Thl 4400 teszt - újabb szenzációs készülék, vagy nagy kapacitású tévedés?

2014.09.22. 10:00

mrgergoke

A múltkori cikk is telefonról szólt, ezért ha már így belelendültem, bemutatom a THL 5000-rel együtt kidobott másik készüléket, a 4400-ast. Nem fogjátok kitalálni, miért 4400 a vegyjele! Igen, kreatív módon megint az akksi kapacitása után nevezték el. Mindegy, legalább beszédes, könnyen jegyezhető.

Alapjában véve egy remek koncepcióról van szó. Sőt, véleményem szerint a koncepció fantasztikusan jó lenne, és lesz is. De még nem. Csalódás kicsiarakás formában, sajnos, de idővel mindent javítani fognak. Hogy a gyártó, vagy a modderek fogják hamarabb az már más kérdés.

Első körben adok egy nagyon rövid indokot, hogy miért az 5000-es mappáját linkeltem nektek alább. Az a rém egyszerű dolog a magyarázata, hogy a két készülékről senki nem mondja meg, hogy melyik melyik, amíg le nem szedik a hátlapot, mert csak az akksi feliratából lehet megmondani. Tényleg teljesen ugyanaz a két készülék 0 különbség, így fölöslegesnek láttam feltölteni arról is képeket, csak a helyet foglalná.

Képek

 

Miért csak 4400?

Amikor a specifikációkat néztem, aztán kézbe vettem, próbálgattam, az első kérdés, ami felmerült bennem, az volt, hogy miért csak 4400-as az akksija, amikor a másik totál ugyanígy néz ki, ugyanekkora, akkor ebbe miért kisebb az akksi kapacitása? Nem tudom. Racionális magyarázatot nem találtam rá, talán csak azért, hogy az 5000-esnek még nagyobb legyen a hype-ja. Nem állítom, hogy teljese mindegy, mert 600 mAh, mégiscsak 600 mAh, és az nem kevés. De végül is megkapjuk ezzel az akksival is azt az üzemidőt, amiről eddig csak álmodni mertünk.

 

Fántásztásztiss? Bitte, Jürgen kein fántásztiss!

Mennyire király ez a cucc látatlanban. Hangsúlyoznám, hogy LÁTATLANBAN, azaz most csak a vásárlás előtti pillanatokról beszélek. Elnézegetve a specifikációt egy fantasztikus készüléket készülünk megvásárolni. Miért mondom ezt?

Mindig is arról álmodoztunk, hogy az okostelefonunk legyen etalon a többi között, azaz legyen rajta (aránylag) friss Android, nagyon jó legyen az üzemideje, ha kell kraft, akkor tudjon dolgozni, de közben ne melegedjen, legyen jó nagy kijelzője, de csak akkora, ami még éppen elfér a zsebemben, nehogy kényelmetlen legyen, a betekintési szögek olyanok legyenek, hogy ha a hátlapot bámulom, akkor is el tudjam olvasni a képernyő tartalmát színinvertálódás nélkül, a GPS-sze hamarabb találjon meg, mint ahogy kimondom, hogy navigáció, legyen rajta lehetőleg értesítési LED is (nem tudom, miért, de Kínában csak a prémium kategóriás készülékeken megtalálható ez általában), a hátlapi villanófény meg vadászreflektorként hasítson a sötétségben, stb.

Nem kis igények ezek, ugye? Mindig arra gondolok, hogy miért nem tudnak végre egy etalon telefont csinálni? Talán csak nem akarnak, hogy folyton váltogassuk őket? Tudják a gyártók, hogy mi kell a népnek, pontosan tudják, hogy miben gyengék a telefonjaik (és általában többek között üzemidőben), mégsem csinálták még meg a "tökéletes telefont".

A kínaiak erre rájöttek, és nagy erőkkel dolgozni kezdtek azon, hogy minél szenzációsabb telefont hozzanak össze. Visszakanyarodva a specifikációra, azt tudom mondani, hogy ez a telefon MINDEN szempontból megfelel az igényesebb hétköznapi felhasználó igényeinek. Egyszerűen nem lehet fogást találni az adatain. Hatalmas akksi, bővíthető memória, reset gomb, brutálisan erős hátlapi LED, értesítési LED, 5 collos kijelző (4.5 után ez a lélektani határt, ez még kellemes) HD felbontással. Minek is kellene ide FHD? Úgysem látszik a különbség, és így csak kevesebb pixelt kell megmozgatni, jobb lesz a grafikus teljesítmény, és nő az akkuidő. A 6582-es MTK chipset a 4 darab 1.3 GHz-en pörgő processzormagjával biztosítja a kraftot, így nem lesz gondunk a laggolással sem. Mire várunk? Rendeljünk!

 

Ne siessük el a dolgokat, egy kicsit ráér még az a rendelés...

Hátosztmír? Hát azír, mert szörnyű volt használni a telefont. Nem tudok mást mondani, csak amit az 5000-es esetében is: szar a rendszer. Szó szerint egy kiló kula. Ezt is kiadták, még mielőtt megírták volna legalább félig használhatóan a rendszert, így most hetente-kéthetente jönnek ki az OTA (vezeték nélküli) frissítések, de amit az egyik megjavít, azt a másik elrontja. Olvastam több embertől is fórumon, hogy nem volt problémája az érintésérzékeléssel egészen a mittommennyi.1.9-es frissítésig, mert utána nem tudta lehúzni a felső értesítési sávot az idő nagy részében. Detto, nekem is ez volt. Hát mit csinál a naiv felhasználó kézhezvételkor? Még mielőtt jól belakná a telefont, frissít az legújabb rendszerre, mert az a legjobb, és utána tele lehet rakni a cuccainkkal, egyedivé lehet tenni. Na, nekem a legfrissebb ezek szerint pont ez a remek verzió volt, ugyanis kábé soha nem bírtam lehúzni az értesítési sávot, azt hittem, rossz a telefon digitizere (ez alakítja a fizikai tapit digitális jellé, tehát egy analóg-digitális konverter), de később kiderült, hogy csak szoftveres probléma. Jellemző.

Jöjjön hát a lista, amiben szidom, mint a bokrot. A kifagyás a frissítés után tök hétköznapi volt. Volt, hogy hosszan megnyomtam a bekapcsológombot, hogy újraindítsam, de kifagyott a menü megjelenítése közben, csak reset gombbal lehetett visszahozni az élők közé. Az értesítési LED gyakran beragadt. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk ír nekem valaki Facebook-on, de nem olvasom el, csak kihúzom, eltüntetem az értesítési sávból, akkor is jelez a LED. Ahhoz, hogy abbahagyja, szerencsés esetben csak meg kell nyitni a Messengert és elolvasni az üzenetet, de ha ez sem segít, akkor reboot. Amit elérünk a kikapcsoló menüből, ha nem fagy ki közben. No problemo.

Megint eltoltam a szokásos root + cwm kört, mivel mindenki azt írta fórumokon, hogy megbízható cucc, működik. Ez meg is volt. Amikor valamijével annyira felidegesített, hogy törölni akartam róla mindent, és visszaállítani gyárira, megint baromkodott velem. MobileUncle Tools menüjében ugye van ilyen lehetőség, hogy reboot to recovery, na erre megint kifagyott. Jó, akkor reset, ami ugye teljesen lelövi a telefont. Ekkor 10% körül volt, ami itt ugye még elég sok használati időt jelent, nem kell félni. Megpróbáltam így cwm-be lépni a szokásos bekapcsoló gomb + hangerő fel kombóval, de nem reagált rá. Na, még egyszer. Na, még kétszer. Jó, akkor csak simán bekapcsolom. Vagy nem. Nem reagált semmire, szó szerint egy darab tégla volt. Na, mondom utolsó előtti esélyem a töltő. Feldugtam rá, és 8%-ról elkezdte tölteni, majd utána engedte csak bekapcsolni magát (úgy 5. próbálkozásra). Ebből arra következtetek, hogy 8% alatt megpusztul a készülék, de nem értem, miért. Ezután már sikerült recovery-be is belépnem. Na, itt dobtam egy hátast.

Felhúztam rá ugyanazon a napon még a cwm-et, de amikor recovery-be léptem a gyári stock recovery fogadott, pedig felhúzáskor bejött a cwm, nem volt vele gond. Azt hittem, meghülyülök, hát hogy fordulhat ilyen elő. Erre nincs épkézláb magyarázat. Hogy törlődik a custom recovery csak úgy magától, és kerül vissza a gyári? Minden esetre ez volt, csak bámulni bírtam.

Kamera tekintetében semmi különös, kicsit gyengébb szerintem, mint az 5000 volt. A GPS-t nem sikerült normális működésre bírnom, hekkelés után is baromságokat mutatott (30 méterrel az út mellett, lakótömbökön keresztül száguldoztam).

 

Konklúzió, lelki segély, tanácsadás, osztakkómivan

Nos lenne egy állati jó készülékünk brutális üzemidővel, de mégsem. Sajnos egy katasztrofális rendszer mindent elront. Majdnem mindent. Az üzemidőt még ennek sem sikerült, az olyan 3-3.5 nap körül volt aktív használattal. Non-stop, megállás nélküli, pofátlan, sőt, szinte már embertelen méreteket öltő használat esetén is kibír 2 napot (értsd: reggel leveszed, és következő nap este teszed fel töltőre), erre a nyakamat teszem.

Ha várunk a dologgal legalább még két hét-egy hónapot, szerintem egészen biztosan lesz rá normális frissítés, ami helyére pakolja a dolgokat. Türelmetleneknek most is kint van Needrom-on az az egy szem custom ROM, amely megnöveli a belső tárhely méretét 1 GB-ról, 2-re. Egyéb információ sajnos a kommentek között sincsen, szerintem ez is a gyári ROM, csak ennyiben különbözik tőle.

Ha a kedves Olvasó nagyon átlagfelhasználó, azaz telefonáláson, napi 5 perc böngészésen, fészbúkozáson kívül semmire nem használná a telefont, akkor ÖN MEGNYUGODHAT! Vásárolja meg a kívánt készüléket most! Amennyiben a kedves Olvasó NEM nagyon átlagfelhasználó, úgy személyre szabott igényeinek prémium minőségű szolgáltatását nem tudjuk garantálni, így ezért felelősséget sem tudunk vállalni. ÖNNEK NINCS OKA A NYUGALOMRA!

Tehát röviden: akinek semmire sem kell a telefon, csak telefonálni (bár erre találták ki a telefont, de létezik még ilyen ember?), az nyugodtan vegye meg, nem fogja megbánni. Aki egy kicsit szeretné, ha a saját, egyedi készülékét tarthatná a kezében prémium minőségben, az szerintem inkább várjon még egy kicsit a dologgal, higgyétek el, megéri a türelmet.

Az ára olyan 49-55 között van aprósoknál, szürkeimporttal pár ezressel ez alatt jöhetünk ki. Ha egyszer valóban életet lehelnek ebbe a készülékbe egy valamirevaló rendszerrel, elképesztően jó vétel lesz. Tartsátok nyitva a szemeiteket, és ha itt az ideje, csapjatok le rá bátran!

Itt megvásárolható egy csomó THL készülék.

Meg itt is.

Uff.

komment

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr596716449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadnigger 2014.09.26. 17:00:41

Ezek a kinai csodak altalaban csak papiron jok,vegyel egy hasznalt nexus 4et ugyanezert a penzert es az uzemidon kivul mindent megkapsz amit ez a telefon nyujt sot meg sztem tobbet is...:)

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2014.10.01. 10:02:13

Na ez az, hogy üzemidőn kívül. De éppen ez az, ami miatt megvettem. Egyébként szentségtörés lenne nem kínai telefont vennem, ha megtenném, úgy érezném, nem vagyok méltó a blog vezetésére.
süti beállítások módosítása