Xiaomi , iLife X5 és Haier robotporszívók tesztje

2017.10.05. 22:48

Jackal_

1473129667799666_eredmeny.jpgÖsszeeresztettük a Xiaomi Mi robot, az iLife X5-öt, illetve 2 Haier modellt, hogy megtudjuk, melyik takarít a legjobban, melyiknek milyen extra funkciói van, és hogy valójában intelligensnek nevezhetőek-e ezek a készülékek. Az árak elég nagy szórást mutatnak, 36-80.000 forint között válogathatunk, és bizony a drágább darabok fel tudnak mutatni olyan dolgokat is, amelyeket olcsóbb ellenlábasaik nem.

 

Kicsomagolás

A mai négy tesztalanyunk egyike a Chuwi iLife X5, a saját mintaporszívóm lesz a tesztben, de más okból is van létjogosultsága a szerepeltetésének: ez a legkelendőbb és egyben legkiegyensúlyozottabb darabja az iLife szériának, 36.000 forintért.

A Haier az Xshuai széria C3 - kamerával is rendelkező – modelljét, ami 67.600 forintba kerül, illetve az olcsóbb – 46.800 forintos - T370-es variánst állítja csatasorba, amelyek egyik extra szolgáltatása az Alexa hangalapú hardver vezérlőhöz való csatlakozási lehetőség. A negyedik, egyben legdrágább – 80.000 forintos - tesztalany a Xiaomi Mi Robot, amely egy applikáció vezérelt termék, illetve ő rendelkezik a legtöbb processzorral és szenzorral a tesztelt darabok közül.

A dobozok mérete mind a négy esetben nagyon hasonló, ám a beltartalom eléggé különböző, ugyanis nem minden gyártó adja ugyanazokat a kiegészítőket. A quartet minden tagja képes automatikusan dokkolni, ezért kapunk a porszívók mellé egy töltőállomást és egy hozzá tartozó tápegységet is. Szinte minden cég beletett a dobozba egy tisztításra használható seprűt, tartalék forgó keféket, HEPA szűrőt és távirányítót, ez alól csak a Xiaomi Mi Robot a kivétel, ahol csak a használati útmutató jár, az is csak kínaiul, de szerencsére ezt az elektronikus formában angol nyelven is elérhető leírás kiváltja.

p1050442.jpg

Az összerakottságot és a minőséget nagyjából tükrözi az ár, az iLife a legpuritánabb, míg a Xiaomi magasan veri a többi tesztalanyt, a Haierek pedig valahol a kettő között helyezkednek el, de egyiket sem fogjuk ordítva eldobni, még a legolcsóbb versenyző is inkább tartósan igénytelen, sem mint vállalhatatlanul gagyi. Érdekes, hogy míg a Chuwi modelljének távirányítója inkább felfele, addig a Haierek sajátja inkább lefele lóg ki ebből az összehasonlításból.

p1050444.jpg

mi a kinézetet illeti - és ez egyáltalán nem lényegtelen szempont, hiszen az esetek 80%-ában ezek a készülékek egy helyben állnak, mi meg őket bámuljuk – egyértelműen a Xiaomi nyer. Elegáns, letisztult, ahogy minden termékük, pont ettől érdekes. Az iLife-on egy picit látszik már a kor, hiszen ez egy tavaly év eleji modell, viszont a felülete nem fényes, a színe pedig matt arany, ami miatt sem az ujjlenyomatok, sem a kosz nem látszik meg rajta igazán. A C3 formája érdekes, ez a két kidudorodó kamerának köszönhető, míg a T370 kicsit identitászavaros a lila-sárga kefékkel, amelyet a fekete arany test és a fekete-fehér dokkoló egészít ki.

 

Szolgáltatások

Szerintem sok ember számára nem egyértelmű, hogy az egyik jelentős fejlődési területet a különböző, a robotporszívókra épülő szoftveres szolgáltatások jelentik, ezzel igyekeznek a gyártók a konkurencia fejére nőni. Ebben az értelemben az iLife X5 nem igazán jeleskedik, ugyanis ez nem egy applikáció vezérelt csoda, mint a másik három tesztalany, cserébe a takarításhoz tartozó funkcióit remekül ellátja, és fele annyiba kerül, mint a többiek.

33_1.jpg

A Haier Xshuai széria közös jellemzője, hogy egy Huiba nevű applikációt használnak, ami nem csupán céltalan menőzésre szolgál, hanem például akkor is vezérelhetjük eszközeinket, ha nem vagyunk otthon. Normális esetben a szolgáltatásaik az amerikai Alexa hangalapú hardver vezérlőre épülnek, de ezt sajnos annak hiányában nem volt módom kipróbálni.

screenshot_2017-09-02-12-41-53-1.png

Szerencsére így is maradt elég érdekes lehetőség, amit végig lehet nyomkodni, egyik ilyen a már említett távoli vezérlés, a másik az eszközállapot visszajelzése – egy fajta telemetria -, állapotriasztások – például lemerülés, elakadás vagy töltöttség -, amelyeket mindkét eszköz támogat. A C30-as ráadásul kameraként is funkcionál, amivel bármikor haza nézhetünk, így vagyon- és objektumvédelmi szerepet is betölthet. Természetesen mindkét eszköz vezérelhető virtuális távirányítóról is.

1473129663307314_eredmeny-1.jpg

A Xiaomi Mi Robot gyakorlatilag teljesen a telefonos applikációra épül. Mivel szenzorozottságban – 12 db, köztük leesés elleni, távolságmérő ultrahangos, a feltérképezésért felelős lézeres érzékelőt is magáénak tudhat – és a processzorok számában is felülmúlja a konkurensét, ezért sokkal intelligensebb mozgásra képes. Ezeket a folyamatokat pedig valós időben követhetjük nyomon, ilyen például a térképépítés, a töltöttség, a bejárt terület, hogy ott merre mozog a robot, honnan indult, és így tovább. Ez egyben azt is jelenti, hogy kapunk kétféle virtuális távirányítót is, ezért sem szerepel fizikai a dobozban. A Mi Robot természetesen tudásban messze veri a konkurenciát, de ezt az árban érvényesítik is, de ez még mindig több mint értékarányosnak nevezhető.

 

Tesztüzem

A tesztüzem az iLife X5 esetében azzal kezdődik, hogy feltöltjük, majd bekapcsoljuk a clean gombbal, és hagyjuk, hogy össze-vissza menjen. Igen, ez nem tévedés, ugyanis ellentétben a gyártók azon törekvésével, hogy okosnak állítsák be ezeket az eszközöket, nem igazán azok.

1473129645571694_eredmeny.jpg

Ahhoz, hogy egy robot a saját helyzetét, és a takarítási felület nagyságát is érzékelni tudja, több különböző szenzorra lenne szükség, amiből például a GPS, mint helymeghatározó, egyből kiesik, lévén beltérben fogjuk használni. Az ultrahang, lézeres érzékelő költsége pedig az olcsóbb modellek nyomott áraiba nem férnek bele, amit a gyártók úgy oldanak meg, hogy előre leprogramoznak nekünk útvonalakat, ezért vannak egyáltalán ilyen metódusok, hogy él, pont vagy S alakban takarítás.1465868661792514_1.jpg

Természetesen az iLife X5-ből sem hiányoznak bizonyos szenzorok, például magasságérzékelő, leesés elleni védelem, vagy a tárgyak érintéséhez használtak, csak az útvonaltervezése nélkülöz mindenféle logikát. Ez viszont egy 36.000 forintos eszköznél tolerálható is, azonban a Haier Xshuai sorozat darabjai is pont ilyenek. Senkit ne tévesszenek meg a különböző takarítási módok, attól hogy egy porszívó tud egy helyben körözni, még nem lesz okos. Éppen ezért ezek az darabok a szoftveres funkcióikkal kompenzálják magasabb árukat.


3-13.jpg

Ezzel szemben a Xiaomi Mi Robotban semmilyen takarítási funkció nincsen, megnyomjuk a "cleant" és egyből feltérképezi a helyiségeket, majd megtervezi az optimális takarítási útvonalat, amit a telefonunk segítségével nyomon is követhetünk. Ezért nem olyan őrjítő nézni, amit csinál, mert látjuk benne a logikát, és nem érezzük azt, hogy össze-vissza kóricál, mint a másik három. Ez egyébként lényegesen időtakarékosabb is, mint a konkurenseknél, a lakás 27 feltakarítandó négyzetméterét durván 35 perc alatt lerendezte. A másik három robot addig megy, míg le nem merülnek, és vissza nem térnek a dokkolójukra, de erre reális esélyük nem nagyon van, lévén nem tudják, hol is volt az állomás, ahonnan indultak, ellentétben a Xiaomival.

1465868691294857_1.jpg

Másik fontos különbség a hanghatás, amit takarítás közben az eszközök kiadnak. Számomra a legirritálóbb a Haier T370 hangja volt, ami egy homokfúvó ordításával adja tudtunkra, hogy éppen meló van. A második hangoskodó a Mi Robot, ami már sokkal elviselhetőbb, ráadásul négy lépcsőben állíthatjuk a hangját, a szívóteljesítmény rovására. A Haier C3 és az iLife X5 sokkal alacsonyabb hangerőn dolgozik, de az iLife 40 decibeles zaj értéke mindenképpen megsüvegelendő.

Ezzel el is jutottunk a fő tevékenységhez, magához a takarításhoz, ahol egészen széles repertoárt vonultatnak fel a különböző darabok, főleg ha ide vesszük a felmosási funkciót is. A hengerkefe megléte egyben azt is jelenti, hogy szőnyegen is jól használható, hiszen képes a szálak közül is kiszedni a szennyeződéseket, na ilyet nem tud az iLife X5. Én a felmosási funkciót erőteljesen túlértékeltnek tartom, de az tény, hogy a Xiaomin kívül mindegyik tudja, azonban az iLife közös tartályt használ, vagyis vagy porszívózunk, vagy felmosunk vele.

 Porszívó  Takarítás  Oldalsöprű  Forgókefe  Portartály  Víztartály
 iLife X5  véletlenszerű  2  nincs  van  portartály
 Haier C3  véletlenszerű  2  van  van  van
 Haier T370  véletlenszerű  2  nincs  van  van
 Mi Robot  intelligens  1  van  van  nincs

Az sem mellékes, hogy ezeket a tevékenységeket meddig tudjuk végezni, illetve hogy mekkora kapacitással bírnak a befogadó elemek. Hozzá kell tennem, hogy egy átlagos, 50-60 négyzetméteres lakást bármelyik tesztalany simán lerendez, és a portartályok sem telnek meg egy hétnél gyorsabban, ha napi 1 takarítással számolunk. Azonban aki nem ilyen rendmániás, az simán elég, ha havi egyszer üríti, kivéve, ha egy homokbányát kell a lakásból eltüntetni. A lenti értékeket persze csak a gyári anyagok alapján írtam be, de így már érthető, miért halkabb az iLife X5, mint pl. a T370.

 Porszívó  Szívóerő   Portartály  Víztartály  Tak. idő  Tak. terület  Töltési idő
 iLife X5  850 Pa  300 (ml)  portartály  1,5 óra  180 nm  5 óra
 Haier C3  1000 Pa  830 (ml)  100 (ml)  2 óra  120-150 nm   4-5 óra
 Haier T370  1500 Pa  300 (ml)  300 (ml)  2 óra  120-150 nm  4-5 óra
 Mi Robot  1800 Pa  420 (ml)  nincs  2,5 óra  250 nm  4-5 óra

 

p1050443_1_1.jpg

Ami a takarítást illeti, mindegyik típus ellátta a feladatát, a szívóerő minden esetben elég, kivéve, ha komplett dombokat öntünk ki különböző anyagokból. A hengerkefe viszont tényleg segít a szőnyegen, elég jól kiszedi például a bele ragadt szöszöket. Elméletileg a két forgókefe is jó, gyakorlatban viszont a keményebb anyagokat – mint például a rizsszemek – csak szétszórja, vagyis én nem vettem észre, hogy a dupla söprögetés hatékonyabb lenne.

 A felmosásnak csak akkor van értelme, ha előtte tisztára takarítottuk a lakást, akkor szépen felmos mindegyik robotporszívó, de ettől olyan nagyon sokat nem kell várni, lévén nagy erőt nem tudnak kifejteni ezek az eszközök. Őszintén szólva, mivel hetente egynél többször nem nagyon mosunk fel – én még annyiszor sem – ezért ennek nem sok értelmét látom, különösen úgy, hogy addig tölteni sem tudjuk. Már pedig ezek a termékek az idejük igen jelentős részét a dokkolón töltik, valamilyen időzített módban, majd amikor elmegyünk otthonról, neki indulnak, és teljesítik a feladatukat. Ez pedig biztosan nem fog menni, ha közben folyik belőlük a víz.

Lakásunk tárgyait eléggé sokféleképpen kezelik le, de azt fontos tisztázni, hogy helyettünk a kábeleket, a rongyszőnyegeket nem fogják elpakolni, és a székeket sem fogják kihúzni, vagyis nagyobb rendet kell tartanunk, mint eddig. A Xiaomit leszámítva a többi robot full contactban nyomja, vagyis nekimegy a tárgyaknak, igaz ezt finoman teszi, kivéve az UFC harcost játszó T370, ami számomra már túlzott vehemenciával dolgozik. Olyannyira, hogy az első tesztből ki is vettem, a kis hely miatt, mert csak akadályozta a többieket.

Gyorsan egy tesztpályát a lakásban megtalálható dolgokból, hogy életszerűbben lehessen tesztelni. A Haier T370 totális fogalmatlanságról tett tanúbizonyságot, először széttolta a "falat" - vagyis nem vette észre az akadályokat - másodszorra - mikor már a lábammal ellen tartottam - a széksor előtt bolyongott, tehát be sem járta a területet. A Haier C3 ügyesebb volt, csak nagyon lassan, megfontoltan mozog, de legalább jól takarít. Az iLife X5 a legkisebb, és a méretbeli előnyét kihasználva gyorsan körbe is lavírozott, és viszonylag kis intenzitással ment neki környezetének. A Xiaomi Mi Robot volt a király, bár a tárgyakat néha finoman eltolta - ez az üres papírdobozok elfordulásához vezetett - de iszonyatosan ügyesen kerülgetett mindent, pedig másfélszer nagyobb, mint az iLife X5, és volt olyan, ahol milliméternyivel volt csak több hely, mint ahol éppen el lehet férni, mégis ügyesen átslisszolt.

 

Specialitások

Az iLifenál a már említett ultrahangos falat, és a küszöbmászó képességet emelném ki, illetve természetesen az alacsony árat, de az sem mellékes – hogy ha éppen van, és nem kapkodják el – akkor EU raktárból is beszerezhető. A Haier Xshuai C3 kamerája meglehetősen egyedi megoldás, mint ahogy az is, hogy lakásunkat távolról bejárhatjuk vele és a digitális távirányító segítségével.

2-12.jpg

A T370-nel kapcsolatban sajnos inkább csak rosszra emlékszem, ami egyben azt is jelenti, hogy kiemelkedő tulajdonsága nincs. Hangos, drága, nem megy át a küszöbön, és a két kefének köszönhetően inkább csak szétszórja a koszt, sem mint hatékonyan feltakarítja. Bár applikáció alapú, ami néha hasznos, de a lényeges funkciók pont kimaradtak, és még olyan nagy extrákat sem kapunk hozzá.

4-10.jpg

A Xiaomi Mi Robot pont az ellentéte az iLife-nak, drága, de mindent tud. Zseniális, ahogy felépíti a takarítási térképet, és nagyon informatív, ahogy mindent nyomon követhetünk, akár valós időben is. A Xiaomi okos otthonába is beilleszthető, ráadásul a szuper hatékony takarításnak köszönhetően előre tervezhetünk azzal, mennyi ideig fog a lakásban mozogni. Képes kimondani angolul, ha valami problémája van, de elméletileg több nyelvi csomag is elérhető hozzá. Van DND funkciója, amivel egy fajta repülő módot kapcsolhatunk éjszakára, takarítási naplót épít, figyeli a kellékanyagot állapotát, de akár rendeli is nekünk, ha erre van szükség. Extrém nagy területen, extrém sokáig képes a munkavégzésre, ráadásul a „find my robot” funkcióval azt is megmondja, hol találjuk meg.

 

Összegzés

Ritkán készítek olyan tesztet, ahol a végeredmény az előre elgondolt papírformát hozza. Sajnos a Haier T370 mellett kevés érvet tudnék felhozni, ami miatt meg kellene venni. Nem elég olcsó, hangos, nem megy át a küszöbön, és nem tud semmi olyat, amit a többiek ne tudnának. 10.000 forinttal drágább, mint az iLife X5, ami gyakorlatilag abban merül ki, hogy applikációval is vezérelhetjük, tehát a legolcsóbbak különversenyét a Chuwi üdvöskéje nyeri.

A Haier C3 egy érdekes darab, a kamera tényleg hasznos, mivel így nemcsak haza tudunk nézni, de akár ez alapján vezérelhetjük is távolról az eszközünket. Azt viszont, hogy miért kezd iszonyatos tilinkózásba, ha bekapcsoljuk, nem nagyon értettem, és valahogy az egész konstrukció nem éri el a Xiaomi szintjét, ha pedig sok pénzt akarnék kifizetni, már mindegy, hogy 67 vagy 80.000 forintot nyer el a virtuális kassza, így lesz első a Mi Robot és második az iLife X5.

A Xiaomi terméke viszont annyival sokkal többet tud, mint a legolcsóbb versenyző, hogy még a több mint kétszeres árat is teljesen indokoltnak éreztem. Ez az egyetlen valóban okos porszívó, gyorsan és hatékonyan takarít, mindent nyomon követhetünk, elképesztően jó minőségű, remek a kezelőfelület, naplózza visszamenőlegesen a tevékenységeket, ráadásul a kiegészítők állapotáról is folyamatosan értesít minket. A csúcstechnikát pedig meg kell fizetni, de így legalább tényleg 2017-ben érezhetjük magunkat. Aki pedig sokkalja az árat vagy nincs rá elég pénze, az úgyis megveszi az iLife X5-öt EU raktárból, ahogy tavaly én is tettem.

Frissítés: mivel az iLife X5 elképesztően népszerű, ezért nagyon gyorsan el is fogyott, ezért nyugodtan válasszátok alternatívaként a Xiaomi Mi Robotot. Aki kíváncsi lenne a többi alternatívára is, annak mellékelem az összes robotporszívó termékre mutató linket.

Az iLifex 5 itt megvásárolható >>

Az Haier C3 itt megvásárolható >>

Az Haier T370 itt megvásárolható >>

Az Xiaomi Mi Robot itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr3312927095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása