Blackview R7 okostelefon teszt - A büdzsé harcos

2017.02.13. 08:00

molcsa

index_1.PNG

Bár járt már nálunk Blackview telefon, de a BV6000 a túlélő szekcióban indult, ezért az R7-et tekinthetjük új bemutatkozásnak. A specifikációi alapján meggyőző készülék EU raktárból 42.000 forintba kerül, tehát az ára is elég kedvező.

 

Bontogatás

Igen elegáns csomagolást találtak ki, a kiegészítők - 5, 7, és 9 V-on is működő, 2 amperes gyorstöltő, micro USB kábel, fülhallgató - saját rekeszeikben ülnek, az R7 feliratú papírdobozban pedig a leírás és a SIM tű mellett tartalék védőfóliát és egy átlátszó szilikon tokot is találunk. Ahogy az várható volt, a gyári füles elég gyenge mind hangminőségben, mind anyaghasználatban, de kihangosításra jó lehet a mikrofonos vezérlőjének köszönhetően. A tok és a tartalék fólia pedig kedves gesztus a gyártótól, ráadásul alapból volt már felrakva egy fólia a telefon kijelzőjére. Úgyhogy az első benyomás mindenképpen pozitív.

Ha nagyon akarok kötözködni, akkor azt mondom, hogy a dizájnt az Oppo hasonló nevű készülékéről másolták, de azért szinte mindenhol át van dolgozva. Ahhoz képest, hogy nagy és az átlagnál nehezebb is a készülék, kecsesre sikerült a ház, egész vékony, jól illik a kézbe. Az összeszerelés is jól sikerült, nagyon masszív, egyedül a bekapcsoló gomb lötyög egy kicsit. Az előlapot Gorilla Glass 3 üveg védi, a hátlap a fémet ügyesen imitáló, jó minőségű műanyagból van, az oldalkeret pedig valóban fém.

2_23.jpg

A kijelző alá három darab háttérvilágítás nélküli érintőgombot raktak, felette a beszédhangszórót, a másodlagos kamerát, valamint fény- és közelségszenzorokat találunk, értesítési LED nincs. Felül a 3.5 mm-es jack csatlakozó található, alul pedig a már lassan megszokott sztereónak álcázott mono hangszórót és a kissé besüllyesztett micro USB portot láthatjuk. A nem levehető hátlap közepén ül az ujjlenyomat olvasó, felette a hátlapi kamera egy LED-es vaku és egy mikrofon társaságában. A hátoldal felső és alsó része rücskös felületűre van munkálva, szerintem jól néz ki, de hallottam már olyat, akinek ez kifejezetten nem tetszik. A SIM tálcába két darab micro SIM tehető, az egyik igény szerint kicserélhető micro SD kártyára. A két SIM dual standby módban működik, azaz mindkettő egyszerre aktív, egyedül hívás közben kapcsolódik le a nem használt darab a hálózatról.

spec.PNGRészletes specifikáció >>

 

Tesztüzem

A Mediatek Helio P10-es SoC-ja került a telefonba, a 8 magos processzort Mali T860MP2 grafikus gyorsító segíti. RAM-ból 4 GB, háttértárból pedig 32 GB jutott, utóbbi memóriakártyával bővíthető. Ez egy igen korrekt középkategóriás hardver, a RAM mérete még a felső kategóriában is megállja a helyét, valószínűleg nem lesz belőle soha hiány. 

3_16.jpg

Futtattam néhány szintetikus tesztet, hogy lehessen menőzni a haveroknak, hogy "az én telóm többet kapott Antutuban", de tudjuk, hogy ezek helyett sokkal fontosabb a hétköznapi rendszersebesség. Antutuban 51976 pont, a GFX Bench T-Rex tesztjén 17 FPS lett az eredmény. Továbbá egy kémprogram ellenőrzést is csináltam, szerencsére nem volt találat, nem poloskázták be a gépet a gyárban.

screenshot_20170117-223338.png

A hardverre ültetett rendszer egy helyenként átdolgozott Android 6, ami kimerül az egyedi ikonokban, a gesztus vezérlésben, és az OTA, azaz vezeték nélkül frissítésekben. Ez jó előjel a későbbiekre, bár nem éreztem szükségét a frissítésnek, mert a rendszer hibátlannak bizonyult, nem voltak fagyások, leállások, nem működő funkciók. A gesztusok kikapcsolt kijelző esetén működnek, a képernyőre rajzolva különböző műveleteket hajthatunk végre velük (pl. programok elindítása). Van az LG által régebben nagyon reklámozott, kikapcsolt kijelzőre dupla koppintással való felébresztés, és a home gomb dupla megnyomására történő lezárás is.

9_1.jpg

Szerencsére nincs telepakolva mindenféle kínai, sosem használt alkalmazásokkal, teljesen "tiszta" volt, viszont volt telepített Play Áruház, ahogy annak lennie kell. A sebességre nem lehet semmi panaszom, nagyon gördülékeny minden, a betöltések sem tartanak soká, a multitasking pedig ennyi RAM-mal szárnyal. Néhány kínai telefonra még mindig nem tudnak normális rendszert írni, most itt az ékes példa, hogy ez csak a gyártón múlik. A Blackview készüléke hardveresen nem kifejezetten kiemelkedő, mégis gyors és reszponzív rajta a rendszer.

screenshot_20170131-140442.png

A komolyabb 3D-s játékokkal is elboldogul, a Gangstar Vegas és a Real Racing 3 gond nélkül futott, a hírhedt hardvergyilkos Godfire: Rise of Prometheus sem izzasztotta meg nagyon, néha döccent csak meg egy pillanatra. Erős terhelés mellett sem melegszik túlzottan. A VR élményről azonban le kell mondanunk, mert nincs giroszkóp a telefonban.

1_29.jpg

A tartalmak az 5,5 colos, Full HD felbontású IPS kijelzőn jelennek meg. Ez a felbontás bőven elég, hogy minden tökéletesen éles legyen, a színek szépek, a betekintési szögek nagyok, még teljesen oldalról nézve sem invertálódik, a fényerő is csak kismértékben csökken. Az oldalsó kávák vékonyak, majdnem a telefon széléig ér a kijelző, és alkalmazták a mostanában igen divatos 2.5 D üveget is, ami a keret és a kijelző találkozásánál lekerekített üveg fantázianeve.

A WiFi kétcsatornás, azaz támogatja az 5 GHz-et is, a sebességgel nem volt gond, de a jelerősség az átlagnál gyengébb. A 4.0-s Bluetooth jól működött, nem tapasztaltam problémát. NFC és infra nincs, van viszont B20 támogatás, ami itthon nagy kincs. Ez a 800 MHz-es 4G frekvenciát takarja, amit a hazai szolgáltatók előszeretettel használnak, főleg vidéken. Így bárhol is vagyunk az országban, mindenhol lesz LTE, ahol ki van építve a hálózat.

dsc09918.JPG

A GPS gyorsan talál jelet, 5-10 másodperc alatt megvoltam a szabad ég alatt, fedett téren (autó, épületben ablak mellett) használva kicsit több idő volt. Egyszer-kétszer tapasztaltam, hogy elvesztett a kocsiban, de alapvetően jól használható. A mágnesszenzor rendben van, jó irányba állt be az iránytű mindig.

Az ujjlenyomat olvasó pontos, szinte mindig elsőre felismert. Jópofa funkció, hogy a szenzort megérintve vezérelhetjük a zenelejátszót, vagy visszaléphetünk a kezdőképernyőre. Először azt hittem, hogy lassú, de kiderült, hogy a rendszer gondolkodik kicsit feloldáskor, mivel kóddal is ugyanannyi idő volt, mire bekapcsolt a kijelző. A közelségszenzor bohóckodott néha, volt, hogy bekapcsolt a kijelző telefonálás közben.

screenshot_20170118-121638.png

A hátlapon egy hagyományos autófókusszal ellátott, LED-es vakuval és elektronikus képstabilizátorral (EIS) megtámogatott 13 MP-es kamerát találunk. Az előlapi változat 8 MP-es, videózni Full HD felbontással lehet. A kameraszoftverben elég sok vevőcsalogató funkció van, pl. sokféle szűrő, kép a képben (ahol mindkét kamerát egyszerre használja), gesztus- és mosolyvezérelt kioldás, bőrszépítés, gyorsított videó. A szokásos beállításokon kívül azonban nem sok mindent tudunk manuálisan állítani, talán csak az ISO érték érdemel szót. Nem támogatja a Camera2 API-t sem, ami lehetőséget adna egy megfelelő programmal a manuális vezérlésnek.

A képek minőségével meg voltam elégedve, egész jók a részletek, csak belenagyítva jelentkezik komolyabb zaj, a színek élénkek.  A fényt jól méri, még a teljesen havas fotó sincs kiégve, makrónál egész jól mossa a hátteret. A fókusz nem a leggyorsabb, amit eddig láttam, de pontos. Kromatikus aberráció bizonyos esetekben megfigyelhető (pl. 4. kép), a széleken viszont nincs jelentős torzítás. A fény csökkenésével romlik a színhűség, "vörösesebbek" lesznek a képek. Éjszaka viszont már elég rossz a helyzet, rengeteg a zaj, a fókuszt is nehezen találja el.

dsc09919.JPG

A hangminőség fülessel tök jó, egy rossz szavam sem lehet rá, dinamikus a zene, nincs alapzaj. A hangszóró egész tisztán szól, és jó hangos is, maximális hangerő közelében a magas hangok kissé torzulnak, mélyeket időpocsékolás keresni. Mobil hangszóró viszonylatban egyáltalán nem rossz, hallottam már sokkal rosszabbakat is.

8_3.jpg

A beszédhangszórót volt, hogy halkabbnak találtam a kelleténél, és néha előfordult, hogy olyan hangja volt, mint a hangszóróknak, ha csörög mellettük a telefon. Ez mindig ugyanazzal az emberrel fordult elő, ezért valószínű, hogy az ő telefonjával volt valami gond. A hangminőséggel általánosan nem volt gond egyik oldalon sem.

7_5.jpg

A beépített aksi 3000 mAh-s, amit én elégnek találtam. Visszafogott használattal 1,5-2 nap is kihozható belőle, vegyes nyúzással 1 nap volt a jellemző. Terheléstől függően 3-4 óra kijelzőidőt mértem. Támogatja a nagyáramú töltést a gyári töltőfejjel, amivel 1 óra 20 perc alatt sikerült jóllakatni. Meglepetésemre 9 V-on töltött a telefon.

 

Konklúzsön

Nem tökéletes telefon a Blackview R7, de azért elég sok mindent kapunk a pénzünkért. Korrekt hardver, 4 GB RAM, szép, keskeny kávájú és 2.5 D üveges kijelző, megbízható és pörgős rendszer, korrekt üzemidő, jó hangminőség. Hasznos az ujjlenyomat olvasó, egész jó a kamera is.

Hátrány a giroszkóp hiánya, ebből fakadóan nincs VR. Okozott némi kellemetlenséget az átlagosnál halkabb beszédhangszóró és gyengébb WiFi jelerősség, valamint a hívás közben néha bekapcsoló kijelző, de ezekkel együtt tudnék élni.

Kedvező, jelenleg 42.000 forintos árcímkéje - amire már semmi plusz költség nem rakódik a német raktár miatt - azért elfeledteti az apróbb hibákat, aki együtt tud élni az említett hiányosságokkal, egy igen jó ár-érték arányú, szerethető telefont kap maga mellé.

Itt megvásárolható >>

 

 

10 komment

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr912160739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.14. 01:05:08

A kérdés, mint a legtöbb kevésbé ismert márkánál, vajon lesz-e rendszeres frissítés. Mondjuk Nougatra?

VHB 2017.02.14. 06:53:07

Tudna valaki ajánlani galaxy s7-nek megfelelő kínait? Xiaomi mi5s mondjuk?

Zsíros Bödön 2017.02.14. 06:59:55

Látom az ikonszettet az ájfonról lopták

Netuddki. 2017.02.14. 09:04:52

$160 ?
Az inkább 48000 lesz, ahogy most a PayPal váltja.

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2017.02.14. 09:18:14

@VHB: Például az Elephone S7, az egy az egyben a másolata, és az Elephone készülékek jók szoktak lenni. Itt a cikk róla:

rendeljkinait.blog.hu/2017/01/19/elephone_s7_okostelefon_teszt_a_felemas_kakukk

A másik, amit majd nem fogok tudni elégszer ajánlani, az a Xiaomi Mi Note 2 Global Edition, már írom a tesztjét. Drága, ahogyan az S7 is, de sosem volt még ilyen jó telefonom.

www.gearbest.com/cell-phones/pp_502841.html?wid=21&lkid=10366744

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2017.02.14. 09:21:11

@Tibi !: A felvetés jogos, a cikk publikálása óta növelték az árat (gondolom akcióban volt), de attól még fontos hozzátennem, hogy állítsd át a PayPal-eden a konverziót, hogy a bankod váltsa. A PP borzasztóan szar rátákkal tud váltani. A Tudnivalók menüpontban találsz erre is részletes leírást!

Plumper_ 2017.02.14. 09:32:05

34ezerért a Xiaomi Redmi 4A a tuti, nem ez a B kategóriás akármi.

igazi hős 2017.02.14. 09:37:50

@Tibi !: Válts át német áruházra, akkor már csak 141$. Persze "limited offer", alig 16 nap van hátra :-)

Kicknick 2017.02.14. 10:03:39

@Zsíros Bödön: mindent onnan loptak, Igazából az egész világ egy ájfón utánzat. Mint a hivásrögzités is. Ájfonon jól működik? Nekem Androidon néha késve indul...

VHB 2017.02.14. 11:48:52

@mrgergoke: köszi a tippet. Az s7 nem rossz, de a másik durván drága. Lejár a szerződésem és vagy kihozok egy galaxy s7-et vagy veszek sajátot és spórolok az előfizetési díjon.
süti beállítások módosítása