Asus, TCL és HKC monitorok tesztje - Megéri monitort rendelni Kínából?

2017.12.04. 09:34

molcsa

91pvqxdo4al_sl1500_-696x601.jpg

A mai, rendhagyó teszt alanya 4 monitor Kínából, ezeket próbálom ki és hasonlítom össze átlag felhasználói szemmel. Azért kaptam kedvet az egészhez, mert nagyon úgy tűnik, hogy Kína egyre erősebb PC és irodai termékek fronton is. Egyre több komplett asztali gépet, gamer cuccot, videokártyát, monitort, irodai gurulós széket stb. látni, kezdenek rámozdulni arra a vonalra, amiben eddig igen gyengék voltak. 4-ből 3 monitorra ingyenes a legálisan áfamentes EU Express szállítás, így plusz költségekkel sem kell számolni, az ár annyi, amennyi ki van írva a webshopban.

A tesztek alanyai a következők:

Dell U2414H - 24", FHD, lapos, káva nélküli (ezt használom 3 éve, összehasonlítási alapnak szolgál)

Asus VZ279N - 27", FHD, lapos, káva nélküli

TCL T32M6C - 32", FHD, ívelt, káva nélküli

HKC C7000 - 27", FHD, ívelt, kávás

HKC Q320 - 31.5", 2K, lapos, kávás

Eddig 2 monitoron dolgoztam; a Dellen, meg egy öreg Samsungon, ami csak 21.5"-os volt, meg már karcok, pixelhibák is voltak a megjelenítőn, és a 3. monitor is egyre jobban hiányzott a multitaskinghoz. Így jött az ötlet, hogy ha már van EU Expressz, akkor rendeljünk 4 monitort Kínából. Nagyon rosszak csak nem lehetnek, irodai felhasználás a cél úgyis, plusz még tesztet is tudunk készíteni.

res_0ff457e97a9fd435b5699a9d82b7f8d8_full.jpg

A Dell egy UltraSharp szériás darab, jelenlegi ára kb. 65-70e forint. Számomra, átlagos felhasználóként ez a megjelenítő az etalon. Nyilván lehetne nagyobb, magasabb felbontással is megspékelve, de egy ésszerű árszegmensben helyezték el, nem lő túl a lélektani 100.000 forintos határon, viszont egyszerűen kiváló, maximálisan elégedett vagyok vele. Temérdek csatlakozója van, dönthető, állítható a magassága, függőlegesre állásba fordítható a gyári állvánnyal, rengeteg apróságot tud, amitől igazán univerzális cuccá válik.

 

Asus VZ279N

Az Asus VZ279N egy itthon nem kapható termék, amely elsősorban szolid eleganciájával fogott meg, és nem is kellett csalódnom benne. Igaz, hogy ez is káva nélküli, mint a Dell, itt viszont legalább dupla akkora a kép nélküli rész. Jól néz ki ez is, de ebben még mindig a Dell a csúcstartó. Cserébe mondjuk pár milliméter vastag a felső része, nagyon durva. Legnagyobb meglepetésemre találtam magyar nyelvet az OSD menüjében, bár az angol éppúgy jó lenne.

A LED monitor 27 colos, amin már azért igen jól el lehet férni, persze a felbontás továbbra is FullHD. A panel természetesen IPS, így a betekintési szögekre sem lehet panasz, az ésszerűség keretein belül nézegetve minden irányból tökéletesen látni a tartalmát. A 178 fok nyilván itt sem igaz, ahogyan egyik monitornál sem, de ez teljesen lényegtelen is. Az 1920*1080p felbontás tökéletesen elég erre a méretre, nem veszek észre minőségbeli különbséget a 24 és 27 col között. Érdekes módon nincs HDMI csatlakozója, csak VGA és DVI. Természetesen a képet kaphatja a videokártya HDMI portjáról, de a kábel másik felének VGA-nak, vagy DVI-nak kell lennie. Az állvány sajnos csak előre-hátra döntést enged.

A fényerőt 50% körül hagytam, mert nagyon erős lett volna. A gyári OSD menüben beállítható  egy csomó képmód, kékfény szűrési ráta, fényerő, kontraszt, telítettség, színhőmérséklet, bőrtónus, élesség és vannak mindenféle hangzatos nevek, amikre a kutyának sincs szüksége. Tipikusan azok az almenük, amiket megnézel, amikor megkapod, aztán soha többé nem birizgálod. Ilyenek: GamePlus, ECO Mode, OSD beállítás, gombzár, főkapcsoló zár, működés jelző, Trace Free, Vivid Pixel.

Képes 75 Hertzes képfrissítésre is, bár erre még sosem volt szükségem, elsősorban a gamerek fogják igénybe venni. A színeit kifejezetten szépnek találom, a bevilágítás egyenletes, és középszerűen laikus szemekkel semmilyen lényeges különbséget nem veszek észre a Dell-hez képest, szóval ő az egyik, amelyik biztosan helyet kap a 3 egymás mellé helyezett monitor között. A termék kb. 68.000 forintba kerül, ez az egyetlen, ahol nekem nem volt ingyenes az EU Express áfamentes szállítás, viszont érdemes kipróbálni, hogy egy rendelésbe tesszük más termékkel, amire viszont ingyenes, több alkalommal is ingyenessé vált az egész rendelésre.

Itt megvásárolható >>

 

HKC C7000

Nem ronda épp ez a termék sem, de nyilván elmarad valamelyest káva nélküli társaitól. Ezt ellensúlyozandó meghajlították egy kicsit, ami nem vált hátrányára. Ez az első hajlított monitor, amit valaha használtam és meg kell mondjam, kifejezetten jó szemből nézni. Van egy ilyen kellemesen terpeszkedő érzete a dolognak. A síkkijelzős monitorokkal szemben ennél azt érzem, hogy jobban körbevesz a hajlítás hatására (valószínűleg a mélységérzet nő meg, ezt elsősorban filmeknél érzékelni persze). Nagyon nehéz megfogalmazni ezt az érzést, ezt ki kell próbálni.

A 27 colos LED kijelző szintén FullHD felbontással rendelkezik, ám ezúttal HDMI és VGA csatlakozók kerültek rá. A panel ebben VA, azaz a betekintési szögek elméletileg nem a termék erőssége, de semmi erre utaló dologra nem lettem figyelmes. A szükséges szögekből nézve minden rendben van, és egy ilyen megjelenítőt az íve miatt úgyis középre érdemes rakni többmonitoros rendszer esetén. A görbület egyébként R1800 mértékű, ami 1800 milliméteres sugarat jelent, ez egy elég jó érték egyébként.

Beállítások itt is dögivel vannak, az OSD angolra állítása után körbe is néztem. Fényerő, kontraszt, dinamikus kontraszt állítás, megjelenítési mód, színhőmérséklet, méretarány, bemenet, és over drive. Ez utóbbiról nem tudtam kideríteni, hogy mi lehet. Ezen termék esetében jó ideig elszórakoztam a beállításokkal és kalibrálással, mire olyan képet adott, amivel elégedett voltam. Egy ideig azt hittem, hogy ennyire rossz lenne a HKC 57.000 forintos készüléke, de szerencsére user error volt, a végén rájöttem, hogy a színhőmérséklet melegre van állítva, ezért nem tudom a fehéreket szép tisztára és hűvösre varázsolni.

2017-09-28-16_34_44.jpg

Ezután már kifejezetten elégedett voltam a végeredménnyel, de szemmel látható, hogy az Asus és a Dell is valamivel szebb képet ad. Aki elég türelmes és eltököl ennek a beállításaival akár napokig, amíg számára tökéletes nem lesz, az minden bizonnyal igen szépre tudja hangolni. A mérete és átlagos felhasználáshoz tökéletes képe miatt ő lesz a 3., középső monitor a rendszerben. Pontosan ezt szerettem volna végeredményképp, hogy ez a 3 legyen egymás mellett, az első öröm az, hogy ez bejött. Van viszont még 2 termék.

Itt megvásárolható >>

 

HKC Q320 Pro

Na, hát ez már TV-nek is simán elmegy a maga 31.5 coljával. 60 Hertzes képfrissítés mellett 2K felbontásra, azaz 2560*1440 pixel megjelenítésére képes. Az IPS-ADS panel kifejezetten széles betekintési szögeket, éles képet és élénk színeket ígér. Az éles kép köszönhetően a magas felbontásnak valóban megvan és még a színek is nagyon tetszenek, de némi színtorzulás itt-ott észrevehető bizonyos szögekből. Persze csak akkor, ha összevissza mászkálok körülötte, és direkt ezt figyelem, de akkor is látni némi negatívba hajlást. Ami viszont feltűnő, az - elsősorban sötét háttérnél - a bevilágítás hibája. A szélek mentén több helyen is látni, ahogy foltokban erősebb a háttérvilágítás, ilyen a Dell U-szériájában nem fordul elő, bár már a H-szériában is igyekeztek ezt megoldani.

Nagyon durva összehasonlításban a Dell U2414H egy kisméretű, de remekül állítható, kifejezetten sok porttal és fantasztikusan jó megjelenítővel rendelkező FHD monitor, szemben a HKC ugyanolyan árú, de jóval nagyobb, 2K monitorjával, amit csak dönteni lehet, kevesebb port is található rajta, és bevilágítási hibákat is felfedeztem rajta, viszont nagyon általános célokra még ez is megfelel.

2017-10-05-21_20_24.jpg

A HKC Q320 Pro tehát magasság tekintetében egyáltalán nem állítható, csak dönteni lehet előre-hátra. A talp kifejezetten stabil, és bár nem villant semmi különlegeset, legalább nem ronda. Összegészében ezzel a monitorral vagyok eddig a legkevésbé elégedett, noha bizonyos pontjain nagyobbat is villant a többinél. Értitek...

Itt megvásárolható >>

 

 

TCL T32M6C

Na, ez egy kifejezetten elegáns, igazán szép darab. Ez is hajlított, így pár méteres távolságból filmnézésre kiemelten alkalmas. A LED-es monitor FullHD felbontással és szintén R1800-as görbülettel villog, míg a frissítési frekvencia ezúttal is 60 Hz. A hátlapi, igen nehezen eltávolítható takaróelem alatt találni HDMI, DVI és VGA csatlakozókat is, tehát nagy probléma nem lehet a kompatibilitással sem.

A betekintési szögeket itt is 178°-nak írják, és ezt nagyjából hozza is, tehát a valóságnak megfelelő szögekből nézve teljesen rendben van a kép. Enyhe háttérvilágítási problémákat itt is felfedeztem, de csak olyan szögekből, ahonnan hajlított monitort nem szokás bámulni, így ezt nem rovom fel neki. A színei szépek és miközben egy Youtube videót nézegettem rajta, meg a mellette lévő, nagyméretű HKC-n, arra jöttem rá, hogy csak akkor látok különbséget felbontásban, ha nagyon látni akarom. A FullHD számomra azonos volt a 2K-val másfél méteres távolságból a két 32 colos monitoron. Ezen meglepődtem, látványosabb különbségre számítottam.

Érdekesség, hogy van konkrétan FPS és RTS gamer beállítása, amit reklámoznak is megfelelően, így - bár én nem gondoltam volna - ekkora megjelenítővel is támadják a játékos frontot. A hajlítás egyébként itt is megtette a hatását a másik HKC-hoz hasonlóan; nagyon kellemes nézni, egyértelműen mellette döntök a két 32-es közül.

Itt megvásárolható >>

 

Összegzés

Egyszerű, átlag ember szemszögéből vizsgáltam a monitorokat, szándékosan nem szakmai bemutatót készítettem, abból találni eleget. Ilyen szemmel nézve pedig a két kisebb képernyő közül bármelyiket jó szívvel merem ajánlani, nekem a HKC hajlított monitora munkához egy kicsit jobban passzol, az került középre. Még több hét használat után is kellemes érzés hajlított kijelzőt bámulni és ha már úgyis muszáj előtte ülni, legalább legyen kellemesebb. Az Asus monitora egy kicsit high-techebbnek néz ki a dizájnja miatt, viszont a lába bénább. Tény, hogy ugyanakkora magasabb képfrissítési frekvenciára is képes, de lemaradt róla a HDMI csatlakozó, ami nekem fájdalmas kicsit. Ezen okok miatt érzem úgy, hogy az 57.000 forintos HKC egy fokkal jobb választás irodai/otthoni felhasználásra, mint a 70.000 forintos Asus.

A két nagyméretű, 32 colos megjelenítő közül viszont inkább a TCL mellett teszem le a voksomat, a HKC afféle erőlködésnek tűnik. Mintha megpróbáltak volna minden olyat belepréselni egy alacsony árú monitorba, ami a tőle egy kategóriával drágábbakban szokott lenni. Nem indokolt a 2K felbontás például, helyette jobb háttérvilágításra lenne inkább szükség. A TCL itt egyértelmű győzelmet aratott, filmezéshez kérdés nélkül ajánlott. Az árak itt nem térnek el jelentősen, a HKC 71.000, míg a TCL 77.000 forint. Rendeléskor nem szabad elfelejteni a Priority Line EU Express szállítását kiválasztani!

Egyéb monitorok >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr3013403007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása