Tenda FH1205 router teszt - dual band oszt mégse döfi

2016.04.15. 14:00

mrgergoke

tenda-fh1205-dual-band-wifi-router-1200mbps-repetidor-wifi-repeater-2-4g-5-0g-11ac-roteador.jpg

Már rég volt olyan, hogy sikerült beszereznem valami igazán belpiacos kínai cuccot. No, hát ez az. Ez a nem egészen 10.000 forintos router annyira az, hogy alig találtam képeket a cikket színesítendő, amiken nem csingcsung jelek vannak. A doboza is tele van kínai feliratokkal, ezt tényleg nem nemzetközi piacra szánták. Ennek ellenére Banggoodon úgy szerepelt, hogy a nevének első két szava a következő volt: ,,English firmware". Ez nem takar mást, mint egy angol nyelvű LAN kezelőfelületet. Sokáig a Xiaomi routeremnek sem volt angol felülete, de mostanra már az is angol. Gondoltam, hogy biztosan azért emelik ki így, mert ezt simán nemzetközi árusításra akarják adni. Később lepődtem meg.

Amikor megjött, és gyanúsan kevés értelmezhető karakter volt a dobozán, nem izgattam magam, őszintén szólva csak most tűnt fel. Egy baromi nagy, és szép, színes dobozban jön amúgy, nekem tetszik. Benne egy olyan anyagú tartó, mint amiből a régifajta, nagy tojástartók is készülnek. Az első, ami eszembe jutott róla, az ez volt. Végül is tök mindegy, ez nem holmi presztízstermék, hogy agyon kelljen cicomázni a dobozát is. Szóval félrehajigáltam a körítést, és szemügyre vettem az elég stabil, tartósnak tűnő anyagból készült, és tetszetős kinézetű routert.

rbvag1zqepyap5sbaafpyby5uie444.jpg

4 antenna van rajta, már ettől is elég komolynak néz ki, plusz rácsos szerkezetű a teteje, és tökre bejön. Tudom, hogy ez nem funkcionális tényező, de komoly termék hatását kelti a kinézetével. Nem sok port található rajta: egy LAN be, 3 ki, egy reset gomb, egy wifi ki/be, meg egy DC betáp. Sajnos az USB lemaradt, pedig nem lett volna baj, ha raknak rá, és tud kezelni mondjuk egy merevlemezt. De hát első ránézésre ennyit tud.

A specifikáció viszont annál érdekesebb dolgokról beszél. Először is ott van az ac-s wifi, a dual band működés, appal kezelhetőség telefonról, időzített wifi ki/be kapcsolás, meg miegymás. Ez a sok érdekesség igencsak felkeltette az érdeklődésem, úgyhogy gondoltam, hogy rendelek egyet, meméne.

 

Tesztüzem

Sosem voltam nagy hálózati májsztró, a mókolást és hálózati dolgokról vitázást mindig rábíztam az nagyokra. Én be tudok üzemelni egy routert, kiismerem magam a legáltalánosabb funkciók között, tudok statikus IP-t beállítani, vágom nagyjából a titkosítást, elboldogulok az okos funkciókkal, tudom kezelni a csatornákat, és megbirkózok néhány alapvető problémával, mint például ez a gyenge jel = interferencia = csatornaállítás lehetőséggel. Szóval kellő felhasználói szinten azért vágom a dolgokat.

rbvahfzqep2ae-cgaad4mseojvy219.jpg

Na, hát kirángattam a madzagokat kedvenc kis Xiaomi routeremből, és bedugdostam ebbe. Egy befelé, egy kifelé, egy táp, és már meg is vagyunk. Gyorsan felmásztam a kezelőfelületére, harmadik próbálkozásra kitaláltam a jelszót is, és nekiestem a felületnek. Ahogy szoktam, mire ideért, megint nem emlékeztem rá, hogy mit ígértek a termékleírásban. Mostanában annyi kütyü jön, hogy mire ideér az, amit éppen nézek, veszek 10 másikat, és már a fene sem tudja, hogy melyik miért király. Annak rendje és módja szerint itt is elfelejtettem, hogy mikre képes a router hivatalból, úgyhogy tök újdonság volt az egész. tudtam, hogy gyors, meg minden, de nagyjából ennyire emlékeztem.

rbvahvzqepyauoqtaadydujfugk277.jpg

A kezelőfelület valóban angol, nem is tróger angol, hanem nagyon szépen ír mindenről, le a kalappal. Ha ez belpiacos cucc, akkor minden elismerésem a kellemes, átlátható, és tökéletesen angol felületért. Gyorsan megkerestem a vezeték nélküli beállításokat, felhúztam egy 2.4, meg egy 5 GHz-es hálózatot, megadtam az új jelszót, és már kapartam is elő, telefont, táblagépet, asztali gépet, meg bátyámat minden eszközével, hogy rámérjünk speedtest.net-en a vezeték nélkül átvitt sebességekre mindkét hálón. Nálam valahogy ezzel kezdődik a bizalom. Ha bedugom, és különösebb matatás nélkül hozza a kellő sebességeket, onnantól barátok szoktunk lenni.

rbvahfzqepyaw0hcaaf9los0x1o987.jpg

60 megabites netünk van éppen, és nekem telefonon huszonpárat adott ki. Asztalin (LAN-on) hozta a kellő sebességeket (59-63 között) gyönyörűen, de a telefonnal 30 fölé nem tudtam menni. Táblagéppel a 20-at is alig értem el. Először nem láttuk az 5 GHz-et sem, aztán nagy nehezen addig-addig állítgattam az országokat, amíg sikerült. Utána bátyám a szomszéd szobából mért rá a dolgokra egy notival, meg egy telefonnal. Tudni kell, hogy a router a szobámnak abban a sarkában van, amelyiknek a szomszéd szobabeli párjánál kedvestestvérem íróasztala, és ennélfogva notebookja is van. A ping borzasztóan szar volt, a sebességek pedig érthetetlenül gyalázatosak. Ő az 5 GHz-et egyáltalán nem látta, 2.4-en pedig telefonról ilyen pár megabiteket mért. Ez azért több volt, mint gyanús. Kiröhögött, hogy már megint valami tróger szart kaptam Kínából, de letorkolltam, hogy nyomja el magát, majd én jól megjavítom. Van kalapácsom.

rbvahfzqep2axnllaagbxmd9kwk374.jpg

Nekiestem hát a Wifi Analyzer nevű appnak, ami mutatja, hogy a környékbeli hálózatok milyen csatornákon vannak, így ki lehet találni, hogy nekem hova kéne másznom a netemmel, hogy ne legyen interferencia. Mindent átállítgattam, átraktam máshova a routert, maximumra állítottam a sugárzás erősségét, átállítottam az országokat, mindent megcsináltam, amit csak lehetett. A sebesség kábé semmit sem változott. LAN-on kijött minden, a wifi pedig hulladék volt.

Elkezdtem fórumozni, és egy szaki segítségével, meg hosszú-hosszú próbálkozás után kihoztuk, hogy ez több, mint gyanús, hogy nem az ellenoldali eszközök (értsd: wifire csatlakozó cuccok) hibája, hanem már inkább a routeré. Ekkor már elég ideges voltam, mondtam is, hogy a cica rúgja meg a meggondolatlan, kevély, gombás csöcsű kínai fajtáját ennek a hulladék routernek. De végső próbálkozásként odaadtam haversrácnak, hogy vigye haza, és próbálja ki ő is, neki 100 megás nete van. A különbség jó, mert legalább az látszik, hogy spúr köcsög-e a router és elteszi a sebesség jelentős részét, de sebességarányos az egész, vagy 30 mega a vége. Egyszer amúgy kiadta a 60-at wifin is, amikor bedugtam az asztali gépembe egy nóném kínai USB wifi adaptert. De azzal is csak egyszer adta ki.

rbvag1zqepyam5sfaad3b-jpbm0370.jpg

Semmi hasznosat nem sikerült kiderítenünk. LAN-on kiadta neki is a szokásos értékeket, szóval az rendben van, de a wifi nála is 40 körül megállt, pedig ő is közvetlen közelről mért rá. Ezek után elfogadtam, hogy hulladék, és készülődtem, hogy elszidjam a jó anyjába ezen cikk keretében. De az igazi meglepetés még csak most jött.

A cikkírás mindig úgy indul, hogy fotózok én, megy fel Dropboxra a képek mérete miatt. Aztán közvetlenül írás előtt letöltögetek mindenféle netes reklámfotót, amik kis méretűek, gyorsan betöltődnek, és mennek a szöveg közé, hogy kicsit befogadhatóbb legyen. Utána megkeresem a gyártó honlapját, linkelem, vagy rögtön magát a terméket, vagy ez nincs, akkor megpróbálok róla minél több hiteles infót összeszedni. A fotók megvoltak, úgyhogy jött az a rész, hogy megkeresem a terméket a gyártó oldalán.

Ez a gyártó angol nyelvű oldala

Ez meg a kínai

És itt a termék

Kiderült, hogy az angolon nincs ilyen termék. Ugye ezt dobta első találatnak a gugli, eredeti gyártói honlapnak is nézett ki, szóval nem kerestem tovább. Aztán nézem, hogy nicns itt ilyen termék, hogy FH1205. Van 1202, ami ugyanígy néz ki, csak nincs fehér, ami viszont nekem van, meg van FH1206, de az meg csak 2 antennás, hiába néz ki így. Vakartam a fejem rendesen. Eltartott egy ideig, mire megtaláltam a kínai oldalt, és rájöttem, hogy ez annyira kínai cucc, hogy az angol oldalon fel sem tüntetik. Csak tudnám, hogy minek árulják akkor ilyenek, mint a Banggood, meg miért van hozzá angol felület. Mindegy.

rbvaglzqep2aej8saae3mhibjkm572.jpg

Elkezdtem tehát infókat gyűjteni róla, és rádöbbentem, hogy 1200 Mbps-os wifi átviteli sebességet ígértek. Kábé 800-at 5 GHz-en, meg kábé 400-at 2.4-en. Náluk így megy. Elég laza csávók ahhoz, hogy csak úgy összeadják a körtét az almával. Végül is, ha turmix lesz belőle, össze lehet adni. Fuck logic. Olvasgattam tovább, és egyszerre olyan funkciókat fedeztem fel, amiknek én a színét sem láttam. Wifi időzítés, app vezérlés, 1200-as wifiről ugye ne is beszéljünk többet, a képeken a felület is full más, mint nekem élőben, szóval van baj.

Én most is csak nézek, hogy melyik univerzumból érkezett ez a routernek minősített izé, ami arra jó, hogy két LAN kábelt összekössön, ha éppen nem volna megfelelő adaptered hozzá. Sőt, még el is osztja 3 felé, ez tök jó. Ezen felül viszont semmi jót nem tudok róla mondani. Működik, meg minden, de baromira nem úgy, ahogy kéne, meg nem is tudja azokat a dolgokat, amiket beígértek. Alig mertem ezt mindet így, ebben a formában leírni, mert a Banggood még sosem csinált ilyesmi. A kamuzás nekik nem kenyerük, túl nagyra nőttek ahhoz.

Képek a cuccról

Screenshotok a kezelőfelületről

 

Konklúzsön

Hát, túl sok szót nem érdemel ez a router. A LAN része jól működik, a wifi tűrhető. A sebességek gyalázatosak, de legalább jó a jelerősség még messzebb is. Persze nem egy csúcsteljesítmény, csak valamivel jobb, mint a kis Xiaomi ereje. De hát kétszer annyi antennája is van.

rbvag1zqep6ap5mdaafvntco9bm094.jpg

A felület abszolút érthető, azzal semmi baj nincsen, viszont egy katasztrófa ez az eszköz, senkinek sem ajánlom. A szaki srác azt is mondta, hogy a Tenda amúgy még az olcsó TP-Link cuccoknál is rosszabb minőségű. Nem tudtam ezt korábban. Most itt a példa első kézből. Senkinek nem ajánlom a router megvásárlását! Bátrak, érdeklődők klikk ide, mindenképpen érdemes megnézni a termékleírást!

Uff.

3 komment

Címkék: otthon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr328597468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huginn · http://agartha.hu 2016.04.17. 01:26:47

A Tenda termékek 1-2 lépcsőfokkal találhatóak a TP-Linkek alatt vannak, s utóbbi termékek között is válogatni kell vásárlás előtt...
USB mókolása viszont lehetetlen, főleg, ha egy adott termékből van USB-vel szerelt változat is. Olyankor általában kis forrasztgatás és vezetékelés. Egyéb esetben ha fizikálisan tudná is a router, működni nemigen fog.

within 2016.04.17. 16:12:33

Jòvanakko tendàt veszek

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.04.17. 17:14:14

Ennyiért már routert is vehettél volna, nem beszélve a kínai kémprogramokról a firmwareban
süti beállítások módosítása