Bayangtoys X21 drón teszt – Mégis elvész az anyag

2018.05.12. 23:34

Jackal_

img_1532-696x454.jpg

A Bayangtoys X21 a legolcsóbb, DJI Phantom méretű kameraplatform drón a piacon. A készítők ezt is igyekeztek telerakni mindenféle okosfunkcióval, GPS-es helymeghatározás, panoráma mód, követés, sőt egy 8 Megapixeles akciókamerát is kapott, amivel egész jó felvételeket csinál a brushless motoros gép. A kérdés az, hogy mennyit kellett leadni a minőségből és az alkatrészek összecsiszolásából ahhoz, hogy az 64.000 forint körüli árat biggyeszthessék a csomagolásra.

Itt megvásárolható >>


A Bayangtoys X21 kicsomagolása

Mostanában a dróngyártók kétségbeesetten keresik azt a kis piaci rést, ahová még terméket lehet benyomni és ezzel eladásokat elérni. Az egyik út az, hogy ha úgy csinálunk, mint a neves konkurensek – itt elsősorban a DJI-ra kell gondolni -, lemásoljuk a formát, a méretet, majd nem tesszük bele azt a technikát,amit a nagy nevek igen. A Bayangtoys X21 is ebbe a kategóriába tartozik, cserébe olcsó lett a termék. A másik, hogy fejlesztünk, mint a gép, és megígérünk mindent, amit az élmezőny is tud, aztán vagy elbukunk vagy nem, így járt nemrég a Walkera is a Vitus-sal.

img_1527.jpg

Az előbbi filozófia tesztalanyunk minden elemén tetten érhető, kezdve a kinézettel. A megmosolyogtató dobozoláson felül volt egy luk, itt akart kiszabadulni a hungarocell bélésből a távirányító, ugyanis már a csomagolás tervezése is hibás. A kinyitás után a pici fehér műanyagdarabok az egész lakást beterítik, illetve szomorúan kellett konstatálnom, hogy az antennát fedő műanyag burok beletört a távirányítóba, esetleg mégsem akkora marhaság a külső burkolás megfelelő kialakítása.

bayangtoys-x21-gps-quadcopter-drone.jpg

A gépet kiemelve több hiányosság is szembetűnik, amit a tapasztalatlanok lehet, hogy nem is szúrnak majd ki, de az anyaghasználat biztosan nem ilyen. Olcsó műanyagok, „gyártósor olaj” szag, hitvány kamerarögzítés, a távirányító kinézetre pedig olyan, mintha egy játékkal lenne dolgunk, pedig a motorokból előbukkanó réztekercsek és a 9 inch-es propellerek nagyon nem ebbe a kategóriába sorolják a gépet.

img_1566.jpg

A Bayangtoys X21 ugyanis nagy, pont a Phantom 3 mérete, ezeket a modelleket szokták "350 milliméteres" kameraplatform osztályba sorolni, tehát a tekintélyt parancsoló tömeg és az akciókamera szállítási képesség biztosan megvan. Tartalmi szempontból nem hagy kívánnivalót maga után a pakk, drón, távirányító, leírás, töltő, szerszámok, 8 db propeller, okoseszköz tartó konzol és az akkumulátor a jutalmunk. Az már egy másik kérdés, hogy ezeket milyen minőségben gyártották le, a Xiaomi mérnökei biztosan sírva fakadtak volna, ha látják.

img_1529.jpg

A gép hasán rezgéscsillapító kereten lóg a 8 Megapixeles akciókamera, vagyis elvileg jobb minőségű felvételeket készíthetünk majd vele, mint a hasonló árazású konkurencia – az MJX és a Hubsan – gépeivel. Elektromechanikus stabilizátor – vagyis gimbal – itt sincs, bár állítólag létezik egy ilyen modell is, bár egyelőre nem kapható. Felül a GPS vételért felelős "AWACS torony" látható, amelyet az amerikai filmekből ismeretünk.

 

A Bayangtoys X21 távirányítója

Ránézésre egy 10.000 forintos géppel társítanám, azt leszámítva, hogy egy mini LCD kijelzőt építettek az alsó részre, ahová a telemetria adatok érkeznek. A már említett antenna burkolati rész gyárilag törött volt, és nem csak az én esetemben fordult elő ez a hiba, a fórumok tele vannak ilyen problémákkal. Már a kinézete is meglehetősen gagyi, szerencsére az irányítás érzete nem szörnyű, de azért nem érezzük működés közben a "súlyos vasakat".

img_1533.jpg

Sajnos nem akkumulátorral, hanem elemmel kell üzemeltetnünk, abból is „szerény” mennyiséget, 6 db AA típusút kíván. Vicces dolog, hogy bekapcsolás után Mode1-et ír ki, de Mode 2-ként - bal kar a gáz, jobb kar az előre-hátra elmozdulás és oldalazás – viselkedik, Európában ez utóbbit szoktuk meg. Valamiért a Bayangtoys nem érezte a szükségét annak, hogy a gombok mellett piktogramokkal is jelölje, hogy mi mit csinál, ami számomra teljesen érthetetlen, és persze a leírás is kellően zavaros angolsággal hozza tudtunkra, hogy melyik funkció hogyan aktiválható.

img_1536.jpg

A szakértő válaszol: Mi az a compass dance?

Angolul „compas dance”-nek hívjuk azt a folyamatot, amikor a GPS-es gépek szenzorait – például az iránytűt – beállítjuk. Ez egy meghatározott mozdulatsort jelent, amelyet minden bekapcsolás előtt el kell végeznünk a megfelelő stabilitás érdekében.

Ezt a Bayangtoys X21 esetében az alábbi módon tehetjük meg:

+ bal kar átlósan balra le, jobb kar átlósan jobbra fel: giroszkóp kalibráció
+ bal kar átlósan jobbra fel, jobb kar átlósan balra le: iránytű kalibrációs módba kapcsolja a gépet
+ forgassuk körbe a függőleges tengely mentén a drónt 360 fokban, egymás után háromszor
+ a LED-ek változása után az orrát az ég felé fordítva ismételjük meg a tevékenységet a másik tengely mentén is, szintén háromszor
+ ha mindent jól csináltunk a LED-eknek folyamatos zölden kell égniük és a gép engedi a motorok beindítását is

 1-14.jpg

Kezdjük a kis képernyő körüli kapcsolókkal, balról jobbra sorrendben: az első oszlop felső két gombja vakkapcsoló, nem csinálnak semmit, alatta a követés – follow -, illetve a panoráma mód – surround – található. Átellenes oldalon a kör alakban elhelyezkedő vezérlőgombok az alábbi funkciókat aktiválják, felülről indulva az óramutató járásával egyetemben: fotó, headless, videó és GPS mód, bár ez utóbbi állapot alapból bekapcsolt. A középső mód az automatikus visszatérés, vagyis az RTH, ezen funkciók állapotát a telemetria kijelzőn is láthatjuk.

img_1535.jpg

Apropó telemetria, a géptől visszatérő adatok között szerepel a távolság, a magasság, a műholdak száma, a repülési állapot – GPS vagy nem – és még sok minden más, kár hogy hangyáknak inkább megfelelő méretben és nagyon gyenge háttérvilágítással. Vegyük igénybe a fák adta árnyékot, ha valamit látni is szeretnénk belőle. A maradék gombok nem igazán lényegesek, az különböző tengelyek menti oldalkúszást lehet vele kiegyenlíteni, illetve a bal oldali vezérlőkar alatti gombot a gyártó későbbi funkciókra tartja fent.

 

A Bayangtoys X21 tesztje

Izzítsuk be végre kameraplatformunkat. Ez elsődlegesen azt jelenti, hogy kivisszük a rephelyre, behelyezzük a 3 cellás, 2.200 milliamperóra kapacitású banándugós áramforrást, bekapcsoljuk az alján lévő kapcsolóval, majd elvégezzük az iránytű beállítását, máris szabad a pálya.

img_1531.jpg

Érdekes, hogy a gép mennyire erős, ez elsősorban a 3 cellának és a nagy propeller kombinációnak köszönhető, de némileg fölöslegesnek érzem, lévén ez nem egy versenygép. Sokkal inkább repülő kamerának kellene lennie, mint izompacsirtának. Másik furcsa dolog a láb, aminek a távolsága túlságosan szűk, vagyis beletakar a kameraképbe, ami annyira nem szerencsés.

Ellenben a kamera kellemes csalódás, a 8 Megapixeles felbontás elég a normális felvételek elkészítéséhez, kár hogy az 1080p mellett csak 24 FPS-t kapunk az ígért 30 helyett. Az egy más kérdés, hogy mivel gimbal nem stabilizálja a képet, ezért a dülöngélő hintaló finomságával mozog a levegőben. A távirányítón megjelenő telemetria adatok leolvasását pedig nem segíti a túl kicsi méret, különösen nem napsütésben. Ráadásul a stabilizátornak csúfolt gumi felfogatás inkább csak ront a helyzeten, ugyanis pattog rajta a képalkotó.

2-12_1.jpg

Ami a repülési tulajdonságokat illeti, ennek az alapja a GPS stabilizáció, ami szerény véleményem szerint hagy némi kívánni valót maga után. Az egy méteres bolyongás eléggé idegesítő, igaz csak DJI mércével mérve, a többi olcsó gép is nagyjából ezeket az adatokat hozza. A duális GPS a sajtóanyagban nem kamu, nemcsak a gépben, de a távirányítóban is van egy modul, így az RTH nem a kiindulási pontra, hanem a kontrollerhez hívja vissza a gépet. Ez elég szokatlan megoldás, de lehetővé teszi, hogy mozgassuk a leszállási pontot.

screenshot_2018-04-18-14-45-54.jpeg

Az applikáció láttán azonban majdnem elsírtam magam. Az egy dolog, hogy nem mindig kapcsolódik, de néha kis is fagy, és ezt még tetézi a kiábrándító kinézet, és a korlátozott használhatóság. Ez az applikáció ugyanis nem a géphez készült, arra már nem futotta a gyártónak, hogy egy sajátot programoztasson le. Emiatt a funkciók nagy része csak dísz, semmit nem tudunk velük csinálni, kizárólag a fényképezés és a videókészítés lehetőségeket kapcsolhatjuk be. A poén az, máshonnan nem is lehet, hiába vannak ugyanilyen gombok a távirányítón is.

Ami viszont tényleg gáz, hogy a drón 5 Gigahertzes WiFi csatornán kommunikál, de nem ám akármelyiken, hanem a 149-es sávon. Ezt egy csomó mobil nem tudja fogni, például a Xiaomi Redmi Note 4-em sem, ezért kellett keresnem külön egy eszközt erre a célra. Ez kapásból egy csomó embernél "no go" zónába teszi a gépet.

A képek és a videók egész jók, a gond a már említett stabilitás, illetve annak a hiánya. Ugyanis lehet akár 50 Megapixeles kameránk is, ha a képeink remegősek, benne van a gép leszálló lába vagy éppen a propeller kellően gyatra ahhoz, hogy mindenféle rezgést vigyen át a képre. Nos, az előbb felsoroltakkal mind rendelkezik a Bayangtoys X21, tipikusan olyan anyagokat készít, mint az 50.000 forintos konkurencia.

5-8.jpg

Az üzemidő egész kellemes, 12-15 perc, ami valószínűleg a magasabb feszültségű akkumulátornak köszönhető, hiszen a konkurens rendszerek jellemzően csak kétcellásak. A töltő viszont kínos lassúsággal pumpálja vissza a telepbe az áramot, nem tudom pontosan milyen gyorsan, de mivel a balanszer porton keresztül teszi, simán kitesz 3-4 órát, ami elég ciki a negyedórás üzemidő mellett. A hatótávot nem nagyon feszegettem, de a leírások szerint 500 méter körül lehet.

4-10_1.jpg

Az elektronikus funkciók többnyire jól működnek, már a Headlesst külön kell aktiválni valahogy, különben inaktív, legalábbis a fórumok szerint, persze a leírásból nem lehet rájönni, hogy hogyan. Ez jellemző egyébként általánosságban is a gépre, sok esetben zavaros a működés, ami gyenge minőséggel párosul. Az RTH – vagyis az automatikus visszatérés esetén figyeljünk arra, hogy a távirányítóhoz tér vissza, vagyis ha egy fa mellett állunk, a gépet nem fogja érdekelni, és át fog csörtetni a növényzeten.

 

Összegzés

Sokszor szoktuk azt írni a kiváló termékek kapcsán, hogy „azt kaptam, amit vártam”, de ez sajnos a Bayangtoys X21 esetében negatívan igaz. Szerintem meglehetősen hitvány a kivitelezés minősége, ráadásul egy hatalmas gépet kell cipelnünk, ami gimbal nélkül inkább hátrány, mint előny. Ezt tetézi, hogy valahogy nem tudjuk belevetni a hitünket sem a szerkezetbe, hogy rettenetesen régimódi az applikációja, ráadásul az okos telemetria rendszert sem nagyon lehet látni a kijelzőn.

Unom már leírni, hogy az MJX és a Hubsan modelljei sokkal jobbak, de sajnos ez az igazság. Aki ennyi pénzért egy jó gépet szeretne magának venni, válassza a Hubsan H501S Advancedet vagy az Airt, ha pedig ezek nem tetszenek, akkor még mindig ott van az MJX Bugs 2W, mindegyik sokkal jobb vétel, különösen, ha nem felejtitek el használni az ÁFA és vámmentes EU Express szállítási módot.

Itt megvásárolható >>

komment

Címkék: drón

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr7313899482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása