Összehasonlító teszt: Bluboo S1, Maze Alpha, Xiaomi Redmi Note 5A

2017.10.09. 09:19

Jackal_

nyit.jpgEz az összehasonlító teszt három, a címben is szereplő, egymástól meglehetősen különböző telefont ereszt egymásnak. Mit tudnak a különböző kijelzőméretű és csak részben hasonló hardverrel szerelt mobilok egymás ellen? Melyiket a legkellemesebb használni és miért? Győzhet-e egy 31.000 forintos telefon egy 47.000-es ellen? A válaszokat a következő sorokban olvashatjátok.

Maze Alpha itt megvásárolható >>

Bluboo S1 itt megvásárolható >>

Xiaomi Redmi Note 5A itt megvásárolható >>

 

Kinézet, Minőség

A Bluboo S1 és a Maze Alpha kiválasztásában nem kis szerepet játszott az ütős kinézet, a kávanélküli dizájn, amit szépen összedolgoztak a többi részegységgel, illetve a fizikai gombok hiánya, amivel rendkívül letisztult összbenyomást keltenek a készülékek. A Xiaomi ezzel szemben a már jól bevált arculatot vitte tovább, egy kicsit olcsósítva a hardveren, cserébe viszont Snapdragon rendszert elrejtve a burkolat alá.

A keretnélküli kijelzők divatosak, de a hype önmagában nem magyarázza meg a terjedésüket. Van egy fajta trendiséggel összekötött menedzser életérzés mögötte, ráadásul nagyobbnak is néz ki panel, mint valójában, tehát az autók optikai éleihez hasonlóan itt is játszanak a mérnökök a "térérzettel". A Xiaominál viszont szándékosan nem tesznek ilyet, semmi bazáriság nincs a termékeikben, inkább az Apple féle letisztult vonalat követi, ami pont attól feltűnő, hogy nem az.

A minőség terén sokkal kevesebb különbséget lehet felsorolni, mindhárom telefont jól összerakták, nem csavarodik egyik ház sem, és az illesztési hézagokra sem lehet különösebb panasz, bár ez persze nem egy személyautó, hogy rétegvastagság vizsgálóval méregessük. Érdekesség, hogy a Maze Alpha és a Bluboo S1 nagyon hasonló módon alakította ki a házat, szinte egymást majmolják, csak az előbbi fél inch-el nagyobbra nőtt.

Ha azt is megnézzük, mit adnak a csomagban, akkor látszólag az S1 kerül lépéselőnybe, hiszen tokot, üvegfóliát, töltőt és Type-C kábelt is kapunk, csak sajnos az első kettő kiegészítő annyira hitvány, hogy a teszt alatt egyiket sem tudtam teljesértékűen használni. A Maze Alpha ezzel szemben nem ad tokot, amiben az is szerepet játszhat, hogy egy 6 inch-es készülékre nem is egyszerű ilyet felhelyezni. Cserébe a fólia nem bénítja meg az érintésérzékenységet, vagyis ez végre használható, nem úgy, mint az először említett készülék esetében. A Xiaomi a töltőn és a kábelen kívül nem ad semmit, és így is használtam több mint 2 hétig, minden sérülés nélkül. Itt azért egy picit a kiegészítők terén érződik a spórolásszag, de nem is építették be az árba, ezért kerül 39.000 forintba.

 

Hardver

Két nagy gyártót szoktunk emlegetni, akik uralják a telefonos SOC piacot, az egyik a Qualcomm a Snapdragon szériával, a másik pedig a Mediatek különböző termékei, és ezek vívják antagonisztikus harcukat a nagyobb piaci részesedésért. Az utóbbit most a Bluboo és a Maze, míg az előbbit a Xiaomi képviseli, és kimondhatjuk, hogy teljesen más karakterek.

antutu_joined.jpg

A szintetikus teszteken természetesen simán győznek az Mediatek processzorok, amiből a Bluboo és a Maze is egy MT6757-et kapott, ezt hívják mostanában Helio P25-nek, ami egy olyan trükk, mint amilyen a Goldstar-LG márkanév váltás volt, ha ez egyik erodálódik, gyorsan találjunk ki egy másikat. És milyen jól tették, mert az új processzorok sokkal jobbak, mint a régi MT elődök, itt már a szenzorok is normálisan működnek, nincs gond a GPS-szel és iránytűvel. A Snapdragon 425 esetében – ami a Xiaomi Redmi Note 5A szíve - ez ugye alapból adott volt, mint ahogy az elképesztően jó energiafelhasználás is. Ebben annyira nem jeleskednek az MediaTek processzorok, ami a Bluboo és a Maze esetében is a sokkal gyorsabb lemerülésben domborodott ki.

gfx_joined.jpg

Ha viszont elindítjuk a szintetikus teszteket, vagy csak elkezdünk játszani, a sebességkülönbség nagyon sok mindenben megnyilvánul. Az Antutu és a GFX Bench programok igen markáns pont és FPS különbséget generálnak a Bluboo és a Maze javára. A kettősből az utóbbi teljesített egy picit jobban, de ez működés közben egyáltalán nem érezhető, amihez jelentősen hozzájárul a 4 GB RAM és a Mali-T880-as GPU. Ez a hardver tulajdonképpen mindenre elég, egyetlen játékot – az Injustice 2-t – találtam, ami helyenként megdöccent és tovább töltött, minden mást prímán lekezeltek a telefonok.

hardver_joined.jpg

Ha valaki azt kérdezné, hogy lassú-e a Xiaomi Redmi Note 5A, akkor arra azt mondanám, hogy nem, a mindennapi használatban egyáltalán nem ezt érezzük. Ennek nem annyira a 2GB RAM-ot és 16 GB ROM-ot felvonultató hardver, hanem sokkal inkább a szoftver krémes működése az oka, mindaddig, amíg nem indítunk el valami gyilkosabb alkalmazást. Ezt a problémát azzal oldotta fel a gyártó, hogy egy 720p kijelzőt épített a házba, ellentétben a másik két delikvenssel, aminél a megjelenítők természetesen Full HD felbontásúak. Levonva a tanulságot, ha nincs túl sok képpont, amit meg kell hajtani, akkor a teljesítményt is sokkal jobbnak érezzük.

Ami a beépítésre került kijelzőket illeti, azok mindhárom esetben kifejezetten jók, egyikre sem lehet igazán panasz. A Maze Alpha eleinte méreteivel sokkolt, de valójában inkább a telefon nagy, mint a kijelző. A Bluboo 5,5 colos méretén már senki nem botránkozik meg, mára ez vált átlagossá. Az Mediatek rendszerű mobilok kijelzője talán egy fokkal nagyobb fényerővel rendelkezik, a színek szuper élénkek, míg a Xiaomi esetében ezek egy fokkal visszafogottabbak és élethűbbek, de ez a mérsékletesség más területeken is visszaköszön.

mi_note5a_akksi.jpg

Az áramforrásokat már érintőlegesen említettem, de számszerűsítsük, hogy mindenki össze tudja őket hasonlítani: Maze Alpha-4000 mAh, Bluboo S1-3500 mAh, Redmi Note 5A-3080 mAh, vagyis ha a kapacitást vennénk alapul, akkor az általam leírt sorrend lenne igaz. Ettől viszont a valóság nagyon távol áll, a Xiaomi lett az éhezőművész, volt olyan, hogy 3.5 napig nem töltöttem újra, ami megdöbbentően hosszú idő.

Úgy gondoltam, hogy a Maze lesz a leggyengébb, hatalmas kijelzője miatt, de ehhez képest egész jól bírta, persze lehet, hogy ez a méretéből fakadó placebo hatás. A Bluboo S1 telepéről egyszerűen nem hittem el, hogy 3500 milliamperórát tud, olyan gyorsan lemerült, ezért megmértem egy USB-s mérővel, és a végeredmény 2900 mAh lett, vagyis -20%-os különbséget realizáltam a gyári adatokhoz képest, és ez sajnos az üzemidőben is érződik.

gps_joined.jpg

A fenti tapasztalatokat úgy gyűjtöttem be, hogy minden készüléket teljesen átlagosan használtam, nem rájátszva arra, hogy ez most egy telefonteszt, hanem elmentem reggel munkába, telefonáltam, délután autóztam navigációval, a tömegközlekedésen neteztem, chateltem, illetve minden olyat dolgot is csináltam, amit egyébként is szoktam. Egyrészt így a szenzoros részt is végig lehetett próbálgatni, másrészt a WiFi és GSM alapú információcserét is lehetett tesztelni. Azt bátran kimondhatom, hogy egyik készüléknél sem volt eget rengető hiba, levetkőzték a Mediatek telefonok a régebbi anomáliákat, míg a Xiaomik eddig is jók voltak.

sensors_joined.jpg

A szenzorok téren viszont annyira nem kápráztatják el a tesztalanyok a nagyérdeműt, lévén egyikben sincs NFC, kétsávos WiFi, vagy egyéb plusz, és csak a Maze Alpha rendelkezik ac szabványos vezetéknélküli átvitellel. A Redmi Note 5A viszont a B20-at is nélkülözi, ami Vodafone előfizetőknek lehet gond, bár szerintem ez egy picit túlmisztifikált dolog. Nagyobb baj, hogy a Xiaomi készülékének közelségérzékelője nem működött megfelelően telefonálás közben, véletlenszerűen kihangosította a hívást, vagy éppen tartásba tette, vagy egyszerűen megpróbált feltárcsázni valakit, ezek pedig kevéssé elfogadható hibák.

 

Szoftver

A Redmi itt is kakukktojás, hiszen nem sima Android fut rajta, hanem MIUI bőr fedi el a szokásos kezelőfelületet. Szerintem már mindenki agyon ismételte, hogy mennyire jó ez a rendszer, agyon van optimalizálva, nagyon kevés a szoftveres hibája és tovább lehetne folytatni az ömlengést. Ez a Redmi Note 5-re is igaz, csakhogy a nálam járt verziót nem a nemzetközi firmware-rel szerelték, tehát nekem kellett felműtenem rá a Google alkalmazásokat, ami nem olyan nagy feladat, de a közelgő global version ezt alapból megoldja.

maze_asztal.jpg

A Bluboo ás a Maze ezzel szemben a 7.1-es Androidot használja, ami már önmagában sokkal jobb, mint a 6.0, legalábbis ami a szoftveres hibákat illeti. Az előbbi ráadásul kapott egy kellemes kezelőfelületet is az alap rendszer fölé, ami a szemnek is szép és a használata is nagyon egyszerű. Az Alpha ezzel szemben meghagyta az alap operációs rendszert, rápakolt néhány hátteret, meg kicserélte a bejelentkező logót egy kicsit bazári effektekkel megtámogatottra, és nagyjából ennyi.

bluboo_asztal.jpg

Gondolhatnánk, hogy így nincs hozzáadott érték, de ez nem akkora baj, mert így különböző, eddig nem látott bugok sem jönnek elő. Az S1 alkotói viszont valamiért úgy érezték, hogy a nyitóképernyő mellé mindenképpen kell egy oldal, amin értelmetlen hírek, vagy örömlányok szolgáltatásai jelenhetnek meg, ami rém felesleges, de maximum nem lapozunk oda. Mindkettő esetében van hotknot és gesztusvezérlés, de a tapasztalatim szerint ezt nem sokan használják.

5-4.jpg

A MIUI 8 teljesen más kávéház, hiszen nemcsak a kezelőfelület változik meg, hanem egy csomó olyan beállítást is végig nyomkodhatunk, amit az alap Androidban nem. A felső lehúzható menü sokkal logikusabb és jobban konfigurálható, és a működés is egy fokkal gördülékenyebb, mint az ellenlábasoknál, pedig elvileg ebben a telefonban van a leggyengébb hardver. Persze ehhez le kell birkóznunk a sok fölösleges kínai applikációt, és feltenni az általunk preferáltakat, legalábbis a kínai ROM-ok esetében.

 

Multimédia

Tárgyalhatnám a hardver részben is, de tudom, hogy manapság sokan azzal a tudattal vesznek telefont, hogy ezzel fogják megörökíteni életük fontos pillanatait, és ugye a zenehallgatás sem egy másodlagos szempont.

joined1_1.jpg

Azért is fontos erről beszélni, mert a dupla kamera a másik hívószó a kávanélküliség mellett, és ebben azért van is valami extra. A Bluboo S1-et és a Maze Alpha-t is ugyanazon logika mentén szerelték fel, a két kamera - 13+3 Megapixeles - egyike a valós képkészítésért felelős egység, a másik a megfelelő mélységélesség eléréséhez járul hozzá, és ez a dolog tulajdonképpen jól is működik. A két telefon nagyon hasonló képeket készít, - bár a Maze színvilága sárgásabb filtert kapott -, kromatikus aberráció, torzulás kevés van, a képek élesek, viszont kissé zavaró, hogy a színek helyenként kiégnek és a részletesség sem tökéletes.

joined2_1.jpg

Amire oda kell figyelnünk, az a fókusz - ami ugyan nem villámgyors, de azért vállalható -, különben nagyon elmosott képeket fogunk készíteni. A Xiaominál sajnos nem ilyen jó a helyzet, pedig papíron az is 13 Megapixeles kamerát hordoz, ehhez képest elég jelentős a különbség, mivel a képek szélei akkor is elmosódnak, ha fókuszáltunk, és mintha a részletesség is kisebb lenne, cserébe gyorsabb az automata fókusz.

A videók esetében a helyzet sajnos rosszabb, mint a fényképeknél, aminek a már említett fókuszálás az oka. A Bluboo és a Maze is rángatja a képet a folyamatos újraélesítésnél, és ez drasztikusan rontja a képminőséget, főleg ha oldalirányba is mozgatjuk a kamerát.  A Alpha által felvett hang ráadásul rettenetes zörgéssé silányul, gyanítom, hogy ez egyedi hiba volt ennél a készüléknél. Mindkét mobil esetében 1080p felbontás áll rendelkezésünkre, nagyjából egy olcsóbb akciókamera szintjét hozzák. A Xiaomi videója minőségben ha nem is éri el a konkurensét, nem sokban marad el tőlük, ráadásul sokkal jobb a hangja, és százszor személyre szabhatóbb, mint a konkurensek.

redmi5a_joined.jpg

Érdekes, hogy a hangja mindegyik készüléknek egészen jó, de azért a fizikai méretek gátat szabnak a zenebonának. Hogy mindenkit jól megkeverjek „a melyik a jobb készülék” sorrendjének kialakításában, ebben a versenyszámban a Xiaomi nyert. Kellemes, bár nem túl hangosak a hangszórók, így viszont megúszták a torzítást, és a hangok is egészen jól elkülönülnek egymástól. Lehet, hogy csak beképzeltem, de mintha a Xiaomi In-ear fülesem hangosabban és tisztában szólt volna, mint más telefonokkal. Arra gondoltam, hogy a cég tartogat valami fajta „easter egg”-et azoknak, akik a gyártó több termékét használják egyszerre. Aztán megtaláltam a MIUI-ban a kiegészítők menüt, és minden világos lett, valóban javít szoftveresen a hangzáson a Redmi Note 5A.

A második képzeletbeli helyre a Bluboo került, érdekes módon ez sem túl hangos, és az előtörő hanghullámok is hasonlóak a Redmi-hez, de egy fokkal gyengébbek, de így sem rossz az összkép. A Maze hangja még egy fokkal gyengébb, ezzel már egyáltalán nem volt nagy élvezet semmit sem hallgatni, de hát valamit valamiért. Szerencsére mindhárom delikvens beszédhangja jó, így mint a fő tevékenységet – ami ugye a telefonálás – mindegyikkel könnyű ellátni.

 

Összegzés

Nehéz igazságot tenni a teszt győztese kapcsán, hiszen sok esetben almát a körtével kellett összehasonlítanom. Ettől még persze le kell vonni a tanulságokat, és ezt leginkább egy fix pont - az ár - vonatkozásában lehet megtenni. Az biztos, hogy a saját telefonom – a Lenovo Vibe S1 Lite, ami 47.000 forintba került tavaly novemberben – helyett bármelyiket szívesen elfogadnám, és azt is észrevehetjük, hogy a MINote5A kuponkóddal nagyjából 50%-kal olcsóbban kapunk meg egy telefont, mint 1 éve, amiben 2 GB RAM és 16 GB ROM található.

3-xiaomi-redmi-5a-is-confirmed-to-launch-on-august-21-1-1.jpg

A másik két tesztalanyhoz viszont csak akkor lehet jól viszonyítani a Xiaomi üdvöskéjét, ha egy drágább modellt, a JMSTA kuponkóddal 36.000 forintos Snapdragon 435-tel, 3 GB RAM-mal és 32 GB ROM-mal érkező Redmi Note 5A-t tesszük oda, abból is a nemzetközi verziót. Ebben a formájában viszont inkább a nagyobb Xiaomit, vagy a másik két modellt választanám, aminek az elsődleges oka a kínai operációs rendszer, a gyenge kamera és a nagyon idegesítően működő közelségérzékelő szenzor, így csúszott vissza az összehasonlítás 3. helyére. Hogy lehet az, hogy mégis ezt használtam a legtovább? Azért, mert a kezelőfelülete ennek a legjobb, a rendszer nagyon gördülékeny, az üzemidő pedig megdöbbentően hosszú, a mindennapi használatban pedig ez számít.

1499163205420696-1.jpg

Ami a Bluboo S1-et és a Maze Alpha-t illeti, az előbbi a szebb, és kellemesebben kidolgozottabb, de egy picit mindenben elmarad az utóbbitól. Rövidebb üzemidő, kisebb kijelző, lassabb WiFi, a többi hardver pedig gyakorlatilag azonos. Ráadásul valahogy körbelengi a túlzott igyekezet, ami erőlködésbe csap át, ilyen például a használhatatlan tok és fólia, vagy a fölöslegesen ránk tukmált híroldal. 39.000 forinttal ez még mindig jó vételnek számít, amit a 11nov146 kuponkóddal tudunk igénybe venni.

20170816154755_92118.jpg

Az előző sorok után nem nehéz kitalálni, hogy a Maze Alpha kellene a legjobban. A mérete miatt kell némi kompromisszumot kötni, és a kamerája sem emeli Picassoi magasságokba a fényképezést, de a hardverben van potenciál, szerintem 1-2 évig még biztosan nem lesz gondunk semmilyen alkalmazással, a rendszer gördülékeny, és még az is belefér, hogy a dizájn miatt többnek akarja magát mutatni, mint ami: egy nagyon kellemes, elegendő erőforrással ellátott 6 inch-es telefonnak. A 11nov162 kuponkóddal 47.000 forintért én biztosan ezt vinném haza, különösen úgy, hogy EU Express szállítással vámot ás ÁFA-t sem kell fizetnünk.

Maze Alpha itt megvásárolható >>

Bluboo S1 itt megvásárolható >>

Xiaomi Redmi Note 5A itt megvásárolható >>

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr9012913527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása