközben hosszú szőke fürtjeidbe kap a szél. Az RGB LED halovány, sárgás fénye megcsillan kék szemedben, ahogy sejtelmesen hátranézel a lányra a félhomályban. Pupilláid kitágulnak, ahogy érzed magadban a változás szelét: te most olyan menő vagy, mint Neo a Mátrixban.

Ha hiszitek, ha nem, tényleg ultramegagigadurván tud kinézni, amikor fáradtan besétálsz a szobádba, egy laza mozdulattal előrántod a zsebedből a távirányítót, és felkapcsolod a lámpád, ami ezután magától váltja színeit. A lazáskodástól eltekintve egyébként szerintem hasznát is lehet venni, én például veszem. Mondjuk ez még nem ok semmire.

Képek

Megérkeztekor nem kaptam a néhány köbméter bubis papíron kívül semmi meglepőt: egy fehér kartondobozka, és rendkívül jó tömörítési eljárásokkal belesúvasztva a távirányító, meg az izzó. A távirányító meglepetésemre még egy műanyag fóliába is be van csomagolva. Mint újabban a telefonokba tett akksiknál, itt is figyeltek arra, hogy az elem egyik felét leragasszák, így még inkább ,,új" érzése van az embernek a termék láttán. Meglehetősen hülyén lehet kinyitni az elemtokot (a pöcköt jobbra kell nyomni, miközben magunk felé húzzuk; köröm nélkül szinte esélytelen), ha cserélni akarjuk, vagy nem tudnánk kihúzni belőle a védőfóliát, hogy használni tudjuk. Ez a kis fóliadarab csak akkor látszik, ha nagyon keressük a képeken. Annak a képnek az alján tessék keresni, amelyiknél csak a távirányító van lefényképezve és már nincs rajta a csomagolása.

A távirányító ijesztően könnyű, anyaghasználata elég gyér. A felszínén csak egy kis borítás van, nincs kemény műanyag fedele. Ezt úgy értem, hogy a gombok között látható ezüst és szürke színű rész csak egy odaragasztott gumiszerű réteg, ha akarom simán felszedem. Ez egy kicsit gagyivá teszi, de ez egyáltalán nem zavaró azon felül, hogy senkit sem érdekel. Semmi különleges képessége nincs, a fényerő állítható összesen 3 szinten, a gomboknak megfelelő színeket próbálja kikevertetni az izzóval. Továbbá fentről lefelé haladva a feliratos gombokon gyors, valamint lassú, átmenet nélküli színváltásokra képes, az alsó kettő pedig gyors, és lassú átmenetes színváltásokra képes.

Az izzó egész kellemes súlyú, kézbe véve érezni, hogy van benne anyag. A borításának anyagát nem tudtam biztosan megállapítani, de szerintem műanyag (fémesen kopogott az üveg körgyűrűje). Minden esetre masszív érzetet ad. Az enyém egyébként E14-es foglalatú, de minden foglalattípushoz találni ugyanilyen formatervezésűt.

Bár nagyon érdekes termék, korántsem mondható el róla, hogy ilyen hibátlan lenne a minősége is. Mielőtt kritizálni kezdeném, megemlíteném azt is, hogy nem egészen 900 forintért vásároltam! Először is meg kell jegyeznem, hogy nyitott falikarba (falra szerelt olvasólámpa) tekerve is abszolút érezhetően melegedett. Ezt többször is észrevettem, sokszor ment egy huzamban 5-6 órát is. A melegedés nem számítana annyira, ha nem LED-ről lenne szó. A LED-ek halála a meleg, és ha ez így melegszik, akkor zárt lámpabúrába téve akár rövid idő alatt is megdögölhet. Mivel spot izzó (nem szögben,  vagy szanaszét világít, hanem egy viszonylag kicsi, kör alakú területet), valószínűleg nem kerül majd zárt búrába, ahol hamar kilehelheti a lelkét, de azért nem árt ezt megemlíteni.

Másik nagy hibája, hogy nagyon szanaszét szórja a különböző színeket. Koncentrikus körökben lehet látni, hogy melyik van legbelül, középen és legkívül. Ennek megfelelően a kikevert színek sem stimmelnek, mert átmenetek vannak a megvilágított területen. A fehér talán a leggázabb, mert annál ugye mindhárom szín szükséges, és ott aztán van színkavalkád. Sajnos nem tudtam lefényképezni ezeket a színeket, mert meghülyül tőle a kamera, és nem tudja, milyen színt lát, de a fehéren így is látszik azért, hogy összevisszaság van benne, és fehérnek, vagy sárgásnak korántsem nevezhető. Mit lehet erre mondani? Annyit kaptunk, amennyit fizettünk.

Ezen a két alapvető hibán felül viszont tök jól működik, élvezetes használni. Én este, filmezéshez szoktam bekapcsolni, ahhoz ugye jó a sötét, de nem akarom elrontani a szemeimet sem, és a zöld, vagy a piros fény, pont passzol hozzá. Az automata színátmenetes programokat is szépen csinálja, senki sem fogja megbámulni az első 5 perc után, hogy ,,Juj, az ott nem tökéletes narancssárga!". Ez pont olyan eszköz, mint a háttérzene, csak fényteremtésre. Nem fogsz rá odafigyelni, de élvezetes, ha van.

880 Ft körüli áron vásároltam, ami szerintem több, mint jó üzlet. Egy gagyi, de kellemesen használható terméket kaptam. Nem lehet bármilyen búrába tenni, kicsit béna, de távvezérelhető és jó hangulatteremtő. Szerintem bármikor megéri beszerezni egy ilyet. Következő alkalommal megint egy filléres elektronikai cikkel jelentkezem!

Itt megvásárolható egy csomó RGB LED égő.

Meg itt is.

komment

Címkék: elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr375799945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2015.04.27. 13:40:33

Lehet egy távirányítóval több ledet irányítani?

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2015.04.27. 13:43:32

Minden valószínűség szerint igen!
süti beállítások módosítása