Huion New 1060 Plus digitalizáló tábla – Érzékeny festővászon

2018.03.24. 20:41

Jackal_

nyitokep_1.jpg

A Huion New 1060 Plus nem véletlenül Kínában készül, a Távol-Keleten ugyanis nagy becsben tartott dolog a kalligráfia, olyannyira, hogy külön elnevezése is van, Japánban sodó (書道), “az írás útja”, Kínában su-fa (書法 / 书法), “az írás szabálya”. Adja magát a dolog, hogy a legjobb digitalizáló táblák is a régióból kerülnek ki. A szegmens koronázott királya a japán Wacom, aki már el is indult a köznevesülés útján, hiszen sokan hivatkoznak úgy a grafikus rajztáblára, hogy wacom tábla. Kínában sem tétlenkedtek, inkább megalkották a Huion New 1060 Plust, ami szemtelenül alacsony - 23.000 forintos - árával és arcpirítóan magas felszereltségével méltó kihívója a piacvezetőnek.

Huion New 1060 Plus - 23.000 Ft


A Huion New 1060 Plus kicsomagolása

"A digitális rajztábla – digitalizáló tábla, grafikus tábla – egy adatbeviteli eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az ember közvetlenül, kézzel vigyen be adatokat a számítógépbe úgy, ahogy a papírra ír vagy rajzol. A tábla segítségével például saját kezűleg írhatja alá dokumentumait ahelyett, hogy egy lapolvasó (szkenner) berendezésen keresztül elkészített, kép formátumban rögzített aláírást helyezne el a kívánt helyre.

felepites.jpg

A digitális rajztábla egy sík felületű tábla, amelyen a felhasználó egy tollhoz hasonló eszközzel dolgozik: rajzol, ír vagy „fest”. Az eredmény általában nem jelenik meg a táblán, hanem a monitoron lesz látható. (Az interaktív monitorok esetében az írás vagy rajzolás közvetlenül a monitor felületén történik, nem egy külön táblán.) Az egyszerűbb digitalizáló táblák feladata, hogy helyettesítsék az egeret. Előnyük, hogy a kurzor mozgatása a segítségükkel sokkal gyorsabbá és pontosabbá válik.

Forrás: Wikipedia"

meretek.jpg

Széles, lapos doboz, masszív kartonból. A tetején a termék és a láthatatlan kéz fogta toll, menta színű sávok és a cégér. Itt megállok egy pillanatra, hogy töredelmesen bevalljam, engem meg lehet venni egy jó logóval, és a Huionnak bitang jó az emblémája. Szerencsére ezt ők is tudják, és nem is féltek megmagyarázni a miértet:

A Huion-logó a "három toll" fogalmából származik, a kínai kultúrában a "három" a stabilitást, az egyensúlyt, a háromoldalú konfrontációt és fejlődést jelenti.

A "toll" a legfontosabb eszköz az írás és rajz létrehozásához, és mély kulturális jelentőséggel bír Kínában. Ezenkívül a "három toll" együtt alkotja a koronát, és visszhangozza a szó jelentését: király.

img_20180301_090006.jpg

A kicsomagolás után egy üdvözlőkártyán akad meg a szem, ez kedves gesztus, csak kissé kitakarja a táblát, ami igazán pazarul néz ki a teljes felületét beborító, karcálló selyembevonattal. A dobozból aztán előkerül még a standard USB kábel a csatlakozáshoz, a digitalizáló toll, a hozzá tartozó spéci töltő, és a penna tartója, aminek a testében 8 darab cserehegyet és egy kiszedőt is elrejtettek.

img_20180301_090051_1.jpg

Azt a designt szeretem igazán, amiben a funkció határozza meg a formát, és ebben a Huion egy éltanuló, a termék pedig egy igazi célszerszám. A tábla szélén 12 funkcióbillentyű kapott helyet, ami nem kevés, de ha hozzáveszem, hogy a deszka tetején további 16 tollal használható gomb van, az már igazán megsüvegelendő mennyiségű, 28 darab programozható billentyűt jelent.

Az egyik oldalán az USB bemenet és egy micro SD kártyaolvasó van, mert adnak mellé egy 8 GB-os kártyát is, rajta a dedikált programmal, jófejségből, hogy ne kelljen bénázni az egyre archaikusabb telepítő CD-vel. Ráadásul a tárterület 64 GB-ig bővíthető, amitől megáll az ész. A másik oldalon a Wacomtól merített tolltartó textil hurok található, ami sajnos kicsit laza, így kieshet belőle az írószer. A teteje és az alja szépen ívelt, hogy ne törje a csuklót. Az összeszerelés jó, az illesztések kicsik, az általános minőségérzet kifogástalan. A kialakítás, mint szinte minden digitábla esetében, bal és jobb kézzel is használhatóvá teszi a kütyüt.

csomag.jpg

Az aktív felület borzalmasan nagy, 25x16 cm, a felbontása pedig 5080 LPI (vonal per inch). A toll is kellően pontos, a 8192 szintű nyomásérzékenységnek szinte nincs párja a piacon. A penna kialakítása kellemes, a 15 grammos súlya pedig annyi, mint egy golyóstollnak. A beépített akkumulátor elvileg 3 hónapig bírja egyetlen töltéssel, szóval vigyázni kell arra a spéci töltőkábelre, mert ennyi idő alatt bárhova elkeveredhet. A rajta lévő kettős kapcsoló viszont laza, lötyögős, de fogjuk fel úgy, hogy valahol azért meg kellett fogni a pénzt. További előnye a spórolásnak, hogy ha cserélni kell a tollat, mindössze 20 dollárunk bánja.

A gyors és szaggatásmentes működést egy HV800-as saját fejlesztésű chip biztosítja, a mellé adott szoftver pedig Windows és Mac alatt is működik.

 

A Huion New 1060 Plus használat közben

A technikai paraméterek ígéretesek, a kialakítás mesés, most már csak az egészet működtető program használhatóságán múlik a siker. A dedikált app pedig pont jó. A funkciógombokhoz tengernyi billentyűkombinációt köthetünk, sőt, scripteket vagy akár egy program indítását is bedrótozhatjuk.

img_20180301_091520_1.jpg

A toll nyomásérzékenységét tág határok között lehet állítani, a selymes bevonaton pedig jól mozog a hegy, kényelmes vele a munka. Az érzékelési szenzor már 1 centire a tábla felszínétől bekapcsolja a tollat, ami szuper, de kissé kevés, mert ha kicsit is távolabb gesztikulálsz, használat közben egyszer csak azt veszed észre, hogy nem megy odébb a kurzor.

img_20180301_091455.jpg

A nyomdában, ahol asztali kiadványszerkesztéssel (DTP) foglalkozom, sokat kell vektorizálnom, hogy az ügyfelek logója, névjegye, táblája, pólója a lehető legjobb minőségben készüljön el, ezért elég sok időt töltök a Corel Draw és az Illustrator előtt. Mielőtt még elkezdtem használni a digitáblát, akkurátusan mindkét programban összehangoltam a billentyűkombókat, majd mindezt beállítottam a deszkán is. Aztán megtértem.

Annyival egyszerűbb, kényelmesebb és pontosabb a használata az egérhez képest, hogy rövid úton már az egész gépet a tábláról vezéreltem. Ha rándult már Keyser Söze-pózba a tenyered a folyamatos klikkeléstől, tudod, miről beszélek. Itt aztán előkerült pár hiányosság is. A program egyszerre csak egy monitort kezel és ugyan van parancs a váltásra, ez azért kényelmetlen.

img_20180301_090427.jpg

A deszka tetején lévő puha gombok túlságosan az érzékelési tartomány szélén vannak, a 16-os konkrétan a programbezáró x vonalában tanyázik, szóval oda csak a ritkán használt dolgokat pakoltam. Ezeken felül viszont rettenetesen elégedett vagyok. A beépített kártyaolvasó a leghasznosabb feature, amit mostanság láttam, végre idegen gépen is kéznél vannak a munkáim, és minden apróság, ami munka közben kell.

menu.jpg

A program frissítési periódusa is említést érdemel, ahogy néztem, átlag 4-5 havonta finomítanak valamit, de újabb hiányosságként a szoftverben nincs lehetőség a közvetlen update-re, fel kell cammogni a weboldalra érte.

 

Összegzés

A Huion 2007 óta készíti a digitalizáló táblákat, Kínában már 2010 óta piacvezetők, ennek megfelelően a választék is minden igényt kielégít. A paletta legracionálisabb tagja pedig a New 1060 Plus. Ki kell emelni, hogy a New előtag egy valóban felújított és megszépített terméket jelent, ne keverjétek össze a Huion 1060 Plusszal, ami bár olcsóbb, de szerényebb tudású is.

Amit imádtam, az a legyőzhetetlen ár és az érte kapott tengernyi funkció, az akadásmentes működés és a penge design. A micro SD olvasót pedig egyenesen kötelezővé tenném. A hiányosságok között szinte csak a spórolásból eredő apróságok vannak, de nagyon kekecnek kellene lennem, hogy ez igazán zavarjon. A toll kapcsolója lehet, hogy csak nálam hiba, a programot szépen fejlesztik, a vezeték nélküli működés pedig nem is biztos, hogy jobb megoldás, más pedig nem is jut eszembe.

Képzősök, DTP-sek és grafikusok legjobb barátja, de megállja a helyét szinte mindenki keze ügyében, és az ára a legnagyobb fegyvere, mert ennyi jóságért 23.000 Ft ajándék. A többi Huion terméket pedig itt tekinthetitek meg.

Huion New 1060 Plus - 23.000 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr8613736334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása