Postai problémák Kínában, áfaproblémák itthon

2014.01.22. 20:00

mrgergoke

Baj mindenhol van. Ha nincs, akkor csinálunk. Nem állítom, hogy ma boldogok lesztek, de legalább valamivel többet fogtok tudni!

Itthon:

Sokan nem tudják, de az új Tudnivalók+ információs központban is leírtam, hogy ha drágább ÁFA- illetve vámköteles termékeket rendelünk nem árt figyelni a kezelési költségre. Ha valakinek nagyon szorosan van megszabva az elkölthető pénze nagyobb értékű termékekre, akkor megszívhatja ezzel, ugyanis a postásnak, aki kihozza a termékünket tavaly még "csak" 1220 Ft-ot kellett fizetni a vámolásért való kezelési költség gyanánt, ám az idei évtől ez 1500 Ft-ra nőtt. Nem nagy pénz, ha a termék árához viszonyítunk, ám nem mindenki engedhet meg magának váratlan 1500 forintot. Amikor értékesebb termékeket nézünk, nem árt számolni ezzel is, sajnos én is hajlamos vagyok megfeledkezni erről.

 

Kínában:

Még tavaly szeptember 5-e körül kezdődtek a problémák Kínában. A gond az volt, hogy változtak a kimenő csomagokra vonatkozó szabályok, és nem engedték elküldeni az országhatáron kívülre a lithium-os akksikat, parfümöket, öngyújtókat tartalmazó csomagokat. Ide kell érteni a táblagépeket, és a telefonokat is, mindent, aminek köze van a lithiumos akksikhoz. A fent említett dolgokat veszélyes kategóriába sorolták, ezért adódtak a problémák először a két legnagyobb forgalmú postánál; a Honkong Post-nál és a Singapore Post-nál. Az írástudók szerint (HK Post oldalán szerepel) el lehet ezeket is küldeni, de csak ha bizonyos módon külön vannak csomagolva. A szövegből nem vált teljesen világossá számomra, hogy pontosan mi a módja az akksik küldésének, de az biztos, hogy biztonságosan be kell őket csomagolni, különben visszadobják, és a feladó szankciókra számíthat (nem konkretizált büntetés). A linkelt oldal azt is írja, hogy a küldeményeken egyértelműen szerepelnie kell, ha akksit (is) tartalmaz, hogy pontosan milyen formában. Egyes magyarok arról számoltak be, hogy átment a küldeményük még októberben a kínai ellenőrzésen, viszont kinyitották a csomagjaikat. A www.fasttech.com egyik fóruma alapján kiderült, hogy a HK Post nem elsőnek vezeti be ezt a szabályt gyúlékonyságra hivatkozva (feltartották ugyanezen okból az elektromos cigarettákhoz való folyadékot is!). Tehát korábban is volt már példa ilyenre.

A HK Post kínai állami kézben lévő non-profit cég, ezért nem igazán volt érdekeltségük a csomagok továbbításában, nem származott volna nyereségük belőle. Túl azon, hogy non-profit, az egyik kinti fórumozó szerint az elmúlt 10 évben veszteséget könyveltek, tehát kizárólag szolgáltatásszinten tartják fenn. Olvasni arról is, hogy az eladók megpróbáltak trükközni azzal, hogy például képernyővédő fóliának volt feltüntetve a csomag tartalma, annak ellenére, hogy lithium akksi volt benne. A szabályok bevezetése csak ideiglenes megkötés, ugyanis több hónapnyi szenvedés után összeomlott volt a posta, így is sok ezer csomagot dobtak vissza a feladójukhoz, és több hetes késések voltak a kiszállításban az átlagos időhöz képest. A helyzet mostanra nagyrészt normalizálódott, újra lehet öngyújtókat, parfümöket, akksikat, telefonokat, táblagépeket, és más lithium akksit tartalmazó készüléket, illetve a veszélyes kategóriába sorolt termékeket rendelni.

Aki bővebben szeretne tájékozódni (magyarul), annak ajánlom figyelmébe a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség által kiadott, 2013. január 1-jétől érvényes dokumentumát. Bár a Szövetség kiadványa már jóval a problémák jelentkezése előtt érvényes volt, gyanús, hogy a szállításban részt vevő cégek igyekeztek minél tovább húzni az időt.

2 komment

Címkék: hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr375775421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.28. 21:45:22

A kínai postának (és a gazdaságnak) igencsak érdeke hogy menjen a postázás mivel az exportból élnek.
Sok mindent be alufóliáztak hogy a reptéri röntgen ne szúrja ki. Mostanra szerencsére lecsengett a dolog.

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2014.03.28. 23:25:56

Az lehet, hogy a gazdaságnak érdeke, de egy nonprofit cég dolgozóinak nem különösebben érdeke, hogy javítsák a forgalmat, amíg van mit csinálni. Ők konkrétan nem az exportból élnek. A gazdaság más kérdés.
Az alus dologról nem hallottam, nem is találkoztam vele, lehetséges, hogy így volt. Bár ez az ottani biztonsági rendszerek ellen elég gyermeteg "megoldás".
süti beállítások módosítása