Firefly 8 170 FOV teszt és akciókamera vásárlási tanácsadó

2018.04.16. 14:40

Jackal_

15133303666809_eredmeny-696x390.jpg

A Firefly 8 nagylátószögű akciókamera testvére járt már nálunk, de gyakorlatilag csak egy majdnem névazonosság van a két termék között. Ez sokkal inkább jó a gyors akciók felvételére, mint a síklencsés „barátja”, ráadásul annak bizonyos hibáit is kiküszöböli. A szemfülesek már észrevehették, hogy a névből eltűnt az S betű, pont úgy, ahogy a teszttermék a kínálatból, szerencsére a többi variáns még mindig kapható.

 

A Firefly 8 svédcsavarja

Poéngyilkos leszek, lelövöm a lelövendőt, ez a kamera nem AZ a kamera, amire most mindenki gondolt, de szerintem ez a cikk tökéletesen jó gondolatébresztőnek, és rávilágít arra, hogy miért kell odafigyelni arra, mit vásárolunk meg.

A helyzet ugyanis az, hogy háromféle különböző képrögzítőt is árulnak Firefly 8(S) néven, viszont különböző hardverrel, ami akár a szakavatott készülékvadászokat is megtévesztheti. Tehát mutatom, pontosan mi a felhozatal:

  • Firefly 8S 90 FOV, síklencsés: Sony Exmor IMX117 , Ambarella AS1275 chipset
  • Firefly 8S 170 FOV, síklencsés: Sony Exmor IMX 117, Ambarella AS1275 chipset
  • Firefly 8 170 FOV, síklencsés: Sony Exmor IMX117 , Novatek 9660 chipset /tesztalany/

A legárulkodóbb jel az „S” betű hiánya, ez ugyanis a régebbi hardverrel szerelt verzió, nem véletlenül került „discontinued” státuszba, vagyis már nem kapható. Innentől kezdve meglehetősen teoretikus lenne megírni a tesztet, lévén senki nem tudja megvásárolni. De ha már itt van nálam a termék, fussuk át a különbséget, amit az S betű megléte vagy hiánya okoz.

img_0777_1.jpg

Az egyszerűség kedvéért most kihagyom a kicsomagolás részt, ugyanis egy nem kapható áru kapcsán teljesen lényegtelen, mi lett volna a dobozban, ha az most úgysem hozzáférhető. Ellenben egy fajta evolúció jól látható, ami miatt ezt a készüléket már NEM lenne érdemes megvenni, helyette olvassátok el az akciókamera összehasonlító cikkünket, amiben a Firefly 8S, az Elephone Rexso és a Thieye T5 Edge 4K képes akciókamerák kaptak helyet.

 

A Firefly 8 tesztje

A fenti felsorolásból látható, hogy a hardver lényegében változatlan maradt, mint ahogy a kinézet is. A Firefly 8 este nagyon hasonló az SJCAM SJ6 Legend-hez, ami beltartalmát tekintve megegyezik az SJCAM SJ5000 X Elite-tel, csak eljátszották azt a trükköt, hogy átcsomagolták szebb, jobb, illatosabb köntösbe és megemelték az árát. Az S nélküli Firefly pedig a 7S hardveres részét örökölte, új kinézettel.

Jellemzően egyébként ezt a trükköt azért szokták elsütni, mert a képfeldolozó chip cseréje drága, ezen lehet spórolni, csakhogy nagyrészt ettől függ az, hogy a kamera mekkora felbontásra képes, illetve hogy mi az a maximális sor*oszlop szám, aminél még stabilizáció érhető el. Ez azért fontos, mert az olyan algoritmusok, mint az EIS plusz pixelterületet igényelnek, hogy digitális úton tudják átpakolni a remegő részeket. Ezért jellemzően a maximális felbontás mellett nincs rezgéskiegyenlítés, kivéve az olyan kameráknál, mint a Thieye T5 Edge, ahol nem Ambarella, hanem HiSilicon chip dolgozik.

Ehhez képest a Firefly 8 még csak nem is Ambarella, hanem a régi Novatek 96600-assal operál, ez a Gitup Git 2, SJCAM SJ5000 X Elite szintje, tehát legalább egy, de inkább két generációval régebbi megoldás, mint a most menő termékek esetében. Ez nem lenne baj, ha valakinek nem kell a 4K felbontás – ez a készülék ugyanis csak 2K 30- vagy 1080p 60FPS-re képes natív módban -, a kérdés az, hogy vajon ki fogja megvenni, ha majd egyszer el akarjuk adni? A 4K menő, és ezt más is tudja.

15133303663433.jpg

Visszakanyarodva a 8S és a 8 közötti különbségekre, az előbbi Ambarella AS1275 chippel érkezik, natívban kezeli a 4K felbontást, stabilizál 1080p 60 FPS-ig, van torzítás nélküli 90, és halszem effektusos 170 fokos variánsa is. Ellenben tesztalanyunknak nagyon jó a menüje, és meglehetősen kiforrottak a funkciói, de azért a felbontásán látszik, hogy ez bizony nem 2160p.

A Novatek szenzor ráadásul több zajt is összeszed a képeken, ami jó fényviszonyok mellett nem okoz vészes minőségromlást, ellenben ha csökken a lencsére jutó mennyiség, az erőteljes szemcsésedéssel reagál. A fenti – Hobbico C-me drón videóban látható, hogy milyen a felvétel világosban.

Autópályán csináltam néhány videót félhomályos, felhős környezetben, illetve szakadó esőben. A fény csökkenésével egyre pixelesebb lesz minden, szürkülnek a színek, ami nagyjából fordítottan arányos a fény mennyiségének csökkenésével. Itt azért érezhető, hogy az új technika az ilyen helyzeteket jobban kezeli, védekezni ellene az FPS szám csökkenésével tudunk.

1512721823253849.jpg

Már emiatt is jobb megvenni az új Firefly modelleket, de valójában a Thieye T5 Edge-t még inkább érdemes, ugyanis az funkcionalitásában is gazdagabb, mint a Firefly termékei, erről az összehasonlító tesztben bővebben olvashattok.

 

Vásárlási tanácsadó

Mivel a terméket csak igen érintőlegesen mutattam be, ezért koncentráljunk inkább arra, hogyan válasszunk akciókamerát, hiszen a régebbi Firefly 8 modellt egyébként sem javaslom megvételre.

Aki gyors mozgáshoz – drónozás, síelés, kerékpározás, extrém sportok – keres akciókamerát, az két dolgot vegyen figyelembe: képstabilizálás és a mellette elérhető legnagyobb méret. Ebben jelenleg a Thieye T5 Edge a király, 4K 30FPS-nél is van EIS.

Sok embernek fontos például terméktesztek esetében vagy videóblogolásnál a hang minősége, de említhetném a különböző sporteseményeket is. A jó hanghoz két dolog kell: nyitott fogadókeret és külső mikrofon kezelése, ezeket is tudja a Thieye T5 Edge, de például a Firefly 8S mindkét újabb variánsa is képes ilyet fogadni. Aki manipulálni akarja a felvételeket, azoknak a RAW formátum jöhet jól, a fenti két eszközben van ilyen funkció.

Drónos repüléshez inkább a halszemhatású, nagylátószögű lencsék ajánlottak, illetve itt fontos, hogy a termék rendelkezzen a kameraképet megfordító lehetőséggel is, abban az esetben, ha valamiért az őt szállító jármű hasára tudjuk a képalkotót felfogatni. Búvárkodásra, illetve vízgazdag környezetbe a jól záró, minél nagyobb nyomást is kibíró tok a lényeges, illetve a különböző filterek használata, mivel a tengerben máshogy törnek meg a fények.

Gyakori állóképes fényképekhez - például városlátogatásnál - pedig valamilyen síklencsés megoldást érdemes alkalmazni, itt ugyanis nem kell átfogni nagy területet, nem nyúlik a kép széle, illetve kisebb eséllyel mosódnak be a képek, erre a Firefly 8S 90 FOV nem rossz választás, bár mivel nem minden felbontásnál stabilizál, érdemes egy gimbalra felrakni, például a Zhiyun Smooth-ra vagy a nagyon olcsó Ideafly JJ-re.

A fentieket összegezve a piac egyik legjobb vétele jelenleg a Thieye T5 Edge, hiszen 4K 30 FPS-t is képes stabilizálni, fogad külső mikrofont, RAW formátumba is rögzít, és még az ára is arányos tudásával. Vegyétek azt EU Express vám és áfamentes szállítással, nagyjából 28.000 forintért.

A Thieye T5 Edge itt megvásárolható >>

A Firefly 8S itt megvásárolható >>

A Firefly 8 itt megvásárolható >>

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr5113802100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása