Yongnuo 50mm F1.8, Caden fotós táska, pótakksi, tárgysátor teszt - nagy fotós bevásárlás

2016.07.18. 10:00

mrgergoke

d1723-1-2605.JPG

Tartottam egy nagyobb fotós bevásárlást, kíváncsi voltam, hogy miket lehet kintről beszerezni, milyen minőségűek a termékek, mennyivel lehet olcsóbban megúszni, mint itthon, és milyen kompromisszumokat kell kötni. Rendeltem egy Yongnuo fix 50mm F1.8 objektívet, egy Caden K7 fotós hátizsákot, egy pótakksit a gépemhez, meg egy tárgysátrat. Az eredmény még számomra is meglepő volt. Van néhány dobjegyhátast ajánlat kint.

 

Caden K7 fotós hátizsák

Kezdem a kört a fotós hátizsákkal, mert ezt kaptam meg elsőnek, és a legnagyobb meglepetések között volt. Bár kisméretű oldaltáska is elég lett volna, inkább a nagyobb hátizsákok tetszettek meg, mert nem szeretem, ha húz valami az egyik oldalra. Nem olyan eszméletlen tömeg néhány objektív, egy kép, egy vaku, meg a többi kütyü, de egészségesebb hátizsákot hordani, úgyhogy kinéztem magamnak egy szimpatikus darabot. Itthon egy normális, márkás hátizsákért, ami ehhez hasonló, simán elkérnek 15-40 ezrest is. Vanguardokat néztem többek között, és hát baromi drágák, ennyi pénzt kizárt, hogy kiadjak egy táskáért.

d2372-3-d7a6.gif

A Caden K7-es viszont csak 9700 forintba került (a mérete és súlya miatt még rájön egy expedited shipping költség!), és új tételt képez a "Legjobb vételek" című listámon. Kezdjük ott, hogy sokkal nagyobb, mint gondoltam. Nem egy kis hátizsák, hanem egy egész hátat elfoglaló, agyonbiztosított, kitömött, szivacsos bunker. Az oldalsó és elülső részei strapabíró, masszív anyagból készültek, és mondanom sem kell, hogy nincs olyan négyzetcentiméternyi felülete, ami alatt ne lenne vagy két centi vastag szivacsréteg. Egyáltalán nem tartok attól, hogy ha ez beleakad valamibe (például egy tüskés bokor, vagy hasonló), rögtön megsérül, nagyon tetszik, hogy látványosan adtak a minőségre. Az alján természetesen műanyag talpak vannak, hogy ne közvetlenül a táska anyaga kerüljön a földre, így a horzsolást is bírja.

d2372-2-d7a6.gif

A hátán sokkal puhább, szintén vastagon szivacsozott anyag található, és tök mindegy, hogy mi kerül a táskába, tuti biztos, hogy nem fogja nyomni viselője hátát. Mondok egy szélsőséges példát, legyen adott mondjuk Sándor, átlagos magyar alkoholista, aki nem azért vesz fotós táskát, hogy kedvenc hobbijának eszközeit tárolja benne, hanem azért, hogy akciós áron vásárolt egy tálcányi söröcskéje biztonságban legyen nála. Ha belenyomorgat 24 doboz sört (amit amúgy nem tartok kizártnak, hogy belefér-e), akkor sem fogják a dobozok a hátát nyomni. Még a pántokat is erre találták ki, sehol sem szenved hiányt puhaságból.

d2372-6-d7a6.jpg

Az anyaga, és a varrásai nagyon a helyükön vannak, egyetlen rossz szavam sem lehet rá. Rakodóhellyel is bőven el van látva, nem csak egy rekesz van a belsejében. Kétoldalt két hálós italtartó van elhelyezve, ide nyilván üveges üdítőt (pl. házi pálinka), vagy hasonló, lopásra kevésbé buzdító tárgyakat érdemes rakni. Az elülső oldalán van egy nagy zipzáros rekesz, ahová szintén teljes magasságban lehet pakolni, de ha a belső fele tele van, nagy dolgokat itt már nem tudunk elhelyezni. Van benne több kis, szűkebb rekesz is, ahová pénzt, pénztárcát, papírokat, pótakksit lehet elhelyezni, törékenyebb, érzékenyebb dolgokat nem érdemes, lévén hogy a rekesz két oldalán csak keményítés, köztük pedig pár milliméter szivacs véd.

d2372-4-d7a6.jpg

A belsejéhez csak úgy férünk hozzá, ha levesszük, vagy a fotón látható módon előre fordítjuk a táskát, a derékrögzítést meghagyva, így nem kell letenni a földre. Nagyon ötletes, tolvajbiztos megoldást találtak ki, ugyanis a zipzár a háti részen van. Az tény, hogy így lassabban lehet előkapni a dolgokat belőle, mint például egy oldaltáskából, de az is biztos, hogy nincs tolvaj, aki ki tudná lopkodni a cuccokat egy ilyenből. A háttámaszon, kissé takarva található meg a két zipzár, és kihúzva őket hozzájutunk a hatalmas belsőhöz. Vastag szivacselemeket találni benne, amelyek egytől egyik tépőzárral vannak ellátva, és mivel a táska egész belsője "tapadós", bármilyen tetszőleges formációban alakítható a rekeszek elrendezése. Kivehető, átrendezhető, méretre szabható, ettől többet pedig nem is lehetne kívánni ettől a terméktől.

d2372-6-d7a6_1.JPG

A belső tér még akkor is elegendő, ha valaki igen komoly fotós felszereléssel, több objektívvel, kicsire összecsukható állvánnyal, és akár több vázzal indul a nagyvilágba. Aki hozzám hasonlóan szerényebb eszközökkel rendelkezik, az opcionálisan kipótolhatja a fennmaradó helyeket sörrel. A saját fotóimon jól látszik majd, hogy egy váz, két objektív és két vaku mellett mennyi hely marad még.

d2372-10-d7a6_1.JPG

Ha valakinek e még mindig nem lenne elég, akkor itt a ráadás meglepi, amiről valahogy én sem tudtam, csak megérkeztekor fedeztem fel. Mivel alapjáraton nem vízálló a táska, és ez kizáró ok lehet sok vásárló számára, a gyártó mellékelt egy gumis, vízálló hálót a táska aljába, egy tépőzáras rekeszbe. A két műanyag talp között, a fenéknek fekvő részen van egy kis rekesz, ahonnan előhalászható a Caden feliratos zsákszerűség, amellyel letakarható a háti részt leszámítva a teljes táska, szóval nyugodtan vihető rossz időben is. Nekem ez volt az utolsó, ultimét indok, hogy miért best buy vétel ez a táska.

Kattintásra galéria nyílik.

Hatalmas, rengeteg hely van benne, ennek ellenére mindenhol indokolatlanul vastag védelem van, és mivel még vízállóvá is tehető 20 másodperc alatt, nincs az a szituáció, hogy ebben bármi is megsérüljön. A belseje teljes mértékben testre szabható, így ha az ember kiszedi az összes szivacsos elemet belőle, teljesen átlagos túrázós hátizsákká alakítható. Ilyen áron ennyire univerzális, és biztonságos hátizsákot nem nagyon látni, ezért merem bátran ajánlani bárkinek.

Az egyetlen hátránya az, hogy mivel hatalmas méretű (én még fél tonna kütyüt vettem vele együtt), nem tudják feladni olcsópostával. Az én csomagomat amúgy sem tudták a rengeteg tétel miatt, így expedited shipping-es árral, 5 dolcsis kupon kóddal kb. 15.500 forintba kerül.

Itt megvásárolható.

Kupon: CADeN

 

Andoer tárgysátor

Ez a termék (ismert még szoftbox és fénysátor néven is) egy olyan dolog, ami bármelyik életképes fotós szemében nevetség tárgyává válik, amint megpillantja az első képet, vagy a leírást róla. Nem véletlenül. Egy valamirevaló tárgysátor, amibe nem csak 5*5*5 centis termékeket lehet tenni, simán megvan 15-40 ezres. Ezzel szemben ez a kis kínai érdekesség nincs meg 2000 forint sem. Leginkább a múltkori Teclast géphez tudnám hasonlítani, csak arányaiban még sokkal olcsóbb. Annyira olcsó, hogy nem tudom elhinni, hogy ez jó valamire, de lévén, hogy nincs vesztenivalóm vele igazából, ki kell próbálnom. Sosem tudni, értek már meglepetések.

d856-1-9df3.jpg

Így történt tehát, hogy a 40 centis oldalélű, többnyire kocka alakú tárgysátor eljutott hozzám. Ez egy gyakori fotós eszköz termékfotózáshoz. Arra jó, hogy megfelelő fényeket ráállítva olyan fényes környezetet ad a benne lévő terméknek, hogy az teljesen kiég a képen. Ez azt jelenti, hogy ha egy sötétebb színű terméket, mondjuk a fél oldallal lejjebb tesztelt Yongnuo objektívet beleteszem, beállítom a fényeket, és jól állítom be a fényképezőgépet is, akkor annyira sok fényt kap a szenzor a tárgy környezetéből, hogy kiég az egész, és olyan hatású lesz, mintha a semmi közepén lebegne. Persze, ha maga a termék is fehér színű, akkor alapjáraton ezzel nem megyek semmire, mert a termék is kiég, és hulladék lesz a kép. Erre van a piros, mélykék, és fekete lepedő, amiket tépőzárral lehet rögzíteni a sátor belsejében. A képek között szemléltetem ezeket az eseteket, amiket most felsoroltam.

d856-3-9df3.jpg

A sátor egy Andoer feliratú kis tasakban érkezett, azon belül pedig zacskókban volt minden. Nem számoltam vele, hogy ennyire rugalmas a merevítése, és ahogy kivettem a zacskóból, úgy vágott pofán, hogy még anyázni is elfelejtettem a meglepetéstől. Pedig az ritka. A 6 lap közül az egyiken körben tépőzárak vannak, ahová a hatodik lapot lehet rögzíteni, melyen egy kis kivágás található. Rendeltetésszerű használat esetén be kell helyezni a tárgyat, rögzíteni ezt a lapot, fényeket rányomni, és a résen betolni az objektívet a fotózáshoz, így minden környezeti fény kizárható a sátorból. Én nem így fotóztam, mert nem tudok ennyire közelre fókuszálni az objektíveimmel, de elméletileg így kellene.

d856-11-9df3.jpg

Ahogyan az látszik is az árán, nevetségesen olcsó termékről beszélünk, ennek megfelelően pedig a varrások mentén a cérnák összevissza lógnak. Félreértés ne essék: a varrások mindenhol tökéletesen tartanak, de levágott cérnadarabok, kilógó cérnák, meg minden kutyafüle lóg belőle, vagy éppen a tépőzár van teleragadva velük. A működést természetesen nem befolyásolja, csak rontja a látványt és a minőségérzetet, de hát ennyi pénzért meg sem kéne szólalnom.

d856-6-9df3_1.jpg

A másik dolog, ami még zavaró, az az, hogy a lepedők tök gyűröttek, mint ahogyan a hatodik oldallap is. Az oldallap esetén ez nem érdekes, mert az nem látszik a képeken semmilyen módon, de ha utólagos képszerkesztés nélkül akarnám elkészíteni a képeket, akkor bizony sakkoznom kellene erősen a beállításokkal, hogy a háttér egységes legyen (főleg a színes lepedőknél), mert jelenleg látszanak a gyűrődések. Sajnos nem tudom, hogy kimoshatóak-e. Ha azok lennének, elképzelhető, hogy szárítás után kirúgnák magukat, és nem lennének ilyen gyűröttek.

A termékről készült képekért klikk!

 

Itt pedig szemléltetésképpen különböző fénybeállításokkal láthattok fotókat. Egyiket sem szerkesztettem.

Egyedül a használhatóságáról nem esett szó. Meglepő, de tök jó. Nyilván nagyon messze van egy profi cucctól, fényeket sem lehet bele szerelni mókolás nélkül, és vannak ilyen apróbb hibái, mint amiket fent emlegettem, de alapvetően sokkal többet ér 2000 forintnál. Gyakorláshoz, amatőr munkákhoz teljesen jó, mivel minimális utómunkával kiküszöbölhető minden gyengesége. Nagyon szimpatikus eszköz.

Itt megvásárolható.

 

Youngnuo 50mm F/1.8

Igazából nincs túl sok mondanivalóm róla. Valóban tök ugyanolyan, mint a Canon fix 50-es objektíve, és rendkívül jó fényerővel rendelkezik. Remek darab portréfotózáshoz, de időnként nekem is nagyon jól jön, amikor termékeket kell fotóznom, nem mindenhez megfelelő a másik objektívem. A háttér gyönyörűen mosott, remek képeket lehet vele készíteni. Ami még nagyon meglepő, hogy ugyanolyan beállításokkal F/1.8-on milyen brutálisan több fényt kap a szenzor, mint F/3.5-ön.

Tekintve, hogy a Canon sajátját legolcsóbban 38.000 forintért találtam meg újonnan, ez pedig 15.500 forintért vihető, szerintem nem kérdés, hogy melyik lesz a választott. Összehasonlítottuk a két objektív képeit, illetve elolvastuk számos nagy fotós tesztoldal irományát a dologról, és meggyőzött vásárlás előtt, a termék pedig vásárlás után.

Itt megvásárolható.

 

Pótakksi

Erről sok mondanivalóm nincs. Azt szokták mondani, hogy fényképezőgépbe lehet utángyártott akksit tenni, ha nem full tróger az egész, és mivel ez nem tűnt annak (meg sok pozitív visszajelzése van), ezért rápróbáltam. Az eredeti akksik nagyon drágák, ez pedig kereken 1000 forintomba került, szóval jó üzletet kötöttem vele.

d1049-1-989a.jpg

Azt nyilván nem lehet megmondani pontosan, hogy mennyit bír, mert rengeteg tényező befolyásolja, de alapvetően nem találom rosszabbnak a gyári akksinál. Az mondjuk 7.2V-os, és 1120mAh-s kapacitású, ez pedig 7.4V-os, és 1500 mAh-ra van hitelesítve, de ezt sajnos nem tudtam kimérni, mert nincs USB töltésre lehetőség. A nagyobb ráírt kapacitás ellenére érezhetően könnyebb a gyárinál, de ha csak fele annyit tud, mint amennyi rá van írva, már megérte.

 

A következő gépekkel kompatibilis:

Canon EOS Kiss X4
Canon EOS Kiss X5   
Canon EOS Kiss X6i
Canon EOS Rebel T2i
Canon EOS Rebel T3i   
Canon EOS Rebel 550D
Canon EOS Rebel 600D   
Canon EOS Rebel 650D

Itt megvásárolható.

13 komment

Címkék: egyéb kiegészítők elektronika ruházat és táskák

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr438847626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabidoki 2016.07.18. 10:51:24

Kár hogy Nikonom van... :D

MrBean 2016.07.18. 23:24:01

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt futottam le kb ezeket a köröket.
A hátizsák (kicsit más összeállítás, de ugyanez az árkategória és külsőre megtévesztésig hasonlít a márkás darabokra) kb 3-4 hónap használat után kezdett rojtosodni a fő zipzár mentén. Elvittem egy jófajta táskáshoz, de csak csóválta a fejét, hogy hát igen, a vacak anyag eddig bírja. "Mentségére" szóljon, hogy tényleg használtam a zsákot, utaztam vele, pakoltam bele, de azért még 10ezerért is többet kellene bírnia ennyinél.
Az obi is rendben megérkezett, felcsatoltam a 600D-re, de sajnos nem igazán akart működni az AF. Váltottam néhány levelet az eladóval, küldtem neki videót a problémáról, saját költségemre visszaküldtem a cuccot Kínába, jött is a következő. Minden szép és jó is lett volna, ha az AF működött volna ... de ezen sem ment. Mielőtt még szó érné a ház elejét, van másik obim (Canon 35-200 STM), teszteltem a Canon 50mm 1.4-essel is, azokkal működik, szóval nem a váz hibája. Peches voltam, hogy 2 egymást követő alkalommal sz@rt fogtam ki. Ezt már nem küldtem vissza, videózáshoz manuál módban jó, de ahhoz talán kicsit drága még ennyiért is.
Szóval ezek nem voltak olyan túl jó vételek.

2016.07.19. 13:08:55

YN 50/1,8 kötelező!

mpl 2016.09.01. 17:13:10

A rekesz értékét az úgynevezett F számmal adják meg (más elnevezéssel rekeszérték, rekesz szám). Az F szám szabványos értékei: F1 F1,4 F2 F2,8 F4 F5,6 F8 F11 F16 F22 F32
A kisebb szám nagyobb rekesznyílást, míg a nagyobb érték kisebb rekesznyílást jelent. Tehát az F1 rekeszérték szinte minden fényt átenged, míg az F32 egy ici-pici lyukat jelent. A matematika nyelvével szóval a rekeszérték nagysága (F-szám) és a rekesznyílás mérete fordítottan arányos. Minden egyes érték pontosan fele annyi fényt enged át, mint az előző (vagy fordítva kétszer annyit), azaz a köztük lévő különbség 1 rekesz (angolul 1 stop). Ha növeled az F számot, akkor minden egyes lépésben felezed a fény mennyiségét, ha csökkented, akkor lépésenként duplázod. A legtöbb objektíven F2,8 vagy F4 értéktől F22 vagy F32 értékig állítható a rekesz.

Tehát NEM meglepő, hogy a nagyobb rekesznél több fény jut a szenzorta. Hanem fizika.
Hja, kérem, a fotózás egy szakma, amit meg kell tanulni.
És azt csak halkan mondom, hogy alapobival alapból nem portrézunk.
Azt a 100 mm feletti tartománynál kezdjük, a klasszikus a 135-ös fix obi. A fixeknek mindig sokkal jobb a rajza.

Ja és hideg sört ne tegyél a gépek mellé, a szenzornak nem tesz jót a pára :-)))

WatchFun 2016.11.26. 17:19:38

@mpl: Ha már tanítasz, nézz utána mielőtt butát írsz! A rekeszt kis f betűvel és / jellel jelölik, az F1 az egy verseny ... a jelölés viszonyszám, azt jelzi, a teljes átmérő hanyadrészén jut be a fény.
A hideg sörös dobozon a pára meg nem a dobozból jön ki hanem a levegő páratartalma csapódik ki rajta. Tehát, zárt táska esetén a hideg sörösdoboz SZÁRÍTJA a környezetét mivel rajta csapódik ki a jelen lévő légnedvesség... ülj le, egyes.

mpl 2016.11.26. 18:54:43

@WatchFun:
Ha halgattál volna....stb.
TUDOM, hogy jelölik, a kiemeles miatt írtam így, a fizikáját is tudom, több, mi t harminc éve csinalom, tanítottam is. Valóban kis"f"-el jelölik, meg /-jellel, de csak akkor, ha az "1", mint viszonyszám szerepel mellette. És ahideg sör nem szarítja a környezetét, ugyanis a lecsapódott pára, szűk térben nem sokaig marad meg a dobozon.
Tehat, mielött "butat írsz", olvass.
És mielött most az írásba kötsz bele, szolok, hogy a telefonon nem szoktam sokat vacakolni, a jegyzeteim, hidd el, gondosan szerkesztettek. De itt pusztan hozzászóltam valamihez, ami fontosabb lehetett valakinek, mint kötekedni. Kívanom, sose legyen nagyobb gondod, mint az én betühibam.

Sárdi A. Zoltán 2016.11.26. 19:37:29

1.) "...Nem olyan eszméletlen tömeg néhány objektív, egy kép, egy vaku, meg a többi kütyü, de..."
Talán 'gép' az a "kép" - nem?!
-----
2.) "...még rájön egy expedited shipping költség!..."
3.) "...az utolsó, ultimét indok..."
4.) "...miért best buy vétel..."
5.) "...így expedited shipping-es árral..."
6.) "...a lepedők tök gyűröttek..."
7.) "...Meglepő, de tök jó..."
8.) "...Valóban tök ugyanolyan..."
9.) "...ha nem full tróger az egész..."
:-(

Csak azé, mer szeressük az édes (magyar!) anyanyelvünket, mi? (sic!)

WatchFun 2016.12.01. 06:27:48

@mpl: Aki tudja csinálja, aki nem az meg tanítja... vagy hogy is van a mondás? Nyilván most sem bírtad volna ki, ha nem taníthatsz.

Egyébként, a blogger nyilván nem azon döbbent meg, hogy mennyivel több fény jut be f1.8-on mint f3.5-ön, hanem azon, hogy például a kitobihoz vagy más, olcsóbb alapobjektívhez képest - amik ugye jellemzően 3.5 körüli kezdő rekeszértékkel bírnak

A levegőben van pára, mindig. Ez a pára a hideg dobozon kicsapódik. Akkor a levegő zárt térben nyilván nem szárazabb lesz, ha a pára kicsapódott belőle, ugye?
Zárt térben mikor a környezeténél hidegebb sörösdoboz felveszi a nála melegebb környezete hőmérsékletét (felmelegszik), a kicsapódott nedvesség ismét elpárolog, vissza a zárt tér levegőjébe. Ne haragudj, de én még mndig nem látom a folyamatban, hogy honnan lesz a zárt térben esetleg PLUSZ NEDVESSÉG, tehát ami a sörösdoboz berakásáig nem volt ott és ami károsítaná a szenzort (tehát azt a szenzort, ami üveglap alá van beragasztva légmentesen, és nem a nyomtatott áramkörön szabadon levő forrasztásokat)?

Szerintem hagyd, nem megy.

mpl 2016.12.01. 11:14:06

@WatchFun:
A vitapartnereimet megválogatom, ugye nem baj, ha veled nem vitázom?

WatchFun 2016.12.01. 12:51:13

@mpl: Nem baj ha nem sértődöm meg? Bár olyan megmondóember eddig még soha nem akadt belém akinek Jókai Anna volt a magyartanárja... :)

abex 2016.12.05. 11:52:54

@mpl:
halkan mondom, hogy egyáltalán nem érvényes már amit a portrétávolságrol írtál. Ezt mondják, tanítják, én is előszeretettel fotózom hosszúval, de kit érdekel, ha 50essel portrézom és a végeredmény tetszik?
Nyilván már nem is háromszöget v kis orr árnyékot világítunk :)

Világít a torony 2017.03.08. 17:34:52

Ezek az olcsó villany optikák úgy szarok, ahogy vannak. Ha valaki portrézni akar,ám kevés a pénze egy igazán jó heptikára, inkább válasszon egy analóg korból való jó állapotú alap optikát. Ennél a gyenge 50mm-es villanynál, még egy jó állapotú 58 mm-es Helios is sokkal szebben rajzol, és adapterrel együtt sem drága. A még valóban üveg lencsékből összeállított analóg fotózásra gyártott optikák rajza, egészen elképesztően finom. A teljes nyíláson történő portré fotózás azonban esetükben, de általában is felejtős. Nem igazán előnyös mindig, a mélységélesség szinte teljes hiánya.
süti beállítások módosítása