Xiaomi bluetooth headset teszt - Hordozható kínai titkárnő

2016.11.23. 08:00

molcsa

pls.jpg

A Xiaomi szekere még mindig nagyon megy, ez bebizonyosodott például a múltkori Mi5 teszt során is, most pedig egy Bluetooth headset személyében képviseltetik magukat. Ha Te is sokat ülsz autóban, sokat zaklat a főnök, esetleg a beosztottak, vagy csak sok barátod van, akik napjában többször is felhívnak, bizonyára számtalan órát eltöltöttél már a telefonoddal a kezedben ülve/ácsorogva, miközben hasznos tevékenységet is végezhettél volna. Erre kínál remek megoldást ez a kis ketyere, ami észrevétlenül ül a fülben, és mentesíti a kezeidet a csevegés alatt (ami autóban ugye kötelező is lenne).

 

Bontogatás

Az eszköz Android, iOS és Windows eszközökkel is képes együttműködni, de a gyártó ígérete szerint szinte bármit kiszolgál, amin van Bluetooth, és támogatja a hangátvitelt. Hívások lebonyolításán kívül zenehallgatásra és a telefonunkon található asszisztens elérésére is alkalmas, így tényleg egy személyes titkárnőként használhatjuk. Jelenlegi ára cirka 4700 Ft, ami szerintem bőven megéri a széles funkciókínálatért és remek minőségért cserébe.

A képre kattintva galéria nyílik!

Aki rendelt már Xiaomi terméket (elsősorban nem telefonra gondolok), bizonyára nem fog meglepődni a csomagoláson, ugyanis a jól ismert fehér kartondobozban érkezett a cucc, amin csak egy szolid mi logó, illetve az alján egy táblázat található kínai nyelvlecke gyanánt. Hazudtam, van még egy kis lekaparható matrica is, ami egy 20 jegyű kódot rejt, és a termék eredetiségének ellenőrzésére szolgál. A Xiaomi oldalán kell bepötyögni a talált kódot, és máris elárulják, hogy valóban az ő terméküket kaptuk-e, vagy átvertek egy jól sikerült másolattal.

A dobozka minőségi, masszív kartonból van, a tetejét leemelve (ami belülről szivacsos) először maga a termék kerül a szemünk elé egy neki szánt karton merevítőben, alatta pedig a kiegészítők (S és M méretű szilikon párnák, micro USB kábel) és a kínai nyelvű használati utasítás csücsülnek a nekik kialakított rekeszekben. Minimál dizájnos, de prémium érzést keltő a tálalás.

201506111935099861.jpgA legnagyobb méretű (L) szilikon párnát szerelték fel a gyárban, ami nekem öröm, mivel viszonylag nagy hallójárattal rendelkezem, és így nem kellett cserélgetnem. Nem mintha bonyolult lenne a művelet, egy könnyed mozdulattal lehúzhatjuk a jelenlegi párnát, és hasonlóan egyszerűen rátehetünk egy másikat, ami tökéletesen el is foglalja a helyét. Nincs nyújtogatás, feszegetés, igazgatás, rácsusszan, és kész. Plusz kedvesség, hogy a párnák pántján jelölve van a méret (S, M, L), így nem kell nagyság szerint sorba rakva tanakodnunk, hogy melyik melyik lehet. Az anyaghasználat első osztályú, a hengeres ház fémből készült, a tetején lévő egyetlen gomb és az alján lévő micro USB csatlakozós rész pedig fényes műanyagból. Masszív, ergonomikus és szép a készülék, ezt más is így gondolja, mivel tavaly Németországban design különdíjat is nyert. Ha figyelmesen megnézzük, észreveszünk egy szerényen felfestett márkajelzést is a házon, ami szinte beleolvad a fekete környezetébe. Én azért a Xiaomi helyében lettem volna olyan büszke, hogy legalább fehérrel festem fel a logót, de hát a szerénység is egy erény. A külső oldalon találunk egy LED-et is, ami piros és kék színben tud világítani.

 Elérhető színek  Fekete, fehér  Beszélgetési idő  5 óra
 Csatlakozó  micro USB  Töltési idő  2 óra
 Bluetooth  V4.1, CSR 8610 chip, kb. 10 m hatótáv
 A2DP, AVRCP, HFP, HSP támogatás
 Készenléti idő  180 óra
 Funkciók  Telefonálás, zenehallgatás, telefon hangvezérlés,
 zajcsökkentés, két készülék együttes kezelése
 Tömeg  6 g
 Tartozékok  3 db gumi párna, micro USB kábel,
 használati útmutató
 Méret  56x10x8 mm

 

Tesztüzem

Mivel csak egy gombbal áldották meg a fejlesztők a fülest, egyértelmű volt, hogy ezzel tudom bekapcsolni. Innentől viszont már nem ennyire egyszerű a helyzet, ugyanis ezzel az egy gombbal tudunk minden funkciót elérni. És mivel elsősorban belső piacra szánt termékről van szó, kínaiul van a használati utasítás is. A megoldást a Google Fordító szövegfelismerő algoritmusa jelentette, amivel sikerült lefordítanom angolra a papírkát, és mivel szeretnélek titeket megkímélni ettől a remek elfoglaltságtól, a következőkben összefoglalom a funkciókat és elérésük módját.

  • Bekapcsolás: Tartsuk nyomva a készülék tetején lévő gombot, amíg a LED kéken kezd világítani, és halljuk a hangjelzést.

  • Kikapcsolás: Ugyanaz, mint a bekapcsolás, csak a LED pirosan fog világítani.

  • Párosítás: Kikapcsolt állapotban tartsuk nyomva a gombot, amíg a bekapcsolást követően a LED gyors, kék színű villogásba kezd. Ekkor a telefonunkon (táblagép, PC stb.) keressük meg az eszközt, ami  “小米蓝牙耳机” néven fut (nem, nem poén), és csatlakozzunk hozzá. A sikeres csatlakozásról a LED elalvása és egy kellemes női hang kínai nyelvű tájékoztatása ad visszajelzést.

  • Töltés: Kikapcsolt állapotban dugjuk töltőre a mellékelt kábel segítségével. A LED pirosan fog világítani mindaddig, amíg fel nem tölt a készülék. A töltés elkészültét kék fénnyel adja tudtunkra.

  • Gyári beállítások visszaállítása (párosítások törlése): Töltés közben tartsuk nyomva a gombot, amíg a LED felváltva kéken és pirosan villog. Ekkor elengedhetjük, a készülék lenullázta magát.

  • Hívás fogadása, lerakása: Nyomjuk meg röviden a gombot.

  • Hívás elutasítása: Tartsuk nyomva a gombot kb. 1 másodpercig.

  • Mikrofon némítása: Hívás közben tartsuk nyomva a gombot kb. 1 másodpercig.

  • Utoljára hívott névjegy újratárcsázása: Nyomjuk meg kétszer egymás után a gombot.

  • Zene indítása/megállítása: Ha nincs bejövő, vagy folyamatban lévő hívás, nyomjuk meg röviden a gombot. A legutóbbi dalnál folytatódik a lejátszás, még akkor is, ha nincs megnyitva a zenelejátszó.

  • Hangkeresés, asszisztens (pl. Siri, S Voice) indítása: Ha nincs bejövő, vagy folyamatban lévő hívás, tartsuk nyomva a gombot kb. 1 másodpercig. A telefonon megnyílik a megfelelő program, és figyeli a parancsainkat.

  • Két hívás közti váltás: Nyomjuk meg duplán a gombot. (Részletes magyarázat lejjebb)

 201506111935094914.jpg

Miután ezt a sok információt sikerült kihámoznom, neki is láttam a párosításnak, amit a kedves hölgy "jíengcsincsíáhéjí" felkiáltással nyugtázott is. Itt már nem volt kétséges, hogy belső piacra termett a dolog.

Berakva a fülembe alig éreztem, hogy ott van. Nagyon könnyű, és jól illeszkedik, a párnán lévő pánt beékeli magát a fülkagylóba, így stabilan a helyén marad, bármelyik fülembe is tettem be, és hosszú távon is kényelmes maradt a viselete. Próbáltam oldalra hajtva a fejemet direkt kirázni a fülemből, de ragaszkodó típus, meg sem mozdult, így fizikai munka közben is jól használható, nem számít a fej orientációja.

201506111935121476.jpg

Bejövő híváskor a hangjelzés mellett készségesen be is mondja a hívó fél nevét (vagy telefonszámát?), amiből mondjuk én nem sokat értek, de két embert már így is be tudok azonosítani. A hangminőség nagyon rendben van, szépen, tisztán hallottam a partneremet. A hangerőt csak telefonról lehet állítani, kétharmad környékén már bőven hangos, szóval zajos környezetben is van még benne tartalék, hogy mindent halljunk. A mikrofon is ügyesen teszi a dolgát, más kihangosítókkal ellentétben itt a tesztalanyok közel telefon minőségről számoltak be. Zajcsökkentés is került a készülékbe, ami egy kicsit túl jól is végzi a dolgát. Legalábbis erős szélben kipróbálva teljesen kiszűrte a szélzajt, viszont a hangomat is, úgyhogy hangosabban kellett beszélnem, hogy értsenek. Jobb volt a helyzet, ha zene ment a háttérben, így maradt egy kis háttérzaj, de cserébe jól hallható voltam. A némítás és az újratárcsázás funkciók jól működnek, utóbbi esetben szintén beszélget velünk a hölgy.

A hatótávolság az én méréseim alapján egy helyiségen belül (azaz falak nélkül) több, mint 10 méter (12-13), sok fal esetén kb. 8 méterig volt használható, tehát a gyári átlagos 10 méteres hatótávolság korrekt adat. Lecsatlakozáskor nem ad semmi jelzést, ez nekem hiányzó fícsör, cserébe villámgyorsan visszacsatlakozik, amint visszaérünk a hatókörbe (ekkor már van szöveges hangjelzés).

fds.jpg

Még egy jópofa dolog: egyszerre két telefonnal is összekapcsolhatjuk, így például a privát és céges hívásainkat is lebonyolíthatjuk vele. Ilyenkor más csengőhanggal jelzi, hogy a két telefon közül melyikről érkezik a hívás (meg ugye fel is olvassa a hívó nevét, amivel nem sokan vannak kisegítve). A párosítás pofon egyszerű, kikapcsoljuk a headsetet, majd a gombot nyomva tartva bekapcsoljuk, és belépünk a párosítási módba (gyors kék villogás), párosítjuk az első telefonnal ("jíengcsincsíáhéjÍ"), majd kikapcsoljuk. Az első telefonon ajánlatos kikapcsolni a Bluetooth-t, majd ismét bekapcsoljuk az eszközt párosítási módban, és a második telefonnal is hasonló módon párosítjuk ("jíengcsincsíáhéjÁR"). Ekkor már nyugodtan hagyhatjuk bekapcsolva, az első telefonon is visszakapcsolhatjuk a BT-t, innentől mindkét telefon hívásait jelezni fogja. Ha már beszélünk, és a másik telefonon is hívnak, szimpla gombnyomással felvehetjük, így a második hívás lesz aktív. (Ha az első hívónál szeretnénk maradni, nyomjuk meg duplán a gombot.) Ezután dupla nyomogatással szabadon válthatunk a két hívás között, rövid megnyomással lerakhatjuk az éppen aktívat.

2015061119350977521.jpg

Zenehallgatásra is használhatjuk a ketyerét, de tartsuk szem előtt, hogy csak az egyik fülünkben lehet egyszerre, ezért ne várjunk stereo hangzást. Mivel elsősorban beszélgetésre tervezték, nem meglepő módon a magasak erősen túlsúlyban vannak, a hangerőt emelve a sziszegés effektus is kicsit előjön. Ennek ellenére egész korrekt mély hangokat is ki tud adni, csak nem rezegnek olyan szépen. A középtartomány rendben van, viszont a térérzet elég szűkös, egy kicsit "doboz" hangja van. Elektronikus zenéhez egészen jól használható, egy idő után meg is feledkeztem róla, miről hallgatom, más műfajok esetén (rock, klasszikus) viszont érzi az ember, hogy ezt bizony nem erre tervezték. Ha zenehallgatás közben ér minket egy hívás, megállítja a zenét, majd a beszélgetés végeztével automatikusan folytatja ott, ahol abbahagyta. 

Videót nézni nem a legjobb választás, ahogy nagyjából egyik Bluetooth-os füles sem, mert a technológia jellegéből fakadóan mindig van egy bizonyos késés a valós időhöz képest, ami egy filmnél például zavaró lehet. Ez nem az eszköz, hanem inkább a Bluetooth technológia hibája, és nem is erre a felhasználásra tervezték, de azért kötelességemnek érzem megemlíteni, nehogy valaki ilyen céllal vegye meg.

anyadat_azt.jpg

Arról nincs információ, milyen és mekkora akksit építettek be, de a gyári 5 órás beszélgetési időt nekem sikerült túlteljesíteni, ugyanis 2/3 hangerőn való zenehallgatással 6 óráig bírta. Udvarias készülék révén lemerülés előtt figyelmeztet.

Az akksi töltöttségi szintjét telefonon is követhetjük, Xiaomi telefonokon a Status Bar-on megjelenik egy "headset" ikon, melynek közepén mutatja az állapotot (100%, 75%, 50%), iOS esetén állítólag hasonló a helyzet, de ott még a 25%-os szintet is képes jelezni. Gyári 5.0-s Android esetén ilyen értesítési ikon nincs, elvileg a Bluetooth beállítások között az eszközre kattintva látni kellene egy indikátort, de nekem nem jelent meg. Azonban könnyen orvosolható a probléma, a Play Áruházban számtalan alkalmazás van a Bluetooth eszközök akkumulátor állapotának kijelzésére. (A tévhitek megelőzésére: a képen a csatlakozás óta eltelt idő látható, és nem a fennmaradó becsült használati idő).

screenshot_2016-10-30-16-31-52-166_com_miui_home.png

Töltöttség jelzése Xiaomi telefon esetén,

14907782_1167794799977400_321219352_o.png

és gyári Android-on alkalmazás segítségével.

A töltési idő szintén kevesebb a gyári adatnál, másfél óra alatt csutkára merülve is jóllakik, úgyhogy nem kell sokáig nélkülöznünk.

 

Konklúzsön

Egy újabb remek készüléket kaptunk a Xiaomitól, minőségi anyaghasználattal és összeszereléssel, gazdag funkciókínálattal. A design tetszetős, a (beszéd) hangminőség remek, akár két telefonnal is használható egyszerre, Android, iOS és Windows rendszereken is működik, a Bluetooth kapcsolat stabil, az akksi sokáig bírja és hamar feltölt, és még a zajcsökkentésre is gondoltak.

dsc0857d2.jpg

Bónusz kép kialakuló márkahűségem jeléül.

Egyeseknek zavaró lehet a kínai néni magyarázása, engem speciel inkább szórakoztat. Zenehallgatásra is alkalmas, ha épp nincs nálunk más, és a telefon személyi asszisztensét használva igazi kis titkárnővé válik. Összefoglalva 4700 Ft-ért egy szuper, minőségi kihangosítót kap az ember, amit sok élethelyzetben megelégedéssel használhat.

 Itt megvásárolható >>

 

komment

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr7011924083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Thingol- · http://iTouch.hu 2016.11.23. 12:20:42

"Videót nézni nem a legjobb választás, ahogy nagyjából egyik Bluetooth-os füles sem, mert a technológia jellegéből fakadóan mindig van egy bizonyos késés a valós időhöz képest, ami egy filmnél például zavaró lehet. Ez nem az eszköz, hanem inkább a Bluetooth technológia hibája, és nem is erre a felhasználásra tervezték, de azért kötelességemnek érzem megemlíteni, nehogy valaki ilyen céllal vegye meg."

ez így nagyon nem igaz, a legtöbb BT fülessel tökéletesen lehet filmet nézni. Ha ez késett, akkor az vagy a termék hibája vagy a forráskészüléké :)

a CSR8610 iOS power displayt támogat, okkal nem működik stock androidon, az utólag telepített appok is max kókányolni tudják az eredméynt :)

ami még érdekes lehet, hogy mennyire tudja a zajt szűrni, mennyire érthető az ember ha pl autópályán megy. de a CSR 8610 ebben is elég jó, a nap végén a xiaomi jó termékekre szokta rányomni a logoját :)

zevilaga 2016.11.29. 19:51:08

Szerintem ez nem egy jól sikerült eszköz. Kipróbáltam, de aztán lecseréltem egy Planrtonics Explorer 10 alap BT headsetre. Az közel 10 órát bír egy töltéssel valós duplex (telefonbeszélgetéses) használattal. A hangminősége is jobb, a hangereje is állítható a headseten lévő gombbal. Egyedül hangerő terén jobb a Xiaomi, de arra meg nincs szükségem. A Plantronics hangereje is bőven elegendő autópályás 130-as tempónál is 80%-on, ráadásul alig volt 4000 Ft. Igaz én Németo.-ban vettem.

basaja 2017.01.27. 18:54:21

Már úton van Kínából, elvileg a Postán figyel...Tudnál olyan alkalmazást mondani, ami a bluetooth-on csatlakoztatott eszköz töltöttségét kijelzi? Egész egyszerűen nem találok, de persze könnyen lehet, hogy csak láma vagyok...előre is köszönöm.

basaja 2017.01.28. 11:33:38

@molcsa: köszönöm, tesztelés alatt van az app.Remélem beválik, most egy Nokia fülessel próbálgatom, kíváncsi leszek, mennyire valós lesz az akku kijelzés. Mégegyszer köszönöm!

basaja 2017.02.05. 16:07:20

Na megjött.35 és fél órát ment el, közben volt kb 2 óra beszélgetés, és kb ugyanennyi zenehallgatás.Hangosabb, mint a Nokiám volt, tisztában szól.Nekem eddig bevált, igazán jó tipp volt.Mégegyszer köszönöm!

furjespalotas 2017.04.25. 14:45:20

sziasztok!

most kaptam meg, szépen néz ki, csak egyelőre nem jöttem rá,
h miért nem csatlakozik a telefon BTszához?

igen, többször bekapcs-kikapcs, meg "készülékek keresése" ...

lehetséges olyan, h (mivel régi telefon) csak BT 4.0 van a telefonon (LG F70 www.gsmarena.com/lg_f70_d315-6133.php) ezért nem kapcsolódik a Xioami 4.1-es BT-ához?

segítsetek!

köszi előre is.

furjespalotas 2017.04.25. 21:28:38

@furjespalotas:
rájöttem, megoldódott.
ki-bekapcsolgatás és hosszabban nyomva-tartás megoldotta.

gdobo76 2017.04.27. 11:05:55

Nekem nemrég hozta meg a posta. Sajnos én már a youth verziót kaptam (ezen van +két gomb a hangerőnek).
Azért sajnos, mert ez az ali-s leírások szerint 3 órás beszéd és100 órás készenlétet tud csak :(
Igaz a csomagoláson, meg 3,5/70 szerepel. Ki tudja ezek után...

Az akku kijelző appokkal meg az a baj, hogy úgymond kamuznak, ugyanis, be kell állítani, hogy mennyit bír a headset, és az app ebből számol vissza..
süti beállítások módosítása