Zhiyun Smooth Q gimbal teszt - Szájber szelfi

2017.10.19. 15:12

Jackal_

sdsd.jpgA Zhiyun Smooth Q telefonos gimbal tipikusan olyan eszköz, amire mindenki azt mondja, hogy erre nekem nincs szükségem, mindaddig, amíg egyszer kézbe nem vesszük, utána viszont nem akarjuk visszaadni. Az elektromotoros stabilizátor nemcsak a mobilunkhoz remek, de akciókamerát is képes vízszintben tartani, nagyban javítva a képminőséget, megszüntetve rengeteg rezgést, ezáltal megnövelve az élvezhetőséget. A Zhiyun jelentősen a DJI Osmo ára alá lőtte be termékét, mindössze 36.400 forintot kérnek ezért az applikáció alapú, Bluetooth-on kommunikáló kütyüért.

Itt megvásárolható >>

 

A Zhiyun Smooth Q kicsomagolása

A Zhiyun Smooth Q nem tartozik a legismertebb stabilizátor termékek közé, hiszen ezen a piacon mindenkinek a DJI neve cseng ismerősen, nem érdemtelenül. Persze sokan próbálkoznak kirúgni a neves gyártó alól a sámlit, ehhez azonban megfelelő árazásra, funkcionalitásra és minőségi kivitelezésre van szükség.

 img_9821_1.jpg

Ez utóbbit a tesztalanyunk maradéktalanul teljesíti, amit már a doboz dizájnjából, kibontás előtt is sejteni lehet. Remek a grafika, igényes a fehér alapon fekete-piros színekkel elhelyezett termékkép, de mégsem tolták túl, mint ahogy azt már számtalan kínai terméknél láttuk.

img_9822_1.jpg

Kibontva elénk tárul az ezüst színben játszó tok, amelyről a Desperado című film kocsma jelenete ugrott be, amikor a maffiózókat halomra lövi a főhős. Itt sem gitárt rejt az Ukulele borítást formázó tartó, hanem magát a gimbalt. Kapunk még egy igen kellemes angol nyelvű leírást, egy micro USB kábelt a töltéshez és a telefonhoz való csatlakozáshoz, illetve egy vállpántot, amit sajnos nem a stabilizátorhoz, hanem annak tokjához kell csatlakoztatni.

20170327155101_57128_eredmeny_1.jpg

Kézbe véve a Zhiyun Smooth Q megdöbbentően jó minőségű, annak ellenére, hogy az alsó része műanyag. Érdekes, hogy ez az AFI A5 után - aminek alumínium volt a nyele - sem volt zavaró, sőt ennek a gimbalnak az összerakottsága érzésre talán még jobb, mint a konkurensnek. A felső rész itt is alumínium, mint ahogy a motorfészkek is, és a méretükből is látszik, hogy nem akciókamera súlyra tervezték őket, 75-200 gramm között bármilyen készüléket belerakhatunk, és ezt a súlyhatárt csak nagyon kevés telefon fogja átlépni.

img_9825_1.jpg

Természetesen a telefontartó keret akciókamera méretre is igazítható, így tulajdonképpen kapunk egy kettő az egyben terméket, ezért is látom több értelmét annak, hogy valaki mobiltelefon gimbalt vegyen, mint például egy sima GoPro-hoz valót. Eleinte aggódtam azon, hogy esetleg nem fogja majd kellőképpen a bele helyezett tárgyakat, de épp ellenkezőleg, úgy kell kitépni a szivaccsal körbe burkolt karok közül. Nagyon durva, nem gondoltam volna, hogy van olyan anyag, ami így megfog valamit, amellett, hogy nem egy ragasztóról beszélünk. Tapintásra ez is minőségi, ahogy a termék többi része is az.

img_9827_1.jpg

A nyél közepén a vezérlő gombokat - szám szerint négyet láthatunk - amelyek anyagválasztás szempontjából követik a már ajnározott többi részt, nagyon egyben van a termék, ahhoz képest, hogy csak 36.000 forintot kérnek érte. Ráadásul ez az ár már telefonos viszonylatban is értelmezhető, ugyanis régebben elég nevetséges volt, amikor valaki egy 150 dolláros mobilt tett bele egy 250 dolláros gimbalba. De ennek vége, már nem a nyúl viszi a vadászpuskát.

 

Tesztüzem

Első lépésként leszedtem a a Play Store-ból a Zhiyun Assitantot, ami egyből fel is ismerte a Bluetooth-on csatlakozó Zhiyun Smooth Q gimbalt, így egy gombnyomással csatlakoztathatjuk a két felet, amennyiben hosszan nyomjuk a piros közepű bekapcsoló gombot. Amikor viszont kikapcsoljuk a stabilizátort, a kapcsolat megszakad, és újbóli bekapcsolás után sem kapcsolódik egyből, hanem nekünk kell ezzel öt másodpercet újra eltöltenünk. Nem nagy hiba, de azért ezt elegánsabban is megoldhatták volna.

sd_1.jpg

Az alkalmazást használni pofonegyszerű, a felső kétharmadon a Zhiyun akkumulátor töltöttségét láthatjuk egy kördiagramon, százalékos formában, alatta a vezérlő gombok két sorban elrendezve, de mindegyik annyira adja magát, hogy nem nagyon kellett a kézikönyvet lapozgatnom miatta. Van egy két vicces funkció, amire külön kitérnék, hátha tudok adni másoknak is ötleteket a felhasználás kapcsán.

screenshot_2017-10-18-19-15-51-142_com_zhiyun_gimbal.png

A "control" vagyis irányítás menüvel a képernyőre kirajzolt joystick-kel vezérelhetjük a gimbalt. Ennek ugye látszólag nem sok értelme van, hiszen ha a kezünkben tartjuk, ez teljesen szükségtelen, kivéve, ha nem ahhoz a telefonhoz kapcsolódunk, amelyik a tartóban van vagy éppen egy akciókamerát akarunk vezérelni. Ilyen például akkor fordulhat elő, ha a szabványos menettel feltekerjük a Zhiyun Smooth Q-t egy háromlábú állványra, és távolról akarjuk vezérelni a mozgást.

2-4_3.jpg

A "calibration", vagyis beállító menü a gimbal vízszintestől való eltérésnek korrigálásáért felel, itt állíthatjuk be azt, hogy a telefonunk úgy álljon, ahogy azt tényleg szeretnénk. Az "update" a szokásos firmware frissítésért felel, amit csak és kizárólag számítógéphez csatlakozva tudunk megtenni, gondolom azért, nehogy lemerüljön valamelyik eszköz, és legyen egy jó minőségű levélnehezékünk. A "settings"-ben pedig mindenféle végállást és hasonlókat konfigurálhatunk.

screenshot_2017-10-18-19-14-17-055_com_zhiyun_gimbal_1.png

A kamera ikon pont az, amire gondolunk, és ez az egyik menüpont, ami akkor is működik, ha a gimbal nem aktív. Ez gyakorlatilag a gyári telefonos kameraalkalmazás helyett indul el, és mindenféle plusz beállítást nyomkodhatunk végig, például ISO, expo vagy a fehéregyensúly értékeket. Ami nagyon érdekes, hogy elméletileg a felbontást a telefonunk által hardveresen elérhető maximum fölé is emelhetjük, de ettől persze még nem fog magasabb pixelszámból álló képanyagot készíteni. Biztos vagyok benne, hogy valakinek a GPS bélyeg is hasznos lesz, ezt is a képre írathatjuk a kamera szoftverrel, már ha a bele helyezett eszköz is tudja. Természetesen a szokásos szelfi kamerára váltás, vaku aktiválás és egyéb lehetőségek is rendelkezésre állnak.

1-3_1.jpg

A "more" gomb mögött a technikai segítségnyújtás bújik meg, elméletileg. Ez magába foglalná a tippeket és trükköket, a hibaelhárítást, szoftver legújabb verziójának letöltését, a valóság azonban ezzel szemben az, hogy a kínai pálcika jeleken és a "network error" felirat sűrű "leclickelésén" túl mást nem nagyon tudunk csinálni. Ja de mégis, megnézhetjük a Zhiyun önreklámjait, hogy milyen nagy rendezvényen vesznek részt éppen Indiában, ami valószínűleg teljesen irreleváns lesz, mikor majd az eszközöm nem akar működni.

1490604253115967_eredmeny_1.jpg

Nagyjából ez volt az egyetlen dolog, amibe bele tudtam kötni a szoftver kapcsán, de ettől még bosszantó, hogy nem volt képes a gyártó legalább angol nyelvre lefordítani ezeket a menüpontokat. Főleg azért, mert ezeket a termékeket jellemzően amerikaiak és Nyugat-európaiak vásárolják, ők pedig nem túl nagy számban beszélnek kínaiul. Szerencsére a működésre ez semmilyen kihatással nincs, sőt kifejezetten pozitív tapasztalatokat sikerült gyűjtenem a tesztnapok során.

20170327155101_48450_eredmeny_1.jpg

A kezelőszerveket egy helyre, a nyél felső részére telepítették, és ez ergonómiailag igencsak jó választásnak bizonyult. Minden pont kézre áll és az erőkar sem lett akkora, hogy letépje a kezünket, bár azért egy 5-6 órás várostúra biztosan betenne a csuklóizmoknak. Balra alul láthatjuk a bekapcsoló gombot, ami kétfunkciós, hosszú - három másodperces - nyomásra ki- és bekapcsol, rövid és dupla nyomásra pedig az aktuális kamera funkciót aktiválja, ami jellemzően fényképezés vagy videó készítés.

20170327155101_11254_eredmeny_1.jpg

Fölötte a módválasztó kapcsoló, amivel "pan following", "locking" vagy "following" módba kapcsolhatjuk a Zhiyun Smooth Q gimbalt. Ahhoz hogy megértsük, ez mit jelent, beszélnünk kell a brushless motorok működéséről, de nem kell félni, nem bonyolult. Három erőforrás vezérli a három tengely mentén az állványt, a legalsó a pan és a függőleges, a középső a tilt, ami pedig a vízszintes tengely mentén billenti el a készüléket. A roll az oldalelfordulás, amit jellemzően csak arra használunk, hogy egyeneseben tartsuk a kamerát, különben ferde lenne a kép, azt meg igazán senki nem szereti.

A fentiek alapján a "pan following" mód az, amikor a kamera csak oldalra fordul, ezt a csuklónk elfordulásával vezérelhetjük. Ez tulajdonképpen mozgás lekövetésére jó, például egy gurulós székkel hányásig pöröghetünk miközben magunkat szelfizzük, a kamera akkor is tartani fogja a pozíciót. Ennek ellentéte a "locking" mód, amikor minden motor fixen áll, ha mi elmozgunk a gimbal akkor is tartja azt a pozíciót, amit az aktiválás pillanatában is. Ez akkor lehet érdekes, ha valamiért nekünk helyet kell változtatnunk, de a fókusz nem mozdulhat el.

A "following" mód pedig a "pan following" fejlesztett változata, ilyenkor a kézmozgást vízszintes és függőleges irányban is követi a szerkezet, így például be tudunk nézni egy sarkon anélkül, hogy ténylegesen befordulnánk. A fel-le irányt egyébként folyamatosan tudjuk kézi módon is szabályozni a kis joystickkel a jobb oldalon. A negyedik gomb - amit egyébként "shifter"-nek hívnak - pedig kamera módban a zoom állításért felel, vagyis közelíthetünk a képeken, ha messzinek érezzük a tárgyakat.

img_9826_1.jpg

A kezelőgombok mellett találunk még két LED-et, egy kéket a bal felső sarokban, amivel a töltöttséget követhetjük nyomon. Minél többet villog, annál több a delej az akkuban. Ezt 4 lépésben tudja kijelezni a Zhiyun Smooth Q, nem nehéz kitalálni, hogy minden lépcsőfok 25%-os eltérést jelent. Jobb oldalon a sárga villogó pedig az aktuális státuszt jelzi ki, vagyis ki vagy be van kapcsolva az eszköz, illetve hogy töltődik-e. Tulajdonképpen magának a töltésnek is két módja van, amikor az eszköz oldalához csatlakoztatjuk a kábelt, ekkor a központi áramforrás kapja a delejt, míg ha alulra, akkor power bankként funkcionál, és a telefont tartja életben.

Ez utóbbi állapot igényel némi ügyeskedést, ugyanis ha a telefont nem toljuk be teljesen a tartóba azért, hogy a micro USB csatlakozó szabadon maradjon, felbillen az egyensúly. Ez alap esetben nem probléma, mert a motorok kikompenzálják az eltérést, de jobb, ha középen van, ugyanis ilyenkor kapják az erőforrások egyenletesen a terhelést, és kevésbé kell ellentartaniuk. Ezt a konzolkaron található tekerővel szabályozhatjuk, és az ötödik osztályos fizikaanyagban is megtalálható erőkar elvén működik a dolog.

1490602836709830_eredmeny_1.jpg

Vicces figyelmesség, hogy a pan tengelyhez tartozó motor teljesen körbe tud fordulni, mondhatnám, hogy 360 fokban, de ez nem igaz, ugyanis a szögelfordulás végtelen, lévén bármennyi kört képes leírni. Ezzel szemben a "roll" és a "tilt" korlátozva van 320 fokban, amit egy kis műanyag bütyök jelöl. Ha a kamera úgy érzékeli, hogy a "roll" túlzott döntése miatt nekiütődne a telefon a nyélnek, automatikusan fekvőből állóba fordítja az állványt, amit a telefon képe is követ, amennyiben nem felejtettük el bekapcsolni a szoftveres funkciót.

img_9834_1.jpg

Most hogy már mindenki megtudott mindent a funkciókról - még azt is, amit nem akart -, felhívnám a figyelmet egy szoftveres funkcióra, aminek a neve "smart object tracking", vagyis okos objektumkövetés. Ezt kamera módban aktiválhatjuk, és az ujjunkkal körberajzolt tárgyakat megpróbálja a Zhiyun Smooth Q lekövetni. Ez kizárólag "following" módban működik, és ne egy 200-zal lecsapó sasra állítsuk rá, de értelmes sebességgel mozgó dolgokat - biciklista, földön lévő madarak - azért hellyel-közel le tudja követni. A próbák alatt ez a funkció viszont elég sokszor nem működött megfelelően, sőt itt még a szoftver is kifagyott.

20170327155101_44041_eredmeny_1.jpg

Néhány érdekességet még felsorolok a cikk végén, ami felteszi az i-re a pontot. Elméletileg a Zhiyun gimbalokat két távirányítóval - a ZW-B01-gyel és a B02-vel - is lehet vezérelni, de ezt sajnos nem volt módomban kipróbálni, lévén az alap csomagnak nem része a fenti eszközök egyike. A működési idő - megfelelően kiegyensúlyozott kar esetén - 12 óra, ez NAGYON sok, főleg ha ide vesszük a 440 grammos eszközt, amibe még beleteszünk egy telefont. Kizártnak tartom, hogy ez valaki 12 órán keresztül tartani tudja. A feltöltési idő pedig 2,5 óra, azt hiszem ezek több mint vállalható számok.

 

Összegzés

Rég volt nálam olyan termék, aminél ennyire nehéz volt hibát találnom, mint a Zhiyun Smooth Q esetében. Talán a gyári támogatás gyengeségét említhetném, de mivel műszaki hibám nem volt, ezt érdemben nem tudtam tesztelni, szóval ez is inkább csak egy vélelem. Esetleg még azt említhetném, hogy nincs csuklópánt és hozzá felfogatási pont, de akkor már súlyos erőlködésszag terjengene a levegőben. A dolgot leegyszerűsítve ezzel szemben áll minden más.

Vagyis a jó minőség, az alacsony ár, a remekül működő funkciók, a telefon és akciókamera fogadási képesség, a hosszú üzemidő, a kellemes szoftver, a kiváló stabilizálás, a power bank funkció, meg ami még most nem jut eszembe a rengeteg egyéb tulajdonság miatt. Mindezt 36.400 forintért, EU Express szállítással vám és ÁFA mentesen. Ez nálam 5 csillag, csont nélkül.

Itt megvásárolható >>

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1513017000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása