Mi mennyit fogyaszt? - Fogyasztásmérő teszt minden igazi magyar embernek!

2014.06.23. 10:00

mrgergoke

Volt már veletek olyan, hogy tudni akartátok egy eszközről, hogy mennyit zabálhat ténylegesen? Esetleg azt, hogy havi szinten mennyit fizettek csak azért az eszközért? Nem egy új keletű dolog a megoldás, de most került a kezeim közé. A ketyere neve fogyasztásmérő, és egészen sok mindent tud egy jobb fajta. A cikkből kiderül, hogy az enyém (képen) mit tud, mennyire vagyok vele elégedett, mennyibe kerül itthon, vagy kint, honnan érdemesebb megvenni, mire kell figyelni. Mindez a tovább gomb után!

Képek

 

Ismerkedés

A fogyasztásmérő tehát arra jó, hogy mérje egy rá csatlakoztatott eszköz (vagy hálózati elosztóval akár több eszköz) fogyasztását. Pontosan nem tudom, hogy a legolcsóbbak mit tudnak, és mit nem, de az enyém meglepően sok funkcióval rendelkezik. Sorban mondom, hogy mit láthatunk a kijelzős képeken. Az elsőn az időt, a pillanatnyi fogyasztást wattban, és az eddigi költséget. Az eddigi idő az az idő, amióta áram alatt van, vagy amennyi idő az utolsó nullázás (reset) óta eltelt. A másodikon csak a fogyasztás, meg a gombok vannak, hogy kicsit közelebbről is lássátok. A harmadik kép az áram alá helyezés óta eltelt időt napokban, és az azóta megzabált áramot mutatja kilowattórában. A negyedik az aktuális feszültséget és frekvenciát mutatja, ez nem különösebben érdekes adat az átlag ember számára. Akinek meg az, az úgyis multimétert használ ennek a mérésére. Az ötödik képen az aktuális áramerősséget és a teljesítménytényezőt láthatjuk. Ezek sem sokkal érdekesebb számok, nem kell velük foglalkozni. Utána a legalacsonyabb fogyasztás, majd a legmagasabb következik, végül pedig a költségállító képernyő fogad. Itt lehet kWh-ra beállítani egységárat, amiből aztán a fizetendő összeget számolja a ketyere.

 

Használat

Eddig sikerült fényt deríteni arra, hogy elég sok funkciója van, amik közül számunkra a fogyasztási szélsőértékek, költségszámítás és aktuális fogyasztás lehet hasznos. Egy hétköznapi embernek ennyi már elég, hiszen tudja, hogy mennyit fizet adott használatért. Már jó ideje használom a kütyüt (az asztali gépem van rákötve) és azt kell mondjam, semmi problémám nem volt még vele. A világon semmi. Sőt, pozitívum, hogy megjegyzi a mért értékeket kihúzott állapotban is. A használati útmutató írt valami belső elemről, amit be kell helyezni, de nem is emlékszem már, hogy mit írt pontosan, csak azt tudom, hogy megfeledkeztem az egészről. Használtam egy jó ideig, aztán amikor ki kellett húznom pár órára valami miatt, visszahelyezéskor a régi értékeket mutatta a kijelző. Nem akartam szétszedni, de arra tippelek, hogy van egy picike belső akksija, amit feltölt, hogy tudja tartani az értékeket. Ez egy remek tulajdonsága.

A mérés pontosságáról csak annyi adat van, hogy +/- 0.5%. Nyilván nem tudtam megmérni, hogy a watt értékek tényleg annyi-e, amennyi valójában, de szerintem helyesen mér. Sokszor játszottam vele azt, hogy ismert fogyasztású USB-s eszközöket rákötöttem a gépre, és figyeltem a fogyasztást nyugalmi állapotban. Teljesen rendben volt minden, mindig annyit mutatott, amennyit vártam.

 

Árak, hasznosság

Minden hétfő délelőtt egyik fő kérdése, hogy megéri-e megvenni egy ilyet. Mennyibe kerülnek egyáltalán? Le kell szögeznem, hogy szerintem most az egyszer nem mérvadó, hogy mennyibe kerül. A cikkből talán nem derült ki egyértelműen a lelkesedésem, de ez a ketyere kötelező. Mindenkinek. Egyszerűen annyira jó, hogy muszáj mindenkinek vennie egy darabot a normálisabbak közül. Az ember nem gondolná, hogy mennyire jó móka rádugdosni hajszárítót, mikrót, éjszakára altatva hagyott asztali gépet, konnektorban felejtett telefontöltőt, és figyelni, hogy mennyibe kerül 10 perces, tíz órás, tíz napos használatuk. Erre még most is csak vállat von az érdektelen ember, hogy nem győztem meg, de van egy jó indokom. Ha valakinek magas az áramszámlája, akkor ezzel közvetetten tud csökkenteni rajta. Érdemes a köztudottan magas fogyasztású eszközöket méregetni vele, és céltudatosabban használni őket, valamint felfedezni a lakásban szanaszét bedugva hagyott apróságokat, amikről a franc sem gondolná, hogy esznek valamit. Nem állítom, hogy havonta jelentős összeget lehet ezzel megspórolni, de egy kis odafigyeléssel évente sok ezrest zsebben lehet tartani, és még környezettudatosabbak is voltunk. Fontos megjegyeznem, hogy a hivatalos méréshatára 3600 W, így tényleg csak itthoni felhasználásra ajánlott. Ipari célokra alkalmatlan. Először én sem rajongtam így ezért a masináért, de az első napon meggyőzött. Vegyetek egyet!

 

Összegzés

A magyar ember találékony, és rengeteg hasznát veheti egy ilyen szerkezetnek, mint ahogyan én is veszem. Sokat lehet vele spórolni, és az sem baj, ha az ember képben van egy kicsit a wattokkal.

Itt megvásárolható egy csomó fogyasztásmérő.

Meg itt is.

Uff.

1 komment

Címkék: elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr456398229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spd 2014.07.10. 20:22:59

cos(fi) fontos érték lehet, ha pl. számítógép, tévé, vagy egyéb nem tisztán induktív/rezisztív fogyasztó van beledugva, ráadásnak sok olyan van, ami hülyeséget mér pl. egy kapcsolóüzemű tápos cuccot rádugva, mert nem tud mit kezdeni a teljesítménytényezővel. Hálózati feszültség meg arra jó, hogy ha extrém alacsony, akkor meg lehet kérdezni a szolgáltatót, hogy mostakkormivan (hálózati feszültségeséseket ki lehet vele mutatni), vagy el kell gondolkozni a régi vékony alumínium vezetékek cseréjén :)

Fontos még tudni, hogy ezeknek van saját fogyasztása is, pl. ennek a Conradosnak 1,8W, tehát ha be van dugva egy évig, akkor 15,7788kWh-t eszik meg, ami (nem tudom, hogy most épp mennyi, de) pl. 50Ft-jával véve 789Ft.
süti beállítások módosítása