Ergonomikus egérpad – Egy társ, akire támaszkodhatsz

2018.04.24. 17:51

Jackal_

ergonomic_arm_rest_bulla_adam_1_3.jpg

Bevallom őszintén amint megláttam az ergonomikus egérpad nevű terméket, egyből felrémlettek bennem az egyetemen az Ergonómia nevű tárgyon hallott instrukciók arról, hogyan minimalizáljuk testünk rombolását a sok ülőmunkával. Nagy elánnal kezdtem el arról fantáziálni, milyen új helyeken, új pozíciókban tudok majd dolgozni - vagy éppen játszani -. Nosza meg is érkezett az alany, itt az idő, hogy kiderüljön valóra válnak e álmaim 6.000 forintért cserébe.

ergonomikus egérpad - 6.000 Ft


Az ergonomikus egérpad kicsomagolása

Mint a Banggood oldala mutatja, a termék érdekes módon két részletben érkezett, egyikben maga a kartámasz, a másikban egy ötletes kis gyorsszorítós tartó, amivel az asztalra rögzítést lehet megoldani. A kartámasz dobozának állapota ellenére magában a termékben nem esett kár, minden sértetlenül megérkezett. Egyedül a csuklótámaszon volt valami fura anyag, ami kicsit úgy nézett ki, mintha valaki ráizzadt volna, de egy kis szappanos víz szépen lehozta.

ergonomic_arm_rest_bulla_adam_1_1.jpg

Maga az anyaghasználat a legtöbb helyen szép munkára vall, a váz sima műanyag, viszont az egérpad felülete, valamint a könyöktámasz egy elsőre nem túl kényelmes, textilszerű anyaggal van bevonva. Ám ezt megnyomkodva érződik, hogy alatta azért van egy puhább, szivacsos szövet. Más, márkásabb laptop tartók is használnak ilyen anyagot, ott is, itt is remekül működik. A csuklótámasz párnácskája kellően puha, és megfelelően idomul a csuklóhoz. A borítása is nagyon kellemes, bár melegben valószínűleg kicsit izzadós és tapadós tud lenni.

 

Az ergonomikus egérpad tesztje

A kartámasz alapvetően két módon használható: vagy egy szék karfájához, vagy az asztal lapjához rögzítve. Karfás rögzítéshez a támasz alján található három darab tépőzáras szorító, amelyek négy különböző vájatba illeszkedhetnek. Ez ad egy kis állíthatóságot, de erre nem hinném, hogy különösebb szükség lenne, mert a szíjakból már kettő is nagyon jól rögzít. Mindenképpen plusz pont jár a szíj terület okos kialakításáért, ami szépen elrejti mind a tépőzáras részt, mind a műanyag profilokat, ha nincsenek használatban.

A 178 cm-es magasságommal úgy érzem, elég jól reprezentálom az átlagos férfi magasságot, nekem kellően széles a kartámasz ahhoz, hogy kényelmesen elférjen rajta az alkarom, és a hossza is megfelelő. A csuklótámasz kényelmes és pont jó helyre esik, bár nekem kicsit magas, úgyhogy aki szereti, ha a kézfeje kicsit felfelé áll az egéren, lehet kicsit furának vagy kevésbé kényelmesnek fogja találni.

ergonomic_arm_rest_bulla_adam_2_4.jpg

Sokaknak negatívum lehet az egér számára fenntartott, nem kifejezetten nagy terület. Ez elsősorban a nagyon alacsony szenzitivitással egerezők (lassan megy a képernyőn az egér), vagy a komolyabb játékosok számára lehet probléma, mert ők könnyen kifuthatnak a helyből, ami zavaró lehet hosszútávon. Én, bár nem vagyok komolyabb játékos, és relatíve magas szenzitivitást használok, nekem sem játék, sem böngészés közben nem volt problémám, de szerintem egy átlagos felhasználó számára is teljes mértékben használható.

ergonomic_arm_rest_bulla_adam_2_3.jpg

Lássuk a különböző használati módokat: a karfás változatnál nagyon kellemes a támasz használata, kinézete ellenére nagyon stabilan tart, nem lötyög vagy rángatózik. Egy laptopot azért nem tennék rá, de az egér + kezem súlykombinációját stabilan elbírja. Ha éppen nem egerezünk rajta, akkor tároló felületnek is remekül használható, például egy Nintendo Switch, egy tablet vagy egy tál müzli tartására. Azoknak, akik szeretik az igazi extremitásokat, ajánlom a felrakott láb + ölben laptop + kartámaszon egerezés kombót, meglepően kényelmes tud lenni.

ergonomic_arm_rest_bulla_adam_3_3.jpg

Igazából egy problémám volt ebben a módban, mégpedig a felhasználási területek. Kicsit korlátozottnak érzem azt a skálát, amit pusztán egy egér használatával le tudunk fedni egy számítógép funkcionalitásából. A chateléshez, legtöbb munkához, játékhoz, még a böngészéshez elengedhetetlen vagy legalábbis könnyebb, ha van egy billentyűzet kéznél. Emiatt vagy asztalhoz kell ülnünk, ami sokszor nem kivitelezhető, mert a kartámasz beleakad vagy kényelmetlen, ráadásul az ölünkbe kell szerkesztenünk azt. Alternatív megoldásként szóba jöhet még egy kartámasz felhasználása a másik karfán, ami sajnos nem nyújt igazán megfelelő alátámasztást egy billentyűzet számára. Vállalkozó kedvű játékosoknak esetleg egy programozható, egykezes gameboard megoldást nyújthat.

ergonomic_arm_rest_bulla_adam_3_1.jpg

Szerencsére van nekünk egy asztalra rögzített módunk is. Ehhez a külön dobozkában érkező, kis műanyag szorító szerkezetet kell használnunk. A két elem egy műanyag profil segítségével kapcsolódik, majd elforgatva rögzül, ami annyit jelent, hogy nem lehet a felső elemet függőlegesen megemelni. Sajnos nincs olyan állapot, aminél a kartámasz egy pozícióban fixen, hanem mindig 180°-ban forgatható marad. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kényelmetlen, de nekem fura volt, hogy ahogy picit mozgott az alkarom, mozgott vele a támasz is.

ergonomic_arm_rest_bulla_adam_3_2.jpg

Egy pici, de irgalmatlanul buta hiba a gyorsszorítón található. Az ellendarab ugyanis ami alulról fogja meg az asztalt nem kapott menetet. Így az rendszerint leesik a csavarról, ami bár első hallásra nem tűnik különösebben idegesítőnek, de amikor az embernek sokat kell csavarnia a rögzítőn, és már negyedszer esik le a kis műanyag, akkor megemlítésre kerülhetnek a kedves tervezők bizonyos rokonai.

ergonomic_arm_rest_bulla_adam_3_4.jpg

Az asztalon rögzítéses módszer elsődleges célja természetesen a szék karfájának kiváltása, amit jól elvégez a kartámasz. Az egér használata kényelmesebbé válik, akár egy nem elég mély asztal vagy egy étkező szék használata esetén is. Igen ám, de ekkor szembesülünk azzal a helyzettel, hogy az egyik kezünknek van egy kényelmes alátámasztása, a másiknak nincs. Ez sajnos azt eredményezi, hogy aki egy nem ergonomikus helyet szeretne ezzel a tartóval jobbá tenni, annak lehet érdemes párosával rendelni ezeket, és egyet a billentyűzet vagy a laptop alá, vagy mellé tenni.

ergonomic_arm_rest_bulla_adam_3_5.jpg

Kipróbáltam billentyűzettel is és laptoppal is ezt a fajta megoldást - természetesen csak eggyel -, és azt kell mondjam, lehet ilyen módon még talán jobb is mint egér alatt. Én többnyire a mellette megoldást választottam, és könyöklőként használtam, de ezt a feladatot is nagyon jól ellátta. Egyetlen probléma lehet, mégpedig hogy az egéralátét terület egy jelentős részt elfoglal az asztalból.

 

Összegzés

Őszintén szólva egy picit csalódtam a termékben, de ezt inkább a kezdeti nagy lelkesedésnek tudom be. Az biztos, hogy ez nem egy tömegtermék, lehet nélküle is élni, elképzelhető azonban, hogy vannak olyan emberek, akiknek ilyesmire van szükségük. Például egy rossz szék vagy helyszűke miatt, akár csak a mobilitás növelésére egy karfás installációval. Az első és utolsó kategóriába tartozóknak megfontolandó lehet egyből kettő darab rendelése, vagy egy ilyen és egy másik, egér alátétet nélkülöző verzió vásárlása.

Alapvetően, ha valaki pont ilyet keres, vagy kísérletezni szeretne, akkor csak ajánlani tudom, a funkcióját nagyszerűen ellátja, és az anyaghasználat mindenhol jól eltalált. Ahol kényelmesnek kell lennie ott az is, ahol stabilnak kell lennie ott pedig stabil. Az említett apróbb butaságok sajnos jelen vannak, de szerencsére ezek a mindennapos használatban nem kerülnek elő, feltéve, hogy valakinek nem a gyorsszorító ide-oda szerelgetése a hobbija. 6.200 forintot bőven megér.

ergonomikus egérpad - 6.200 Ft

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr6313853910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása