Xiaomi soundbar teszt - Fiatalos és erős

2018.06.07. 20:01

molcsa

lrm_export_20180607_120216-696x405.jpg

A Xiaomi sem maradhatott ki a soundbar lázból, ezért természetesen ők is piacra dobták saját megoldásukat. A BlitzWolf és a Shunpad versenyzőit már kipróbáltuk, így komoly kihívás áll a 35.000 forintos Xiaomi soundbar előtt, ha ő akar lenni a mezőny győztese.

Itt megvásárolható >> 

 

A Xiaomi soundbar kicsomagolása

Mivel jó nagy termékről beszélünk, a csomagolása inkább funkcionális, mint szép (ellenben a BlitzWolféval). A hangszóró mellett kínai nyelvű használati utasítást, US dugós tápot - amihez így átalakítót is kell vennünk -, SPDIF kábelt és két tipli-csavar párost találunk. Ebből már kitalálható, hogy a Xiaomi soundbart nem csak a TV állványra, de a falra is egyszerűen felhelyezhetjük. Ez mindenképp előny, a másik két tesztelt darabnál ezt nem tehetjük meg.

Míg a BlitzWolf hangszórója komoly megjelenésű volt, addig a Xiaomié inkább fiatalos, kissé játékos. A lekerekített élek, az előlapi szürkés színvilágú textil borítás és főleg a kerek gombok a tetején mind erre játszanak rá. Egyelőre csak ebben a fehér-szürke színkombinációban érhető el, úgyhogy akinek nem jön be, sajnos nem tud másik színt választani.

 p1970727.jpg

Jó minőségű, matt fényű műanyagból készült a ház, az összeszerelésére Xiaomi termék lévén semmi panaszom nem lehet. Sőt, az előlapi textil és a műanyag találkozási pontjának eldolgozása zseniálisan jó lett, nincs semmi takaró él, mégis tökéletesen szépen eltüntették a textil széleit. Az alján három darab gumicsík található, így nem csúszik el és nem rezgeti be maga alatt a tárgyakat.

 

A Xiaomi soundbar tesztje

83x7x9 cm-es méreteivel és 2 kg-os tömegével a BlitzWolf súlycsoportjában játszik, azonban hangkeltők számában felülmúlja azt: 2 magas, 2 középmély és 4 passzív mélysugárzó dolgozik benne. Csatlakozási lehetőségek számában is hasonlóan jól teljesít: analóg módon 3,5 mm-es AUX (jack) és RCA kábellel, digitális módon SPDIF és optikai kábellel csatlakoztathatjuk TV-nkhez. Természetesen nem maradt ki a Bluetooth sem, így egy modern TV mellett telefonnal, táblagéppel stb. is használhatjuk. Akinek USB-re vagy HDMI-re is szüksége lenne, a BlitzWolf megoldásától fogja megkapni.

 p19707351.jpg

A hátulján találjuk a be- és kikapcsoló gombot, ami a kivágásnak köszönhetően falra szerelve is éppen elérhető. Kell is, mert sajnos nem kapunk automatikus be- és kikapcsolás funkciót, ahogy távirányítót sem. Ezekben a hasznos extrákban a BW terméke megint csak erősebb. A tetején lévő gombokkal tudjuk a hangerőt állítani és váltani a különböző bemeneti módok között, amit az egyes gombok feletti fehér LED-ek jeleznek.

 p1970731.jpg

A Bluetooth kapcsolat stabil és nagy hatótávolságú, könnyen tudtam hozzá mindig csatlakozni, és nagyon jó minőségben lehet rá átküldeni a zenét. Sokak számára jó hír, hogy egyáltalán nem csipog vagy beszél bekapcsoláskor, mód váltáskor, BT csatlakozáskor sem.

 p1970732.jpg

Hangzásban semmi panaszom nem lehet, nagyon szépen szól. Még a BlitzWolf eszközét is lepipálja, főleg mély hangok terén. Telt, dinamikus a hangja, kiegyensúlyozott és közvetlen a hangkép, a mélyek nagyon szépek, erősek, nem puffogósak, nincs dobozhang, sziszegő magasak és alapzaj sem. Sokszor elcsodálkoztam, hogy milyen mély hangokat is kiad, nem vártam egy ekkora dobozkától.

 p1970734.jpg

Alacsony hangerőn is szépen beölti a 20 nm-es szobát, amiben használtam, maximum hangerőn alig lehet megmaradni mellette. Az a tapasztalatom, hogy kell neki egy bizonyos hangerő, hogy igazán kijöjjön a dinamika, a mély hangok, így nem érdemes nagyon halkan hallgatni. Sztereó hangzású eszközről beszélünk, tehát ne számítsunk térhangzásra. Ekvalizer beállítására sajnos nincs lehetőségünk.


p19707371.jpg

Készítettem róla is egy videót, amiben direkt ugyanazokat a forrásokat használtam, mint a BlitzWolfosban, hogy minél jobban össze lehessen hasonlítani. A Youtube videókhoz használt felszereléssel készítettem ezt is, így a felvételi módszer és távolságok is hasonlóak. Még mindig nem vagyok híve egyébként ennek a videón mutassuk meg egy hangcucc hangját dolognak, hiszen nem adja vissza rendesen a hangzást, a mikrofon is torzít, illetve nagyon függ attól, hogy min hallgatjátok vissza. Például jeleztétek kommentben, hogy dobozhangúnak tűnik, a valóságban közben nagyon nem az, sajnos a mikrofon csak a magasak rovására tudta lekezelni a mélyeket. Ettől függetlenül álljon itt közkívánatra a videó:

 

Összegzés

Összefoglalva, a Xiaomi hangszórójára azt mondhatom, hogy egy remek, a BlitzWolfénál is valamivel jobb hangú, más dizájnú, de funkciókban és extrákban jóval szegényebb eszközt kapunk drágábban. Nincs távirányító, automatikus ki- és bekapcsolás, USB, HDMI, ekvalizer állítási lehetőség. Viszont falra szerelhető, amit a többi nálunk járt soundbar nem tudott. Akinek a hangzás a fő, ezen belül is leginkább a mély hangok, bátran válassza a Xiaomi darabját, mert a hazai árakhoz képest ez még mindig egy nagyon jó ár-érték arányú ajánlat: áfamentes EU Express szállítással 36.000 forintból nálunk lehet. Ha azonban a felsorolt extrák és az ár többet nyomnak a latba, akkor válasszuk inkább a BlitzWolf eszközét, kb. 10 ezer forinttal olcsóbban.

Itt megvásárolható >>