Xiaomi Mi Portable Bluetooth Speaker & Xiaomi Round Bluetooth Speaker 2 teszt - Üvöltő kulcstartó és az invitátor

2017.03.04. 08:00

Pözsi

xiaomi-round-bluetooth-speaker-2-001.jpg

Mindig is foglalkoztattak azok az eszközök, melyek bármilyen formában is, de kapcsolódnak a hangképzéshez. Mint egy fenyegetettséget érző állat, úgy tudok vitába szállni bárkivel, legyen szó cochleáris implantátumról, olcsó mikrofonról, vagy aktív stúdió monitorról, ezért különösen örültem, mikor megtudtam, egyszerre két Bluetooth hangszórót is tesztelhetek.

Kicsomagolás

Mindkét termék a Xiaomitól megszokott, fehér színű dobozban érkezett. A Portable papírból hajtogatott csomagolását kibontás után akár el is dobhatjuk, a Round azonban sokkal igényesebb, keménypapírból készült tárolója még bélelt is. A termékszámon és a töltőáramon kívül más információval nem szolgáltak.

doboz.jpg

 

Kiegészítő nélkül érkeztek, ez manapság nem meglepő, hiszen a legtöbb hordozható készülék bármilyen 5 V feszültségű és micro USB csatlakozású töltővel tölthető. A használati utasítások már bővebb specifikációt nyújtanak:

Portable: 2 W teljesítmény, 53 dB hangerősség, 4 ohm impedancia, 480 mAh kapacitás, 300 mAh töltőáram, Bluetooth 4.0 / Round: 4 W teljesítmény, 4 ohm impedancia, 1200 mAh kapacitás, 1 A töltőáram, Bluetooth 4.1

doboz2.jpg

Amit ezekből leszűrhetünk, hogy mindkét készülék 1-1,5 óra alatt tölt fel teljesen lemerült állapotból, illetve, hogy a nagytestvér az újabb Bluetooth verzió által energiatakarékosabb. Dobozukból kivéve szinte azonnal érezhető, hogy az anyaghasználatra és az összeszerelés minőségére nem lehet panasz. Az aljuk csúszásmentesítés céljából gumi borítású, a Portable-n itt található a töltőcsatlakozó, a bekapcsológomb és a működést, csatlakozást jelző LED, a mikrofon, illetve egy kis pöcök, itt hurkolhatjuk rá táskánk cipzárjára, vagy kulcscsomónkra.

p1010128.jpg

A többi része fémből készült, kifejezetten erős és tartós érzetet ad, méretéhez képest súlya is biztatóan (az akusztikára pedig pozitívan) hat. A Roundnak az alsó peremén van a csatlakozó, és a LED, teste kellemes tapintású ABS műanyag, míg teteje alumínium, melyet lenyomva tudjuk bekapcsolni, illetve elforgatva a hangerőt fokozatmentesen szabályozni (a Portable-n utóbbira nincs lehetőség, a telefonon kell állítani).

p1010032.jpg

 

Tesztüzem

A csatlakozás Bluetooth-on mindkét esetben gyors és egyszerű volt. A bekapcsológombot két másodpercig nyomva tartva megszólalt a várt, vidám kis fütyörészés, a telefon azonnal rátalált, nem kért jelszót, és állítgatni sem kellett, hogy működjenek lejátszóként, és headsetként is. Hatótávolságuk nyílt terepen 10 méter, de beltérben mindkettőnél egy vastagabb fal már gondot jelentett. Hangszórók esetében szavakkal kicsit nehezebb leírni a hangzást, hiszen vagy szépen szól, vagy nem. Ezért végeztem néhány mérést, hogy számszerű, és érthető példákkal állhassak elő.

p1010189.jpg

Első a hangerő, ugyanis hordozható vezeték nélküli hangszórónál ez az a tulajdonság, ami mindenek felett áll. Minek szóljon szépen, ha 2 méterrel arrébb már alig hallani? Bár kalibrálatlan mikrofont használtam, így a pontosság nem 100%, hozták a várt eredményt. A szoba alapzaja 43 dB körüli 3 bekapcsolt számítógéppel, a kis Portable 80-100% hangerőn ezt 65-70 dB-re emeli. Ez annyit jelent, hogy parkban piknikezéshez, teraszon iszogatáshoz elegendő nyomást gyakorol a dobhártyánkra, de porszívózás közben már felesleges próbálkozni. A Round érhetően hangosabb, hiszen teljesítménye elméletileg kétszerese kistestvéréének, esetében túlért a mutató a 80 dB-en. Porszívózás közben is kipróbáltam, és meglepődve tapasztaltam, hogy igenis hallható maradt.

p1010107.jpg

Frekvenciatartományuk bár mérésre 100 Hz-16 kHz, zeneszámokat, és interneten található emelkedő frekvenciás hallásteszteket hallgatva, a “hasznos” spektrumot a Portable esetén 300 Hz-től indítanám, vagyis basszusa annyi, mintha egy vastagabb falú, üres pet-palackkal ütögetnénk az asztalt. Ezen nem kell meglepődni, a méret néha igenis számít. A közepek és a magasak már kifejezetten értékelhetőbbek, egy akusztikus szám egész kellemesen szólt. A Round sem képes igazán mélyebb hangokat kiadni, viszont a teljes tartományban sokkal teltebb, kellemesebb a hangzása. Az üzemidőre egyik esetében sem lehet panasz. Mindkettőt 50%-os hangerőn járattam, mely otthonra filmnézéshez, zenehallgatáshoz optimális. A Round megközelítette a 10 órát, a Portable 7 órán át bírta.

p1010209.jpg

 

Konklúzió

A Portable-n nem véletlen a kialakított “nyakpánt pöcök”, nevéhez hűen ott a helye a táska oldalán, hogy mindig velünk legyen, hangereje elegendő a legtöbb szituációban, fém házával és a mozgó alkatrészek hiányával sokáig lehet társunk kirándulásokon. A Round bár zsebbe nem fér, és nem teljesen fém, minden egyéb téren többet nyújt. Szebben és hangosabban szól, mint a legtöbb hordozható készülék, használhatjuk telefonunk, laptopunk hangszórójaként, vagy lehet jukebox kisebb házibulikon, üzemidejével biztos megéri a másnapot.

Bár hangzás szempontjából tucatszámra vannak jobb lehetőségek, de méretben és anyaghasználatban viszik a prímet, ehhez mérten pedig korrektül és sokáig szólnak. Áruk is baráti, a kis Mi 4500 Ft alatt kapható, és nagyobb testvére sem kerül többe 8000 Ft-nál.

A Xiaomi Mi Portable Bluetooth Speaker  itt megvásárolható >>

A Xiaomi Round Bluetooth Speaker 2 itt megvásárolható >>

 

komment

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr7412307421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Siamiáu 2017.03.12. 13:53:28

Van jbl go-m és szeretnék egy olyat ami hangosabban és tisztábban, szebben szól. Nézegettem a Blitzwolf F1,F2,F3 és F4-et vevő vagyok a xiaomoval is. Tudok, hogy ez nem a gyakori kérdések, de itt vannak képben szerintem. Melyik lenne olyan választás amivel nem nagyon kell kompromisszumot kötni?
süti beállítások módosítása