Nubia Z17 Lite okostelefon teszt – Kifinomult elegancia

2018.02.24. 14:16

Jackal_

nubia-z17-azul.jpgA Nubia Z17 Lite megtöri ahhoz a bizonyos "Lite" szócskához fűzött félelmet, ami sok mindenkiben jelen van. Ez persze nem azt jelenti, hogy a készülék hibátlan, de bizonyosan kellemes meglepetéseket tud okozni. Mindent teljesít, amit egy ilyen telefontól elvárhat az ember, ráadásul nem is drága, 62.000 forintért beszerezhető, német raktárból a  WGZG3RVG kuponnal.

Itt megrendelhető >>

 

 

 Nubia Z17 Lite kicsomagolása

Első pillantástól érvényes a már emlegetett elegancia. A minimalista dizájn ellenére érezteti már a doboz is, hogy a gyártó jól megtervezte a kezünkben tartott készüléket. A fólia leszedése után, mikor felnyitjuk a csomagolást, egyből a készülék köszön vissza, még teljes gyári védőfóliás felszerelésében. Ez nyilván nem hosszútávra találták ki, így ettől érdemes megszabadulni. Sajnos külön képernyőfóliát már nem tartalmaz a csomag, bár ez várható volt.

20180213_223013.jpg

A készüléken kívül a doboz egy rövid, akár szűkszavúnak is mondható használati útmutatót, SIM kártya tűt, egy USB kábelt (adapterrel) és egy jack átalakítót tartalmaz. Az utóbbi erősen sugallja azt a kellemetlen tényt, hogy mint ahogy az mostanában trendi, ezen a telefonon sem található jack dugó. A töltő USB Type-C, ami viszont jót jelent, hisz ez általában gyorsabb töltést és adatátvitelt eredményez. Arról már nem is beszélve, hogy kényelmesebb a használata.

20180214_112601-e1519068031809.jpg

A készülék megjelenése "meglepő" módon rendkívül kecses és elegáns. Vékony, kellemes tartású, és a 168 gramm és 5.5 inch képátló ellenére jól fekszik a kézben, és mindent szépen el lehet érni. A beépített ujjlenyomatolvasó a hátulján található, az alatt pedig a Nubia logó ékesíti a hátlapot. Az előlapját egy combos Gorilla Glass 4 edzett üveglap védi, ami jelentősen csökkenti a karcok valószínűségét, de azért egy védőfóliát mindig érdemes rátenni. Mechanikus gomb nem található rajta, csak az oldalán, ami szintén redukálja a meghibásodási lehetőségeket. A telefon két dual nano SIM kártyás foglalattal rendelkezik, azonban az SD kártya is ezt használja, szóval itt lehetséges, hogy kompromisszumot kell majd kötni.

 

Nubia Z17 Lite tesztje

Szokás mondani, hogy ne a külső alapján ítélkezzünk, így hát meg kellett nézni milyen is az a fránya belső. A Nubia Z17 Lite esetében talán nem olyan makulátlan mint a külső, de azért közel sem rossz.

Kezdésnek a legszembetűnőbb részt nézzük. A Full HD-s (1080x1920), IPS LCD kijelző jól illik a telefonba. Ahogy az elvárható, szépen jeleníti meg a színeket, élesen a képeket. Ráadásul a hardverhez tökéletes választásnak bizonyul, egy kis akadással sem találkoztam a tesztek során.

pjimage-1_1.jpg

Ha már hardver, meg kell említeni a 8 magos (4x ARM Cortex A72 és 4x ARM Cortex A53) processzort a Snapdragon 653 SoC keretében, ami oly szépen hajtja ezt a nem is olyan kis gépet. Az operációs rendszer stabil, mint már említettem, nem tapasztaltam akadozást, egyedül a fordítás volt néhol hiányos (pl. rendszerüzeneteknél). 6 GB RAM csücsül benne, valamint a hatalmas 64 GB belső tárhelyen minden bőven elfér, és akár egy 256 GB-os SD kártyával is bővíthetjük. Alapból a 8 magból csak 4 fut, ezzel is spórolva a drága energiát. Játékokat mint, az Injustice 2, és Need For Speed: No Limits hibátlanul, akadásmentesen futtat, és a render teszteken is elég jól teljesített.

Elérkeztünk az akkumulátorhoz, ami kettős érzésekkel tölt el. A telefonban megbújó nem kiszedhető 3200 mAh-es Li-Ion akku rendkívül jól teljesít, ezzel a chipsettel. Aktív használat mellett is sokáig bírta, nagy kihívás volt lemeríteni a szerkentyűt. Viszont a Quick Charge technológia és az USB Type-C csatlakozó ellenére a teljes feltöltés 2 óra 15 percet vett igénybe, de mivel mindenki úgyis "nappal telefonálok, éjjel töltök" ciklusban használja mobilját, ez keveseknek fog gondot okozni.

pjimage2.jpg

A GPS lehetne kicsit pontosabb, néha eldobált Pokemon GO-zás közben az áhított Pikachumtól, de azért elvégzi a feladatát. Az iránytű használatakor tapasztaltam még pár fokos eltéréseket, de az egyéb szenzorai mint a giroszkóp, NFC, Bluetooth teljesen megbízhatóak. A WiFi is stabil (5 GHz szabványú), nem ingadozik, én otthon 25 Mbps-mal tudtam letölteni vele, de a benne levő chip 500 Mbps-ra is képes.

A képek amiket készít meglehetősen jók. A hátulján egy duális 13 MP-es, míg az elején 16 MP felbontású kamera kapott helyet, előbbit vaku egészít ki. Az autófókusz jól végzi a dogát, de természetesen manuálisan is lehet állítgatni. Ezenkívül persze rengeteg beállítási lehetőségünk is van, melyek a hozzáértők számára imponálhatnak. Összességében a színek élénksége lehetne egy fokkal intenzívebb, de ezen kívül teljes mértékben elégedett voltam vele.

Ami a videókat illeti, teljesen jók, ám semmi lélegzetelállító, sajnos az autófókusz itt már nem működik olyan hibátlanul, sokszor rángatta a tartalmat. Ami azonban megmelengette szívemet, hogy nem csak a már jól bevállt Full HD és 4K videót tudja, hanem a Full HD-t van lehetőségünk a 60 fps-el kombinálni, és az jól is működik. Én személy szerint hajlandó vagyok pár pixelt áldozni, azért a drága, szemsimogató +30 fps-ért. A mikrofon és hangminőség teljesen jó, hívások tisztán érthetőek, zenét is recsegések nélkül játszotta akár a maximum hangerőn is. A videókhoz felvett hang nyilván nem profi, de tökéletesen megfelel egy telefonnak.

A Nubia Z17 Lite-ban sok új funkció található, például az "Edge gestures", amelyek hasznosak, és ötletesek. Többek között beállíthatjuk, hogyha végighúzzuk a kijelző szélén az ujjunkat, akkor megnyisson bizonyos alkalmazásokat, ha egyszerre két ujjal húzzuk, akkor állítja a fényerősséget, és így tovább. Engem kicsit idegesített, hogy néha úgy érzékelte,  ezt a funkciót elő akarom hívni akkor is, amikor nem így volt. Ez viszont valószínűleg inkább a bénaságomnak köszönhető, és akit zavar, bármikor kikapcsolhatja. A funkciókról videót, részletesebb leírást, és egyéb hasznos infókat a Nubia Z17 mini tesztünkben olvashattok.

 

Összegzés

Rendkívül kellemes meglepetés volt számomra a telefon. A pozitívumai messze felülmúlják a negatívumokat. A GPS-t és a néhol hiányos fordítást leszámítva nem igazán tudok negatívumokat mondani, viszont annál több jót. Jó szoftver, erős hardver, és mindez tökéletes szinkronban működik. Érezhető, hogy a telefont gondosan meg tervezték, nemcsak összerakták, mindemellett 62.000 forint EU raktárból a WGZG3RVG kuponnal, ami egy ilyen tudású készülékért kifejezetten kedvező árnak mondható. Akit egyéb Nubia okostelefonok is érdekelnek, kattintson ide.

Nubia Z17 Lite >>

Nubia Z17 mini >>

komment

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr6513691536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása