Thl W100 teszt #ÁPDÉTELVE

2013.07.28. 20:00

mrgergoke

Kedves Mindenki!

Első körben elnézést szeretnék kérni tőletek a rendkívül hosszú kimaradásért. Másodszor egy érdekességet szeretnék bemutatni. Ma egy telefonbemutatót olvashattok a fél élettörténetemmel egybefogva. Nem fogok benchmark teszteket futtatni, videoteljesítményt mérni, egyszerűen körbe fogom írni a telefont, hogy egy hétköznapi embernek világos legyen, hogy jó választás-e megvásárolni.

Mindenek előtt: Telefonról képek | Hátlapi kamera képei | Előlapi kamera képei

A legelső telefonom egy Sony Ericsson G502 volt. Szerencsétlen megfulladt egy pocsolyában, már nem tudtam rajta segíteni. A következő ketyere szintén ettől a gyártótól egy C510-es volt, az első autofókuszos kamerával rendelkező telefonom. Szép képeket csinált, bár kicsit lassúcska volt, de én nagyon szerettem. Miután kezdett meghülyülni, túladtam rajta és benéztem a Nokia választékába. Akkor kezdett el először érdekelni egy nagyobb tudású telefon, és rövid idő alatt kipécéztem magamnak egy C5-00-t. Imádtam azt a telefont. Sztereo hangszórók, GPS, jó akksi élettartam, S60-as Symbian, rengeteg játék, alkalmazás és lehetőség. Egyik balatoni nyaralásom alkalmával egy rettentő szerencsétlen mozdulatsor következményeként belerepült az akksija a vízbe, és annak ellenére, hogy sekély volt a víz, soha nem láttam többé. Ez idő tájt kezdett el érdekelni a netes adás-vétel és gyakori látogató voltam a Vaterán. Ahogy hazaértem, már kerestem is az új utángyártott akksit, mert az eredeti nagyjából 10 rongyomba fájt volna. Mondanom sem kell, hogy napok alatt tönkre vágta a csodálatos kínai akksi szerencsétlen készüléket. A kamerában fizikai kárt is tett szerintem, mert az már be sem kapcsolt, egyébként meg tökéletesen instabillá vált a ketyere.

Ez mind körülbelül 2 év lefolyása alatt történt. Akkor még nem volt sem logikus gondolkodásom, sem kiállásom magamért, így vásárolgattam az újabb telefonokat jó drágán, mintha muszáj volna. Azóta szerencsére megjött az eszem, így a C5-00 után - tanulva hibáimból - egy Samsung E2370-es következett. Ezt majdnem egy évig használtam, majd eladtam egész jó áron. Hogy miért adtam el, azt nem tudom, ne is kérdezzétek. Ezt követően beszereztem életem legcsodálatosabb telefonját. Vagy legalábbis egy telefon kinézetű hívásra és üzenetküldésre éppen csak alkalmas fekete dobozt. Egy Nokia 2220-ast. Tessék csak a linkre kattintani, maga a megtestesült gyönyör vár titeket. Erről a tárgyról nem szeretnék beszélni. Elég sokáig használtam, ez életem egy nagyon sötét időszaka.

Amíg ezt a készüléket használtam, ténylegesen elkezdtem használhatóvá válni a netes bizniszben. Jöttek-mentek itthoni vackok, Kínából rendelt kütyük, mindenféle eszköz. Belejöttem a dologba és beláttam, hogy nincs értelme lépten-nyomon telefont vásárolni, inkább egyszer egy bolondbiztosat, és vigyázni rá. Rájöttem, hogy a hozzávaló pénzt milyen nehéz becsületesen megkeresni. *Ide szerettem volna belinkelni Olvasztó Imre emlékére az Indul a bakterház című filmből azt a részt, amikor megtalálja a pénztárcát és elkezdi kipakolni. ,,Egy pengő, húsz fillér. Most látom igazán, hogy milyen nehéz tisztességes úton meggazdagodni."*

Egy ideig használtam tehát ezt a végtelenül buta telefont, és ahogy belejöttem az üzletelésbe, elkezdtem olyan készülékeket vásárolni (először táblagépeket), amikről tudtam, hogy ha megunom, rögtön el tudom adni. Így keltek el az első táblagépeim, és kezdtem el barátkozni az Androiddal. Kicsit idegenkedtem még tőle, ezért is adtam túl a kütyükön, de részben mindig megbántam, mert megint nem tudtam zenét hallgatni, wifizni, stb. Megint eltelt pár hónap és rá kellett jönnöm, hogy szükségem van egy Androidot futtató telefonra. Elkezdtem nézelődni, és egész jó konfigokat találtam elérhető áron.

Volt már többször is dolgom magyar garanciális ügyintézéssel, és előfordult, hogy a kínaiakkal is kellett ez ügyben tárgyalnom. Az emberek mindig azért tartanak a kínai garanciáztatástól, mert vissza kell küldeni, ami párezres pénzösszegre rúghat, idegenben van a telefon, ki tudja, hogy kapunk-e másikat, hány hónapig ülnek rajta, stb. Mindenki ismeri ezeket a kifogásokat. Eddig bennem is megvolt ez a félelem, de rá kellett jönnöm, miután beszélgettem pár ismerősömmel, hogy korántsem ilyen rossz a helyzet. Gondoljuk csak át. Ha itthon garanciáztatunk, akkor elküldjük a magyar szerviznek, ami még ingyen van. Ha nem vágják hozzád, hogy a hiba nem tartozik a garanciában javítható hibajelenségek közé, akkor már örülhetsz, de ilyenkor is számos esetben kiküldik a gyártó anyaországába, hogy ott szervizeltessék. Egyik ismerősöm szerint többször is a vásárlóra terhelik a kiküldés díját (erről nincsen tapasztalatom, ezt csak hallomásból mondom, kétes információ!!). Ha külföldön szervizeltetik, akkor biztos, hogy legalább egy hónap az az idő, amíg nincs elérhető helyen a készülék (értek ezalatt mindenféle postázást, javítást, tehát amíg nincs újra a kezedben). Mi történik a kínaiaknál ilyen esetben? Szólsz nekik, hogy hibás a gép, kérnek róla képeket, ellenőrzik, hogy tényleg náluk vásároltál-e, aztán, ha minden bizonyíték megvan, akkor adják a címet és önköltségen kiküldöd nekik. Megkapják, és jó esetben egy teljesen új készüléket küldenek vissza (nem önköltségen!), "rosszabb" esetben csak megjavítják, és úgy küldik vissza. Akárhogyan történik, kb. 1-1.5 hónap alatt véget ér az egész. Érdemes megemlíteni, hogy a kínaiak bár nem tudnak rendesen angolul, szeretik húzni az időt, időnként pitiáner ajánlatokkal akarják kiszúrni a szemed, még mindig sokkal jobbak problémamegoldásban, mint a magyar szervizesek. Tisztelet a kivételnek, nem általánosítok!

Most, hogy megvolt a hegyi beszéd, és okultatok egy kört, térjünk a lényegre. Ott tartottam, hogy kellett egy okos telefon, és ha már ilyen kell, akkor nem adom le a szintet, legyen normális, és eladható, ha úgy alakul. Kedvenc oldalamat böngészve jutottam el a Thl W100-as készülékéig. Elmondom, miért pont rá esett a választásom. Már régóta figyelem a Thl-t, és első pillantásra feltűnt, hogy a HTC-ket másolgatják/másolgatták, ami egy kis csalóka biztonságérzetet adott. Egyre több készülékük került piacra, olvastam magyar teszteket is, mindenhonnan pozitív vélemények jöttek. A formatervek nagyrészt nem hajaztak a világcsodája essháromra (amivel már a tököm kivan), ezért már kaptak egy piros pontot. Ahogy elnézegettem a gyártót, egész jó készülékeket dobtak össze, korrekt hardverrel, szoftveresen sem szokott velük baj lenni, és ha jó helyen veszi az ember, a garancia sem kérdés. Mi tehát az aggály? Semmi. Ezért vettem meg ezt a telefont.

$160-omban került, és ingyenes szállítással, követési számmal 10 nap alatt ideért.

Fizikai méretek: 133.9×68.4×10.3mm

Műszaki paraméterek:

SoC: MTK MTK6589M (1.2 GHz Quad-core - Cortex A7 + PowerVR SGX544 @ 156 MHz)
Operációs rendszer: Android 4.2
Memória: 1 GB RAM+4 GB ROM (microSD-vel bővíthető)
Előlapi kamera: 5 megapixel
Fő (hátlapi) kamera: 8 megapixel autofókusz + LED
Videó rögzítés: 720p (720×1280 @ 30 fps)
Hálózat: HSDPA (850/2100) + GSM/EDGE (850/900/1800/1900)
Akkumlátor: 1800 mAh Li-Ion
Kijelző: 4.5" IPS
Felbontás: 960*540(qHD)
GPS: A-GPS támogatott (még szép)
Érzékelők: mágnesesség / közelség / fény / gyorsulás
Egyéb csatlakozás: WiFi (b/g/n), Bluetooth 2.1, USB 2.0, 3.5mm-es jack

Jól látható, hogy tényleg normális hardvert pakoltak a rendszer alá, nincs is vele bajom. Az 1800-as akksi kicsit talán karcsúnak hangozhat, de nincs vele baj. Átlagos használattal 1.5 (esetleg 2) napot (időnként wifi, mobilnet, kevés játék, néhány telefon), nyüsztetve 1 napot bír. Ja, kaptam hozzá egy másik akksit is, ez szerintem nem elhanyagolható információ. Újabb piros pont a kínaiaknak. A két akksis témánál fontos megemlíteni, hogy garancia csak az egyikre vonatkozik! Kaptam hozzá 2 db kijelzővédő fóliát (pontosan erre a modellre, mert úgy van kivágva), az egyiket fel is tették nekem. Adtak hozzá töltőt kihúzható adatkábellel, egy gusztustalan bézs színű, műbőrszerű tokot, ami akármilyen randa is, védi a telefont. Benne műanyag bepattintós tok, érdemes vigyázni rá, mert könnyen elrepedhet. Kaptam még egy kék színű szintén gusztustalan műanyag tokot, ez annyira csúnya, hogy inkább fel sem tettem rá. Nem baj, legalább a szándék megvolt. A doboz alján már csak egy fülhallgató heverészett. Tipikus gyári füles szerintem. Meghallgatod a kedvenc számod első 30 másodpercét, esetleg belepörgetsz egy másikba, aztán fapofával összehajtogatod, és visszateszed a zacskójával a doboz aljába. Dobozhangú, ha nagyon muszáj, akkor éppen lehet használni egy kis hangszínszabályzás mellett.

A telefon. Fehér színű, mint látjátok, így nem láthatóan gyűjti az ujjlenyomatokat. Sokkal szebb élőben, mint a képeken. Rendelhettem volna feketét is, mégis a fehéret akartam kipróbálni elsőnek, úgyis mindig mindenből feketét veszek. Nem bántam meg a színválasztást, tényleg szép darab. Páran azt mondták, hogy kicsit nőies, de szerintem nem az. A négy magos procinak köszönhetően tényleg minden gördülékeny, nem szokott sehol sem megakadni. A gpu-t túlságosan nem fárasztottam még le. Igaz, hogy egy elég jó darab, de nem nagyon szoktam játszani. Antutuban egyébként 13470 pontot kapott. Tessék most megkérdezni, hogy akkor minek vettem ilyen erős telefont? Mittudomén, ilyen kedvem volt. Tehát hardverrel az égvilágon semmi probléma. Wifi működik rendesen, a vételt átlagosnak mondanám. Van a házban egy S3 is (többek között ezért is utálom már a formatervét) és ugyanilyen erősen veszi a szomszéd netét, tehát nem panaszkodhatok. A mobilnettel semmi baj, lazán harapdálja a 3G-ről lehúzott csomagokat, jó a vétel is, bár ez azért már elég szépen tudja meríteni az akksit. Bluetooth-t nem sokat próbálgattam, kicsit bajos a párosítás, de most sikerült bátyám telefonjával, és elég gyorsan át is küldött neki egy 2.37 MB méretű mp3 fájlt. Úgysem nagyon használom, elég annyit tudni, hogy működik.

A GPS egy külön történet. 2. nap próbáltam ki elsőnek, kimentem az udvarra és meg is találta a műholdat egy kis mobilnet segítségével. Működött a navigáció is, úgyhogy ki is kapcsoltam, hogy ezt sem kell többet nézegetni, működik. Elutaztam pár napra rá kb. 45-50 km-re arrébb, és utazás elején gondoltam, hogy most élesben is ki lehetne próbálni. Az egy órás út alatt egyszer sem talált műholdat, mobilnettel SEM. Megérkezéskor feldugtam töltőre, leszedtem egy GPSstátusz nevű programot, és órákig kerestettem vele a műholdakat egy kis faházban. Semmi eredmény. Amikor hazaérkeztem utánanéztem a dolgoknak, és többen is írták, hogy problémájuk akadt a GPS-szel, és egy fórumon meg is találtam a megoldást, ami azonnal segített a problémán. Azóta még nem mentem el itthonról, de majd kipróbálom, ha megyünk valahova. Egyelőre működik, itt, a tetőtérben próbáltam utoljára. Ha lesz valami érdekes, majd ápdételek.

A szinkronizálással sincs baj, teszi a dolgát és nem is merít vészesen. A fényerő úgyszintén rendben van, tűző napsütésben helyenként kicsit talán halvány a maximális fényerő, de én szinte mindig minimumon használom. Play áruházban teljes a támogatottsága, erről nem tudok bővebbet mondani.

A kamera nagyon tetszik nekem, mert nem csak tessék-lássék a fókusz, hanem normálisan működik és szép képeket is csinál. Annak ellenére, hogy 8 MPx-es a kamera, lehet vele 13MP-es képeket is lőni, ez biztos csak valami szoftveres csalás. Az előlapi 5 MPx-es, megnéztem, és szép képet ad, de úgysem fogom használni. HD-ban tud videózni 30 FPS melett, jó a hang is, szép a kép is, nem akarom agyonrészletezni. Megfelelő minden, és kész. A villanófény nem nagy eksztra, de valamit azért ér, leginkább akkor, amikor sötétben tapogatózok valahol.

A közelségszenzor is teszi a dolgát, bár kicsit késve villan fel a képernyő, ha telefonáláskor elemelem a fülemtől. Nem tudom, hogy ez mit jelent, mit számít egy ilyen telefonnál, csak gondoltam közlöm. A beszédhangszórójával elégedett vagyok, normális a hangminőség. A hátlapi hangszóró bőven elég hangos, de nem rendellenesen, és tisztán is szól. Normális fülhallgatóval, és hangszínszabályzással igazi élmény a zenehallgatás, egy szavam sem lehet.

A 2 normál SIM slotnak köszönhetően egyszerre két kártyám lehet aktív, amit ki is tudok használni. Jelenleg van egy saját számom, és egy külön kártya mobilnetezésre. Mivel csak az egyik slot vágja a 3G-t (ezt korábban nem tudtam, csak véletlenül pont jól raktam bele a kártyákat), ezért érdemes abba rakni a mobilnetes SIM-et. Külön menüpont van ezek kezelésére, itt lehet őket ki-be kapcsolgatni, illetve beállítani, hogy hívásra, üzenetküldésre, netezésre, stb. melyiket használja, és milyen mértékben. Szerencsére bővíthető microSD-vel (azt hiszem +32 GB-tal), úgyhogy a tárhellyel sincs baj.

Összegzés: rettentő gyors, aránylag megbízható telefon, az összeszerelés minőségére sem lehet panasz, mert nem recseg. Adatátvitelben és kommunikációban jeleskedik, minden téren lehet rá számítani. A navigációval egyelőre azt mondom, hogy baj van, de ha másoknak sikerült normálisan beállítani, akkor nekem is menni fog. Mindkét SIM használható egyidejűleg, és ha kimerülnénk, akkor behelyezhetjük a második akksit és tiszta lappal indíthatjuk a rendszert. A kamerával az égvilágon semmi gond, nem csillagvizsgálót vettem, hanem telefont, ehhez képest pedig tökéletes. Hangerővel, tisztasággal semmi gond, a hangszínszabályzó is királyul működik. Ez egy abszolút korrekt ajánlat mindössze $160-ért.

Mindenkinek ajánlom, az egyik legjobb vételem volt ez a telefon. Legalábbis egyelőre ez az álláspontom. Ez az a kütyü, amit szerintem megtartok!

Köszönöm a figyelmet, remélem tudjátok hasznosítani az itt leírtakat!

 

#ÁPDÉT: A leírással pillanatok alatt meggyógyult a GPS, tökéletesen működik. Közben másik telóval is (más márka, típus is) ugyanez volt a gond, és azon is segített. Használja mindenki bátran a leírást!

Itt megvásárolható egy csomó új okostelefon.

Meg itt is.

9 komment

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr985429834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glezmen 2013.07.28. 23:10:56

milyen megoldast talaltal? gps.conf csere?

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2013.07.29. 08:34:30

A GPS vétel javítása Bargain összefoglalásában (forrása egy orosz oldalon található leírás volt):
● Töltsd fel teljesen a telefon akkumulátorát.
● Telepítsd a telefonra a Play Áruházból a Mobileuncle MTK Tools nevű programot.
● A Menü/Beállítások/Helymeghatározó szolgáltatásoknál kapcsold ki a GPS, GPS EPO, A-GPS menüpontokat, sehol sem lehet pipa.
● Kapcsold ki a telefont, majd kapcsold be és indítsd el a Wi-Fi-t.
● A Menü/Beállítások/Helymeghatározó szolgáltatásoknál pipáld ki a GPS-t.
● Ugyanitt pipáld ki a GPS EPO-t, erősítsd meg az EPO engedélyezést.
● Lépj be a megjelenő EPO beállításokba és indítsd el a letöltést (Wi-Fi kell hozzá), az EPO fájl infónál ellenőrizd le a letöltést. Miután letöltődtek az EPO adatok, lépj vissza a 'Helymeghatározó szolgáltatások' menübe.
● Pipáld ki az A-GPS-t (Wi-Fi kell hozzá), és a megjelenő A-GPS beállításokban ellenőrizd le, hogy a 'Használt hálózatnál' a 'Csak otthon' legyen megjelölve.
● Lépj ki a menüből, menj az alkalmazásokhoz, és indítsd el az előzőleg letöltött Mobileuncle MTK Tools programot.
● Lépj be az MTKEngineerMode (Mérnöki Mód) menübe, ott keresd meg az YGPS-t és indítsd el.
● Itt megjelennek a műholdak, egyelőre piros pontokként. Felül az Information-t kiválasztva előjön egy ablak, ahol alul először a "full"-ra majd a "cold"-ra kell nyomni. A sorrend fontos!
● Fent a Satellites-ot válaszd ki, és vidd ki az utcára a telefont (nekem elég volt az ablakhoz menni), majd várd meg, hogy a piros pontok zöldre váltsanak.
Nem biztos, hogy minden telefonon működik ez a megoldás, de egy próbát megér, kárt nem okoz.

//Forrás: itcafe.hu/tema/android_dual_sim_ket_sim_okostelefonok_topikja/friss.html //

horvathtimi7 2013.08.07. 15:11:18

Szia, szeretném megkérdezni, hogy zenehallgatásnál hogyan lehet kikapcsolni azt a funkciót, hogy kikapcsoljon mikor nagyobb zaj van körülöttem? Arra gondolok, hogy fülhallgatóval zenét hallgatok pl. buszon (nem azzal ami a telefonhoz járt), belemegyünk egy kisebb bukkanóba vagy egyszerűen becsukódik az ajtó és a zene egyből elhallgat. Ez ellen lehet valamit tenni?

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2013.08.07. 16:14:29

Szia!
Nagyon érdekes problémával álltál elő, nem is hallottam még ilyesmiről. Keresgéltem Google-n, de semmi hasznosat nem találtam. Én első körben azt javasolnám, hogy próbáld ki ugyanezt más zajokkal. Mondjuk bekapcsolsz otthon valami zenét a telón (ugyanúgy fülessel) és hangos közegbe viszed, de nem mozdítod. Azért mondom ezt, mert több helyen is ki kell próbálni. Én arra is gyanakszok, hogy esetleg a rázkódástól áll le a zene, de ilyet sem szabadna csinálnia, nekem sem csinálta. Próbáld ki, hogy simán csak rázod a telót zenehallgatás közben, hátha történik valami.
Következő javaslat: ha van rá lehetőséged, használj olyan fülest, amin nincsen mikrofon (a füles zsinórján szokott fityegni egy műanyag darabka, általában egy gombbal, meg egy lukkal, olyat keress, amin ilyen nincs).
Ha nem oldódott meg a problémád, akkor írj nyugodtan újra, megkérdezem a szakértőket :)

horvathtimi7 2013.08.27. 22:12:09

Szia.
Eddig mindent kipróbáltam, kivéve a mikrofon nélküli fülhallgatót, de holnap azt is megcsinálom. Hiába ráztam a telefont nem kapcsolt ki tőle. Viszont van egy kisebb problémám is, kellett csinálnom egy gyári visszaállítást, mindent sikerült ugyanolyanra visszacsinálnom amilyen volt, egy dolgot kivéve. Az akkumulátor mellett jelzi, hogy éppen hány százalékon van, de jelenleg hatalmas számokkal, jóval nagyobbal mint pl. amivel az időt mutatja. Azzal lehet valamit kezdeni? :)

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2013.08.30. 21:23:03

Szia!
Milyen zenelejátszót használsz egyébként? Próbáld ki esetleg gyárival, vagy ha azt használod, akkor marketről tölts le egy másikat, aminek jó az értékelése! Screenshotot nem tudsz készíteni arról a százalék ikonról? Vagy ha másik telóval, vagy géppel lefényképezed, és azt linkeled be, úgy is jó, így nem tudok rá mit mondani.

horvathtimi7 2013.09.10. 18:28:55

Szia! Megoldódott minden problémám. A mikrofon nélküli fülhallgató bevált és egy restart után a százalékjelző is visszaállt kisebb méretre. Köszönök mindent!

Pamuk 2014.03.11. 09:21:02

Szerintem is egy marha jó telefon ez, szinte hibátlan.
Mondjuk én helyből azt a véleményt vallom, hogy egy telefont ne birizgáljon az ember csak azért, mert van frissebb androidos verzió, vagy mert ezt, azt vagy amazt törnie kell. Ezt a telefont semmilyen módon nem kellett, ráadásul egy nagyon erős műszaki háttérrel megcsinált jó kis gép. Egyetlen baját talátam az elmúlt hónapokban, a hozzá adott tok nagyon gyenge. Ettől letekintve simán fölveszi a versenyt bármelyik - tegyük hozzá legalább kétszer drágább - magyar bolt neves termékeivel.
Sőt. Hibátlan.
Erősen ajánlott megvételre.
süti beállítások módosítása