Xiaomi Mi Band 4 vs Mi Band 3 összehasonlító teszt - Többet ad, nem többért

2019.07.17. 08:08

Atika11

p2060871atm.jpg

Már mindkét karkötőről írtunk tesztet, de jó szokásunkhoz híven újra összeeresztettük a Xiaomi Mi Band 4 karkötőt az elődmodellel, a Mi Band 3-mal. Az örök kérdés mindig az, hogy: megéri-e a felárat az új? A nagyjából 40%-os árkülönbözetért mit kapunk cserébe, érdemes-e beruházni az újdonságra vagy ragaszkodjunk a régihez? Ezekre kerestem a választ.

A Xiaomi Mi Band 4 itt megvásárolható >>

A Xiaomi Mi Band 3 itt megvásárolható >>

Xiaomi Mi Band 4 vs Mi Band 3: érzelem vagy racionalitás?

Kezdésnek javaslom, hogy olvassátok el a Mi Band 4 és a Mi Band 3 tesztjeinket – ahol az értékelésüket is megtaláljátok -, sőt a nagyon alaposaknak javaslom a tavalyi Mi Band 3 vs. Mi Band 2cikkünket is.

Általában egy új termék vásárlásakor az emberek két irányból közelítik meg a dolgot: érzelmi oldalról, amivel túl sok mindent nem lehet tenni, ha rákívántál, vedd meg, az árkülönbözet 4.000 Ft a két generáció között, ami nem túl nagy különbség. A másik csoport racionálisan próbál dönteni, és sorra veszi, mik a különbségek a két karkötő között, nekik szól a lejjebb található táblázat. Ebben az értelemben a szerkesztőségi tagok közül az érzelemből vásárlók állnak vesztésre, két kollégám már beadta a derekát és behúzott egy Mi Band 4-et.

p2070273.JPG

Van egy harmadik csoport is, amelyik az ár/érték arány alapú vásárlás híve. Ők a két termék közötti árkülönbözetet vetik össze az új funkciókkal. A lenti paramétertáblázattal erre próbáltam rávilágítani:

Mi Band 4 Mi Band 3
Kijelző színes monokróm
Kijelző felbontása 120*240 pixel, 0,95 inch AMOLED 80*128 pixel, 0,78 inch
Súly (gramm) 22 20
Szíj cserélhető cserélhető
Akkumulátor kapacitás 135 mAh 110 mAh
Bluetooth 5.0 4.2
Üzemidő (nap) 20 30
Watch face (db) 77 3
Fényerőállítás 5 lépcsőben NEM
Zenelejátszás vezérlés IGEN NEM
PIN kódos zár IGEN NEM
Támogatott sportok kültéri és beltéri futás, biciklizés, gyaloglás, egyéb, úszás (mind menüből)  beltéri futás, egyéb (menüből), biciklizés, gyaloglás (appból)

Van még pár apróság, ami elméletileg javít a teljesítményen, ez a Mi Band 4 esetében egy hattengelyes giroszkópot jelent. Erre a pontosabb mozgáslekövetés miatt van szükség, ez képezi alapját az úszás közbeni paraméter mérésnek. Nyilván a legnagyobb különbség a színes kijelző és az ehhez kapcsolódó funkciók – sokkal szebb menü, több funkció elérése a karkötőről, óraszámlap cseréje stb. -, ami szerintem önmagában megéri azt a 4.000 Ft-os árkülönbözetet.

p2070010atm.jpg

Amíg nem létezett a Mi Band 4, fel sem tűnt, mennyire nevetséges Móricka ábrákból áll a Mi Band 3 által megjelenített kép, és a menüvezérlése is sokkal idegesítőbb. Szerintem a fényerőállítás tipikusan a “must have” dolgok közé sorolható, folyamatosan használtam a Mi Band 4-en. Nemcsak azért, mert így tényleg mindenféle fényviszony mellett látszik a kijelző, hanem azért is, mert üzemidőt is növelhetünk vele, így sokkal nagyobbnak éreztem a kontrollt a fogyasztás felett. Ugyanez igaz a zenevezérlésre is, nem kell elővenni a telefont, nagyon kényelmes a csuklónkról lapozgatni a számok között, ami növelte a komfortérzetemet.

Mivel kifejezetten utálok úszni, ezért én ezt a lehetőséget nem értékeltem olyan sokra, mint mások, viszont ismerek olyat, aki direkt azért vett drágább okosórát – emlékeim szerint egy Xiaomi Amazfit Stratost -, mert erre a funkcióra volt szüksége, szóval azért ezt sem becsülném le.

Hasonlóan gondolkodom a PIN-ről is, jópofa hogy lezárhatjuk a karkötőt, csak picit kevés ez a 4 db számjegy, amiből választhatunk. 

Az üzemidő csökkenéstől kicsit féltem, de a 20 nap is nagyon korrekt, viszont kihagyott ziccernek érzem, hogy nem kapott egy jobb kialakítású töltőt az okoskarkötő. Emiatt állandóan ki kell szedni a szíjból – ami megegyezik a Mi Band 3-éval, így nem kell eldobni a készletet -, viszont olyan ritkán kerül erre sor, hogy ez inkább csak elméleti probléma. Nem így a GPS hiánya, hiszen mind a Négyes, mind a Hármas a telefonunkra támaszkodik sportolás közben. A Huawei Band 3 Pro-ban van, de az már 16.000 fronyó, szóval egy újabb ugrás felfelé.

p2060832.jpg

Egyetlen olyan dolgot találtam, amiben szerintem a Mi Band 3 jobb, mint a Mi Band 4, ez a push notification – vagyis az alkalmazásüzenetek – megjelenítése. Sajnos egyik sem kezeli az összes magyar ékezetes betűt, viszont a Négyes csak az utolsó üzenetet tartja meg, míg a Hármas ennél többet, de ez azért nem egy olyan “hú de fontos” különbség, ellenben a fent említettekkel.

p2060835.jpg

Többen kérdeztétek, hogy mi a helyzet a pulzusméréssel, mennyire pontos az elődjéhez képest. Nos, volt egy két fura dolog, amit a Mi Band 2 és 3 kapcsán tapasztaltam, például a túráim alatt a szenzorra csorgó izzadtságtól többször megzavarodtak, nyugalmi helyzetben 175-re ugrott a mért érték, és hasonlók.

Így fogtam egy Omron vérnyomásmérőt – amit annak idején a háziorvosom javaslatára vettem – és megmértem ezzel és a Mi Band 4-gyel a pulzusomat, kétszer egymás után. Koppra ugyanannyit mutattak, és bár szélsőséges esetben nem reprodukáltam az esetet, de így sem mondanám rá hogy pontatlan.

Összegzés

A cikk elején emlegettem, hogy a Band 3 és a Band 4 között 4.000 Ft a különbség. Őszintén szólva nem tudom, miért csak ennyivel drágább a Négyes, hiszen ismerve a kijelzőt, és azt, hogy a használatban ez mennyire drámai különbséget jelent, nagyobb árkülönbözetet is el tudnék fogadni. Ehhez jön a fényerőállítás és a zenelejátszás vezérlés, amik szintén hasznos újítások, aki pedig szeret úszni, esetleg a képernyő kinézetét variálni, az is megtalálja a számítását.

Egy dologra viszont figyeljetek, hogy háromféle verzióban is kapható, van kínai – domestic -, nemzetközi és NFC verzió is. Utóbbi kiesik, hiszen az NFC itthon nem használható, a kínai verziónál pedig vacakolni kell a nyelvvel, de szerencsére a Banggoodon van global verzió 9.000 Ft-ért is, amit a BGYAband4in kuponkóddal érhettek el. Akit viszont nem győztem meg, még mindig megveheti a Mi Band 3-at 5.200 Ft-ért a BGYAmb3in kuponnal.

A Xiaomi Mi Band 4 itt megvásárolható >>

A Xiaomi Mi Band 3 itt megvásárolható >>

komment

Címkék: okosóra Xiaomi okoskarkötő Mi Band 3 Mi Band 4

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr4614956966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2019.07.23. 15:05:19

A hazai hivatalos forgalmazónál most 6000 Ft a Mi Band 3, és ebben benne van az hogy nem kell szállításra várni, plusz 2 év itthoni garancia.

Reka1974 2019.07.23. 15:05:26

Hello!
Sajnos a 4-eshez már nem működik a kuponkód :(
Csak 100db-ig volt elérhető ezzel.

Üdv
Réka
süti beállítások módosítása