Xiaomi Power Bank 2 (10.000 mAh) teszt - Egy jó hagyományt ne szakíts meg!

2017.01.15. 08:00

molcsa

1_6.PNG

Szerintem nincs ember, aki ne ismerné a Xiaomi hordozható aksijait, néhány éve robbantak be kiemelkedő ár-érték arányukkal és megbízhatóságukkal. Azóta sok változat megjelent, és még ma is igen kelendő darabok. Azonban a konkurencia sem rest, ezért itt volt az ideje egy újabb ráncfelvarrásnak. Így született meg az új 10.000 mAh-s Power Bank 2.

 

Bontogatás

A papírdoboz viszonylag egyszerű, a termékfotó mellett néhány műszaki paramétert találunk rajta, illetve egy lekaparható kódot rejtő matricát, ami alapján megbizonyosodhatunk róla, hogy eredeti terméket kaptunk. A kódot ide beírva kapunk visszajelzést az eredetiségről.

Magán az aksin kívül csak egy 20 cm hosszú micro USB töltőkábel volt a dobozban, illetve egy tökéletesen kínai nyelvű használati utasítás. A kábel érdekessége, hogy az előző generációéval ellentétben már adatátvitelre is használható.

A képre kattintva galéria nyílik.

Az aksi háza az elődhöz hasonlóan alumíniumból készült, az oldalak lekerekítettek. Azonban sokkal laposabb lett, ami az alapterület növekedésével jár. Ez állítólag azért praktikus, mert így kb akkora, mint egy okostelefon, így könnyebb mögé fogva sétálgatni vele. A tömege papíron kicsit megnőtt, 250 grammot nyom, ez 40 gramm túlsúlyt jelent, de kézbe fogva kb. egyforma a két generáció. Alul és felül jó minőségű műanyag elemeket használnak, alul a műszaki paramétereket is leolvashatjuk, igaz, kínai magyarázattal. De azért így sem nehéz kitalálni, mi mit jelent. Az összeszerelési minőségből nem adtak le, még mindig nagyon jó, a lekerekített oldalak kényelmes fogást eredményeznek, bár ez talán másodlagos szempont egy power bank esetében. Felül a már ismerős 4 LED-ből álló töltöttség visszajelző, az ellaposított bekapcsoló gomb, az aksi feltöltéséhez használható micro USB port és a kimeneti normál USB port található.

 

Tesztüzem

Mint az már lassan megszokott, több új típust is piacra dobtak: van Type-C csatlakozós Pro változat, 20.000 mAh-s, dupla USB-s nagytesó és a "klasszikus" micro USB-s 10.000 mAh-s kivitel. Tesztalanyunk ez utóbbi, ami fekete és fehér színekben kapható. 

fc906642-6ffe-4fd9-bd24-5da2bfcaeb3d.jpg

Az elődhöz képest újdonság a QC 2.0 támogatás, ami a Qualcomm elterjedt gyorstöltési szabadalma. A hagyományos USB-s töltéshez képest nagyobb teljesítmény átvitelét támogatja, ami értelemszerűen gyorsabb töltést eredményez. A QC 2.0-s töltők a megszokott 5 V mellett 9 és 12 V feszültségen is képesek működni, így ugyanaz a töltő sokféle, különböző töltési feszültséget igénylő eszközzel is használható. A technológia további előnye a hagyományos töltéssel szemben, hogy a töltő kommunikál a kompatibilis töltött eszközzel, így mindig próbálja az optimális feszültség-áram kombót biztosítani számára.

2e149c7f-eb90-4127-bbb4-28b59aa13d72.jpg

A Xiaomi implementációjában 9 vagy 12 V-on 18 W bemeneti és 15 W kimeneti teljesítmény érhető el, 5 V használatával pedig 2,0 A bemeneti és 2,4 A kimeneti áramerősség a határ.

Lemerülve érkezett, ezért első lépés a feltöltés volt. Kb 80%-os töltöttségi szintig 1,3-2 A között állítgatta magának az áramot, ezután sokkal kisebb, folyamatosan csökkenő áramerősséget kért. Ez teljesen rendben van, így kell optimálisan tölteni a benne lévő Li-Ion cellákat, ez alapján a szabályzó áramkör jól végzi a dolgát. A teljes töltéshez 6,5 órára volt szüksége, de a töltöttség 80%-át már 4,5 óra alatt elérte.

4ac1b94f-8f6a-48dc-a77e-be2cf524ff28.jpg

Az mind szép és jó, hogy papíron 10.000 mAh és 38,5 Wh, de nem kell mindent elhinni, amit ráírnak egy termékre, ezért magam is mértem egy párat, hogy megbizonyosodjak róla, hogy nem vertek át. Ehhez egy USB-s terhelést használtam, konkrétan ilyet.

Most egy kicsit nyers rész jön, de a mérések értelmezéséhez elöljáróban tudni kell, hogy a Wh-ban megadott energia a mérvadó, mert ez a feszültségtől függetlenül állandó érték lesz, míg a mAh-ban megadott kapacitás függ a használt feszültségtől. Én 5 V-on mértem, a 10.000 mAh pedig 3,85 V-ra van megadva, így értelemszerűen nem kaphatok ilyen értéket, mert más feszültségen használtam az aksit. 5 V-on az elméleti kapacitás 6900 mAh, ennyit kellene kapnom a mérések során, hogy gyári értéken legyek. Magyarul, ha 6900 mAh jön ki a mérés végén, akkor valóban jogosan írták rá az aksira, hogy 10.000 mAh-s. (A leadott energia viszont minden esetben 38,5 Wh kell, hogy legyen).

8a790daa-e599-4221-aeb4-20ad01a5694d.jpg

Első lépésben megterheltem 5 V-on a gyárilag előírt legnagyobb árammal (2,4 A) egészen lemerülésig. A grafikon alapján elégedettek lehetünk, a kimeneti áram halál pontosan 2,4 amper volt végig, és a feszültségben sem történt számottevő esés, ahogy merült az aksi. A szabályzó áramkört újfent dicséret illeti, stabil kimeneti teljesítményt biztosított még alacsony töltöttség mellett is. Okos módon ki is kapcsolt még a kritikus szintre merülés előtt, így védve az akkucellákat a károsodástól. A mérés alapján 6525 mAh töltést és 32,67 Wh energiát tudott átadni lemerülésig, mindezt 2 óra 42 perc alatt. Ez viszonylag közel van a gyári értékekhez.

2017-1-12-13-56-17-ebd-usb.bmp

Piros: áram (jobb oldali skála), kék: feszültség (bal oldali skála)

Következő mérésem ugyanez volt, de 1 A terhelés mellett (a gyári értékek is erre vannak megadva). A kimenet tökéletesen stabil volt végig, így már 7014 mAh-t és 35,94 Wh-t mértem. Ezek az értékek sem egyeznek teljesen a gyáriakkal, de elég közel vannak hozzá, hogy alátámasszák, nem vertek át minket. Persze ebben benne van a mérési pontatlanság és egyéb hibatényezők is. Így már több, mint 7 óráig bírta egy töltéssel.

Szummázva: megállapítható, hogy valóban azt nyújtja, ami rá van írva, nincs trükközés, nincs apró betűs rész.

2017-1-13-19-46-9-ebd-usb.bmp

A harmadik lépés egy terheléses teszt volt, hogy ellenőrizzem a beépített védelmet. Ugyanis van rövidzár, túláram, túlmelegedés és túlfeszültség elleni védelem is. A grafikonon is jól látszik, hogy 2,64 ampernél lekapcsolta magát, tehát a túláram védelem szépen teszi a dolgát. Rövidre zárva is rögtön kikapcsolt, ez is rendben van, de azért ne legyen ennek próbálgatása a hobbink.

2017-1-13-12-3-44-ebd-usb.bmp

Kipróbáltam továbbá a QC 2.0-nak való megfelelését is: jelentem, 5, 9 és 12 V-on is szépen működik.

Töltés közben alig melegszik fel, 2,4 amperrel terhelve a vége felé azért langyos lett a ház, de a túlmelegedés elleni védelem is dolgozik, így nem lehet gond.

d22d0c97-06c4-4fcd-ac79-35e24ae25265.jpg

Állítólag egyszerre képes magát és a rádugott eszközt is tölteni. Kipróbáltam, tényleg megy neki, de azt nehezen hiszem el, hogy a celláknak ez jót tenne. Ráadásul kevés esetet tudok elképzelni, amikor ez indokolt lenne. Ha már van delej tölteni az aksit, akkor a rádugott készüléket is csak fel tudjuk hálózatról tölteni.

Az előddel ellentétben már képes a kis áramokat igénylő eszközök töltésére is (pl. Bluetooth headset). Ez hasznos dolog, az első generációs darabom a 0,15 ampert igénylő okos órámat még tudta tölteni, de a még kevesebbet kérő iPodomat egy idő után ledobta, mert azt hitte, nincs rákötve semmi.

A kisáramú merítést a bekapcsoló gomb dupla megnyomásával lehet engedélyezni, a sikert a 4 LED felváltva történő villogtatásával jelzi. Ezután 2 órán keresztül ebben a módban marad, így már a 0,04 amperrel is beérő iPodom is vígan töltődött. Ha idő előtt visszaváltanánk normál módba, csak egyszer meg kell nyomnunk a gombot.

dsc09566.JPG

Két generáció egymás mellett.

Természetesen továbbra is lekapcsol, ha nincs rádugva semmi, ahogy az automatikus bekapcsolás is megmaradt, amint megérzi, hogy rádugtunk egy éhes eszközt.

A mérések alapján tényleg képes közel elméleti energiát leadni, de a legéletszerűbb példa mégis egy eszköz feltöltése. Ezért befogtam a 3000 mAh-s akkuval rendelkező telefonomat, és szorgalmasan merítgettem-töltögettem. Háromszor sikerült teljesen feltöltenem 7-9%-ról, és még egyszer 23 % belement, mielőtt lemerült volna a töltő. Így tényleg nem lövünk nagyon mellé, ha 10.000 mAh-val számolunk, és kimatekozzuk, hányszor fogja feltölteni a készülékünket.

 

Konklúzsön

Nem kellett csalódnom a 10.000 mAh-s Xiaomi Power Bank új generációjában. Ami eddig jó volt, az továbbra is az, viszont praktikusabb lett a kialakítás, megjelent a QC 2.0 támogatás, ami jó hír, ezáltal nőtt a kimeneti teljesítmény is, és már nem csak az 5 V-ot igénylő eszközöket tölthetjük. A beépített védelmek továbbra is jól teszik a dolgukat, a kimeneten stabilan tartja az áram és feszültség értékeit a teljes működési idő alatt. Külön öröm a kisáramú töltés, végre az iPodomat is tudtam tölteni.

Igazi hátrányokat nehéz találnom, talán a kissé megnőtt tömeget tudnám említeni, esetleg azt, hogy az aksi feltöltési ideje nem lett rövidebb, vagy hogy csak egy darab USB portja van, de ezek azért bocsánatos dolgok, ráadásul utóbbira van házon belül is megoldás.

Tekintve, hogy a két generáció közel azonos áron fut, nem kérdés, hogy megéri-e inkább a ráncfelvarrott verziót választani. A Banggoodon most még kuponkód is van hozzá: "xiaomipb10", így konkrétan azonos áron vihető, mint az első generáció, 17,90 dollárért, azaz cirka 5400 forintért rendelhető meg.

 Itt megvásárolható >>

 

komment

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr7512123777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilagpolgar 2017.01.16. 10:25:44

Néhány hete rendeltem meg a dupla USB-s nagyobbik verziót. Eddig nagyon meg vagyok vele elégedve.

elemes 2017.01.16. 11:08:27

Érdekes szerkezet, a kapacitása bőven elegendő egy tablet egyszer teljes feltöltéséhez.

bati67 2017.01.16. 12:13:46

Köszi, ez jó teszt volt!

czsolt76 2017.01.16. 17:48:39

Tényleg jó és kimerítő ( :-D ) teszt volt. Meg is rendeltem. Köszi

moli 2017.01.18. 08:36:54

"""Állítólag egyszerre képes magát és a rádugott eszközt is tölteni. [...] Ráadásul kevés esetet tudok elképzelni, amikor ez indokolt lenne. Ha már van delej tölteni az aksit, akkor a rádugott készüléket is csak fel tudjuk hálózatról tölteni."""

Hetkoznapi pelda: egy hotelben vagy es csak 1 usb-aljzatod van, viszont mind az okostelefonod, mind a powerbankod lemerult, este van, aludni kell, reggelre fel kell toltened oket, mert azonnal indulsz tovabb.
süti beállítások módosítása