Maze Alpha okostelefon teszt - Édes mint a Maze

2017.09.21. 10:58

Jackal_

20170816154755_88202_1.jpgA Maze Alpha hatalmas telefon, joggal bitorolja a gyártó által ráaggatott Alpha, vagyis "első" nevet. A 6 inch-es kijelzőméret még mindig igazi ritkaság, mint ahogy az is, hogy egy 44.200 forintos árcímkéért cserébe 4 GB RAM-ot, 64 GB-os háttértárat és egy Helio P25-ös processzort kapunk. Szoftveres oldalon pedig már nem az ősöreg Android 6.0, hanem a 7-es verzió fut, így egészítve ki az összképet valami meglehetősen egyedivé.

itt megvásárolható >>

 

A Maze Alpha kicsomagolása

A formai játékok legújabb nagymestere a Bluboo S1 volt, aki elég magasra tette a mércét abban a kategóriában, ahol most a Maze Alpha tör előre. A tipográfiai jegyeket nézve tesztalanyunk nagyon hasonló az említett konkurenshez, ami viszont számomra szembetűnő volt, hogy mennyire más utat választottak a vásárlók megnyeréséhez. A doboz meglepően kicsi egy 6 inch-es telefonhoz képest, és a külső "bugyi" lehúzása után a prémium órákhoz hasonló nyitási szekvenciájú doboz tárul elénk.

p1050251.jpg

A nagy prémiumságnak azonban inkább csak az érzete van meg, és ez mást részletekben - például a tipográfiai jegyeknél - is tetten érhető. Például a Maze felirat úgy jelenik meg bekapcsolás után, mintha minimum egy 300.000 forintos készüléket tartanánk a kezünkben, csak itt a tűzijáték szerű effektek inkább viccesek, mint lenyűgözőek. Ebben nagy szerepet játszik az is, hogy tudjuk, az árcédulán bő 40.000 forint szerepelt, ezért az elvárásaink is teljesen mások.

p1050241.jpg

A készüléken túl a szokásos dolgokat kapjuk, 2 Amperes gyorstöltő, USB Type-C kábel, SIM tű, 2 db kijelzővédő üveglap, és néhány füzet, ami nem a "Mese a Kis Hableányról"-t tartalmazza, hanem a Maze Alpha leírását. Nem is kell ennél több, csak minden működjön jól.

A Bluboo S1-hez való hasonlóság tovább folytatódik a kinézetnél, amit mindenképpen pozitívumként éltem meg, az elemek úgy simulnak bele az egységes dizájnba, mintha egy "clean look" tuning autót néznénk, csak éppen telefonban. Ahogy ott eltüntetik a kiálló részeket - például kilincseket - úgy válnak itt köddé a gombok és az élek. Homogenitás a kulcsszó, amit egy alulra-középre helyezett ujjlenyomat olvasó és egy jobb oldalon található selfie kamera bont meg.

Hátul a dupla kamera picit kilóg a síkból, ami fura, hiszen egy alapvetően vastag és nagy telefonról beszélünk. Alul a "Maze" felirat díszeleg, aminek azzal próbálták növelni a menőségi faktorát, hogy a "z"-t "2"-re cserélték, vagyis Ma2e-nek néz ki, ami nekem mindig az ötlettelenség szinonimájaként köszön vissza. Nem véletlenül van annyi Balagee86 sem a fórumokon, de legalább nem kell megkérdeznünk, hogy mikor született az illető.

A minőség viszont rendben van, pedig itt a csavarástesztet egy 6 inch-es erőkarnak kell elviselnie, nem pedig a szokásos 5-nek. Az, hogy nem ropog, nem nyiszog a váz, pedig ekkora méretnél mindenképpen tiszteletet parancsoló, és az időtállóságba vetett hitünket erősíti.

 

Tesztüzem

Nem túl nagy újdonság azt mondani, hogy a programokat rutinszerűen szórom fel szinte az összes telefonra, ami a kezem közé kerül, így történt ez a Maze Alpha esetében is. Mivel ennek a telefonnak a selling pointja a hatalmas képernyő, ezért erre külön hangsúlyt fektettem, illetve megfutottam a szokásos köröket az Antutu-GFX Bench vonalon is.

 1-3.jpg

Azt azért lehetett tudni, hogy a kínai kollégák egységcsomagból dolgoznak, amiben mostanában 4 GB RAM, 64 GB ROM, Mali T-880 GPU chip, egy Helio P25-ös processzor és egy 13+3 Megapixeles duális kamera található, de emiatt inkább örülnünk, semmint szomorkodnunk kell. Ez a hardveregyüttes szinte már minden igényt kielégít, például ennél több memória csak e-penis növelésre jó, vagy mint az autós kártyában: ha neked ír ki a benchmark nagyobb számot és nem a haverodnak, akkor te nyertél.

4-2.jpg

Ami viszont megdöbbentett, hogy mennyire gyors a háttértár. Nem tudom, hogy az olcsó telefonok között megjelent-e valamilyen új technológia az EMMC-k kapcsán, de az biztos, hogy a 210 MB/s szekvenciális írási és a 130 MB/s olvasási sebesség nagyon jó. Nem is nagyon hittem el az eredményeket, ezért, még két programot is lefuttattam, amelyek még jobb számokat produkáltak, lehet hogy ezért is érződik használat közben minden nagyon folyamatosnak.

screenshot_20170912-155635.png

Egyetlen dologgal tudtam megakasztani a működést, ez pedig az Injustice 2 nevű játék, ami egymaga 700 Megabyte RAM-ot eszik. Itt már helyenként szaggatásra tudtam kényszeríteni a készüléket, de azért ez közel sem öltött aggasztó mértéket. Ami viszont durva, hogy semmilyen más applikációval nem tudtam a jelenséget produkálni, a nagy kijelző miatt viszont kifejezetten kellemes volt játszani, hiszen sokkal több hely áll rendelkezésre ujjunk húzogatására.

3-2.jpg

A 6 inch-es Full HD felbontású, IPS megjelenítő nem tudom melyik cégtől érkezik, és a Gearbest is mélyen hallgat róla, de ha tippelnem kellene, akkor a Sharp egy jobban sikerült darabjára adnám le a voksom. Nyúztam is becsülettel a Display Tester alkalmazással, de különösebb hiányosságot nem fedeztem fel. A színhűség remek, a teljes színspektrum nagyon élénk, amelyhez kellő fényerő is társul, és aki a nagy betekintési szögnek híve, az is elégedett lehet.

1497430954515860_eredmeny.jpg

A Maze Alpha esetében már csak a teszt kedvéért is végignyomtam az összes szoftver adta lehetőséget, tehát tudom, hogy a kijelző egyszerre öt ponton érzékel, és hogy 376,15 képpontot kapunk inch-enként, de ezek a száraz adatok nem adják vissza, mennyi mindenre jó a nagy méret. A használat során teljesen rákaptam az online tananyagok nézésére, de például egy post it is elfér a hátulján, ami leírva vicces, de van gyakorlati haszna: így biztosan nem felejtjük el magunkkal vinni a papír emlékeztetőt.

5_16.jpg

Nem szabad azonban az árnyoldalát sem letagadni a hatalmas kijelzőnek, ez pedig, hogy viszonylag kényelmetlen például zsebre tenni, vagy egy autós tartóba beapplikálni. Sok embernek pont ez lesz a vízválasztó, mert hiába remek a kijelző, ha például zsebre téve csak nehézkesen tudunk vele leülni, úgy feszíti a nadrágunkat. De hát valamit valamiért, a phabletek egyik előnye egyben a hátrányuk is, és szerencsére itt a pozitívumok vannak jelentős túlsúlyban.

1497430954110456_eredmeny.jpg

Kardinális kérdés a nagy megjelenítő miatt az üzemidő. A 4000 milliamperórás akkumulátor egyáltalán nem kicsi, de azért nem is kirívóan nagy kapacitás ez. Láttunk már ennél sokkal többet, például túlélő telefonok esetében, viszont itt nem a hosszú üzemidőre, sokkal inkább a nagy kijelző életben tartására fordítódik az energia. Szóval ide jönne az a rész, hogy "de gyorsan lemerült, ami ez érthető, ha sokat használjuk a GPS-t, WiFi-t, bla bla."

1497430955283454_eredmeny.jpg

Csakhogy nem ez történt, mert a Maze Alpha méretéhez képest kifejezetten sokáig bírta a gyűrődést, amit nem tudtam hova tenni, jobb híján a kiválóan optimalizált energiamenedzsmentre gyanakszom. Persze az is lehet, hogy a többi gyártó hazudik, és a kapacitásban valójában nagyobb az eltérés, mint amit a számok mutatnak, éppen ezért megmértem, mennyi áramot lehet belepumpálni a telepbe. 3700 mAh lett a végeredmény, de engem az sem érdekelt volna ha 1 milliamperóra, mert így is több mint másfél napig bírja, vagyis nem kell este feltennünk a töltőre.

2-2.jpg

A szenzorok működésében nem találtam hibát, pedig régebben azért voltak gondok az MTK rendszerekkel, de ez mára a múlté. A GPS 3 méter körüli tévedése teljesen rendben van, ezenkívül rendelkezünk még iránytűvel, giroszkóppal - éljen a VR -, gyorsulásmérővel is, de az NFC kimaradt, mint ahogy a duális WiFi is. Az viszont, hogy az ac szabványt is tudja,  szíven ütött, ezzel elméletileg sebességben már 1 Gigabit fölé is mehetünk, ha a hálózat és a hardverek is bírják.

1497430955977991_eredmeny.jpg

Az operációs rendszer kapcsán nem nagyon feszegeti a Maze Alpha a határokat, gyakorlatilag gyári Andorid 7.0-val kapjuk, ami leszámítva azt a néhány extra lehetőséget - gesztus vezérlés, Hot Knot és még néhány dolog, amit a kutya nem használ - ami rendelkezésre áll. Én ezt pozitívnak értékeltem, ugyanis a sok plusz funkció - amit a gyártók ránk akarnak sózni - jellemzően csak fölösleges szoftverhibákat generál. Egy dolgot hiányoltam, egy szép gyári skint, de majd mindenki tölt le magának olyat, amilyet akar. A bekapcsolás után egyébként azonnal jött egy frissítés, ami jó jelnek tekinthető.

1497430955968687_eredmeny.jpg

A Maze Alpha hangja nem a legszebb, de szinte már örültem, mikor ez kiderült, végre fogást találtam a telefonon. A szokásos problémával kell itt is "szembenéznünk" vagy inkább hallanunk, kis területre ugyanis nem lehet elhelyezni megfelelő méretű sugárzót, így a basszus szót kihúzhatjuk szótárunkból. A telefon elég hangos, de meglehetősen egysíkú dallamok törnek elő a jobb oldali nyílásból. A különböző frekvenciák összemosódnak, tehát zenehallgatásra keressünk inkább valami Bluetooth-os kütyüt, például egy Xiaomi Network Speakert. A beszédhang viszont jó, és mivel ez egy mobil, ez a lényeges.

A fotók esetében - bár a pocsék idő miatt elég rossz fényviszonyok között tudtam csak fényképezni - sem kellett csalódnom, nem mondom, hogy bomba képeket csinál, de nem is vállalhatatlanokat. Kerestem néhány virágot, mert érdekelt, hogy mennyire lesznek valósághűek a színek, van-e kromatikus aberráció, homályosodás vagy egyéb jelentős képhiba. Szerencsére nincsen, kellemes színspektrum jellemzi az fényképeket, bár az tény, hogy a világosabb részek helyenként kiégnek. Azért ezt egyáltalán nem rossz eredmény egy 44.000 forintos telefontól, sőt. A képek eredeti méretben itt érhetők el.

A videók minősége pedig nem is lenne olyan rossz, de az alatta hallható hang igencsak büntet. Azt szerintem mindenki felismerte, hogy egy vízesésnek nem ilyen a hangja, de ha levágjuk a "zajsávot" amit produkál, akkor a filmrész azért egészen vállalható marad. Érdekes, hogy a fotós és a filmes képességek között ekkora a kontraszt, de szerencsére inkább az előbbi a prioritás, az utóbbi viszont eléggé a felejthető kategóriába esik.

 

Összegzés

Szabályosan megszerettem a Maze Alpha-t a teszt végére, így nagyon nehéz szívvel tettem le, annak ellenére, hogy nem sok reményt fűztem a jó működéshez. Engem a pár évvel ezelőtti Meizu-OnePlus párosra emlékeztet, amelyek szabályosan berobbantak minőségükkel, korrekt működésükkel és a korrekt árazásukkal a piacra. Az Alpha valójában majdnem minden téren jeleskedik, és most először azt éreztem, hogy ennél a hardvernél sem kell több, kivéve ha a használója hardcore gamer, vagy valamilyen nagyon extrém felhasználásra szánja.

Sok memória, hatalmas háttér, remekül működő szoftver környezet, jó üzemidő és még sorolhatnám, csupán két - az összképbe nem sokat nyomó - dologgal, a hanggal és a videós képességekkel nem voltam elégedett. Nálam - az árat is figyelembe véve - ez most majdnem 5 csillagot ér, hiszen 44.000 forintért nem tudok jobb vételt mondani annak, aki nagyméretű kijelzővel keres telefont. Az EU Express szállítással pedig a további "államigazgatási" költségeket is elfelejthetjük.

itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr6112824906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása