K88H okosóra teszt - Kronosz szabadságra ment

2017.01.27. 08:00

molcsa

1482488470436395842.jpg

Sokszor nézegettem már ezt az órát, tök olcsó a kategóriájában, jól néz ki, és a képek alapján úgy tűnt, hogy normálisan is működik. Hát tévedtem.

 

Kicsomagolás

Csilli-villi fekete-arany doboz, rajta csak ennyi: "Smart Watch". Már ez alapján is gyanakodhattam volna, de ekkor még csak izgatott voltam, úgyhogy gyorsan nekiestem, és kipakoltam. Az óra ránézésre szép, mellé egy mágnesesen felpattintható töltő kábelt és egy angol nyelvű használati utasítást kaptam. 

A ház elvileg fémből van, de úgy van lefestve, mintha műanyag lenne, elég rossz döntés. A szíj olyan, mintha acél szálakból lenne szőve. Ránézésre rendben van a dolog, egész minőséginek tűnik, az összeszerelés is jó.

 

Tesztüzem

Mire beállítottam a szíjméretet, és nagy nehezen felvettem, ott tartottam, hogy felgyújtom, áthajtok rajta egy úthengerrel, majd újra felgyújtom a biztonság kedvéért. Ugyanis a fém csatja olyan erős, hogy kézzel nyitni és zárni fizikai fájdalmat okoz. Ehhez jön hozzá, hogy kézi erővel meglazítani, hogy arrébb lehessen csúsztatni konkrétan lehetetlen, már csak azért is, mert nem lehet hozzáférni. Egy csavarhúzóval nagy nehezen sikerült, ekkor természetesen lecsúszott az egész a szíjról. Csodálatos, akkor most rakhatom vissza. Nem hazudok, 20 percet igényelt, mire rájöttem, hogy egyáltalán hogy kell. Végül is úgy, ahogy először gondoltam, csak úgy szorult, mint az állat, de egy fogóval vissza tudtam erőltetni. Ezután már csak 1-2 jól irányzott ütés a csavarhúzó végével, és sikerült is rögzítenem a jó pozícióban. Azóta nem is merek hozzáérni, az ujjaim éppen csak kezdik elfelejteni az incidenst, és már nem fájnak. 
Ez a kellemetlen ceremónia igaz a napi levételre is, fájdalmas kinyitni a csatot. Felvenni meg azért rossz, mert a szíj átlagosan ötször csúszik le a csuklómról, mire egy sík felülettel és a kezeimmel össze tudom kombózni, hogy felpattintsam.

1457517880344986.jpg

Talán a legegyszerűbb, ha az elején leírom, hogy mi tetszett benne, ez lesz a rövidebb lista. Tetszik, hogy kerek, alapvetően jól néz ki. Tetszik a mágneses töltő, ami védve van a fordított felhelyezéstől, ugyanis ekkor taszít. Tetszik, hogy a szíj szabványos, így szabadon cserélhető bármire, így meg lehet szabadulni a csat nyújtotta szenvedéstől. Tetszik, hogy egyáltalán bekapcsol, és mutatja az időt. Igen, a tapasztalataim alapján ez már dicséretet érdemel. Nagyjából ennyi.

1457517881211366.jpg

És akkor jöjjön, ami nem tetszett. A csattal való szenvedés ugye az egyik fele az érmének, a másik maga a működés. Azt mondja a leírás, idézem: "HD IPS screen, 2.5D arc TP". A 240x240 pixelt HD-nak csúfolni erős túlzás, az ikonok és a szövegek szőrösek, az IPS-t még mondjuk elhiszem. Kb. erre számít az ember egy olcsó okosóra esetében, ezzel alapvetően nincs baj, lehet használni, de miért mondják, hogy HD, meg ultimét vizuális élmény? Hát nem az, mindenki látja, hogy nem az. Ráadásul a szöveg első vagy utolsó betűi gyakran lelógnak a kijelzőről. A 2.5 D üveg az én fejemben úgy él, hogy a széleken lekerekített, de ezt simán körbefogja a fém káva, semmi lekerekítés nincs, tök sík az egész. Talán, ha nagyon erőlködök, oldalról bele tudok látni egy enyhe ívet az egészbe. 

1457517881473609.jpg

A tekergethető és benyomható fizikai gombbal lehet visszalépni a kezdőképernyőre, valamint a kijelzőt ki-be kapcsolgatni, de a tekergetés funkciójára nem jöttem rá, látszólag csak dizájn elem. Van kapacitív vissza gomb is a kijelző alján, emiatt nem teljesen kerek, de ez megszokott az okosórák esetében. Az viszont nem, hogy nem igazán érzékel. Tízből mondjuk háromszor jön rá, hogy megnyomtam, ez azért közel sem elfogadható. Utána rájöttem, hogy a kijelzőn balra húzással is vissza lehet lépni, úgyhogy inkább ezt a módszert használtam.

Valami identitászavarral is küzd, mert telefonnak képzeli magát, ez több dologból is látszik. Először is 20-30 másodpercet zenél, ha valami történik. Ez be- és kikapcsoláskor elmegy, de nekem ne énekeljen 20 másodpercig, ha rám írnak Facebookon. Pedig ezt csinálja, még ha egész dallamos hangokat is adtak neki. Szerencsére ez kikapcsolható, én csak a rezgést használtam, így már oké volt.

1457517881577597.jpg

Ehhez szorosan kapcsolódnak az értesítések. Nem valami kompakt módon van megoldva a dolog, egyrészt azért, mert külön menüből hívhatóak csak elő, ahol egy listában látható minden, ezekre koppintva lehet elolvasni. Az ékezetes karaktereket is meg tudja jeleníteni, ez azért dicséretes, a menü viszont angol.

Szóval ennyi idő alatt akár a telefonomon is meg tudom nézni a dolgokat. A másik dolog, hogy mindent, értsd: mindent kiküld neki a telefon. Például telefont teszteltem, ment a GPS Status, ami ugye kirak egy dinamikus értesítést, ami kb. másodpercenként frissül. Ez azt jelentette, hogy az óra folyamatosan rezgett, mint egy idióta, és pörgött az értesítés számláló, hogy húhúhúhú fut a GPS Status. És esélyem se volt bármit tenni, mert mire az egyiket megnyitottam volna, jött még egy, amitől visszaugrott a számlálóra. Mert amúgy egyesével lehet blokkolni az alkalmazások értesítéseit. Meg kell nyitni egy beérkezettet, és van block gomb. Ezután már nem volt gond a GPS Statussal. 1457517882431949.jpg

Érzékeli a helyzetét, így magunk elé emelve bekapcsolja a kijelzőt, és rázással is vezérelhetőek bizonyos funkciók. Annyira jól működik, hogy az idő nagy részében be van kapcsolva a kijelző, ha nem egy helyben ülök mozdulatlanul. A menüben is lehet lapozni kézmozgással. Ezt kapcsoltam ki első körben, mert minden apró mozdulatra arrébb ugrott, így lehetetlen volt belépni bármibe is, szóval ez tényleg használhatatlan.

Néha csak simán meghülyül, és pl. nem mutatja a bejövő vagy folyamatban lévő hívásokat, vagy az értesítéseket, csak ha manuálisan kikeresem. Apropó hívások: ahhoz, hogy ne csak számot, hanem nevet is kiírjon bejövő híváskor, engedélyeznünk kell a névjegyekhez való hozzáférést telefonon, amit persze magától nem ajánl fel.

1457517884380645.jpg

A másik "kedvencem" ahogy a hangokkal bánik. Konkrétan azt mutatja a telefon felé, hogy ő bizony hangszóró és headset is, úgyhogy bátran küldje csak ki rá az összes hangot. És ha kikapcsoljuk ezeket a szolgáltatásokat a Bluetooth beállításokban, akkor megsértődik, és nemes egyszerűséggel lecsatlakozik a telefonról, és nem is hajlandó visszajönni, amíg vissza nem kacsoljuk a hangtovábbítást. Ez egyébként valamiért jellemző az olcsó kínai órákra. 

Ez a legnagyobb hibája a szememben, ami konkrétan használhatatlanná teszi. Ha hívnak, és felveszem, akkor alapból az órát használja, mint kihangosítót. Tehát állok a metrón, és elkezd a karom kiabálni, hogy "haló haló", egészen addig, amíg át nem váltok a telefonon a saját hangszórójára. Mert elvileg lenne mikrofon az órában, de egyszerűen használhatatlan, 10 percig próbálkoztam mindenféle távolságból, irányból, telefon mellett, attól távol, de szinte semmit sem hallott belőlem a másik fél. Meg én amúgy sem akarok a karomhoz beszélve telefonálni, miközben a partnerem minden szava ordít belőle. Ez elég kényelmetlen helyzeteket tud teremteni. 

1457517884926924.jpg

Ugyanez van zenelejátszás esetén, valamiért ő úgy gondolja, hogy egy jó minőségű hangszóró, ezért neki kell megszólaltatnia a zenét. De ezt olyan agresszívan teszi, hogy fülessel hallgatom a muzsikát, egyszer csak csönd. Nézem, hogy mi a fene, már kezdeném szidni szegény telefont, aztán hallom, hogy a csuklóm zenél. Ugyanez igaz a hívásokra is, hiába váltok vissza a telefonra, egy idő után mégis csak magához veszi az irányítást, és megint kiabál a csuklóm. Az alábbi videón látható hölgy is látványosan élvezi, hogy egy ilyen gazdája lehet, főleg az a tánc őszinte 1:39-től:

Az alap kinézet szerintem ultragagyi, igazi búcsús kínai. Szerencsére testre szabható, van egy visszafogottabb ikonkészlet, és számlapokból is van 6. Lehet köztük találni egyszerűbbeket, sőt megkockáztatom, még elegánsat is. A menük hátterére is van háromféle gyári megoldás. Egyéni hátteret nincs lehetőség beállítani.

Van hozzá Android és iOS alkalmazás is Fundo Wear néven, ez is csak az elmegy kategóriát üti meg. Itt is ki lehet kapcsolni az alkalmazásokhoz tartozó értesítéseket egyesével, így azért egyszerűbb, mint az óráról. Bár engedi magát bejelentkezés nélkül is használni, mégis kb. egyik funkció sem működik, nem szinkronizál az órával, és ennek okáról nem is szól. Szóval muszáj lesz bejelentkezni, hogy valamire is jó legyen. Továbbá ránk erőszakolja, hogy mentsük felhőbe az adatokat, különben nem tud működni. Ez megint csak elgondolkodtató dolog, miért is van erre szükség?

A képre kattintva galéria nyílik.

Az alkalmazás leginkább a fitnesz funkciók összegyűjtött adatainak kijelzésére szolgál, miután regisztráltam, már meg is jelenítette őket. Van mindenféle idő szerinti bontás, grafikonok, minden amit vártam. Viszont az adatok igencsak késve érnek be, van, hogy egy órát is vártam, mire megjelentek a telefonon. Be lehet állítani a napi célt a megtett lépések számában, és igazából ennyi.

1457517887474219.jpg

Ezen kívül be lehet állítani a ránk vonatkozó adatokat (nem, magasság, testsúly stb.), gondolom a pontosabb számításhoz. Van egy külön menüpont, hogy szinkronizáljuk az adatokat a felhőbe... Van saját alkalmazások menüpont, ebben egy időjárás alkalmazást és 3 új óralapot tudunk az órára telepíteni. Nem értem, ezt miért nem lehetett inkább rögtön rátenni, ettől még nem fogom azt érezni, hogy de testre tudom szabni. Megadható, hogy mely alkalmazások értesítéseit akarjuk kiküldeni, és az elvesztés elleni védelmet is lehet kalibrálni.

1457517886226235.jpg

Beállítható az is, hogy a hatókör elhagyásakor vagy belépéskor jelezzen, és az ehhez tartozó kritikus távolság, amit elvileg úgy is meg lehetne tenni, hogy lerakjuk a kívánt távolságba az órát, és ő ezt a távolságot adja meg határnak. Nem lepődtem meg, hogy nem működik. Meg igazából az egész hatókörös dolog elég kaotikus. Néha jelez akkor is, ha mellettem van a telefon, akkor meg nem, ha már a Bluetooth kapcsolat is bontódott. Szóval amilyen kedve van éppen. Egyébként az alkalmazás rendszeresen hibaüzenet nélkül leállt, az óra kedvére le-fel kapcsolódik, szóval a BT kapcsolat is elég instabil. De olyan is volt, hogy a telefon szerint csatlakoztatva volt, az óra meg ezt letagadta. Amit viszont értékeltem, hogy a telefon értesítési sávjában egy ikonnal jelezte az óra töltöttségét.

Az órán akármelyik irányba húzzuk az ujjunkat a számlapon, ugyanúgy a menübe jutunk... Tök jó lenne, ha lenne valami kisméretű hangulatjel erre:

Forrás

Elég sokszor használnám ebben a cikkben. Szóval a menüben megtaláljuk az értesítéseket, megkereshetjük a telefont (csipogva zenélteti, ha hatókörön belül van), kiválaszthatjuk a készüléket, amihez csatlakozni akarunk. Lehet hangfelvételt is csinálni, amit a saját memóriájában tárol, és nem is lehet kiszedni onnan. Szóval csak az órán tudjuk visszahallgatni, arra volt jó, hogy kiderült: tényleg egy hulladék a mikrofon. Van dedikált power saving mód, ami látszólag csak a kijelző fényerejét veszi lejjebb, QR kód az alkalmazás letöltéséhez (ez mondjuk hasznos), és egy csomó olyan dolognak külön menüpontot szenteltek, ami simán elfért volna a beállításokban. Például a kézmozgás alapú működés vagy a témák (3 menüpontba szedve). A beállításokban egész sok mindent lehet állítani, köztük a nyelvet, az időt, a hangokat, a rezgést, kijelző fényerőt és időt stb. Van stopperóra, számológép és ébresztő is, ezekkel kivételesen nem volt gond. Diktálhatunk is a telefonnak a hangasszisztens segítségével, de a mikrofon miatt nem igen érti, mit akarunk mondani.

1457517888556597.jpg

Van kamera vezérlő, ami a telefon kamerájának élőképét továbbítja az órára, és távolról lőhetjük a fotókat. Azt leszámítva, hogy ezen a kijelzőn enyhén szólva nem egy élmény a képet nézni, hasznos dolog, és csodák csodájára működött. A zenevezérlő már nem ilyen jó, ha épp fülesről hallgatjuk a zenét (és ezt hagyja is), akkor tudunk számot léptetni és megállítani/elindítani, de alapvetően a saját hangszóróján próbálja megszólaltatni, amikor csak lehet (és akkor is, ha nem), szóval annyira nem jól használható.

1457517885860844.jpg

És vannak az elmaradhatatlan fitnesz funkciók. Ezek inkább csak amolyan placebonak jók. A lépésszámláló közel sem pontos, általában nem jön rá, hogy lépek, ha meg igen, akkor háromszor annyit hazudik oda, mint amennyit valójában, úgyhogy végeredményben lehet, hogy mégis korrekt az eredmény. A pulzusmérő egyszer 42-t írt, vagyis kb. meghaltam a nyugalomtól, 10 másodperccel később pedig már 104 volt, pedig továbbra is ültem. Az alvás monitorozó a kéz mozgásából következtet az alvás minőségére. Ezt annyira nem lehet azért elrontani, mondjuk, hogy hiszek neki. Van mozgásra emlékeztető funkció is, ami igazából egy időzítő, mert attól függetlenül, hogy végig mozogtam, rám szólt, hogy keljek már fel a székből. 

Az aksi nekem kereken két napot bírt vegyes használattal, de ha nyúztam, egy nap alatt is feladta, ez azért nem a legtöbb, amit láttam. A töltés kb. 1 órát vesz igénybe.

 

Konklúzsön

Igazából aki nem ijedt meg a terjedelemtől, és eljutott idáig, már tudja, hogy ez az óra egy égetni való hulladék, és senkinek nem ajánlom még azt sem, hogy egy légtérben tartózkodjon vele, nem hogy megvegye. Tipikus példája az igazán olcsó, szarunkbele típusú kínai cuccoknak, ahol belepakoltak minden csilli-villi funkciót, meg alkatrészt, ami rendelkezésre állt, de arra már senkinek nem maradt ereje (kedve, ideje?), hogy valami használható formába öntse az egészet. Mert funkció van annyi, hogy alig tudom megszámolni, de maximum a negyedére mondom azt, hogy használható. Az meg, hogy kötelező módon a csuklómon kihangosítva kell telefonálnom egy retek mikrofonnal, számomra teljes mértékben használhatatlanná teszi. Akkor se kéne, ha fizetnének érte. Szóval nagyon örülök, hogy végre visszaadhatom, és remélem többet nem kell vele találkoznom. Egyébként 13.000 forintot kérnek érte, ami okosóra viszonylatban egyáltalán nem sok, viszont ahhoz eléggé, hogy kidobjuk az ablakon. Márpedig erről van szó.

Róla volt szó >>

 

14 komment

Címkék: Hulladék

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr3012149015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petyus1988 2017.01.27. 11:34:23

Furcsák ezek kínai cuccok. Én most próbáltam ezt rendelést először. Én mondjuk csak sima órát rendeltem ugye 22 euró határ alatt ezért csodára nem számítottam de hogy egyikre még mű kis mutatót se ragasztottak a másik akkora mint a hegy de tényleg és kis vékony gumi szíj tartja ami már meg is adta magát szállítás közben de persze nem szabványos így kuka. Rendeltem még egy inget is próba kép. Ruha tesztet még oldalon se láttam és kíváncsi voltam minőségre. Meglepően igényes magasan kínai piacos fölött áll de a méret az vicc. Jól lemértem magam néztem táblázatot de 2xl is vékony kicsi kínaira jó max. Visza küldeni vagy cseréltetni ezeket ahogy olvastam nem épp egyszerű és olcsó mulatság. Viszont filléres érintő ceruza meg asztali vigyorgó fejű tölthető éjjeli lámpa legalább bevált.

yerico1 2017.01.27. 19:20:10

Van ilyenem. Kicsit túl lett tolva ez az értékelés, és nem a jó irányba. Ennyire nem szar, sőt. Az enyém bőrszíjas, jól mutat, és jól működik.

molcsa 2017.01.28. 10:36:27

@yerico1: Nyilván szubjektív a véleményem, de engem tényleg nagyon felidegesített. Hogy nem visz a sírba például, hogy mindig kihangosítja a hívásaidat?
Bőrszíjjal lehet, hogy könnyebb becsukni, nekem az volt még egy nagy hátrány.
Alcatel okosórám van már évek óta, és még mindig szeretem, egyszerű, nincs teletolva funkciókkal, de minden működik, és ésszerűen van megcsinálva. És nincs benne hangszóró... Nekem rossz élmény volt a váltás.

SJobs 2017.01.28. 11:02:28

Köszi a cikket, napok óta szemeztem ezzel de ezzel el is dőlt, hogy marad Kínában :)

fitt 2017.01.28. 13:13:20

Nekem van, megvagyok vele elégedve. Mindent ár-érték arányában kell nézni. Persze mindenbe bele lehet kötni. Akkor vedd meg 100 ezerért a drága órát. Túlzott és legyalalázó ez az értékelés és megalázó azokra nézve akinek ilyen van és elégedett vele. Amúgy meg mindent Kínában gyártanak. Azt az Iphone 6-ot is amin most pötyögök és több mint 200 ezer forintért vettem és ezekben a hideg napokban 60%-os töltöttségi szinten kikapcsol a hideg miatt a zsebemben...de amúgy eredeti Apple...na erről ennyit.

fitt 2017.01.28. 13:14:16

@yerico1: az enyém is jó semmi baj vele!

Péter 2 2017.01.28. 14:33:21

@fitt: Micsoda? Megalázó? Téged szidott valaki konkrétan vagy megalázott? Leírta a blogger egy kínai szemétről, hogy kínai szemét. Te személyes sértésnek veszed, ha valamiről, amiből neked is van, rosszat ír valaki?

fitt 2017.01.28. 17:26:15

@Péter 2: A megfogalmazás " túl van tolva " mint kínai hulladék...igen annak lehet venni Barátom!!! Blogger...pfff már a szótól is rosszul vagyok. Minden okoskodó aki írkál minden témában. Ez a blogger. Lehúzó negatív vélemény de közben meg azt írja hogy Ja hát ez működik, csodák csodájára az is működik. Kár mindent fikázni amit Kínában csinálnak. Van sok szar nem vitás de pont ez az óra nem érdemelte ki ezt a fikázást. Bár nem vagyok " blogger " de foglalkozom órákkal jómagam is. Immáron 20 éve. És igen sértőnek találom az írást ez meg az én véleményem. Ezt meg fogadd el. Vagy ne fogadd el. Ahogy tetszik.

Sütemény1975 2017.01.28. 20:08:20

Olcsó húsnak..... Miert kell filleres vackot venni, aztan sirni, hogy szar?

Sütemény1975 2017.01.28. 20:08:51

Olcsó húsnak..... Miert kell filleres vackot venni, aztan sirni, hogy szar?

igazi hős 2017.01.28. 22:47:47

@fitt: Mindenkinek elhisszük, hogy neki pont jó, de ha ránézek a Fundo Wear értékelésére, azt látom, hogy most épp 1896 értékelése van és abból 910 egyes. Ezen a legtöbb olcsó kínai vas elbukik: a szoftvert is meg kéne hozzá rendesen csinálni. Én ősz óta nézegetem az olcsó pulzusmérős, bringázáshoz is használható órákat, de az 50$ alatti kategóriában meg nem találtam olyat, aminek legalább 3-as átlaga lenne a Playen. (Nem várom el, hogy egy 20-40 dolláros órához egy Strava szintű szoftvert kapjak, de aminek az értékelések minimum negyede egyes, az leírta magát nálam.) 100$ felett valahogy már tudnak jó programot is adni mellé, de ahelyett inkább veszek egy kicsit többért egy neveset itthon garanciával.

meow? 2017.01.29. 09:36:57

A kognitiv disszonancia kemeny dolog :)

Circus 2017.01.29. 10:21:55

Már említették: veszel egy olcsó szirszart, és aztán hosszan kritizálod, mert pont úgy viselkedik, mint ahogy egy szirszartól elvárható?

Egyébként, miután több funkcióhoz is azt írtad, hogy később megoldottad illetve rájöttél, hogy mégis tudja/jó működik, csak _be kell állítani_, nekem picit fura az az egész értékelés így.

Úgy általánosságban - tényleg szükséged van (vagy bárkinek) erre a kütyüre, vagy csak villogni akarsz vele? Nem lesz ez olyan, mint a 3D TV, amit most kukáznak végleg a gyártók?

WatchFun 2017.01.31. 16:23:10

A Kingwear KW88-at nem akarjátok tesztelni? Kicsit drágább de komolyabb is.
süti beállítások módosítása