Alldocube Freer X9 táblagép teszt - Kína legjava

2017.12.01. 10:37

molcsa

 1505547569764630.jpg

Az Alldocube Freer X9 az elmúlt idők egyik legnépszerűbb kínai táblagépe, ti is felkaptátok, és minket is nagyon furdalt a kíváncsiság, hogy tényleg ennyire jó lehet egy ilyen olcsó táblagép? Jelentem: igen! De azért járjuk körbe a dolgot részletesebben.

Itt megvásárolható >>

 

A Freer X9 kicsomagolása

A dobozon egyáltalán nem látszik az olcsóság, komoly, fekete csomagolásban érkezett a gép. Tartozékként angol nyelvű papírkákat és egy Type-C USB kábelt kapunk, töltőfejet nem mellékeltek. Gyárilag felhelyeztek azonban egy kijelzővédő fóliát, ez kellemes meglepetés.

 

A gépen szintén nem érződik a spórolás, nagyon szép lett a ház. A hátlap sötétszürke fém, a tetején, a fő kamera fölött egy műanyag megszakítással, hogy jó legyen a vétel. Kissé íves,  és elég vékony is, ami segíti a jó fogást, a kellemesen alacsony tömege is dob ezen az érzésen, a legkényelmesebb és legkecsesebb gép, amit mostanában a kezemben tartottam. Az előlapon a 8,9 colos kijelző körül megfelelő méretű kávák vannak, hogy minden oldalról kényelmesen tudjuk tartani, felül szelfikamerát, alul egy fizikai home gombot találunk. Utóbbi, bár úgy néz ki, nem tartalmaz ujjlenyomat olvasót, és kissé kemény a járása.

A komolyabb árkategóriák jellemző extráit is felfedezhetjük az oldalakon: sztereó hangszóró, Type-C USB port. Ez nem kis piros pont egy 45.000 forintos gépnek. Találunk még micro SD foglalatot, jack dugót és mikrofont is az oldalkereten. Az illesztések és az összeszerelés is jó, tényleg minőségi a külcsín, nagyon jó kézbe fogni a masinát.

 

Tesztüzem

A 8,9 colos kijelzőméret nekem pont az ideálom, elég nagy, de még jól kezelhető és könnyen hordozható egy ekkora megjelenítővel szerelt gép. A 2560x1600 pixeles felbontásával ne is keressünk pixeleket, tűéles a kép. A színek szintén nagyon jók, élénkek és jól kalibráltak. A betekintési szögek nagyok, nem invertálódik a megjelenítő, a maximális fényerő is magas. Egyszóval, remek megjelenítőt pakoltak a Freer X9-be.

p1970078.JPG

Ekkora felbontáshoz erős hardver is kell: egy négymagos, 2 GHz-es órajelű MT8173 SoC PowerVR GX6250 grafikus gyorsítóval felel a meghajtásért. Ez nem tartozik a legújabb megoldások közé, 2015-ben jelent meg, de a tesztek alapján még mindig elég az ereje a nagy felbontású kijelző ellenére is. RAM-ból 4 GB került a gépbe, ami nagyon jó, a háttértár pedig 64 GB-os. Utóbbi tovább bővíthető micro SD kártyával, úgyhogy a filmek biztosan el fognak férni.

pjimage_1_1.jpg

Az Android rendszer 6.0-s, ami szintén nem a legújabb kiadás, de a legtöbb gépen ez fut még, elavultnak semmiképp sem számít. Cserébe elég jól meg van írva, jó a felhasználói élmény. Egyetlen hibát találtam: néha csak úgy magától kilép a kezdőképernyőre, extrém esetben újraindul a rendszer. Ez remélhetőleg javítva lesz a következő frissítéssel. A napi használatban elég a hardver, gyors a rendszer, ami a sok RAM-nak is köszönhető. Antutuban 58874 pontot kapott, ami egy erős középkategóriás eredmény. Komolyabb játékok esetében már kijön a grafikus gyorsító véges ereje ekkora felbontás mellett, nem minden app fut el maximum részletességen akadozás mentesen, de okosan használva játékra is jól használható a gép.

A WiFi-nél ismét egy felsőkategóriás adottságot fedezhetünk fel, az 5 GHz-es hálózatokat ac sebességgel is tudja használni, ami a leggyorsabb jelenlegi WiFi szabvány. A Bluetooth sem maradt ki, és mindkettőnek jó a vételi erőssége, megbízhatóan működnek. Van GPS is, így navigálni is tudunk. Érzékenysége és sebessége közepes, mágnesszenzor azonban nincs, így az iránytű nem működik, de ez szerintem másodlagos funkció egy táblagépnél, így én nem bánom. Szenzorok terén tetten érhető a spórolás, gyorsulásmérőn kívül semmi más nem kapunk, nincs a megszokott közelség és fény érzékelő sem. NFC, infra és SIM kártya foglalat sincs, de egy tablet esetében ezek nem is jellemzőek.

pjimage_6.jpg

A kameráktól nem érdemes sokat várni, és akkor nem fogunk csalódni. Az előlapi videohíváshoz tökéletes, a hátlapi pedig vésztartaléknak jó, de valószínűleg senki sem fog tablettel fotózni. 5 és 13 MP-es darabokról beszélünk, vakut nem kapunk. A hátlapi kamerába került valami gyengécske autófókusz, de nem igazán remekel, sokszor nem találja el az élességet. A fénymérés pontatlan, sok a zaj, kevés a részlet, fakók a színek. Folytassam még? Megijedni azért nem kell, mert ez az átlagos táblagépes kamera szint, a Freer X9 semmivel sem rosszabb átlagos társainál.

A sztereó hangszóró nem szakítja ki a dobhártyánkat maximális hangerőn sem, cserébe nem torzít jelentősen. A tartomány, amit ki tud adni nem túl széles, mélyhangokat ne keressünk, de a mélyközépből sem sok van, a Teclast megoldása jobb lett. Mindenesetre az átlagnál jobb az élmény a sztereó miatt. Fülesről viszont egy szavam sem lehet, nagyon jó a hangzás.

1505988042827040_eredmeny.jpg

Korrekt méretű, 5500 mAh-s aksit szereltek bele, amivel 6,5 órás kijelzőidőt értem el. Ez egy átlagos érték, akár 2-3 napig is el lehet vele lenni, ha nem egész nap nyúzzuk. Az USB csatlakozó Type-C típusú, ami szintén egy modern és általában felsőbb kategóriákban látott megoldás. Ez nagyobb adatátviteli sebességet és nagyobb teljesítmény átvitelt garantál, mint a micro USB, így átlagosan 5,5 óra alatt töltött fel a Blitzwolf BW-S9 töltőfejemmel. Terhelés esetén hajlamos egy kis melegedésre a ház felső részénél, de szerencsére nem zavaró a mértéke.

 

Összegzés

Ha egy szót kellene mondanom a Freer X9-re, az az "elég" lenne. Mindenből annyi van benne, ami bárkinek kis kompromisszummal elég mindenre. Nem zsúfoltak bele csilli-villi funkciókat, de mindent megkapott, amivel egy év múlva sem fog elavultnak számítani, tipikus példája egy átgondoltan tervezett eszköznek.. Az aksi, a hangszóró, a hardver, a szenzorok semmi kiemelkedőt nem nyújtanak, de bőven megfelelő a teljesítményük. Az ac-s WiFi, a Type-C csatlakozó és a szuper kijelző azok a tulajdonságok, amikkel kitűnik a tömegből. Na meg a remek anyagminőség és dizájn, ergonomikus kialakítással társulva. Legfőképpen pedig az ára, 45.000 forintért kiemelkedően jó vétel, ráadásul EU Express szállítással áfamentesen juthatunk hozzá. Mindent összevetve ez lett a kedvenc táblagépem, amit eddig teszteltem, nem hiába szeretitek ti is ennyien.

Itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr8813403865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása