Mantistek WR300 WiFi erősítő teszt - Legyen net a pincében is

2016.11.09. 08:00

Jackal_

nemtom_1.JPG

Többször gondolkodtam már azon, hogyan lehetne biztosítani a lakás minden helyiségében a megfelelő WiFi jelerősséget és egyben a gyors internetet. Nem nagyon akartam telepakolni a szobákat újabb eszközökkel és kábeleket sem akartam keresztbe kasul huzigálni esztétikai okokból. Ezekre a problémákra kínál elegáns, de egyben megfizethető megoldást a Mantistek jelerősítő, valamivel bruttó 6000 Ft alatt.

 

Kicsomagolás

A doboz kellemes hasábforma, színes piktogramokkal lett ékítve, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a Microsoft Windows 8 operációs rendszerének csempés felületére. A képzettársítás nem véletlen, kellemes kinézettel könnyebb eladni a termékeket és ez a doboz pont ilyenre sikerült. Felületét valamilyen minőségérzetet javító anyaggal impregnálták le, ami kölcsönöz neki némi eleganciát, ennél azonban sokkal fontosabb a hátoldalán található információs tábla. Ez részletezi a frekvenciatartományt és az érzékenységet, ami mindig jól jön egy rádióhullámos eszköz esetében.

A doboz nem sok minden mást tartalmaz, becsületből azért adtak egy UTP kábelt a routerhez való csatlakozást segítendő, egy nagyon rövid kézikönyvet és a jótállási jegyet. Általában a nevesebb gyártók sem adnak termékeik mellé  több kiegészítőt, pedig ott azért a ceruza vastagabban szokott fogni.

Az eszköz egyébként meglehetősen csinos, szerencsére a dizájn nem az indusztriál vonalat követi, visszajelző lámpái pedig diszkrét kékséggel derengenek, adva az összhatáshoz egy kis techno feelinget. A felülete sajnos fényes, ujjlenyomatgyűjtő műanyag, ezért a tisztaságmániások sokszor fogják lehelni és törölgetni a készüléket.

 

Tesztkörnyezet kialakítása

Mivel ez mégiscsak egy műszaki eszköz, ezért úgy döntöttem, hogy felállítok egy szoftveres tesztkörnyezetet, amivel hitelesen lehet próbálgatni a kütyü hatékonyságát. Kerestem 3 applikációt - a WiFi Analyzert, a Speedtestet és a "kötelező" QR code readert - a telefonomra, amivel mérni tudtam a jelerősséget, az átviteli sebességet és be tudtam olvasni az eszköz front paneljén található ábrát.

A WiFi Analyzer program képes a rádióhullámot sugárzó eszközök jelerősségét kiírni a képernyőre. Rendelkezik továbbá egy hasznos, ámbátor rendkívül idegesítő móddal, amelyet leginkább az Alien filmek szörnykereső műszeréhez lehetne hasonlítani: kiírja az általa fogadott hullámok decibelértékét és gyorsabban vagy lassabban csipogva mutatja, milyen messze vagyunk a mért készüléktől.

A Speedtest kiválóan alkalmas az internetkapcsolat sebességének vizsgálatára, illetve adatgyűjtőként is használható, több egymás utáni méréshez. A QR code reader pedig arra használható, hogy a kódban elhelyezett címet kiolvasva, beléphetünk a WR300 webfelületére, hogy beállítsuk azt.

 

Tesztüzem

Miután csatlakoztattam a WiFi erősítőt az elektromos hálózathoz, a WPS gombokkal összepárosítottam a két eszközt, amelyek azonnal, gond nélkül együttműködtek, ekkor az eszköz repeater módba kerül, vagyis jelismétlőként működik.

Elkezdtem mérni a jelerősséget minden 20 lépés után, amivel eltávolodtam a lakástól, illetve megálltam a vastagabb tereptárgyak mögött, majd a kapott értékeket feljegyeztem. Azt tapasztaltam, hogy a Mantistek WiFi erősítő nagyjából 15 decibellel érzékenyebb az eredeti routernél, ez távolságban olyan plusz 20-30 métert jelentett, környezettől függően.

A sebességmérések alkalmával kiderült, hogy az eredeti forgalomirányító eszközöm és a WR300 erősítő közötti váltogatás utáni első mérés mindig alacsonyabb értékeket produkált, ezért megállásonként 3 mérést végeztem, majd átlagoltam azokat, hogy az eredmény kevésbé torzuljon. Ott, ahol már a szolgáltató eszköze nem tudott értékelhető eredményt felmutatni, a WiFi erősítővel még mindig 5-6000 Kilobit/másodperc értékeket tudtam mérni, tehát ha csak és kizárólag ez a vásárlás oka, akkor az eszköz fényesen szerepelt.

Ha egy átlagos felhasználó szemével nézem a terméket, egy helyen azért tudnék kifogásolni valókat találni. A kapott leírás ugyanis nem segíti a beüzemelést, angolul jól beszélők viszont remekül fognak szórakozni a Leiterjakabokkal teletűzdelt, érthetetlen mondatokon.

A biztonság kedvéért - hiszen mégiscsak Kínából származik az eszköz - éjszakára indítottam egy kis forgalomelemzést, hogy lássam, próbál-e kommunikálni az eszköz olyan helyre, ahova nem kellene. Szerencsére nem, tehát nincsenek benne hátsó kapuk vagy olyan kód, ami kellemetlenségeket okozhatna.

 

Működési módok

Ami az eszköz kapcsán megdöbbentett, hogy ennyi pénzért mennyire sokrétűen paraméterezhető készüléket kapunk. Nyilván ez elsősorban azokat fogja kielégíteni, akik műszaki vénával rendelkeznek, de azoknak sem árt tudni a lehetőségekről, akik csak laikusként közelítenek a hálózatokhoz.

Éppen ezért szeretnék egy kis útmutatást, egyben segítséget adni ahhoz, hogyan használjuk az eszközt. Nyomjuk meg a két WPS gombot és várjuk meg amíg felépül a kapcsolat. Csatlakozzunk a megfelelő SSID-hez, ami a routerünk nevéből és a Plus szóból fog összeállni. A kapcsolat felépülése után olvassuk be az eszköz felületén található QR kódot, ezzel belépve az eszközön futó beállító felületre vagy írjuk be a gyári IP címet egy böngészőbe (192.168.10.1). Itt az alap jelszót kell megadnunk (admin/admin), amit illik később megváltoztatni. Válasszuk ki az eredeti eszközünket, majd adjuk meg a jelszót és kész is, fel fog épülni a kapcsolat, pofon egyszerű nem?

Az eszköz három módban tud működni: hozzáférési pontként, jelerősítőként és teljes értékű routerként. Anélkül, hogy belemennénk a szakmai mélységekbe, ha hozzáférési pontként (AP) használjuk, akkor a WR300 nagyjából a gazdarouter sebességével kommunikál tovább, de ilyenkor mindenképpen UTP kábellel kell csatlakoztatunk őket egymáshoz. Ha router funkciókat delegálunk ki a WiFi erősítőnkre, akkor pedig két hálózat között fogja a forgalmat irányítani, elmaszkolva az egyiket a másik elől. 

Ha jelerősítőként használjuk a Mantistek WR300-at, akkor elég, ha rádióhullámú összeköttetés van a két eszköz között, innentől kezdve szabadon áthelyezhetjük azt a lakás bármely részére. Így viszont a többi hálózati eszközzel fog konkurálni, ezért esni fog a sávszélesség. A legtöbb tulajdonos ezt a módot fogja használni, hiszen a WPS gomb megnyomásával egyszerűen párosítható a két fél.

Leegyszerűsítve a dolgokat: hagyjuk az eszközt jelismétlő módban, nyomjuk meg a WPS gombot, változtassuk meg a belépési jelszót, állítsuk be a titkosítást és a többivel ne foglalkozzunk.

A fő problémám a teszt alatt végig az volt, hogy nincsen hivatalos Mantistek weboldal, ahol hozzáférnénk  az információkhoz és valljuk be, ez azért elég gázos. Elvileg lehetne firmwaret frissíteni az eszközön, de honnan kellene ezt a fájlt letöltenünk? Vajon van bármilyen terméktámogatás hozzá? Milyen hardverrel szerelték? Mivel semmilyen normális leírás nincsen, ezért a funkcióit leginkább kísérletezéssel lehet kitapasztalni, amit nem mindenki akar majd megtenni. Működjön és kész, ez lesz egy átlag felhasználó fő célja.

 

Konklüzsön

A Mantisteknek sikerült egy olyan eszközt gyártania, ami tisztességgel teszi a dolgát. Arra, amire kitalálták, alkalmas és nem próbál meg előnyként feltüntetett, fölösleges funkciókat és szolgáltatásokat lenyomni a torkunkon. A hozzá adott leírás lehetne jobb, elektronikus meg egyszerűen nincs, de ez vállalható annak tükrében, hogy az eszköz nagyjából 15 decibelt erősít a routerünk WiFi jelén és viszonylag egyszerűen lehet használni. Az i-re a pontot a 6000 Ft-os árával teszi fel, de mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a terméktámogatás hiányát el tudja-e fogadni vagy sem.

Itt megvásárolható >>

komment

Címkék: elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr9211931545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fausto(tm) 2016.11.09. 15:10:07

Áá, pont jókor jött a leírás, pont nemrég költöztünk és kellene vennem egy repeater-t :)

kis off: tudsz ajánlani USB csatlakozású 5.1 vagy 7.1 gamer headsetet jó ár/érték arányban?

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.09. 16:16:44

@Fausto(tm): A Blogon vannak Sades headset tesztek, amik pont neked valók :)

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2016.11.09. 21:24:10

Nekem is ilyen van. Egy hete. Szakemberként elsőként kézzel akartam beállítási. Hát, nem nyert. Nem triviális.
Beállíttattam a WPS-sel, az azonnal ment. Majd utána fogtam a fejem, hogy mit hozott össze nekem... de működik. Stabil, erőteljes, gyors. Én egyszerre használom ismétlődnek és az rj45-ön át hozzáférési pontként is. Bírja.
Szóval hajrá!!!

MrBean 2016.11.09. 23:01:06

5GHz-t ez sem tud? :(

vacs85 2016.11.10. 10:33:42

Elsődleges routerként mennyire nehéz a beállítása?

Rolph Meyer 2016.11.10. 23:11:19

A kis kínai hagyott benne hátsó kaput ? :)

Jackal_ 2016.11.11. 08:42:47

@vacs85: Szia, ez attól függ, mennyire van műszaki vénád. Nyilván ez az eszköz elsődlegesen nem erre lett kitalálva.

Én inkább amiatt aggódnék, hogy mennyire tudja lapátolni a hardver a csomagokat. Pl. 100Mb/sec-nél már láttam néhány routert, ami letérdelt és a 120-as UPC net ma már nem tekinhető extrémnek.

Viszont gondolkodtam jó kombókban, pl. router+powerline adapter+WiFi repeater, csak sajnos nem volt powerline otthon, de néztem volna egy sebességet rajta.

Jackal_ 2016.11.11. 08:45:57

@Rolph Meyer: Nem kizárt. Megdumpoltam a forgalmát, gyanúsat nem kommunikált, de persze nem is hetekig futott a Wireshark:D és bizony akik ezeket írják általában eléggé képzettek.

Én inkább azon szoktam parázni, hogy az okos TV-k kameráit vajon be lehet-e kapcsolni távolról? Mint a régebbi LG tv-k esetében, volt is belőle botrány.

MrBean 2016.11.13. 09:57:47

Dual band változat, ha valakit érdekel:
www.gearbest.com/networking-communication/pp_137303.html
Megrendeltem, kíváncsi vagyok, mit tud.

Beer Monster 2016.11.13. 15:14:44

Ha a nyilvános wifi a kert végéből már bejön, de a házból nem, arra ez a megoldás, vagy egy antenna?

Jackal_ 2016.11.14. 09:56:54

@Beer Monster: Valószínűleg azért nem jön be a házban, mert a szerkezet árnyékolja, például vasbeton gerenda. Sajnos ezt így nem lehet megmondani, hogy segítene-e, mert nem tudom, mekkora az árnyékolás. Egyik helyiségben sem tudod befogni?

Az antenna csere inkább a vevő oldalon segít (pl. külső dongle a laptophoz), az adó oldalon az adóteljesítményt tudod megnövelni (ha az eszköz engedi és az nem ütközik jogszabályba).

Beer Monster 2016.11.14. 14:05:22

@Jackal_: A szomszéd ház miatt nem jön be. A kert végéből nincs takarásban.

De a takarás mellett a távolság is határeset, a hátsószomszéd már a kertjéből sem tudja fogni.

Jackal_ 2016.11.14. 17:51:24

@Beer Monster: Próbáld meg azt, hogy vidd el ahhoz a fali konnektorhoz a routert (ide dugod majd be a jelerősítőt), ami a legközelebb esik ahhoz a ponthoz, ahol a WiFi-t majd be akarod fogni. Itt mérd meg a jelerősséget, majd számolj rá nagyjából 15 decibelt. Nekem ennyivel volt erősebb a routeremnél a jelismétlő, ez a valóságban olyan +10 métert jelenthet hatótávban(igaz nekem tiszta volt a rálátás).

Persze ez sem egy tökéletes módszer, te közelítésnek jó.

Beer Monster 2016.11.14. 21:43:05

@Jackal_: Hogyan mérek jelerősséget?

Jackal_ 2016.11.14. 22:25:29

@Beer Monster: Töltsd le a Wifi Analyzer programot a telefonodra. Annak van egy módja, ami pittyeg és közben kiírja a jelerősséget.
süti beállítások módosítása