Xiaomi Oclean X szónikus fogkefe - Túl a csúcson, lefele

2019.07.09. 07:39

Jackal_

p2070124.JPG

A Xiaomi Oclean X az új generációs szónikus fogkefe széria csúcsa. Applikáció vezérelt, fogmosást támogató funkciók, érintőképernyős kijelző, 20 napos üzemidő, indukciós töltés, mágneses tartó, vagyis nagyjából mindent felvonultat a gyártó, amit ebben a témában fel lehet. Meg is kell küzdenie a kegyeitekért, hiszen 17.400 Ft-ot kérnek a szájápoló kellékért - és egy extra fejet is kapunk -, ami szerencsére pár nap alatt, vám- és áfamentesen megérkezik a csehországi EU raktárból. Vagy van a szintén áfa- és vámmentes alternatíva Kínából, 16.000 Ft-ért, grátisz pótfejjel a GBAFF062704 kuponkóddal

Cseh raktárból itt megvásárolható >>
Kínai raktárból itt megvásárolható >>

 

Xiaomi Oclean X: mutasd a kijelződet, megmondom, ki vagy

Elég sokáig nem hittem az elektromos fogkefékben, aztán kb. egy éve nagyon rákaptam a dologra és azóta a fogorvosom is megerősítette, hogy nem volt hiábavaló a percenként 40.000-et mozgó eszköz használata. Éppen ezért elkezdtem őket tesztelni és arra jutottam, hogy van az a pont, amitől már az újabb extrák – és az újabb ezresek – nem sokat adnak hozzá az összképhez.

Ezzel a prekoncepcióval bontottam ki a Xiaomi Oclean X-et, és ellentétben a Lenovo Lemeivel – ami sajna már nem kapható – a doboz sem utazótartót, sem extra fejeket nem tartalmaz. Ez szerintem elég nagy spúrság egy közel 20 rongyos terméknél, ráadásul 4 dollár egy cserekefe, szóval az üzemeltetés sem éppen olcsó.

Viszont van benne egy mágneses tartó, aminek a funkcionalitása körül nagy viták alakultak ki az interneten, szóval ezt most megpróbálom nektek kibogozni.

p2070131.JPG

A mágneses, USB-n tölthető “holdert” kétféleképpen is lehet használni. A hozzá tartozó platnit felragasztjuk a falra, majd levesszük róla a dokkolót, letesszük vízszintesen, majd beleállítjuk a fogkefét függőlegesen. Mivel csak a fogkefe alján vannak érzékelők, ezért csak így lehet tölteni. Ennek ellenére a dokkolót visszatehetjük a falra függőlegesen is, és beletehetjük a Xiaomi Oclean X-et, ilyenkor a fallal párhuzamosan megfogja a mágnes. Azt, hogy hova kell tennünk, egy pici, fehér alapon fehér jel – logikus, nem? – mutatja. Szerintem ennek a felhasználásnak nem sok értelme van, a töltéshez újra le kell pattintanunk a falról a tartót és beledugnunk az USB kábelt. Megpróbálták, nem jött össze, fancy, de nincs semmi értelme.

A termék minősége egyébként príma, mint minden Xiaomi fogkefe esetében, nem tudok egy rossz szót sem mondani rá. A gyártók még a motoron lévő tengely anyagával szoktak trükközni, de persze ezen a szinten ez fém és nem műanyag, elkopni nem nagyon fog. Azért van egy kis csavar a dologban, a mechanika dőlésszögét megváltoztatták, hogy a konkurens gyártók sörtéit ne tudjátok rátenni. A Lenovoét és a Segaoét is rápróbáltam, sajnos egyik sem nyert. Természetesen ez is IPX7 szabvány szerint vízálló, annyi nyál és fogkrém a világon nincs, amivel ezt ki tudnátok nyírni. Az üzemidő napi két fogmosással durván 20 nap körül alakul, amit természetesen befolyásol a beállított program hossza.

 

Xiaomi Oclean X: amikor elgurul a gyógyszer

A fenti sorokban már utaltam arra, hogy néha az egyszerűbb megoldások jobbak, az Oclean X töltője kapcsán is maximálisan ezt vallom. A dolgot viszont sikerült tetézni egy érintőképernyővel, amitől megmondom őszintén, majd megőrültem.

p2070121.JPG

Normális esetben egyetlen gombbal lehet vezérelni egy szónikus fogkefét. Hosszan megnyomjátok, bekapcsol, megnyomjátok röviden, módot vált. Mindegyikben van 3-4 lehetőség – erősség, fehérítés, fogkő eltávolítás stb. –, amelyeket körbe cirkuláltathattok és nagyjából ennyi. Pofonegyszerű, ráadásul ezt még segíti az is, hogy világító piktogramokkal mindig mutatják a fogkefék, éppen melyik módban vagytok.

Nem így a Xiaomi Oclean X, aminél a mérnökök azt az okosságot találták ki, hogy beépítenek egy tapizható megjelenítőt oda, ahol elég lenne egy gomb is. Az érzékenységre inkább az érzéketlenség szót kellene használnom, szerintem borzalmas használni. Egy kínszenvedés például a megfelelő helyre lapozni a rezgéserőt, sokkal egyszerűbb lenne egy gombbal átnyomkodni. Érdekes, ámbátor merőben lényegtelen dolgokat is észrevehettek a kijelzőn, az időt, a dátumot és a napszakot, de szerintem ezeket senki nem egy fogkefétől várja el.

montazs_1.jpg

Ennél sokkal hasznosabb a rezgéserő, a működési mód és az időtartam kijelzése, de ami igazán hasznos, az a bekapcsolás utáni „mosás program”. Ilyenkor a kijelző átvált mozgásfigyelésre a beépített giroszkóp segítségével, és ellenőrzi, jól használjuk-e a fejet. Ez tényleg egy viszonylag egyedi funkció, bár például a fele ennyibe kerülő Lenovo Lemei is hasonlóra képes. A kijelzőn négyfelé osztva láthatjuk, hogy az egyes fogterületeinket mennyire fedtük le, illetve fogmosásotok végeredményét egy százas skálán is kiértékeli. Szerintem a maximum értéket nem különösebben nehéz elérni, csak állítsátok be két és fél percre a programot, és legyetek alaposak.

montazs_2.jpg

A fentieket természetesen az Oclean alkalmazásból is menedzselhetitek. Mindenfélét beállítgathattok, profilok alapján újraszabhatjátok a rezgés erősségét – egy harminckét fokozatú skálán -, az időtartamot, és ezeket fel is tölthetitek a fogkefétekre. Ezenkívül van még néhány elég érdekes funkció, ami csak a felsőkategória része, de itt természetesen ezek is megtalálhatóak:

  • nyomásérzékelés és riasztás
  • időszinkronizálás és programfrissítés
  • a túl rövid mosási programok elvetése (15 mp alatti időtartamnál)
  • az adatok internetes megosztása
  • fogmosási előzmények és statisztika
  • akkumulátortöltöttség jelzése

Én gyakorlatilag végig az alkalmazást használtam az érintőkijelző helyett, tökéletesen működik, tényleg szétparaméterezhetjük az egészet és sokkal egyértelműbb, mint a béna menü a kijelzőn. A Xiaomi Oclean X természetesen kivételesen jól tisztít, ami figyelembe véve a magas fogorvosi költségeket – pl. egy mikroszkopikus kofferdamos gyökérkezelés 150.000 Ft, de egy tömés is 15 körül van – kifejezetten jó hír.

 

Összegzés

A Xiaomi Oclean X legnagyobb baja, hogy béna az érintőképernyője, pedig az ember kényszeresen ezt használná. Ha hajlandóak vagyunk erről lemondani és átállni az applikációra, akkor egy kifejezetten jó eszközt kapunk. A töltője érdekes szerzet, egy jó ötletet nagyon furán kiviteleztek, ami a gyakorlatban inkább nem praktikus, mint igen.

Sajnos az üzemeltetése – értsd, a fogkefe fejek – elég borsos áron kaphatóak, tehát jó eséllyel nagyjából egy ugyanilyen tudású Xiaomi eszközt megkaphatunk más néven, olcsóbban, ráadásul tesztet is írtunk róla. Akinek viszont a csúcs kell, 17.400 Ft-ért hazaviheti a Xiaomi Oclean X-et - vagy 16.000-ért Kínából a GBAFF062704 kuponkóddal -, és még így is biztosan jobban jár vele, mint a tízszer drágább fogorvosi kezeléssel.

A Xiaomi Oclean X  cseh raktárból itt megvásárolható >>
A Xiaomi Oclean X kínai raktárból itt megvásárolható >>

A Xiaomi Soocas X3 itt megvásárolható>>
/GB-HBZSCBGB
kuponkóddal 8.500 Ft/
A Xiaomi Mijia itt megvásárolható>>

A Xiaomi Oclean SE itt megvásárolható >> /HBZOCAHW kuponkóddal 12.485 Ft/
A Xiaomi Oclean One itt megvásárolható >> /HBZOCLCZ kuponkóddal,  cseh raktárból 17.400 Ft/

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr714931192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert.farkas 2019.07.23. 15:05:29

Sziasztok, a fast23 lehet a cseh rak raktár? Ha berakom a kosárba és kiválasztom a magyarországi címet azt írja, hogy "Sales warehouse postal destination is invalid."

Köszi, Norbi
süti beállítások módosítása