BlitzWolf BW-P4 és BW-P5 power bankok tesztje - Zsebre vágható traktoraksi

2017.03.18. 08:00

molcsa

9d495bc0-0337-4a98-9c46-accfa368849c.jpg

A mai világban energiából sosem elég, szerintem mindenkinek adta már meg magát a telefonja éppen akkor, amikor a legjobban szüksége lett volna rá. Erre találták ki az okosok a power bankokat, azaz hordozható aksikat, segítségükkel útközben is feléleszthetjük lemerült készülékeinket. A mai tesztben a BlitzWolf két ilyen aksijáról olvashattok, az 5200 mAh kapacitású P4-ről és a 15600 mAh-s P5-ről. 

Fontos megjegyezni, hogy nem ők a BlitzWolf első power bankjai, az első generációs P1 és P2, az új generációból pedig a 9000 mAh-s verzió, a P3 már régen piacon van, mi is teszteltük őket. A P4 és a P5 tovább bővíti a kínálatot, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő darabot.

 

Bontogatás

Teljesen egyszerű, natúr színű kartondobozban érkeztek, csak a gyártó logója és a modellszám látható rajtuk. Belül kartonból hajtogatott formában ülnek az aksik, egy rejtett rekeszben pedig a tartozékként kapott 55 cm-es micro USB kábelek. Van még két-két papír, mindkettő angol nyelvű, az egyik a használati utasítás, a másik a gari papír.

A két akku nagyon hasonlít egymásra, csak éppen a nagy kétszer akkora, mint a kisebbik. Mindkettő kékesszürke, matt festést kapott, és alumíniumból készült. A tetejük és az aljuk jó minőségű, matt fekete műanyagból van. Felül a bekapcsoló gombot és az USB portokat találjuk, mindkettőn van micro USB az aksi töltéséhez és egy QC 3.0-s normál USB, a nagyon plusz egy 2,4 amperes port is elfért. Nagyon szépen összerakták őket, az illesztések hibátlanok, jól néznek ki az íves oldalak, jó őket kézbe fogni, kellemes a hűvös fém érintése.

4_7.PNG

A töltöttséget négy darab fehér LED jelzi, amik az akkuk oldalára kerültek, és olyan mélyen ülnek a furataikban, hogy oldalról nem is látszik a fényük. Feltételezem, ez direkt van így, hogy ne zavarjon a fény, csak ha tényleg kíváncsiak vagyunk, mennyi szufla maradt még bennük. Az oldalakon díszítésképpen találunk BlitzWolf és Qualcomm QC 3.0 logókat is, a műszaki paramétereket alul tüntetik fel.

Rögtön feltűnt, hogy milyen nagyok, főleg a 15600 mAh-s változat, ez konkrétan kétszer akkora, mint az első generációs, 10000 mAh-s Xiaomim. A kisebbik változat kb. összemérhető az említett darabbal, valamivel hosszabb nála, cserébe keskenyebb. Számszerűen 108 x 46 x 21 mm és 168 x 62 x 21 mm méretekről beszélünk.

dsc00459_1.jpg

Saját méréseim alapján 160 és 399 grammot nyomnak a mérlegen, tehát nem vertek át a leírásban megadott adatokkal. A kisebbiket lazán elviszem bárhová, de a nagyobbiknak már megérzem a tömegét, ha zsebre rakom, nem beszélve arról, hogy ez a mérete miatt is nehézkes. Így a mindennapokban a P4 tehet jó szolgálatot, a P5-öt inkább több napos kirándulásokra vinném magammal, amikor amúgy is sok csomagom van.

 

Tesztüzem

Először is szeretnék pár szót ejteni a QC 3.0-ról, hogy mindenki képben legyen. A Qucik Charge a Qualcomm elterjedt gyorstöltési szabadalma, ami a hagyományos USB-s töltéshez képest nagyobb teljesítmény átvitelét támogatja, ami értelemszerűen gyorsabb töltést eredményez. Különböző generációi léteznek a technológiának, a QC 3.0 a jelenleg elterjedt legújabb (de már érkezik a QC 4.0 is). Ugyanakkora teljesítmény átvitelére képes, mint a QC 2.0, de már nem csak 5, 9 és 12 V-on, hanem 3,2 - 20 V között szinte bármilyen feszültségértéken képes működni (200 mV-os ugrásokkal). A technológia további előnye a hagyományos töltéssel szemben, hogy a töltő kommunikál a kompatibilis töltött eszközzel, így mindig próbálja az optimális feszültség-áram kombót biztosítani számára, ami a "szabadon megválasztható" feszültség miatt még jobban sikerül, mint a QC 2.0-s technológia esetén. A dolog további előnye, hogy az optimális paraméterek miatt a hőveszteség minimális, vagyis nem melegszik annyira a töltött eszköz. 4033ee40-b6f0-4ae0-b7a2-8ce9129e638d_1.jpg

Mindkét aksi USB portja támogatja az említett QC 3.0 szabványt annak minden előnyével: 3,6-12 voltig bármilyen feszültségen képesek működni (0,2 voltos lépésközzel), elméleti kimeneti teljesítményük max. 18 W. Ez 3,6-6,5 V között 3 A, 6,5-9 V között 2 A, 9-12 V között pedig 1,5 A maximális áramerősséget jelent, ez minden mai eszköznek elég.

A nagytesón van még egy USB port, ez 5 volton működik, és maximum 2,4 ampert ad ki, ez az elterjedt gyorstöltési szabvány a nem QC kompatibilis eszközöknél. Az Apple eszközök számára is ez az optimális port, ugyanolyan paraméterekkel dolgozik, mint a gyári iPad töltő.

Egész sok információt megosztottak a beltartalomról, a töltésvezérlő chip egy NT6008/IP5318, ami QC 3.0, 2.0 és 1.0 támogatással is rendelkezik, így a régebbi eszközökkel is együttműködik, továbbá kompatibilis a Type-C protokollal, és a nem QC kompatibilis eszközöknek is megfelelő kimenetet tud biztosítani.

3_7.PNG

Az energia 3,7 V-os, 2600 mAh-s  TENPOWER gyártmányú 18650-es akkukban van eltárolva, a kistesóban 2, a nagyban 6 darab található.

Implementálták a Power3S technológiát is, ami a BlitzWolf saját fejlesztése. Egyrészt védelmi szerepet tölt be - van túltöltés, túlfeszültség, túláram és rövidzár elleni védelem is -, másrészt a különböző töltési protokollokat - pl. Android és Apple - használó eszközökkel való megfelelő kommunikációért felel. Tehát képes felismerni, hogy milyen típusú eszközt dugtunk rá, és megfelelő módon kommunikál vele, a számára optimális kimentet állítja be.

dsc00452_1.jpg

Végeztem néhány mérést egy USB-s terheléssel, hogy kiderítsem, valójában mekkora kapacitásúak az aksik, mennyire jól működik a védelem, és valóban QC 3.0 kompatibilisek-e. A lenti grafikonokon a piros görbe az áramerősség, és a jobb oldali skála tartozik hozzá, a kék görbe a feszültség, a bal oldali skála az övé.

Bár hasonló eredményt kaptam, vegyük most külön a két eszközt. Kezdjük az 5200 mAh-s darabbal.

dsc00464_1.jpg

Először 5 és 12 V-on mértem a gyárilag előírt legnagyobb áramokkal, egészen teljes lemerülésig. Mindkét esetben tökéletesen stabilan tartotta a 3, illetve 1,5 amperes áramot. A feszültség 5 V esetén nem csökkent szinte semmit még lemerülés közeli állapotban sem, 12 V-nál azért láthatunk némi csökkenést, de 11 V alá csak a mérés legvége felé csökkent. Ez még belefér a 12 V-on töltött eszközöknek, a szabályzó áramkör láthatóan jól végzi a dolgát, alacsony cellafeszültség esetén is stabil a kimenet. 

A mAh-ban megadott kapacitás csalóka adat, ugyanis ennek értéke függ a használt feszültségtől. Gyárilag 3,7 V-ra van megadva, ami az akku cellák feszültsége, ha 5 volton töltünk, ez kevesebb lesz. Ezért a jó összehasonlíthatóság miatt a Wh-ban megadott energiát használjuk, ez független a feszültségtől. Papíron 19,24 Wh-s a power bank, a méréseim alapján viszont csak 14,93 Wh teljes terhelésen, és 16,6 Wh 5 V és 1 A terhelés mellett (ez sajnos a képről lemaradt). Általában erre az 5 V - 1 A kombóra szokás megadni a gyári értéket - bár ez most nincs feltüntetve -, így azt mondhatjuk, hogy a ráírt kapacitás 86%-át tudja a valóságban, ami egész jó, nem ferdítettek sokat.

dsc00483.jpg

Ellenőriztem a QC 3.0 támogatást is, 3,6-12 voltig 0,2 voltos lépésekkel valóban minden feszültségszintet kiadott, amit kértem tőle. A gyakorlat is ezt támasztja alá, a kompatibilis telefonommal szépen kommunikált, töltés közben látványosan állítgatta a feszültséget és az áramot.

Végül jöttek a stressz tesztek, amivel a túlterhelhetőséget és a védelem működését vizsgáltam. Itt 5, 9 és 12 V-on 0,1 amperről indulva folyamatosan növeltem a terhelést egészen a 4 amperes határig, vagy amíg az aksi védelme le nem kapcsolt. 

A terhelés növekedésével arányosan valamelyest csökkent a feszültség, de a gyári maximumig minden esetben belefért a tűréshatárba, ennyi ingadozást még bőven elviselnek a töltött eszközök. Elmondható, hogy kb. 25%-os túlterhelésnél kezdett esni annyira a feszültség, ami már valószínűleg kevés lenne a töltött eszközöknek, az aksi védelme csak még később, 12 V esetén pl. 180%-os elméleti terhelésnél kapcsolt be, szóval kijelenthető, hogy elég sok tartalék van még benne a gyári értékekhez képest.

 dsc00431_1.jpg

A P5 esetében hasonló eredményre jutottam, 5 V és 3 A mellett 47,27 Wh, 12 V és 1,5 A mellett 46,85 Wh, a 2,4 A-es porton pedig 46,7 Wh jött ki belőle. A gyári érték 57,72 Wh, az 1 A-es mérés alapján ő is az elméleti kapacitás 87%-át nyújtja. Az áramok szintén tökéletesen stabilak, a feszültségek pedig még kevésbé, szinte alig észrevehető módon csökkentek, mint a kistesónál.

A QC 3.0 támogatás ugyanúgy tökéletesen megvan, minden teszten átment. A stressz teszten még terhelhetőbbnek bizonyult, volt, hogy a QC 3.0-s porton a 4 amperes határt is elérte, amit az USB-s terhelés le tud szívni, és még mindig bírta. A 2,4 amperes port 2,9 ampernél megadta magát, de még ez is 21%-os túlterhelhetőség. 

Mindkettőről elmondható, hogy töltés közben nem melegszenek fel különösebben, ahogy terhelés közben is csak langyosak lesznek. Egyetlen kivétel volt: a kicsi a 12 V-os merítéses teszt után azért elég meleg lett.

dsc00394.jpg

Érdekesség, hogy a P5-nek mindkét portja használható egyszerre, és mindkettőn elég nagy teljesítményt is ad le, a QC porton 6 V - 2,3 A kombót, a másik porton pedig 5 V- 2,1 A kombót mértem, amikor egyszerre használtam őket. Ezek nem a maximum értékek, ennyit kértek a töltött eszközök, és mivel láthatóan bírja a túlterhelést, szerintem ennél nagyobb teljesítményt is kiadna.

 Az igazi teszt persze az eszközök töltögetése, hiszen erre fogjuk használni, nem méricskélésre. Ha visszaszámolunk 3,7 V-ra, a kisebbik kb. 4500 mAh, a nagyobbik kb. 13500 mAh valós kapacitással gazdálkodik (legjobb esetben). Ez a gyakorlatban is igazolódott, a kisebbel egyszer sikerült felöltenem a 3000 mAh-s telefonomat 20%-ról, és még egy másik, 2000 mAh-s aksival rendelkező készüléket is felpumpált 18%-ról, mielőtt lemerült. A nagyobb már tényleg egy erőgép, egy kisebb társaság összes telefonját megetethetjük vele egy töltéssel, a 3000 mAh-s készülékemet négyszer feltöltötte 10%-ról, és még egyszer 65%-ig jutott.

dsc00466_1.jpg

Ahogy a jó aksiknál szokás, ha rájuk dugunk egy éhes eszközt, automatikusan bekapcsolnak, ha pedig nem éreznek magukon terhelést, kikapcsolják magukat.

A power bankok töltése 5 volton, maximum 2 amperrel történik, amire a bennük lévő vezérlő figyel is. A gyári értékeknél rövidebb idő alatt feltöltöttem őket, a P4 2,5 óra alatt tele volt, és a P5-nek is csak 7 óra kellett, szemben a gyárilag megadott 3,5 és 10 órákkal.

 

Konklúzsön

Megint nem csalódtam a BlitzWolf cuccaiban, a két tesztelt power bankjuk magas minőséget képvisel. Jó az összerakás és a használt anyagok minősége, hatalmas dicséret jár a tökéletes QC 3.0 implementációért. Plusz pont, hogy sokféle töltési protokollt ismernek, így a nem QC kompatibilis eszközöket is optimálisan tudják tölteni. Nem csaltak sokat a kapacitással, a ráírt érték közel 90%-át valóban kiadják, és a gyári értéknél sokkal gyorsabban feltölthetők. A védelmi áramkörök megfelelően működnek, védik a cellákat a károsodástól, pedig a gyári értékekhez képest extrém módon túlterhelhetők, bőven van bennük tartalék. A kimeneteket ésszerű keretek között használva stabilan tartják. 

A P4 tökéletes utazó töltő, egy átlagos telefon kétszer feltölt, és kis mérete miatt könnyen hordozható. A P5 ugyan kétszer akkora, de jóval több energia is lakik benne. Simán bevállalnék vele egy több napos túrát, egy átlagos készüléket 5-6-szor is feltölthet, ráadásul egyszerre mindkét portját használhatjuk.

Az 5200 mAh-s változatért 5.000 forintot kell fizetnünk, ami még bőven vámhatár alatti érték, így semmi plusz költséget nem kell fizetni, ennyiért a kezünkben lesz. A 15600 mAh-s P5 nettó 11.000 forint lenne, de hozzá meg van kupon, amivel 8.800 forintért elvihető. Bár az árát tekintve már vámhatár felett van, kis mérete miatt jó eséllyel átcsusszan az ellenőrzésen.

Akinek valamiért mégsem jönnek be, alternatívaként választhatja a 10000 mAh-s Xiaomi Power Bank 2-t is, ami ugyan csak QC 2.0-s, de a teljesítményéhez képest kisebb és könnyebb, és valós kapacitása közelebb áll a gyári értékhez.

Kuponkód a P5-höz: "BGBWP5"

A BlitzWolf BW-P4 itt megvásárolható >>

A BlitzWolf BW-P5 itt megvásárolható >>

 

Elköltöztünk a rendeljkinait.hu oldalra!

 

1 komment

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1112325193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.18. 10:49:49

Létezik olyan Power Bank, ahol az 5, 9 és 12V-os kimenet fixre beállítható? A telefontöltésen kívül használnám egyéb fogyasztókhoz is, amik a megjelölt feszültségről működnek. A QC kimenettel értelemszerűen nem tudna kommunikálni, tehát, ha jól gondolom, akkor nem a megfelelő feszültség menne pl. egy 9V-os fogyasztó felé.
süti beállítások módosítása