Meizu MX5 teszt - Egy kicsit rázós, de király

2016.08.29. 08:00

mrgergoke

p1270gy-us-1-7b2b.jpg

A Meizu korántsem új, már több, mint egy éve bejelentett felsőbb kategóriás készüléke jutott el hozzám. A tesztalany sok szempontból érdekes, mert jelentősen eltér az átlag kínai telefonoktól. A Meizuról egyébként is mindig csak jót hallani, és még sosem volt ilyen telefonom, így előbb-utóbb ennek is be kellett állnia a sorba. Lássuk, mit produkált a neves gyártó készüléke 1 évvel a kiadás után!

 

Bontogatás

Az első meglepetés a dobozánál ért. Leginkább a Newman N2-re emlékeztető, könyvszerű csomagolás védte a készüléket és tartozékait. Nagyon igényes, igazán kulturált és bombabiztos tálalás. Bárcsak legalább fele ilyen lenne mindig...

Kinyitottam a könyvet és az első pár oldal átlapozása után rábukkantam a bezacskózott készülékre, egy sajátos formatervű SIM tűre, a töltőfejre, és a microUSB kábelre. Az Umi Super után kézbe véve egyből feltűnt, hogy milyen kis könnyű, bár ez is fémből (alumíniumból) van. A hátlapon látható csíkok választják el a fém részt a két vékonyka műanyagtól, amik minden bizonnyal azért kerültek oda, hogy a fém ne árnyékolja az antennát. A fogása teljesen más, mint az Umié volt. Míg az rettentően robusztus, ez sokkal inkább könnyed, tenyérbe simulós, lekerekített fajta. Hozzáteszem: nekem ez jön be sokkal inkább, és bár az Umi megoldása sem volt rossz, ez számomra jóval tetszetősebb. Rettentő jól a kezembe illik annak ellenére, hogy 5.5 collos. Az összeszerelési minőség természetesen 5 csillagos, mondanom sem kell, hogy minden patent rajta.

p1270gy-us-13-7b2b_1.jpg

Alul található egy meglepően nagy mikrofon nyílás, egy microUSB port, két apró csavar, ami összetartja, és jobb szélen a hangszóró kivágása. Jobb oldalt a kissé lötyögős bekapcsoló és egyáltalán nem lötyögős hangerőszabályozó gombok, bal oldalt mindössze a két nanoSIM-et fogadó SIM tálca, felül pedig egy újabb mikrofon és a 3.5mm-es jack port látható. Az előlapon egy kissé Samsungra hajazó fizikai gomb van, amelybe ujjlenyomatolvasó is került, plusz a kijelző fölött vannak a rendkívül diszkréten elrejtett szenzorok, kamera, hangszóró, értesítési LED, meg minden kutya ... füle.

p1270gy-us-14-7b2b_1.jpg

A hátlap ilyen szempontból jóval érdekesebb, ugyanis egy 20.0MP-es Sony szenzort kapott lézeres autofókusszal és kéttónusú villanóval. Nem rossz. A hardver sem gyenge, ugyanis 3GB RAM mellé Helio X10 Turbo SoC került, azaz egy 8 magos, 2.2GHz-es processzor PowerVR G6200 GPU-val. Sok kérdés tehát már nem maradt. Szép-szép, a körítés is végtelenül korrekt, de mit tud valójában?

 

Tesztüzem

Bekapcsoltam, és a mindenféle logó után elindult a Flyme OS 4.5, a Meizu saját rendszere, melyet Android 5.0 alapokon működik. A rendszer teljes átszabáson esett át, nagyon jól is nézett ki, de egy gond azért volt vele: baromi elavult volt. A szoftverfrissítő app azt írta, hogy jelenleg 4.5.valamennyi fut a gépen, ennek is egy "I" betűvel jelölt verziója. Hogy ez az indiai, vagy international verziót képviseli, arra azóta sem sikerült rájönnöm, az viszont gyomron vágott egy kicsit, amikor frissíteni akartam, és azt írta az új rendszer fájljára letöltés után, hogy nem lehet felrakni, mert sérült (corrupted). Éppen csak a fejem tetejére nem álltam, de sehogy sem tudtam frissíteni. Jött a guglizás-mókolás.

p1270gy-us-3-7b2b_1.jpg

Kiderítettem, hogy az "A", "U", és "C" jelölésű verziókra bármilyen másikat fel lehet húzni, ezek univerzálisak, az "I" viszont nem kompatibilis bármivel, ahhoz először ki kell nyitni a bootloadert. Szóval nem a fájl sérült, csak nem kompatibilis az eszközzel. D miért nem tud a telefon jó verziót letölteni? Hozzáteszem, hogy a hivatalos honlapon csak "I" és "G" verziók vannak. A "G" a globalt jelenti, ami a szememben egyenlő az international-lel, csak így bonyolultabb, és már én sem értem.  Addig-addig szórakoztam, míg egyszer csak sikerült feltennem valami másik rendszert, amit a jó, öreg NeedRom.com-ról töltöttem le. Erről kiderült, hogy a szerzőjük nem hazudott, egyikben sincsenek felrakva a Google alkalmazások (Play Áruház, Gmail stb.). 10 percre rá kiderítettem, hogy ez itt sem baj, úgy, mint a Xiaomi készülékeknél, mert a saját áruházaikból letölthető a Google alkalmazásokat telepítő csomag, és percek alatt odavarázsolja a hiányzó appokat.

p1270gy-us-21-7b2b_2.jpg

Csak, hogy továbbra sem legyen egyszerű, rájöttem, hogy ez nem multilang ROM, azaz a felrakott NeedRom-os rendszer nem tud magyarul, márpedig én mindenképpen magyar rendszert akartam. Megint gugli. A multilang ROM, ami nekem kellett volna, frissítés után nem magyarrá változott. Ezután feladtam egy időre a harcot, és dobtam egy e-mailt a címükre, hogy ugyanmá csakugyanmá de lécives adgyá nekem jó rencert. Nem adtak. Választ sem.

p1270gy-us-5-7b2b_2.jpg

Még hosszan részletezhetném a dolgot, de mostanra kiderítettem minden lényeges információt, ami szükséges a teszt megírásához. Azért szerettem volna mindenképpen magyar rendszert, hogy egy friss, magyarul tudó, Google alkalmazásokkal ellátott rendszerről írhassak nektek. Kiderült viszont, hogy a gyártó oldalán azért árválkodik csak egyetlen egy "I" jelzésű, 2015.09.07-i dátumú ROM, mert valószínűleg nem adtak ki több international verziót. A "G" jelzésű global verziók fel sem mentek a készülékre, csak súlyos mókolás árán lehetne feltolni, amire én nem vagyok hajlandó, úgysem csinálnátok utánam. Mindezen információkból tehát az következik, hogy nekem jó az angol rendszer is, ha pedig megvásároljátok, akkor úgyis a rendes, magyar rendszerrel fogjátok kézhez kapni, csak az már közel egy éves lesz. Szerintem fényévekkel jobb a friss, angol rendszer. A Play Áruházat meg a barátait úgyis bármelyikre fel lehet telepíteni 1 perc alatt, akármilyen rendszerről beszélünk.

Nézzünk gyorsan egy specifikációt, aztán rajtoljunk a valódi teszttel:

 Alapvető információk
 Modell  Meizu MX5 16GB
 Band  2G: GSM 900/1800/1900MHz
 3G: WCDMA 900/1900/2100MHz
         TD-SCDMA(1880-1920/2010-2025MHz)
 4G: TD-LTE(1880-1920/2300-2400/2570-2620/2555-2655MHZ)
         FDD LTE(1920-1980/1710-1785MHz)
 SIM kártya

 Dual nano SIM kártya, Dual standby
 Megjegyzés: a rendszer nem tesz különbség fő- és alsimkártya között. Mindkét foglalat  képes 4G-re, de addig a másik kártya 2G hálózaton lehet csak.

 Szín  Ezüst fehér, ezüst fekete, szürke, arany fehér
 Ház anyaga  Fém (alumínium)
 Egyediségek  1. T6063 alumínium ház
 2. mTouch2.0 ujjlenyomat érzékelés
 3. SONY 20.0MP kamera lézeres autofókusszal, kéttónusú LED villanóval
 
Rendszer
 OS  Flyme4.5 (base on Android 5.1) vagy amit rápakolsz
 CPU  MTK6795T (Helio X10 Turbo)  2.2GHz Octa Core (ARM Cortex-A53*8)
 GPU  PowerVR 6200
 ROM  16GB (eMMC5.0)
 RAM  3GB (LPDDR3)
 
Kijelző
 Mérete  5.5 coll
 Típusa  AMOLED, Gorilla Glass 3
 Felbontás  1920*1080 pixel
 PPI  401
 Multi-Touch  Igen
 
Adatátvitel & kommunikáció
 Adatátvitel  USB/Bluetooth
 Mobilinternet  4G/WiFi
 
Általános
Kamera / kép felbontás  Előlapi: 5.0MP fixfókusz f/2.0
 Hátlapi: 20.7MP SONY IMX220 Exmor RS CMOS (f/2.2)
                            lézeres autofókusszal, kéttónusú villanóval
 Nyelvek  Alapból tud magyarul, a többi rajtad áll
 GPS  Igen, GPS+AGPS+Glonass+Beidou(BDS)
 WIFI  Igen, 802.1 b/g/n/ac (2.4GHz & 5GHz)
 Bluetooth  Igen, 4.1, BLE támogatással
 
Szenzor
 Gravitációs  szenzor  Igen
 Fényszenzor  Igen
 Gyorsulásmérő  Igen
 Távolság  szenzor  Igen
 Iránytű  Igen
 Giroszkóp  Igen
 Holzer Szenzor  Igen
 Infravörös  szenzor  Igen (ez nem infravörös LED, telefonos távirányításhoz!)
 Ujjlenyomatolvasó  mTouch2.0
 
 Méretek  149.9mm*74.7mm*7.6mm
 Tömeg  149g (include battery)
 Akkumulátor  3150mAh, beépített 
 
 Csomag tartalma  1 x Meizu MX5
 1 x USB kábel
 1 x Töltő
 1 x SIM tű
 1 x Használati utasítás

 

 

Hogyan tedd fel az új rendszert? - Gyors tutorial

1.) INNEN töltsd le, másold a telefon gyökérkönyvtárába a .zip fájlt (tehát ne rakd semmilyen mappába, csak dobd a telefon memóriájába lehetőleg "update.zip" néven!)

2.) Nyisd meg a gyári dokumentumok/fájlkezelő appot, keresd meg a fájlt, bökj rá, és kérd a feltelepítését

3.) Ha megkérdezi majd a recovery-ben, akkor ikszeld be mindkét kört (System upgrade és Clear user data!). Utána vársz pár percet, és fent lesz egy magyarul tudó, de kínai appokkal telerakott rendszer, ami még régi is.

4.) Megkeresed a frissítő appot, kiírja, hogy van kint egy sokkal újabb rendszer, és frissíted a telefont vele.

5.) Voila, készen vagy. Angol, nagyjából friss rendszer, és már telepítheted is a Google alkalmazásokat (a fent lévő áruházat kell megnyitni, és beírni, hogy "google", egy releváns találat lesz rá, azt az appot kell letölteni), illetve törölheted a kínai appokat.

 

Valódi tesztüzem

Bár nem egyszerű dolog, megpróbáltam ezek után úgy kezelni a telefont, mintha megint nulláról indítanánk. Aminél megállapodtam, egy szintén nem nagyon friss, de már egészen korrekt rendszer. Egészen konkrétan ez a Flyme 5.1.8.0A volt. A kinézete nagyban más a jóval trógerebb, eredeti magyarhoz képest, nem is bánom, hogy már ezt használom. Bekapcsolás után végig kell menni a szokásos dolgokon, és wifire, vagy mobilnetre mászni, fiókokat hozzákötni (ha van, akkor Flyme fiókot is!), és élvezni az újdonságokat. A legjobb az összes közül talán az instant root hozzáférés. Csinálsz egy Flyme fiókot, bejelentkezel, és egyszerűen bekapcsolod a root hozzáférést. Máshol parancssoron keresztül, meg mindenféle jöttment kínai programmal próbálod rootolni a telefont, és csak annyit érsz el vele, hogy a rendszert is elfossák. Itt meg egy beállítás kérdése az egész. Állat.

p1270gy-us-4-7b2b_1.jpg

Az appdrawert kiszedték a rendszerből, tehát az összes telepített alkalmazásunk a kezdőképernyő ablakain kap helyet, így az a 7-8 törölhető kínai app is, ami települ a rendszer indítása után. A Meizu saját Alkalmazásboltján keresztül le lehet tölteni egy Google Installert, ami egyszerűen felhúzza a Play Áruházat és Szolgáltatásokat, a többit meg majd magunknak elintézzük. Innentől kezdve az angol nyelvet leszámítva egy tökéletesen működő, egyedi rendszerünk van, ami nekem sokkal jobban tetszik, mint az eddigi kínai, gyári Android 5.1-ek és 6.0-k. Az alábbi screenshotokon nézzétek meg a két rendszer közti különbséget. Az első képek az eredeti, magyar rendszerben készültek, a második galéria képei pedig az új rendszeré.

A fenti képeken látható a Flyme 4.5.2.7I rendszer. Az alábbi képeken pedig a Flyme 5.1.8.0A. A különbség eléggé szembetűnő.

Amit meg kell szokni elsőre, az az, hogy nincs vissza és funkció gomb, az egyetlen gomb az, amit az előlapon látni is lehet. Beleépítették az ujjlenyomatolvasót is, és mivel a hüvelykujjamra állítottam be feloldást, mire kiveszem a zsebemből, már fel is oldott. Remekül működik, elégedett vagyok ezzel a részével. Két nano SIM kártyát fogad, mindkét foglalata képes 4G kapcsolatra, de ha már az egyiken van, akkor a másik csak 2G-ig jut el, azaz csak hívásokat/SMS-eket fog tudni kezelni. Ez alapvetően nem nagy gond, az viszont már inkább, hogy hiányzik a B20, a vodások sajnos nem fognak itthon 4G-n nyomulni. A wifi chip szerencsére kellően erős, és fogja az 5GHz-es hálókat is, semmivel sem lehet problémánk.

p1270gy-us-17-7b2b_2.jpg

A hívás hangminősége tökre rendben van, a hangerő is, fülhez tartva is kényelmes, nem túl nagy a tömege, és az egy szem hangszórója is kellően nagy erejű, és korrekt minőségű hanggal szolgál. Egyszóval a nagyon leegyszerűsített használatot tekintve biztosan nem lesz gond vele, mert az ujjlenyomatolvasó perfekt, a többi alapfunkciót pedig csuklóból kiszolgálja.

A képernyő "csak" FullHD felbontású, de gyönyörű képe van, egyetlen rossz sem érheti. A régi és az új rendszer is rendkívül jól kezelhető, szóval leszámítva azt, hogy ha friss rendszert akarsz használni, akkor angolra kell váltanod, mert minket telibe szarnak, egy nagyon jól összekrakott és átgondolt szoftvert kapsz kézhez. Gyors, és tényleg pöccre indul minden, nincsenek xiaomisan eldugva benne a dolgok, mindent könnyen megtalálni, és egyszerűen remek a használata. Antutuban is 55.587 pontot ért el, ami nem rossz eredmény.

2016-08-10_13_10_14.jpg

A rendszer különlegességei közé tartozik, hogy az állapotsor teljes mértékben testre szabható, ahogyan az értesítések kezelése is, kiíratható a hálózat sebessége, van DND, azaz haggyábékén mód, testre szabható a rendszer megjelenése egy külön menüben, támogatottak az ébresztési gesztusok, elérhető a SmartTouch, ami egy kis lebegő ikon formájában egy rakás plusz funkcióval látja el a felhasználót, állítható, hogy mi történjen bizonyos gombnyomásokra, és van egy fejlett energiafelhasználási és gazdálkodási rendszer is.

A hátlapi Sony szenzoros kamera, meg nagy számok sorozata nem kamu, a készülék megdöbbentően jó képeket készít, a fenti 4K videó minőségéről meg nem is kell szólnom. Megdöbbentően jó. Nyilván rátesz egy kicsit az érzetre a hatalmas felbontás is, mert szebbnek tűnik tőle a kép, de nem ennek a megtévesztésén áll a dolog. A dinamikatartomány ugyan nem éri el egészen a Xiaomi Mi4C-ét, de közelít hozzá. A részletek nagyon szépen megmaradnak, csak helyenként fordul elő, hogy kiégnek a kép egyes részei, és zaj is csak csekély mértékben fedezhető fel. A nagy felbontás, a jó szenzor, és a remek optimalizáltságnak köszönhetően a képek gyönyörűek, és egy pillanat alatt elkészülnek, még csak várni sem kell rájuk. A fókuszálás szintén nagyon gyors, nyilván ezt a lézeres autofókusznak lehet megköszönni. Szóval ami a hátlapi kamerát illeti, egy igen mély meghajlást szeretnék felajánlani neki.

Az előlapi kamerával akár gyártás közben is történhetett valami, olyan mértékben mosódottak a képek egyes részei. Azt hiszem, sokat erről nem kell mondanom. Sajnos tök fos az összes kép, pedig ahol éles, ott látszik, hogy nagyjából rendben lennének. Azt gyanítom, hogy nem minden készülék ilyen, mert egyetlen fórumon sem olvastam ilyen problémáról.

A GPS-ről nem sok szót kell ejteni. Szerencsére. A rengeteg helymeghatározó rendszer támogatásának köszönhetően simán befog 20 műholdat is, és a Xiaomik pontosságával jelzi a helyzetet a térképen. Navigációhoz, pozíciómeghatározáshoz, bátran merem ajánlani, azonban az iránytűje elég gyakran mutatott hülyeségeket, így a tájolásra érdemes nagyon figyelni. Ez persze kalibrálható az eszköz beállításainál, de sosem tudni.

Multimédia terén remekül teljesített, kihangosítva kellően hangos, csakúgy, mint a beszédhangszóró, és a hangminőség is nagyon a helyén van. A szokásos KZ Audio fülhallgatómat használva is tudott villantani. Bár a magasak helyenként fülsértőek voltak, némi hangszínszabályzás után olyan élményt nyújtott, aminél jobbat nem igazán kívánok. Sajnos csak 16GB belső memóriával rendelkezik, 32-eseket találni még, a 64-es nagyon ritka, ráadásul nem is bővíthetőek memóriakártyával. Ez igen szomorú dolog, jobb híján felhőszolgáltatásokra kell hagyatkozni.

p1270gy-us-2-7b2b_1.jpg

Akksiidő tekintetében sajnos nem tudok kiemelkedő dolgokról beszámolni, de rossznak semmiképp sem mondható, hogy erőteljes nyúzás mellett 4 és fél óra kijelzőidőt teljesített. Az akksi beállításainál lehet szabályozni, hogy a hardver energiatakarékos üzemmódban menjen, kiegyensúlyozottan, vagy teljesítménycentrikusan. Ezzel nagyban befolyásolható az eszköz fogyasztása. Én folyamatosan neteztem, rengeteget navigáltam, videóztam, fényképeztem, és ebből jött ki 4 és fél óra. Ja, de úgy, hogy 2 nap alatt teljesítette ezt összesen, nem 1 napos töltési ciklusról beszélek. Ami viszont még nagyon durva, hogy kevesebb, mint 1 óra alatt fel lehet tölteni teljesen. Egészen megdöbbentem rajta, de tényleg elég neki 1 óra a teljes felpumpáláshoz. Mondjuk melegszik is, csakúgy, mint az Umi Super.

 

Konklúzsön

Ha hajlandóak vagyunk elfeledni a vodás 4G-t, valamint a friss rendszert, és a régi magyart használni, vagy elfeledni a magyar nyelvet, és friss angolt használni, a Meizu MX5 egy nagyon jó ajánlat lehet. Sajnos az előlapi kamerával van valami gebasz, mert homályosak a képek, de ettől eltekintve hibátlan mindene. Van 5G wifi, kiváló GPS, jó üzemidő, egyedi és nagyon király rendszer, döbbenetes hátlapi kamera, erős hardver, nagyszerű kijelző, pontos ujjlenyomatolvasó, és mindez egy igazán elegáns, alumínium házban. Az ára nagyjából 65.000 forint nettó, így mire hozzánk eljut, áfával és olcsópostával, 2-4 hét alatt a teljes kifizetendő összeg megközelítőleg 85.000 forintra hízik. Ez nem kevés pénz, de ha valaki döntött a telefon mellett, garantáltan nem fog csalódni benne.

Itt megvásárolható >>

Uff.

7 komment

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr869169232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.08.29. 17:27:17

Érdemes észrevenni, hogy a legutóbb tesztelt készülék 10 magos procija nem csak 25%-kal gyorsabb, mint ez a 8 magos, hanem közel 50%kal az Antutu szerint. Ha a pontszám kapcsán a CPU résznél lenyitható további részletesnél látható a pontszámokat megnézzük, akkor még nagyobb különbségeket is fogunk látni. És még az sem a kínálat csúcsa.

Ha ott orvosolnád azt a problémát amiért nem a gyári teszteredmények közelében teljesít a telefon (gyaníthatóan softwares okok vagy memóriakártya kérdés okán) akkor ugyanez a különbség még szembetűnőbb lenne.

Mondjuk úgy, hogy az idei proci generáció megjelenésének idején a gyengébb gyártó tavalyi kínálatából a középkategória szintje. Akkor a gyártónál a "harmadik vonalbéli" megoldás.

Az a 4G nem csak Vodás 4G amiről beszélsz, hanem az a frekvenciasáv a vidéki 4G. Azaz ott ahol nincs tele minden ingyen wifivel és fontos a használható mobilnet ott nem elérhető. Azt gondolnád 3.5Gre áll vissza és lesz egy H betű a jelerősség mellet? Nem. Mert ezeken a területeken nincs 3.5G sőt nincs 3G sem.

Marad a betárcsászós net korszakát idéző GPRS / EDGE kb egy "ISDN modem sebességével". Próbáld megtippelni, hogy ez az oldal mennyi idő alatt jönne le EDGE kapcsolaton... Azaz az okostelefon alapfunkciói közül egy az ország jelentős területén nem működik. Köszi.

Kamerán lehet vitatkozni mihez képest jó vagy nem jó, de érzésem szerint, ha a kamerát a telefon erősségének tekintjük is, akkor is elmondtad a lényeget: Amikor elfogy az eleve szűkös tárhely a felhőre kell hagyatkozni, a felhőbe mentést viszont akadályozza a 4G hiánya. Az intenzívebb fotós használat kapcsán viszont megjelenne a tárhelyigény, azaz ehhez a használati módhoz elvárható a több tárhely és a telefon korának megfelelő feltöltési sebesség mindenhol.

Szóval adott egy telefon ami sem a proci igényes appokra, se a máshol való netezésre, sem komolyabb fotós / videós használatra nem alkalmas alapvető konstrukciós hibák miatt, a rendszer kapcsán leírt nyűhök is jelentkeznek... És mindezt majd 90.000 Ft mire megkapod.

A "Sok mag! Sok pixel! Csúcskategóriához képest olcsó!" szintű hangos reklámot elfelejtve és a telefont a valós értékén kezelve ez egy kétes supporttal rendelkező (nem is válaszoltak), alapvető hibák miatt korlátozottan használható középkategóriás készülék. Ennyiért viszont választható kevesebb parasztvakításként odaírt extrával, viszont normális supporttal, az egész országban jól működő alapfunkciókkal, a tárhelynek és a jó feltöltésnek köszönhetően kihasználhatóbb fotós képességekkel rendelkező, összességében hosszútávon jobb készülék is.

A frissítések látványos hiánya, a rendszer ilyen állapota pedig azt sejteti, hogy ezen az eszközön lévő adatok nincsenek biztonságban, ez az eszköz árának a többszörösének megfelelő kárt is tud okozni.

Fejétől_bűzlő_hal 2016.08.30. 10:57:26

Szívesen leírtam voltam kb. ugyanazt, amit az előző kommentelő.
Így már csak az a kérdésem maradt, hogy mire a (fél) bombasztikus cím?
Mitől király ez a teló?
Szerintem max. alkirály. Egy távoli kicsiny szigeten.

Világít a torony 2016.08.30. 14:12:48

Biztos állati jó a kamera, mely a telefon erőssége, ha csak teljes nappali fényben készült fotókat publikált a reklám anyag szerzője.

Void Bunkoid 2016.08.30. 15:39:16

Válasszunk nevű felhasználó már leírt mindent.

Jólenne, jólenne, csak hááát itt nyiszog, ott brekeg, ez a kamera igazából nem működik, nem tud LTE-t, meg support sincs.

Egyszóval szar. 50 ezer forintért lehet venni Lumia 650est, ami nem nyiszog, nem brekeg, simán visz bármilyen mobilhálózatot-mobilnetet, jobb a kamerája és van support.

Vagy egy kettővel előbbi generációjú iPhone, ami még mindig agyonver bármilyen androidos (és androidalapú mókolt) telefont.

2016.08.31. 02:04:42

Magvas fejtágitás, hátha érdekel valakit, okoskodom egyet:
Miért 10 magos valami, miért 8, és hogy ezekből egyszerre hány mag is fut valójában:
Semmi köze a magok számának ahhoz, hogy milyen gyors egy telefon, a több mag a skálázhatóságot/terhelhetőség szabályozását segíti (magyarul javítja a fogyasztást). A másik, hogy jobb 2 gyorsabb mag, mint 4 fele olyan gyors, mivel a programozók kontárok/a megrendelő nem fizeti meg, hogy rendes multiprocesszorra optimalizált programok szülessenek. Emiatt van az almában kevés mag, de azok gyorsabbak, mint ezekből 4 mag egyszerre, viszont lemerül az egész fél nap alatt, mivel nincs sok mag és cluster, amit ki-be lehetne kapcsolgatni.
A másik, hogy ez a 8 magos CPU bőven elég, a szűk keresztmetszet már régóta az alulméretezett GPU és memória sávszél az MTK-kban. Hiába jó az antutuban, mert kap sok pontot a procira, ha szar a GPU és lassú a memória, akkor akadni fog minden, bármennyi pontot gyűjtött össze a tesztben. A CPU már ebben is túlméretes a GPU-hoz képest. KB olyan, mintha egy i5 procihoz tennél egy Nvidia 840-es kártyát, aztán csodálkoznál, hogy minden akad, de hisz a proci gyors.
Az X20-ban (fentebb említett 10 magos) 3 cluster van, 4 szupercsiga mag, 4 középlassú és 2 gyors. Ez már egész jó, csak a GPU még itt is határon van, mert az szintén skálázható a gyártás folyamán (MP2 MP4 MP8 MP16...) Az MP utáni szám a grafikus magok száma! tehát egy MALI 400 MP4 közel 2x gyorsabb, mint egy MALI 400 MP2. Természetesen a magok sebessége egyenes arányban van a frekvenciával, a GPU más frekin fut a CPU-tól, simán lehet, hogy az egyik gyártó lefelezi a GPU frekit, mert melegedési problémái vannak, hisz a sajtó anyagokban a CPU frekit látjuk csak.
A másik apró tévhitet is eloszlatnám ha már eszembejutott: bár a frekvencia azonos arányban van a proci számítási teljesítményével, a sebességet freki alapján nem lehet összemérni, csak azonos típusú mag esetén, mivel másfajta magok azonos órajel alatt több vagy kevesebb műveletet tudnak elvégezni. Hozzávetőleges eredményt a tesztprogramok hoznak.
süti beállítások módosítása