Blitzwolf BW-L1 20W napelemes töltő - Végtelen energia

2016.07.19. 08:00

mrgergoke

1449216864_2.jpg

Még sosem volt normális napelemes telefontöltőm, és hát mikor lenne ez aktuálisabb, mint akkor, amikor mindenki folyamatosan utazik, jön-megy? Gyakran előfordul velem is, hogy annyi teendőm van hirtelen, hogy a telefonomat sincs időm feltölteni, vagy csak tökre elfelejtem a nagy pakolás közben, aztán amikor utazok, akkor jut eszembe, hogy megszívtam. Sok embertől hallottam olyat is (és nem csak fesztiválozóktól!), hogy olyan helyre mennek nyaralni/táborozni, ahol ha van is konnektor, akkor olyan nyilvános helyen, ahol nem merik ott hagyni a készülékeiket. Na, hát itt a Blitzwolf gyorstöltési képességekkel ellátott megoldása erre.

Azt írják, hogy 20W-os teljesítményre képes, és maximum 3A leadására. A kettő csak úgy hozható össze, ha a 3A portonként értendő, mert az USB 5V-ot ad le, és 5*3 csak 15W-ot ad ki. Szóval azt gyanítom (bár sehol nem írják), hogy mindkét port maximum 3A-t képes leadni, de a kütyü önmagában maximum 20W leadására képes, akármit is csinálunk. De ha csak 15W-ra lenne képes (van ilyen verziója is, cikk alján linkelem), az még akkor is kegyetlen nagy áram egy eszköznek. Viszonyításképpen: egy középkategóriás telefon manapság kb. 1.5A-es töltővel jön, jó esetben 2A-essel. Ezek 7.5 és 10W-ot adnak ki. Utóbbival már baromi gyorsan lehet tölteni.

A csomagolásról nem érdemes beszélni. Összenyomódott szállítás közben, de a termék összehajtva nem fog megsérülni, elég stabil. Alatta 4 karabiner található, hogy a termék 4 sarkában lévő lyukaknál fogva fel lehessen aggatni fix helyekre, ahol napfény éri. Egy további kábel, és a szokásos papírok a maradék tartozék, semmi különleges.

1450161871_2.jpg

A kütyü 4 részből áll, ezek vannak egymásra hajtogatva, és a legelső egy nagyon erős tépőzárral van összefogatva a legutolsóval. Itt található 2 USB port is egy műanyag foglalatban, a fekete zsebben, ahová egy telefont simán, de egymásra helyezve, akár kettőt is el lehet dugni. Szintén tépőzáras, akár bele is lehet zárni a készüléket, hogy ne essen ki. A napelemek műanyag érzetű felületűek, az anyaghasználat amúgy valami kemény textilszerűség. Ez az a strapabíró fajta, aminek nem gáz, ha cipelés közben beleakad valamibe, nem fog elszakadni az első adandó alkalommal, nem fog kikopni, és megfelelő védelmet nyújt a paneleknek is. 3 év gyártói garancia van rájuk egyébként, ami mindenképpen biztató.

1449216950_2.jpg

Némi technikai adattal is szolgálok: a gyártó szerint 21.5% - 23.5% a hatásfok, míg más hasonló szerkentyűké 15% alatt van. Ez simán lehet hamis kérkedés is, mert úgysem tudja senki leellenőrizni, de amúgy is tök mindegy, mert senkit nem is érdekel, csak tőccsön, és kész. A jelmondatukat már most imádom:

The best partner in Pokemon journey.

Amúgy elég vicces, ahogyan az "Automatic Restart" fícsört reklámozzák. Az automatikus újraindulás egy olyan okos funkció, ami lehetővé teszi, hogy a napelemes töltő kikapcsoljon, ha elgyengül a napfény, és újra bekapcsoljon, amint újra van elég fény. De hát ez nem egy funkció, hanem a napelem ettől napelem, hogy fényre energiát termel, hát persze, hogy bekapcsol.

1450162201_2.jpg

Ha egyszer lesz egy virágboltom, a weboldalon azzal fogom reklámozni az okosnövényeimet, hogy érzékelik, ha kevesebb a víz a talajukban a szükségesnél, és ezt fonnyadással jelzik. Amint újra megfelelően vizes lesz a táptalajuk, automatikusan visszaszépülnek. Állati okos virágaim lesznek.

 

Tesztüzem

Most, hogy felülemelkedtem az ilyen kínai furcsaságokon, érdemes ellenőrizni, hogy mi igaz a gyártó által leírtakból. Annyi biztos, hogy az automatikus újraindulás működik, ugyanis amint beesteledett, már nem töltött, viszont reggel, amint felkelt a nap és fény esett rá, magától bekapcsolt, és tölteni kezdett. Fantasztikus technikai újítások! Jó, befejeztem.

1449216950_2.jpg

Tűző napsütésben kitettem az ablakpárkányra tekintet nélkül a beesési szögekre, és kapásból 1A feletti áramot produkált a telefonomnak. Mellette el tudott még hajtani egy USB ventit is, de nyilván visszaesett a telefon töltőárama a plusz terhelésre. Kipróbáltam esős időben is, amikor tökéletesen borult volt minden, de sok környezeti fény volt. Annyira kevés áramot termelt, hogy az USB venti is csak úgy tudott elindulni, hogy az USB-s árammérő kijelzője kikapcsolt, és a lapátokat meg kellett fújnom, hogy elinduljon. Jót nevettem.

1450162212_2.jpg

Rendesen napos időben viszont igen jó szolgálatot tesz, még ha nem is igaz minden a 3 amperből, meg a 20 wattból. Amikor megjött a jó idő, és délutáni forróság volt tűző napfénnyel, megint kiraktam a napra, hogy rámérjek. Elsőre 4.85V-on 1.02A-t produkált egy Xioami Mi4C-nek, de legnagyobb meglepetésemre akkor sem változtak az értékek, amikor mellédugtam még egy Ulefone Viennát is, ami 1%-ra volt merülve. Mivel sajnos nincs két USB mérőm, csak tippelni tudok, hogy mennyi lehetett az összes termelt energia, de szerintem biztosan megvolt a 2A-es áramerősség a két porton összesen.

Ennek örömére kitaláltam, hogy akkor ott hagyom a Viennát a napon, beleteszem a kis szebbe, és várok egy ideig, hogy mennyit tud rátölteni. Közben jöttek-mentek felhők is, azaz az időjárás tökéletesen szimulálta a nem ideális, random időjárás jelenséget, amivel bárkinek meg kell majd küzdenie, ha ilyesmit akar használni. Egy dologgal viszont én sem számoltam, de ti most okosabbak lesztek, mint én voltam elsőre, és fogtok. 27 percig pihent az ablakban a telefon, mire behoztam megnézni az állást, és meglepődve tapasztaltam, hogy mindössze 155mAh-t töltött rá a telefonra az eszköz a fél óra alatt. Az gyalázatosan kevés, és először nem is értettem, hogy miért. Fogtam hát a telefont, de majdnem el is dobtam rögtön, olyan forróra hevült a napon. Akkor esett le, hogy zsebben hagyni a készüléket nem egy jó ötlet, mert irgalmatlan módon felhevül, ez pedig 2 dolgot eredményez. Először csak annyit, hogy túlmelegedés miatt kikapcsol a telefon, utána pedig azt, hogy nem engedi tölteni magát, nehogy tovább melegedjen. Szerencsétlen, ha tudta volna, hogy miért történik vele mindez...

Olvasói kérésre egyértelműbb mérési végeredményeket hoztam ki. Az alább 3 képen látható, nagyon erősen felhős időben a töltő egy Xiaomi Mi4C készüléket 65%-ról 100%-ra majdnem pontosan 2 óra alatt töltött fel. Ez a 35% az amúgy 3080 mAh kapacitású akksinak pontosan 1078mAh-ját jelenti. Más mértékkel ez azt jelenti, hogy egy iPhone 6S-t 0-ról 100%-ra még ilyen gyéren napos időben is feltölt kb. 3 óra 20 perc alatt. Feltételezve, hogy normálisan napos az idő, azaz nem kilométer vastag felhőkön át jön valami szórt fény, a felhős értékeket nyugodtan el lehet osztani 3-mal legalább. Tehát tűző napsütésben egy iPhone 6S feltöltése nem igényel többet 60-70 percnél. Mondanom sem kell, hogy ilyenkor még egy eszköz is nyugodtan ráakasztható, annyi áramot termel.

 

Konklúzsön

A töltő tűző napon remek áramokkal operál, akár két eszközt is tud egyszerre úgy tölteni, mint egy átlagos telefon fali adaptere, de kiemelten fontos, hogy NE használja senki a zsebet, amit ráraktak, mert extrém esetben akár tönkre is mehet a telefon a brutális hőhatástól. Szerencsére a Viennának nem esett baja, de igen forró lett. Ha pedig megoldottátok, hogy ne a napon legyen a töltendő készülék, nyugodtan használjátok, ugyanis nem igazán érdekli az eszközt, hogy milyen szögben esik rá a fény, majdnem minden állásban ugyanakkora áramot termel, ami elképesztően jó tulajdonsága; nem kell forgatni a nap után, elég csak kiakasztani. A gyári adatokat én ugyan nem tudtam reprodukálni, de amire kell, arra végül is tökéletesen megfelel. Jó időben simán feltölt két eszközt is.

Az ára kicsit elgondolkodtató, ez ugyanis nem egy párezer mAh-s hordozható akksi már, 14.300 forintba kerül egy ilyen. Ahogy minden termékre, a Blitzwolf oldalán találni egy kupont, mellyel legalább 2 termék vásárlása esetén 10%-ot lehet spórolni, így érdemes lehet megfontolni, hogy többen összeálltok ismerősök a rendelésben.

Itt megvásárolható.

Uff.

komment

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr208896176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brumm.a.tejbe 2016.07.19. 11:24:54

És nem a zsebbe rakva mennyit töltött mennyi idő alatt? Ezt az infót hiányolom nagyon...

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.07.19. 11:28:46

@brumm.a.tejbe: Pedig nem hiányzik az infó, csak nem mértem le mAh-ra pontosan. Napsütésben 1A felett töltött, ami ahogyan írtam is, egy átlagos telefon hálózati töltőjének felel meg. Még ha kimértem volna, akkor sem lenne teljesen releváns adat, tekintve, hogy a telefon nem vett fel több áramot, nem a töltő nem tudott többet :)

brumm.a.tejbe 2016.07.19. 11:51:14

Végül is jogos, de nekem mint egységsugarú olvasónak az amperszámnál többet mond, hogy az x típusú telefon y százalékról z idő alatt y+n-re töltött fel :D
A leírás maga szimpatikus, még lehet hogy én is beruházok egyre :D
Ha rendelsz nagyobb teljesítményű verziót (akár más márkájút) megérne egy összehasonlítást ezzel ;)

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.07.19. 12:07:57

@brumm.a.tejbe: Hát, ha ennyire hiányzik neked ez az infó, akkor a napokban mérek egy rendeset is, csak meg kell várnom, hogy normális, napos idő legyen. Nézz vissza a héten valamikor, igyekszem minél hamarabb frissíteni :)

brumm.a.tejbe 2016.07.19. 13:47:21

@mrgergoke: zsír, várom :) Akkor majd visszanézek (úgyis követve van a blog, szóval ha máskor nem a következő posztnál csak eszembe jut :D )

Ákos81 2016.07.19. 16:41:23

Akkor lesz értelme, ha bekecsapatnak 4db 18650-es cellát (10Ah), és azt tölti fel, majd éjszaka abból táplálja telefont. Tudom így nagyobb helyet foglal, de így legalább van is értelme.

dreamhotep 2016.07.19. 22:00:36

ára húzós...jól mondod a végén, fillérekért van olyan powerbank ami egy szigetfesztivált majd' végigbír, de azért 6-7k-ért megvenném. notebookok fedele még miért nem napelemes?!

Rejtélyes 2016.07.20. 00:11:37

Akkor mar egy ilyet: www.amazon.co.uk/dp/B01FH2HYCW . szinte ugyanannyi, +1 tabla, es garancia is van ra :)

Jóska Pista 2016.07.20. 01:43:27

Kartonpapírra ragasztottam a vastagabbik alufóliát és azzal takarom a zsebet. Így nem melegszik benne a cucc.

ikke i drift 2016.07.20. 08:51:42

@Ákos81: a goalzer0-nak van ilyen kombinált terméke, amiből az akkus rész talán külön is megvehető: ugyan nem 18650, hanem AA/AAA töltő, de pont arra van kitalálva, hogy a napelem tölti a telefont is és az akkukat is, és az akkutöltő az akkuk töltése mellett/helyett a benne lévő akkukból a telefont is tudja tölteni.

LaciBátyó 2016.07.20. 11:14:32

A szöveges értékelés jópofa. Sajnos a 2 usb portos kütyü müszaki értékeléséhez két dolog hiányzik :-) !
1.) Két (!) db mérőműszer
2.) Elemi fizikai ismeretek, pl. Ohm törvénye.

egyhíjánhúsz 2016.07.20. 14:04:59

Az az Automatic Restart nem teljesen hülyeség ám, illetve a saját akkumulátorral rendelkező töltőknél tényleg fontos (erre gondolom azért írták rá, mert sok forgalmazó oldalán ez az első kérdés). Aki akkusat vesz az erre figyeljen, mert marha idegesítő ám, amikor a lemerült napelemes töltődet kiteszed a napra, rádugod a telót, ami el is kezd tölteni, de fél-1 óra múlva kevesebb százalékon vagy, mint előtte. Ugyanis mivel ezek a csodák, ilyenkor magukat nem vagy alig töltik, egy nagyobb felhőnél le is merülnek teljesen és kikapcsolnak. A felhő után viszont, amikor újra kezd termelni már csak a belső akksiját tölti, nem veszi észre, hogy van rajta telefon is, ezért vagy újra kell csatlakoztatni a telefont, vagy egy gombbal újraindítani a töltést. Bosszantó, hogy figyelned kell, mikor tölt és mikor nem. Egyébként, ha valaki ilyet vett véletlen, annak azt javaslom, hogy 10 percig csak a töltőt töltse, és ezután csatlakoztassa a telefont, és akkor sokkal kisebb eséllyel hagyja abba a töltést magától.

eßemfaßom meg áll 2016.07.20. 16:10:27

" a gyártó szerint 21.5% - 23.5% a hatásfok"

Teljesen hihető egy filléres kinai vacaktól, hogy közelíti hatásfokban a legkorszerűbb napelemek laboreredményeit :)

ha lenne benne fényképezőgép, az tuti 40megapixeles lenne :)

Burpi Turpi 2016.07.21. 09:00:29

@eßemfaßom meg áll: Heheheee :D, Kínában minden több,nagyobb,jobb! :)

brumm.a.tejbe 2016.07.21. 14:33:06

@mrgergoke: Zsír, máris meggyőzőbb így a cucc :D

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.07.21. 14:39:15

@brumm.a.tejbe: Csak most néztem, hogy a saját fotóimat is elfelejtettem beszúrni a cikkbe, azt is frissítettem.

kedvespókmajom 2016.07.26. 21:52:04

@Jóska Pista: Akkor ez 1 hőtükör fólia :)
süti beállítások módosítása