Motospeed CK108 mechanikus billentyűzet teszt - A zajos karácsonyfa

2017.01.16. 08:00

molcsa

kepkivagas_6.PNG

A Motospeed elég ismert márkává nőtte ki magát a kínai piacon, billentyűzetek és egerek széles palettáját kínálják, amiket elsősorban jó ár-érték arányuk miatt szeretnek az emberek. Nálunk ennek ellenére eddig egy darab sem járt, épp itt volt hát az ideje, hogy pótoljuk ezt a hiányt. A tesztalany a gyártó felsőbb árszegmensébe tartozó CK108  jelű mechanikus billentyűzete.

 

Bontogatás

A csomagolás elég komoly, egy színes, ábrákkal teli fedőlap eltávolítása után jutunk hozzá a sokkal elegánsabb és letisztultabb kartondobozhoz. Benne a termék szivacsokkal biztosítva és fóliába csomagolva pihen, így védekezve a sérülések ellen. Tartozékként a szintén fóliába csomagolt csuklótámaszt és egy soknyelvű használati utasítást kapunk.

A billentyűzet dizájnja a gamer iparhoz képest visszafogott, amit én személy szerint nem bánok, a csavarokkal rögzített, szálcsiszolt alumínium fedlap inkább kelt komoly hatást, mint emlékeztet valami színes, furcsa alakú vadászgép szárnyra, mint sok másik játékos hardver.  A gombok matt fekete műanyagból vannak, a minőségükkel nincs gond, a ház többi része és a csuklótámasz is ilyen anyagból készült. Az összeszerelés is jól sikerült, minden stabilan a helyén van. Kapunk kihajtható támasztó lábakat is, amik stabilan rögzülnek a végállásban, de ez minden billentyűzet esetén elvárás lenne. A 1,5 méteres, aranyozott végű USB kábel gumis borítású, és található rajta egy tépőzáras kötöző is, hogy ne lógjon a felesleg.

 

Tesztüzem

Mechanikus billentyűzet révén illik pár szót ejteni a kapcsolókról, hiszen ezek alkotják a hardver lelkét. Aki nem tudná, miről van szó, a mechanikus billentyűzetekben minden gomb alatt egy különálló rugós mikrokapcsoló van, amik a "hagyományos", membrános változatokénál stabilabb nyomáspontot, egyenletesebb járást, hosszabb élettartamot és könnyebb javíthatóságot kínálnak.

1462952832233370.jpg

Egy mechanikus billentyűzet működését elsősorban a kapcsoló típusa határozza meg, vannak érezhető nyomáspontú és akadálymentesen mozgó változatok, van amelyik hallhatóan kattan lenyomáskor (clicky) és vannak csendesek is. Az egyes típusokat színkódokkal különböztetik meg, amik a különböző gyártók között is egységesek. Különböző felhasználási módokhoz különböző színű változatok az optimálisak. Bár a Motospeed gamer kategóriában árulja, tesztalanyunkban kék színűek találhatóak, amik elsősorban gépeléshez vannak tervezve.

1462265234655386.jpg

Konkrétan Outemu Blue kapcsolókkal van dolgunk, amik az etalonnak számító Cherry MX Blue másolatai. Nekem nincs személyes tapasztalatom a Cherry-vel, de a nálam okosabbak szerint nincs érezhető különbség köztük, talán az Outemu nyomáspontja kicsit alacsonyabban van. A kék kapcsolókra jellemző, hogy jól érezhető kapcsolási pontjuk van, lenyomáskor hangosan kattannak is, és lenyomás után villámgyorsan visszaugranak felső állásba. Így gyors gépelést tesznek lehetővé, és jó visszajelzést adnak a billentyűk lenyomásáról. Ehhez 60 cN (60 g) erőt kell kifejtenünk, ami elég sok, hogy meggátolja a véletlen lenyomásokat, de még nem fárasztó rajta gépelni.

1462952873581334.jpg

A billentyűk könnyen lehúzhatók, és át is rendezhetők (pl → cseréje WASD-re). Mindegyik kapcsoló mellett található egy RGB LED, amivel el is érkeztünk a másik nagy marketing fogáshoz: a háttérvilágításhoz. Mert ugyebár nincs gamer hardver világítás nélkül. A CK108 igazi karácsonyfa: 18 féle mintából és módból lehet választani, de létre lehet hozni sajátot is, a mozgó animációk sebessége és iránya is megadható, ahogy a szín és a fényerő is. De akár ki is kapcsolható az egész. Színből 16,8 millió árnyalat keverhető ki, ha valaki el akar vele szórakozni, de vannak előre megadott főszínek is. A világítás egyébként egyenletes mindenhol, a billentyűk kellő mértékben átlátszóak, jól megoldották.

1462952799502450.jpg

A különböző világítási módok billentyűkombinációkkal és szoftveresen is beállíthatók, még az egyéni, gombonként megadható profil is elkészíthető a hardverről. Vannak funkciógombok is (pl. hangerő, média vezérlés, számológép stb.), illetve zárolható a Windows gomb, így játékok alatt nem fogunk véletlenül kilépni az asztalra. Ezt az Fn+Win gombpárossal lehet megtenni, elég gyors és egyszerű megoldás.

 

Vannak makrók is, de nem egészen várakozásomnak megfelelően működik a dolog. Ezek legjobb tudásom szerint csak szoftveresen hozhatók létre. A makrónak ugye az a lényege, hogy előre felvett billentyűkombinációt játszik le. ezért gyakran ismételt feladatoknál hasznos. Például játékban az inventory megnyitása, tárgy kiválasztása, inventory bezárása kombóra egy jó egyszerűsítő megoldás lehet, de klasszikus szövegbevitelnél is jól használható, például eltárolhatjuk az aláírásunkat, és egy gombnyomásra beírja nekünk a billentyűzet.

A leírás sajnos nem a legbőbeszédűbb, pedig ez elvárható lenne ilyen árkategóriában, a makrókról például szó sincs benne. A szoftvert sem volt egyszerű megtalálni, ugyanis CD-t nem adtak, a gyártó oldalán pedig nincs CK108 nevű termék. Ott K92 néven fut, mint azt hosszas keresgélés után megtudtam, szóval annak a szoftverét kell letölteni.

1462265236352973.jpg

A programmal már nincs gond, angol nyelvű és átlátható. Be lehet állítani az USB mintavételezés frekvenciáját, amit én nem piszkáltam, ez maximum a hivatásos játékosoknak érhet valamit. Három különböző profil készíthető, amik között gyorsan lehet váltani, beállítható a 18 féle világítási mód, minden paraméterükkel együtt, és létrehozhatók az említett makrók. Utóbbiból maximum 100 darab készíthető, ami mindenkinek elég kell, hogy legyen, felvehető a késleltetés is, illetve az ismétlődések száma is megadható. A bevitt karakterek számának nem találtam meg a határát, 1000 karakterig biztosan elmentem, és nem szólt, hogy ilyet nem lehetne. A létrehozással tehát nincs semmi gond, világos, egyértelmű, de azzal, hogy hogyan kell hozzárendelni a gombokhoz, megint szenvedtem egy darabig, ugyanis a neten sem találni semmi információt erre vonatkozóan.

A képre kattintva galéria nyílik.

Nagy nehezen rájöttem, hogy a programban a billentyűzet képén bal egérgombbal kattintva ki lehet jelölni a billentyűket, ami előhoz egy felugró ablakot, ahol átírható a gomb funkciója. Lehet ez szimpla karakter vagy makró, de még multimédia vezérlő is. Egyrészt el tudtam volna viselni erről valami dokumentációt, másrészt pedig arra nem sikerült rájönnöm, hogy billentyűkombinációhoz is hozzá lehet-e rendelni a makrót. Mert így nem túl jól használható, ugyanis kiesik a gomb eredeti funkciója. Ha valaki esetleg tudja, hogy lehet ezt megoldani, ne tartsa magában. A beállításokat, makrókat, világítási profilokat mind a saját memóriájában tárolja el, így másik gépbe dugva is a megszokott módon fog működni, nem felejt el semmit.

Használat során eléggé megkedveltem a CK108-at, kényelmes rajta gépelni, a csuklótámasz még dob egy kicsit ezen a dolgon. Az angol kiosztás követel némi megszokást, de hamar át lehet rá állni. Minden betű a megszokott helyén van, csupán a feliratok nem stimmelnek helyenként, illetve í és Í betűket billentyűkombinációval lehet csak írni.

1462265235354532.jpg

A billentyűk útja elég hosszú, érezhető a nyomáspont, a feléig le lehet nyomni őket, itt érezhetően megállnak, és még egy kis plusz erő kell, hogy kattanjanak egyet, jelezve hogy megtörtént az érzékelés. Határozott mozdulatot igényelnek, de nagy erő nem kell a lenyomásukhoz, nem fárasztó a gépelés. Engem egy dolog zavart, de az hosszú távon nagyon: hogy nagyon hangosan kattog. Ez ugye a kapcsolók kialakításából adódik, és csak visszajelzést kíván adni, de nekem a hétköznapok során nincs ekkora hangerőre szükségem. Szegény barátnőmet főleg az őrületbe kergeti, már füldugóval ül a szobában, amikor használom. 

1475228797964380.jpg

Egy tipikus probléma az olcsó billentyűzeteknél, hogy nem kezelik le rendesen, ha több gombot nyomunk egyszerre. Jelentem, itt orvosolva van a probléma, 10 gombot is lenyomtam egyszerre, és mindet bevette, egy pillanat múlva ott volt mind a 10 betű a képernyőn. Ráadásul, ha többet nyomva tartok, és egyszerre nyomtam meg őket, akkor nem az van, hogy "asddddddddd", hanem az, hogy "asdasdasd". Ez főként játékok során hasznos, mert ott sokszor előfordul, hogy háromnál is több gombot kell egyszerre lekezelni.

 

Konklúzsön

Kicsit vegyes a véleményem, ami kialakult a CK108-ról. Tök jól össze van rakva, nekem jobban bejön a gamer ipar mércéjével mérve visszafogott dizájn, főleg az alumínium fedőlap tetszik. Jó a háttérvilágítás, a végletekig testreszabható, így az is megtalálja a neki való módot, aki a visszafogottságot szereti, és az is, aki a karácsonyfa effektusért rajong. Kényelmes rajta gépelni, jók a kapcsolók, külön öröm, hogy lekezeli sok gomb együttes lenyomását is. Átlátható a szoftver, hasznos dolog a makró, de azért el tudnám viselni egy kicsit jobb kivitelezésben is. Dicséretes, hogy saját memóriájában tárolja a beállításokat, így más gépekkel használva sem felejt el semmit.

Viszont ebben az árkategóriában illene valami tisztességes dokumentációt kínálni, és adni szoftvert a termék mellé, vagy legalább egy linket, hogy ne kelljen a más néven futó termékek között beazonosítani, melyik is kell nekünk. A makrók gombokhoz rendelése sem egyértelmű, ráadásul nem jöttem rá, hogy lehet-e billentyűkombinációkat használni hozzájuk, mert így a szimpla gombos hozzárendelés eléggé korlátozza a használatot. A másik hátránya számomra, hogy elég hangos, ez a kék kapcsolók természetes velejárója, de én (és a környezetem) inkább preferálnék egy nem kattogós típust, mondjuk egy pirosat. De ez szubjektív dolog, mindenesetre tartsuk észben, hogy a kék kapcsoló kattog. Valamennyire hátrány az angol kiosztás is, de ez hamar megszokható, én már ugyanolyan gyorsan gépelek rajta, mint a magyar kiosztású darabomon. Minden a megszokott helyén van, csak az í és Í betűkhöz kell billentyűkombinációt használni.

Látszik, hogy ez sem egy tökéletes darab, de szerethető, ezek a hibák inkább a gyártó hozzáállásának a következményei, nem konstrukciós gyengeségek. Döntse el az ár a vitát, hogy megéri-e vagy sem: európai raktárból, tehát ÁFA és vámmentesen, 57,94 dollár, azaz 17.400 forint (+szállítási költség) az ára, ami bár nem kevés egy billentyűzetért, mégis sokkal kedvezőbb, mint az itthon kapható hasonló tudású daraboké. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a CK108 a gyártó egyik legdrágább darabja, ehhez képest féláron is kínálnak jónak tűnő típusokat.

Itt megvásárolható >>

Egyéb Motospeed termékek >>

 

komment

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr8712127065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papp Sanyi 2017.01.19. 08:25:51

Magyar kiosztású van?

molcsa 2017.01.19. 10:03:46

@Papp Sanyi: Kínából még nem találkoztam vele.

2017.01.20. 18:42:46

Ennyi pénzért pontosan kapni egy Cougar 450K-t. HU kiosztással. Talán egy-két csiricsáré ficsör nélkül, de amúgy ezt tudja kb.

Ingyen cuccok · https://www.facebook.com/ingyencuccokblog 2017.01.21. 20:15:34

Mennyi az esélye, hogy ezt vám/adómentesen kapom meg? Mert ha megfogják, a plusz költségek utáni áron már itthon is találok hasonlót.

zevilaga 2017.01.23. 19:19:09

Ez a Melegbüszkeség világítás tényleg bejön valakinek? Még egy profi gémernél sem igazán értem, hogy ez miért jó. Szerintem egyszerűen igénytelen, de mára már minden félmillás gamer laptop ilyen bazári csiricsáré izé. Talán még a Lenovoban van valamennyi tartás, hogy egyszínű világítást tesz a gamer laptopjaiba.
Azt meg nem is kommentálom, hogy egy 17000 Ft-os billentyűzetnek elviselhetetlen a hangja.

Korábban szuper dolgokat teszteltetek ezen a blogon, de mostanában többségbe került a színgagyi, és már ki sem mondjátok hogy "ez biza sz*r". Ezt miért csináljátok?

molcsa 2017.01.23. 21:00:25

@Ingyen cuccok: "európai raktárból, tehát ÁFA ÉS VÁMMENTESEN 57,94 dollár, azaz 17.400 forint (+szállítási költség) az ára"
Ha európai raktárból rendelsz, nem kell áfát és vámot fizetned.

OrbanseggenLorincz 2017.02.03. 11:30:48

Nekem 12-ért jött meg kínából akciósan a ck107, igazából poénból, kiváncsiságból rendeltem csak. Azóta imádom, egy laptop-stilusu régi logitech-et cseréltem. Hangos mint állat, de nagyon jó, én szeretem. Fix pirosan használom, az úgy adja. Nagyon jó gépelni rajta.
süti beállítások módosítása