Sades SA-904 teszt - felemás gyönyör

2014.11.24. 10:00

mrgergoke

0M512A_20131012050012781.jpg

Íme, az első gamer fejhallgató a blogon! Nagyon felemás tapasztalataim vannak vele kapcsolatban, egyfajta mézes madzag, amit még éppen sikerült elkapnunk, ahogyan végighúzták az orrunk alatt. A baj az, hogy csak egy része maradt a kezünkben. Érdekes cikk következik, tessék résen lenni!

A fejhallgató egy játékos ketyerének van kiírva, mely virtuális 7.1-et produkál. Ez már kelt némi gyanút, mi az, hogy virtuális 7.1?

 

Virtuális 7.1

Nos, a virtuális 7.1 térhangzás nem más, mint egy amolyan megfoghatatlanul létező marketingfogás. A valódi 7.1 hangzáshoz 8 hangfal kellene, de mivel ezt drága dolog belenyomorítani egy kulturált kinézetű fejhallgatóba, ezért megpróbálják szoftveresen manipulálni a hangzást. Ez annyit takar, hogy kevesebb hangszórót raknak bele, de a vezérlőprogramjával addig-addig játszanak (vagy nem), amíg sikerül kicsalni az adott audioeszközből 5.1-7.1 jellegű hangzást.

Teljesen nyilvánvaló, hogy ezt sosem fogjuk elérni egyszerűen szoftverekkel, de próbálkozni lehet vele. Neves gyártóknak lehet, hogy sikerült is már párszor érdemi munkát végezniük ilyen téren, de nézzük meg, hátha ez sikerült a Sades-nek is.

 

Sades

A gyártó oldala kínai oldalakhoz méltatlan dizájnú szerény véleményem szerint, nekem nagyon tetszik. Kellő komolyságot kölcsönöz az általuk eladni kívánt technikának, így nagyobb kedvvel állhatunk neki a vásárlásnak. Én ugyan nem láttam ezt vásárlás előtt, így ez nekem akkor még irreleváns volt.

Több fejhallgatót is árulnak, a dizájnok jobbnál jobbak. Sajnos ez pont nem erre a darabra jellemző, de ez talán betudható annak is, hogy ez az egyik legolcsóbb darabjuk, ebay-en ugyanis bőven 5000 forint alatt megvásárolhatjuk. Ahogyan az oldalán ezt közli is a gyártó a "belterjes" darabok típusjelzései kezdődnek SA-val, ugyanezeket Kínán kívül mindenféle fantázianevekkel látták el. Ez a cselekvés egyáltalán nem megszokott a kínaiaktól, mindenki tudja, hogy menő fantázianevek jobbára Amerikából jönnek, mert a kínaiak lemásolják, kicserélnek két betűt a termék nevében és eladjál tizedáron. Vagy meg sem nevezik, csak piacra dobják. Ehhez képest a Sades elnevezi a termékeit, foglalkozik a dizájnnal (eddig nem tűnt fel, hogy másolnának, de ez persze nem jelent semmit sem). Csak megérzés, de úgy gondolom, hogy van a cég hátterében valami nem ázsiai vonulat. Ezt támasztja alá az is, hogy van egy amerikai oldaluk is.

Kicsit kanyarodjunk vissza a belterjességre. Azt vettem észre a kínai oldalon, hogy külön kiemelik alul, hogy nagyon figyeljünk eBay-en és Amazon-on az SA-s darabokra, mert azok a kínai piacra szánt darabok, és árusításuk tiltott és illegális. Érdekes. Azon tűnődöm, vajon mi lehet az oka, hogy mi nem kaphatunk azokból?

Az már a képeken is látszik, hogy ez bizonyára nem a legmenőbb darabjuk, de azért ennyi pénzért megteszi ez a dizájn is. Legfeljebb behúzzuk a függönyt, és kulcsra zárjuk az ajtót, ha használjuk.

 

Első tapasztalatok

Képek

Doboz nélkül érkezett, mint oly sok kínai termék. Szerintem azért küldik sokszor doboz nélkül, mert egyrészt így nincs dobozköltség, kevesebb a postaköltségük, és lehet, hogy így pár darabot le tudnak nyúlni a gyárakból. Ezt sosem veszem zokon, inkább örülök annak, ha dobozostól jön. Egy füles zacskóba helyezték a cuccukat egy kis tájékoztatóval mellékelve, semmi eksztra.

Megmondom őszintén: az első dolog, ami kibontáskor eszembe jutott róla az volt, hogy rettentő gagyi és szó szerint kinevettem. A termék külseje valóban gagyi hatást kelt. A fényes műanyag párosítva ezekkel a nagyon kerek formákkal egyszerűen gyerekes. A véleményem sajnos azóta sem változott, csak kicsit enyhült ez a lenézésem.

942213804_251.jpg

A tetején ez a fejtámasz is rettentő bénán hat, egyszerűen tökéletlen az egész forma-anyaghasználat kombó, nem akarom nagyon részletezni. A képek tökéletesen visszaadják a valóságot jelen esetben, efelől ne legyen kétségetek.

Ehhez képest a madzagja cipőfűzőszerűen harisnyázott, az USB csatlakozója pedig a logójukkal ellátott masszív borítású darab, és a csatlakozóvég még egy műanyag porvédőt is kapott. Ez utóbbi filléres apróság, de kibontáskor szerintem mindenkiben fokozza a rokonszenvet. Első benyomás. Nem mindegy.

Van egy kihúzható mikrofonja is, így szolidan eltüntethető, ha éppen nem akarjuk használni. Erre van felírva egyébként a típusa is. Ez szerintem egy nagyon kulturált megoldás, tetszett. a párnák szerintem műbőrből készülhettek, de itt a fő probléma. Korántsem elég puhák szerintem, és még kicsit is. Ez a keménység és a kis méret azt eredményezi, hogy a hangszigetelése is hagy némi kívánnivalót maga után, valamint rövid idő alatt kényelmetlenné válik. Amikor elsőnek próbálgattam, hogy hogyan nyomná legkevésbé a fülem, feltűnt az is, hogy időnként a hangszórókat takaró háló is hozzáér a fülemhez, annyira bénán van kialakítva. Viszont most már reflexből eltalálom azt a pózt, amiben hosszabb ideig tudom viselni. Sajnos ez az idő legfeljebb is 2-2.5 óra nekem.

IMG_2924.jpg

A madzagon található a kézi vezérlője is, ami alapból jó lehetne, de ez is egy picit gagyira sikerült. A formavilága nagyon jó, teljesen jól mutat a madzagon, de van két hibája. Egy apróság az, hogy egy kicsit túlságosan lent van, így a vezérlő az ölemben fekszik használat közben, de simán el tudom képzelni, hogy ez szándékos megoldás azért, hogy ne húzza féloldalasan a fejünkről a fejest. A másik is csak egy apróság, amibe a kritikusok biztos belekötnének: a vezérlő háza olyan műanyagból készült, hogy a gombok alatti LED-ek fénye kiszűrődik rajta, így kissé hiteltelenné téve a megvilágítását. De amúgy tényleg nem para, úgysem bámulod folyton.

A driver a cikk végén lévő linkről bármikor letölthető. A program kezelőfelületén kellemesen meglepődtem egyébként, ugyanis magyar nyelven is elérhető (ehhez semmi módosítás nem szükséges), és egészen jó beállítási lehetőségei vannak. Hangkeverő, térhangzások fajtáinak állítása, meg minden kutyaf...füle.

 

A lényeg - hangzás

Először valami miatt nem sikerült beüzemelnem, de töröltem a drivert, újraraktam, kábé 10-szer újraindítottam a gépet, és akkor jó volt. Na itt érvényesül igazán az a bizonyos szakadt mézesmadzag. Jó lenne ez, de pont a lényeg hiányzik belőle: remek hangzása van, de akármit csinál vele az ember, a 7.1-hez a világon semmi köze...

Ezen nincs mit szépíteni, tényleg nem tudom térhangzásra bírni, akármit csinálok vele. A hangokkal viszont egyáltalán nincs bajom. Persze, lehetne jobb, mindig lehetne jobb. Viszont ha azt nézzük, hogy nem fizettünk 5000 forintot sem, na ahhoz képest azért elég jó. Mivel nem valódi 5.1, vagy 7.1, adódik, hogy sztereó módba kapcsolva zenehallgatásra remek lehet. Ez így is van, ha eltaláljuk a megfelelő pozíciót a fejünkön, egy élmény vele zenét hallgatni. Rég nem hallottam ilyesmit fej- illetve fülhallgatónál (legalábbis ebben az árkategóriában), hogy van egy határozott basszusa, de nem akar mindenáron lenyomni minden mást.

Ezt úgy tessék érteni, hogy ha a játékokban robban egy gránát, a zenében szubbasszusokkal akarják szétszedni a fejünket, akkor gyönyörűen fogjuk hallani ezeket, de mellette a közép és a magas is helyet kap. Erre sok asztali 2.0 hangrendszer nem képes, gyakran hallhatjuk erős basszusnál, hogy egyszerűen elnyomja a közepet, meg a magasat, és ha ez a basszus ritmikusan ismétlődik, akkor a zene egyfajta pulzáló hatást kelt, ami szó mi szó, kegyetlen szarul hangzik.

Nem szaporítom tovább a szót: itt ilyesmiről szó sincs, minden tartomány jelen van megfelelő mennyiségben. Természetesen aki módosítást szeretne eszközölni, annak bőségesen adottak a lehetőségei, de térhangzás terén ne várjunk sokat.

Ha szabad javaslatot tennem, hogy mivel próbáljátok ki, ha esetleg vesztek egyet, akkor parancsoljatok:

 

Szummázom gondolataim

Rövid leszek, úgyis a végeredményre vagytok kíváncsiak. Olcsó, ez tagadhatatlan. Ennyi pénzért nagyon jó a hangzása is, szerintem ez is tagadhatatlan. Viszont a beígért térhangzás sehol nincs jelen. Persze nem szó szerint, mert a sztereó is képes egyfajta térhangzást nyújtani, de na. Értitek. A megjelenésével éppen nem dicsekednék, így ez sem lehet kifejezetten indok a vásárlásra, ugyanakkor annyira nem rossz, hogy csak emiatt ne vegyük meg.

Az én véleményem így viszonylag sok használat után a következő: ha el tudjuk nézni a műanyag kialakítását, nem akarjuk 0-24 használni, és nem kifejezett célunk a tökéletes térhangzás elérése, viszont szeretnénk olcsón egy jó hangzású szereléket, akkor nincs min gondolkodnunk tovább. Irány a webshop!

Így utólag meg vagyok vele elégedve, és megszerettem. Azt hiszem, számíthattok még a jövőben Sades tesztekre.

Itt megvásárolható egy csomó Sades termék,

... meg itt is.

 

Uff.

Driverek

Szólj hozzá!

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr756918951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása