Xiaomi Mi R1D router teszt - Elegáns szakember

2016.12.16. 08:00

molcsa

1481570707793608444.jpg

Régóta nézegetem már a Xiaomi beépített merevlemezes okos routerét, a specifikációi alapján nagyon meggyőző. Most végre a kezeim közé került, úgyhogy nagy reményekkel ugrottam neki a tesztelésnek, és igen jó benyomással dőltem hátra a tesztidőszak végén. 

 

Bontogatás

A doboz nagyon egyszerű, olyan, mintha csak ideiglenes megoldás lenne, de azért egy "Mi" logót raktak rá. Nincs ezzel baj, legalább nem vonja el a figyelmet a termék szépségéről. A gép mellé kapunk még egy tápegységet amerikai csatlakozóval, amihez mellékelnek EU adaptert is. Kedves gesztus, de nem sok hasznát vesszük, ugyanis kialakításából adódóan nem lehet bedugni a kerek konnektorba. Gondolom abból indultak ki, hogy a világon sok helyen elterjedt a nem süllyesztett aljzat, amihez tökéletesen jó is lenne, szegény Xiaomi nem számolt azzal, hogy a magyarok nem élnek ilyesmivel. Egy szónak is száz a vége: rendeljünk hozzá EU-US adaptert (a cikk végén találtok hozzá linket).

Kapunk továbbá füzeteket, mindjárt hármat is, meg egy VIP kártyát, amit nem tudtam dekódolni. A papírok közül kettőt kapásból tehetünk is félre, ezek teljesen kínaiak (az egyik a gari papír), de szerencsére a harmadik angol nyelvű. Ez a kínai használati utasítás angol nyelvű tükörfordítása, ezért olyan funkciókról is beszél, amik csak a belső kínai piacon érhetők el. Konkrétan egy egyéni felhő szolgáltatást kínálna, ami valami full kínai háttérrel fut, ezért a legtöbb európai ember már nem is szívesen bízná rá az adatait a sztereotípiák miatt. Valószínűleg ez is egy oka lehet, hogy a Xiaomi csak Kínában kínálja ezt a szolgáltatást. 

1481599336610811.jpeg

Ha túllendültünk a kezdeti, belső piacos termék "nemzetköziesítésével" járó furcsaságokon és ellentmondásokon (én egy darabig azért kerestem azt a felhőt), vegyük szemügyre magát a masinát. Köztudott a Xiaomiról, hogy dizájnban nem bíznak semmit a véletlenre, de ezzel a darabbal különösen kitettek magukért. Szerintem gyönyörűre sikerült az elegáns, matt fekete, műanyagból készült készülékház, amit csak a tetején lévő tükrös felület tör meg, de ez csak még tovább szépíti. Az anyaghasználat minőségi, nagyon egyben van.

adsfg.jpeg

Az alján csúszásgátló korongokat is találunk, a hűtést szolid módon a ház felső harmadának rácsozásával oldották meg. A csatlakozókat szépen elrejtették hátul, így a megfelelő elhelyezéssel láthatatlanná tehetők a kábelek. Elöl csak egy eldugott LED töri meg a feketeséget, antennát kár is keresni, ugyanis a házba vannak beépítve, ráadásul rögtön négy darab. Összességében egy minőségi és szépen kivitelezett mini szerverre emlékeztet, ami bizonyos mértékben igaz is rá.

 

Tesztüzem

Egy router esetén általában nincs sok értelme a hardveres felépítést ecsetelni, ossza a netet, azt' kész. Jelen esetben azonban mégis megér egy-két szót, mert elég komoly vasat pakoltak bele: a kétmagos, 1 GHz-en pörgő Broadcom BCM4709 proci mellé 256 MB Samsung gyártmányú DDR3 RAM jár. A PC-k világában ez nyilván semmi, de egy hálózati eszköz teljesítményét nagyon meg tudja dobni a tisztességes memóriamennyiség és számítási kapacitás. Az éles helyzetek is alátámasztják ezt, ugyanis akármennyire hajtottam (torrent a routerre, 1080p stream TV-re, 1080p stream telefonra, miközben még másoltam is a gépemre kb. 10 GB adatot) a felét sem használta el a RAM-nak és a proci se pörgött különösebben, szóval tényleg bőven van benne tartalék.20161207134917_32736.jpeg

Csatlakozók szempontjából sem rossz a felhozatal: a WAN port mellett 2 db gigabites LAN portot találunk, továbbá egy 2.0-s USB csatlakozót, ahova pendrive-ot vagy külső HDD-t csatlakoztathatunk. Egyedül a LAN portok számában találok kivetnivalót, ez néhány esetben kevés lehet, de egy switch segítségével könnyen orvosolható a hiány. Kárpótol cserébe a vezeték nélküli technológiák terén, ugyanis kétcsatornás (2,4 és 5 GHz) b/g/n/ac WiFi-t kínál, amivel elméletileg 1167 Mbps sebesség is elérhető. Kapunk továbbá NFC-t és egy 1 TB-os beépített merevlemezt is, amit teletömhetünk adattal.

20161207134917_62294.jpeg

De ne szaladjunk ennyire előre, először is szeretnék pár szót ejteni a beállításról, ugyanis pofonegyszerű. Bedugjuk a konnektorba, megvárjuk, míg feláll a rendszer (kék LED jelzi), majd csatlakozunk a WiFi hálózatához PC-vel vagy okostelefonnal. Én gépen csináltam, de van dedikált okostelefonos app is (Androidra és iOS-re is), ami szintén nem gyakori a routerek körében.

20161212181529_54478.jpeg

Magától megnyitotta a böngészőben a beállítási oldalt, ami sokkal dizájnosabb a szokásosnál. Szintén magától megállapította a kapcsolatom típusát, így mindenféle felesleges kérdés helyett csak beírtam a felhasználónevet és a jelszót, ellenőrizte a kapcsolatot, és már csatlakozott is. Ezután megkérdezi, hogy hol fogjuk használni (otthon, irodában, nyilvános helyen), kéri, hogy védjük le jelszóval a WiFi hálózatot, és hogy állítsuk be a frekvenciát (2,4 és/vagy 5GHz). Ennyi, innentől ha csak routerként akarjuk használni, és nem akarunk a beállításaiban turkálni, elégedetten hátra is dőlhetünk. Persze, ez minden routernél alapvetően így működik, de a többiek sokkal többet kérdeznek, itt viszont a letisztult felületen csupán egy-egy kitöltendő mezőt tol elénk, szépen el is magyarázza, mit vár tőlünk, még a nagyinak is menne.

20161207134917_68791.jpeg

A kezelői felülete átlátható és egyszerű, minden fontos adatot látunk a státuszképernyőn (pl. kapcsolat sebessége, hány eszköz csatlakozott, mennyi RAM-ot használ, mennyire pörög a proci stb.). Az egyes eszközöket név szerint is megnézhetjük, egy kapcsoló segítségével egyesével lekapcsolhatók a hálózatról, és letiltható a HDD-hez való hozzáférésük is. Megnézhető, hogy ki mennyi netet használt el, és korlátozható a sávszélesség is eszközönként külön-külön.

Létrehozhatunk vendég hálózatot, így a helyi hálózatunk rejtve marad az alkalmi látogatók elől, van beépített hálózati sebességmérő, monitorozza a HDD állapotát és kihasználtságát, elérhetők továbbá a routerekben megszokott extrább beállítások is (tűzfal, VPN, DHCP, port forwarding stb.). Nem térnék ki minden kis további funkcióra, mert 100 oldalas lesz a cikk, de tényleg van minden, ami kell, és a lehető legegyértelműbb módon van tálalva.

A képre kattintva galéria nyílik.

Az angol nyelvű okostelefonos alkalmazás hasonlóan jól néz ki, és jól is működik, minden webes funkció elérhető, van továbbá fájlkezelő a HDD eléréséhez, letöltéskezelő és egyéb jópofa dolgok (pl. fotók mentése telefonról a routerre, időzített leállítás vagy újraindítás stb.). Az összes funkció eléréséhez viszont be kell jelentkeznünk egy Mi fiókkal, ez egyébként is ajánlott, hogy könnyebb legyen kézben tartani a dolgokat. Xiaomi telefonnal különösen jól érzi magát, a teló tudja, hogy honfitársától kapja az adatokat, így a WiFi beállítások menüből is egy csomó plusz beállítás érhető el, beépül továbbá a gyári fájlkezelőbe is, így onnan is látható és szerkeszthető a HDD tartalma.

A képre kattintva galéria nyílik.

Van ám Windows és OSX alkalmazás is, igaz, hogy kínai az egész. De a Xiaomi közösség szorgalmas és segítőkész, ezért természetesen készült angol fordítás, ami innen tölthető le. Ezzel a programmal tudjuk letöltésekre bírni a routert, megadhatunk neki hivatkozást vagy torrent fájlt is, elbánik mindennel. Rajta keresztül érhető el a biztonsági mentés funkció is, ami lehet automatikus vagy kézi. Megadhatunk mappákat, amiket szeretnénk lementeni, vagy ő gyűjti össze a képeket, zenéket, dokumentumokat, amiket fontosnak tart. Ja, és őt is csak Mi fiókos bejelentkezés után tudjuk használni.

A képre kattintva galéria nyílik.

Van beépített NFC is a készülék tetején, így pl. okostelefont odaérintve megmondja a WiFi jelszót. Elméletben. Ugyanis a legújabb Android alkalmazásból ez a beállítás ki van véve, ahogy nem találtam meg sem a webes felületen, sem a Windows programban. Ráhekkeltem a telefonomra egy korábbi, kínai verziójú alkalmazást, ebben még megvan az opció, hogy felírjuk az NFC címkére a jelszót, azonban ha odaérintem a telefont, egy nem élő Google Play linkre visz, úgyhogy arra következtetek, hogy ez is egy belpiacos fícsör lehet, vagy csak csúnyán elhagyták a frissítések során. Kár, pedig jópofa funkció lenne. Egy mezei NFC címke író programmal meg lehet próbálni szövegként felvinni az infót, amit aztán szintén szövegként le lehet olvasni, ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá. 

Jó barátságban van továbbá a Xiaomi Smart Home termékeivel is, a mobilos alkalmazásban ezeket is hozzá lehetne adni, és irányítani őket, ha jól vettem ki a leírásból, mert sajnos kipróbálni nem tudtam, nincsenek ilyen eszközeim.

20161207134917_92813.jpeg

Beszéljünk kicsit egy router legfontosabb tulajdonságairól: a hálózati sebességekről. 100/100 Mbps-os netem van, amit kábelen természetesen tökéletesen átvisz. Az ac-s WiFi sebességét csak 5 GHz-en használhatjuk ki, 2,4 GHz-en maximum n-ig mehetünk el.

20161212181529_60614.jpeg

A laptopomban sajnos nincs ac-s vevő, így maradtam a 2,4 GHz-nél, amihez hozzátartozik, hogy a társasházban minden lakásban van egy router, ami ezen a frekvencián szór, így az interferencia garantált. Így az elméleti 100 megából cirka 55 maradt meg, ami a megszokott érték a saját routeremtől is. 5 GHz-en (telefonnal) már sokkal jobb a helyzet, ebben monopóliumom van a házban, így már átjött a teljes sávszélesség. 

A képre kattintva galéria nyílik.

A képek sorrendje: LAN kábel; laptop 2,4 GHz-en; telefon 2,4 GHz-en; telefon 5 GHz-en

Helyi hálózaton, kábellel kb. csak a lemezek írási sebessége szab határt, WiFi-n sajnos továbbra is bekorlátozott a 2,4 GHz, 5 GHz-en valószínűleg teljes egészében ki tudnám használni a lemezek határait. De aki komolyabban akar hálózaton adatot mozgatni, úgyis kábellel teszi azt. Az adatátviteli sebesség mindkét irányban 50 MB/s körül alakult, ami már elég jól használható. A beépített HDD egyébként egy sima hálózati meghajtóként látszik, intézőből tudjuk kezelni. A sebességek nekem tökéletesen jók voltak, simán néztem 30 gigás FHD filmet a router meghajtójáról valós időben, akadás nélkül, és az adataimat is gyorsan át tudtam rá tolni. 

2016-12-12_5.pngKapunk beépített DLNA szervert is, így hálózati médialejátszóval, okos TV-vel, telefonnal, táblagéppel is simán meg tudjuk nézni/hallgatni a routeren tárolt média fájlokat, így igazi kis NAS válik belőle. A megfelelő streamelési sebesség WiFi-n (2,4 GHz) is adott: a saját routeremmel egy FHD filmet már nem tudok megnézni TV-n folyamatos pufferelés nélkül, a kis Xiaomi simán átnyomta a megfelelő mennyiségű adatot, nem volt akadás. Tehát összegezve: a hálózati sebességek abszolút rendben vannak mind LAN-on, mind WiFi-n, de ha tehetjük, használjuk ki az 5 GHz előnyeit.

20161207134917_66043.jpeg

A jelerősséggel is teljesen meg vagyok elégedve, túlszárnyalja a dupla, külső antennás saját eszközömet. Még négy fal közbeiktatásával is jó maradt a vétel, a tesztidőszak alatt egyszer sem dobta le a hálózatot. A lakás azon részén is fogtam a netet, ahova a saját routerem már nem ér el. Eleinte bizalmatlan voltam a beépített antennákkal szemben, de meggyőztek. Egyébként a sugárzás erőssége 3 lépésben állítható, én a legerősebb fokozaton használtam. 

A képre kattintva galéria nyílik.

A képek sorrendje: 2,4 GHz, router mellett; 2,4 GHz, routertől távol; 5 GHz, router mellett

Ha kevés lenne az 1 TB tárhely, vagy csak a haver áthozta a kedvenc filmjeit, az USB portba bátran dughatunk külső vinyót, ellátja táppal, és hálózatra is köti. Ekkor ugyanúgy jelenik meg, mint a beépített variáns, minden funkciót ugyanúgy kihasználhatunk, de nyilván az USB miatt az adatátvitel sebessége lassabb lesz.

dsc09202.JPG

Fontos szempont a fogyasztás is: 12 W-nál többet nem láttam enni, átlagosan 10-zel beéri. Ez havi viszonylatban, 24 órás folyamatos működést feltételezve nincs 300 Ft, tehát nem fog nyomorba dönteni a havi villanyszámla. Ha hosszú ideig nem használjuk, kikapcsolja a merevlemezt, így energiát takarít meg. Aki szerint ez nem tesz jót a HDD élettartamának, a webes felületen kikapcsolhatja. A hűtést jól megoldották, nem tapasztaltam különösebb melegedést.

 

Konklúzsön

Összefoglalva: egy remek eszköz a Xiaomi R1D routere, stabilan és megbízhatóan szolgál a mindennapokban. Gyönyörű dizájnt kapott, a gigabites LAN-nak és az ac-s WiFi-nek hála a nagysebességű internetet is simán lekezeli, a beépített 1 TB-os merevlemezen rengeteg adatot tárolhatunk, de használhatjuk letöltő szervernek, vagy automatikus biztonsági mentéseket is készíthetünk rá. A DLNA szervernek hála könnyen hozzáférünk a rajta tárolt médiatartalmakhoz, még a nagy bitrátájú fájlokat is gond nélkül képes streamelni, a WiFi jelerőssége abszolút rendben van. Az USB portra külső HDD-t, pendrive-ot is dughatunk, így azokat is a hálózatba kapcsolhatjuk. Nagyon tetszett a letisztult webes kezelőfelület és a telefonos alkalmazás, ami sok extra funkciót is kínál. A hardvert nem sikerült lefektetnem semmivel, simán kiszolgál minden igényt, a hűtést is jól megoldották. A fogyasztás a maga 10 W-os átlagával nem számottevő, tekintve, hogy egy "NAS-t" is kapunk egyben, amiben ott pörög egy HDD. Egyetlen hiányosság számomra az NFC, kár, hogy kivették a szolgáltatások köréből. Jelenlegi, 37.700 forintos árával korrekt ajánlatnak tartom, nagyon sokat kapunk a pénzünkért, ráadásul nem kell szakembernek lennünk, hogy ki tudjuk használni. 

Itt megvásárolható >>

Itt található hozzá EU-US adapter >> 

 

20 komment

Címkék: elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1812047891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.12.16. 08:57:48

Jelerősség... azért annak utána kellene nézni, hogy a helyi szabványokat betartja-e!
Nehogy az NMHH törje rád az ajtót. ;)
Egyébként ez a közel negyvenezres ár azért annyira nem tűnik óccónak.
Nem drága, de nem is az a kínai árszint.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.12.16. 09:02:34

Ja... sebességet ne a speedtesten mérj mobillal, mert azt sok dolog befolyásolja.
A wan sebességet inkább etherneten csatlakozó géppel, több szerverrel, a wifit meg szintén ethernetre dugott szerver és a mobil közt érdemes. AC-s eszközzel, közelről akár 800+Mbps is lehet.

abes 2016.12.16. 10:04:10

Hazatelefonálás lett nézve? (kínába)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.12.16. 10:35:22

@abes: azért az annyira nem egyszerű. Hacsak nem full hülye a spyware szerzője, akkor komoly szakértelem kell ahhoz, hogy elválaszd a paranoiát a kémkedéstől. Xiaomi egyébként nem annyira noname, hogy default feltételezd a gyárilag telepített malware-t. Kb. Huawei kategória lehet. Igaz, nekik is volt malware-es mobiljuk. :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.12.16. 10:40:44

@abes: paranoia vs kémkedésre példa: asszem, a WPS office telepítése után tűnt fel egy periodikusan felbukkanó kommunikáció kínai szerverek felé. Azóta se tudom, hogy sűrűn keresett update-et, vagy,valami disznóságot művelt. Ugyanez igaz volt jó tíz éve valamelyik többszálú letöltésre, és a megszakadt letöltések folytatására képes download managerre, megfejelve azzal, hogy folyamatosan kapcsolatban állt egy kínai nameserverrel.

Burgermeister 2016.12.16. 15:49:59

teccik....hol lehet rendelni?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.12.16. 17:33:46

40.000 forintos routerhez képest nem annyira extra ez. A DHCP-t extrának írni viszont különösen vicces. Az ugyanis eléggé alap, anélkül nem nagyon tudnád használni. A port forward sem.

WiFi szempontból nem a leggyorsabb. Nem támogat pár friss szabványt.

Nincs vendégháló. A jobb routereknél megszokott "több független háló, akár több vendégháló, több captive portal" irányhoz képest ez jóval gyengébb.

NAShoz képest viszont ugye hiányzik a RAID (redundancia). Ez egy designos, de nem túl nagy tudású "kettő az egyben" megoldás, ami bár egyik téren sem nagy szám, talán olcsóbb, mint a két funkciót külön-külön megvalósítani. És persze kisebb.

molcsa 2016.12.16. 20:52:40

@Válasszunk: A cikkből valóban kifelejtettem, de vendégháló van. Pótoltam, köszi.

Vik2010 2016.12.23. 14:40:14

Lanon mekkora sebességel képes megosztani a beépített merevlemezt? Ha csak 40-50MB/s akkor nem nagyon éri meg.

Vik2010 2016.12.23. 14:42:41

Tényleg annyira melegszik, mint a külföldi tesztekben írták?

Kristopher · http://lelkirakat.blog.hu 2016.12.29. 12:53:01

@Hóhér az utolsó barátod: Most olcsóbb, 32-ből itthon van, ha gyors vagy :) Nézd meg a linket a cikk végén, ha érdekel!

Kristopher · http://lelkirakat.blog.hu 2016.12.29. 12:53:06

@Hóhér az utolsó barátod: Most olcsóbb, 32-ből itthon van, ha gyors vagy :) Nézd meg a linket a cikk végén, ha érdekel!

molcsa 2016.12.29. 15:20:35

@Vik2010: Nekem 40-50 MBps volt a sebesség, de úgy, hogy átmásoltam róla laptopra az adatokat, szóval a laptopban lévő vinyó korlátozta szerintem. Ha streamelsz, akkor valószínűleg gyorsabb ennél, de ezt nem tudtam lemérni.
Valóban jobban melegszik, mint egy hagyományos router, de annyira nem vészes, a ház csak erősen langyos.

VajdaságiTanár 2017.01.07. 15:43:59

Sziasztok!

Nagyon gondolkodom, hogy beruházok egy ilyen Xiaomi routerbe, mivel most EU raktárból 89+9 euró, azaz meg lenne 100 euró alatt. Azonban lenne néhány kérdésem:

1. Tudja valaki milyen HDD van benne (mármint milyen márkájú)?
2. A tesztben azt olvastam, hogy lehet torrent kliensként is működtetni. Valaki próbálta ezt a funkciót? Mennyire megbízható?

Van egy médialejátszó+torrent kliens kombóm (egy régebbi PopcorHour 210-em), benne egy 1,5 terrás HDD-vel (ami lassacskán kezd betelni filmekkel). Ezzel a Xiaomi routerrel szeretném kibővíteni, lehetőleg úgy, hogy a torrentezés "nyűgét" áttenném a PopcornHourről a Xiaomira. Szerintetek működne a két egység együtt?

A válaszokat előre is köszönöm!

bnorci71 2017.02.02. 11:07:16

Helyi hálózaton, kábellel kb. csak a lemezek írási sebessége szab határ

Ez biztos???
Serial ATA 3 ( SATA 6 Gbit/s) 4.8 Gbit/s 600 MB/s
Gigabit Ethernet (1000base-X) 1 Gbit/s 125 MB/s
Universal Serial Bus USB 3 SuperSpeed 4800 Mbit/s 600 MB/s

forrás
WIKI.hu eszközök sávszélessége

de csak ki kell próbálni egy 10Gb fájl-t mennyi a gépről hálózaton a médiaszerverre másolni és mennyi egy USB3 HDD-re

Storm Region 2017.02.16. 20:27:59

Én vettem egy ilyet, 30000 forint volt a Gearbestről. Vegyesek az érzéseim.
1. B@szik gigabitet szolgáltatni.
2. Tényleg le tud tölteni torrentet, de nem seedel, ezért meg az ncore nem fog megdicsérni.
3. Ez a nyomorult router ha ki van kapcsolva akkor is megy a ventilátora!
4. Hangos éjjel, célszerű időzítve kikapcsolni. Ja, akkor is, mert megy a qrva ventilátora.
5. A gyári webes felülete egy semmire való vacak. Nagyon sok beállítás nincs benne, pl: wifi csatorna választás stb... Új pluginokat nem lehet telepíteni. A meglévő firmwaret nem tudja lementeni, csak a beállításokat. A kínai oldalon van hozzá újabb, de külföldi fórumok szerint csak kínai nyelvvel... A telefonos appból is úgy kellett levadászni egy régebbit, mert a legújabb kevesebb funkciót tud... a legjobb egyébként a kínai, szebb, áttekinthetőbb.
6. Elcseszett design, kánikulában meg fog főni. Szétszedni szinte lehetetlen, sajnos eleve összerakva küldték. Egy csomó kicsi fül tartja össze a "kancsót", pedig ki akarom szedni belőle a cuccot, és tenni rá egy nagyobb ventit.
7. Merevlemez nélkül nem működik, csak pirosan villog a led!!! Pedig nekem más terveim vannak azzal a lemezzel... Amúgy egy Samsung 1TB momentus van benne.Pontosabban ez: SEAGATE Momentus 1TB 5400rpm 8MB SATA2 ST1000LM024

hipi 2017.02.23. 17:58:52

@Storm Region:

nekem is gearbesttől van a routerem.

gigabit: ezzel nekem semmi gondom, nem értem nálad miért bajos
ventillátor: valóban megy akkor is, amikor a HDD-je kikapcsol, de ha a routert kikapcsolod (akár a saját menüjében, akár időzítve), akkor teljesen elnémul... nálad kikapcsolva is úgy pörög mint bekapcsolva?

ja nekem 2.6.103-es firmware van rajta (gyári)
süti beállítások módosítása