Xiaomi Redmi S2 okostelefon teszt – Olcsón nagyképű

2018.06.20. 09:18

SonkaMod

htb1vxm9pkusbunjy1xcq6ayjfxaf-696x370.jpg

A gyártó középkategóriás telefonjaival már lassan Dunát lehet rekeszteni, de ebbe a palettába csak sikerült még belepréselniük egy újabb játékost, a Xiaomi Redmi S2-t. Az ára alapján ugyan csak az alsó kategóriába kerülne, de szerencsére  néhány műszaki paramétere túlmutat ezen. A kamera működése várakozáson felüli, és a hardver is jól dolgozik. A szoftver egy-két bugot leszámítva szintén jó, de a gyártó folyamatosan ki is javítja ezeket a hibákat. A 40.000 forintos global verzió járt nálunk, ami olcsó, használható, igazi Xiaomi minőség.

Itt megvásárolható >>

 

A Xiaomi Redmi S2 kicsomagolása

A szokásostól eltérően nem fehér dobozban, hanem narancssárgában érkezett a teszttermék, amin nagy „S2” felirat hirdeti a típust. A hátoldalán pár specifikáció található, de nagyon szűkszavú, egy csomó adatot nem tüntettek fel. A global verziót csak egy apró matrica jelzi az oldalán.

 A doboz legfelső szintjén fekszik a telefon a megfelelő védőfóliákkal felvértezve. Alatta egy kisebb tárolórekeszben találunk egy átlátszó szilikon tokot és a használati utasítást. A töltőfej - 5 V / 2 A leadására képes -, az USB kábel is egy sztenderd darab, ami hozza az átlagot, míg a pakk legalján egy SIM tűt is elrejtettek.

 A készülék elején egy 5,99 inch-es, hatalmas kijelző kapott helyet, de az alsó és felső kávák sem kicsik, tehát jó nagyra nőtt az S2. A tetejére előlapi kamera, közelség érzékelő, hangszóró és egy értesítő LED került, míg az alján sajnos nem találhatók meg az állandó gombok, helyette a kijelzőn keressük őket.

 20180511180810_86198_eredmeny.jpgBal oldalán a SIM tálca húzható ki, amibe egy micro SD kártya és két darab nano SIM kártya kerülhet be. Jó, hogy nem kell választanunk a másodlagos kártya és a tárhely bővítés között. Jobb oldalon a szokásos hangerőszabályzó és bekapcsoló gombok láthatók.

 img_20180610_095622.jpg

A tetején egy jack csatlakozó és egy infra érzékelő bújik meg, ezzel különböző eszközeinket vezérelhetjük.

 A hátoldala fémből készült, amit csak alul és felül szel át egy-egy műanyag csík, ami a kommunikációs antennákat rejti, illetve középen található az elképesztően gyors és pontos ujjlenyomat olvasó. Sajnos a dupla kamera, a LED villanóval együtt nem középre, hanem oldalra került, iPhone X stílusban, ami miatt lefektetve a telefont, nem áll egyenesen. Ez az én szememet nagyon szúrja, de hátha valakinek ez tetszik.

 Az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, szépen egyben van a készülék. 7,8 mm vastag, ami nem számít nagyon vékonynak, de tepsi mérete miatt még így is filigránnak hat.

 

A Xiaomi Redmi S2 tesztüzeme

A készülék hiába rendelkezik nagy kijelzővel, a felbontása csak 720p, illetve annak a 18:9-es képarányhoz tartozó megfelelője, a 1440x720 képpont. Így pixeleket már láthatunk, ha közelről vizsgáljuk a megjelenítő panelt, de ez a használatban nem zavaró. A színek szépek, a lekerekített sarkok kifejezetten divatosak és mutatósak. A fényereje még napon is elég, és a legalacsonyabb értékre állítva nagyon kellemes az esti sötétben.

 screen-shot-06-14-18-at-05_19-pm.png

A hardvere papíron elégséges a mai alsó-középkategóriához, mert Qualcomm Snapdragon 625-ös SoC került bele, 3 GB memóriával, és 32 GB háttértárral. Létezik belőle 4/64-es verzió is, ami vélhetőleg még jobban teljesít, de már ez az alapverzió is megfelelően gyors, minden alkalmazás gond nélkül működött. A teljesítményt és grafikus tudást játékokkal teszteltem, a Real Racing 3-at, Asphalt 8-at és az Injustice-t is zökkenőmentesen futtatta. Szintetikus tesztekből a szokásos AnTuTu és a GFX Bench T-Rex tesztjét alkalmaztam, mindkettőt szép eredménnyel.

 bench.png

Az operációs rendszer az Android 8.1-re épülő MIUI 9.5 stabil verziója, ami majdnem tökéletesen működik. Egy hét használat alatt is kaptam frissítéseket, ami jellemző is a gyártó – rendkívül szimpatikus – hozzáállására. Egy bugot fedeztem fel, az pedig a Google billentyűzet alkalmazásában bújt meg. Néha egy-egy lenyomásnál másik betűt is érzékelni vélt, így a gépelés nehézkes, és a végén olvashatatlan katyvasz lett az eredmény. Ennek megoldására letöltöttem a SwiftKey alkalmazást, amivel ez a jelenség megszűnt. Víruskeresést is futtattam, mondván: az ördög nem alszik, de szerencsére teljesen tiszta a készülék.

 screen-shot-06-14-18-at-05_19-pm-001.png

Tesztre a global verziót kaptuk, ami ismeri a B20-as frekvenciát, tehát a vidéki 4G netezés is adott. Az AC-s WiFi kimaradt belőle, de ennyi pénzért nem is vártam el, hogy legyen. A vezetéknélküli internetkapcsolat általában stabil, jól látja a routert, és nem dobja el a jelet. Bluetooth chipből a 4.2-es változat került bele, ami a második legújabb a piacon.

 20180511180810_79772_eredmeny.jpg

A GPS vevő lassan talál jelet, de miután már befogta a műholdakat, stabilan működik. A legpontosabb akkor volt, amikor 4 méteres hibával adta meg a pozícióm, de átlagban 5-10 méter között ingadozik. Nem ezzel fogunk navigálni a magánrepülőgépünkön, de egy Budapest-Balaton útvonal nem okozhat problémát.

 gps.pngVégre egy telefon, amiből nem hányták ki az összes szenzort, annak ellenére, hogy olcsó. Kaptunk mindent, ami csak kicsit is elvárható ezen a szinten. Csak, hogy pár fontosabbat megemlítsünk: gyorsulásérzékelő, giroszkóp, gravitációs szenzor, fényérzékelő, lépésszámláló és még sok másik, amelyek az alábbi képen láthatók.

 sensors.pngHátul duplakamerás rendszer található, amiből az egyik 12 MP felbontású, a másik pedig 5. A két érzékelő együttes munkája leginkább portré módban érhető tetten, vagyis az arcunkon/tárgyakon kívül minden mást elmos a háttérben. A sárga virágos képek, és a bicikli közeli felvételek ezzel a technikával készültek. Normál módban is jó képeket készít, bár belenagyítva bizonyos mértékben festményszerű, nem annyira élesek a kontúrok.

 Az előlapi kamera 16 Megapixel felbontású, és még egy LED villanót is kapott, a tökéletes szelfihez vagy live videó készítéséhez. Nem működik rosszul, az arcfelismerője kiemelkedően jó, és a beauty mód is használható.

 img_20180610_095430.jpg

A videókészítési adottságai átlagosnak mondhatók. Maximum Full HD felbontásban tud rögzíteni, és képes time lapse, valamint lassított felvételeket is készíteni. A felvételek nem kiemelkedőek, de egy-egy emlékezetesebb pillanat megörökítésére jól használható.

Zene lejátszásban nem remekel, csúnya dobozhangja van az apró hangszórónak, de a telefon csörgését legalább meg lehet hallani. Tehát "ghetto blasternek" nem túl jó, de fülhallgatóval remekül élvezhetjük kedvenc dallamainkat. A beszédhangszóró viszont elég halk, már a budapesti kettes metrón sem igazán hallottam a másik felet, pedig azok csöndes, új szerelvények. Ha veszünk hozzá esetleg egy Xiaomi headsetet - amelynek tesztjét itt olvashatjátok -, akkor ez nem jelenthet akadályt.

Normál használat mellett 1,5-2 napot bír a 3.050 mAh kapacitású akkumulátor, de a szuper energiatakarékos felhasználással ezt följebb tudjuk tornászni. A Type-C hiánya miatt az igazi gyorstöltésről le kell mondanunk, de így is feltölt bő másfél óra alatt, ami nem vészesen hosszú idő.

 

Összegzés

A Redmi S2 nagyon olcsó, és ahhoz képest nagyon jó telefon. A billentyűzet mizérián kívül flottul működött, hasznos társ volt a mindennapokban. Megfelelően gyors, az ujjlenyomat olvasó rögtön felold, a rendszer szép és kiforrott. A kamera képe sem rossz ennyi pénzért, valamint az üzemidő hossza is megsüvegelendő. Méretre egy kicsit szerintem nagy lett, és hiányolom az FHD+ kijelzőt is, de ennyi pénzért jó vételnek tartom. Jelenlegi ára 40.000 forint a Gearbesten, ami kifejezetten jó vétellé teszi.

Itt megvásárolható >>

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr4914058042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása