300x250.jpg

Wismec Predator 228 e-cigi mod teszt - Csúcsragadozó górcső alatt

2017.11.12. 20:19

Jackal_

nyito-3.jpgA Wismec Predator 228 a Wismec és a Sinuous Design cégek kollaborációjának köszönhetően készült el, így született meg az utóbbi idők egyik legjobb modifikációja. Ahogyan a neve is mutatja 228 W teljesítményre képes, ami a legalacsonyabb sub ohm-os és mesh felhasználók igényeit is kielégíti. A mod csodája a beépített - és egyáltalán nem elterjedt - magas szintű, innovatív technológiák használatában rejlik. Az ára viszont igen mérsékelt, mindössze 10.260 forintért szerezhetjük be, ami nagyjából a magyar árazás fele.

itt megvásárolható >>

 

A mai teszt már a "haladó" e-cigi felhasználóknak szól, de akik szeretnének az alapokról is olvasni, azoknak ajánljuk bevezető cikkünket a témában, illetve a fogalom magyarázót, hogy ne maradjanak fehér foltok. Aki pedig egyből egy kezdő szettet szeretne, az itt nézelődjön.

 

A Wismec Predator 228 ismertetője

Kis közvélemény kutatásomat követően kiderült, hogy a felhasználók többsége nincs tisztában a gép képességeivel, funkcióival. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az alap dolgok ismertetésével. A dobozban nem találunk túl sok kiegészítőt, mivel mindent, ami érdekes, a teljesen fém házba rejtettek el a készítők, így a papírdobozban csak maga a mod, egy leírás és egy USB kábel kapott helyet.

predator228_02.jpg

Maga az eszköz nem kicsi darab, de kell a hely a sokféle műszaki finomságnak, amelyekből meglehetősen sokat sikerült a burkolat alá bezsúfolni. Első osztályú összeszerelési minőséggel és anyaghasználattal találkozhatunk a kézbevétel során. Az alsó akkumulátorfedél zsanéros megoldásának köszönhetően nem lötyög az ajtó vagy nyikorog a készülék.

 

Kijelző

Rendkívül informatív, nagyméretű OLED kijelző képe 180 fokban elforgatható. Képes valós idejű kijelzésre, tehát mindig a pillanatnyi állapothoz tartozó paramétereket tudjuk nyomon követni. Láthatjuk a kimeneti teljesítményt, feszültséget, áramerősséget és az akkucellák töltöttségi szintjét.

pjimage_5.jpg

Ezen túl kijelzi a beállított módot, amin az eszközt használjuk, és a huzalunk pillanatnyi ellenállását. Ez az utolsó opció rendkívül jól működik a Predátornál, mivel azonnali változásokat is érzékel, ami például tekerésnél, porlasztó hibánál tud jól jönni. Rejtett üzemmódban a kijelző kikapcsolható, amivel megtakaríthatunk némi akkuidőt és este, vezetés közben sem fog vakítani.

 

Tűzgomb

A Predatornál nem beszélhetünk az általánosságban vett tűzgombról. Ugyanis az izzítást lehetővé tevő mikro kapcsoló nem egy gomb alatt kapott helyet, hanem a készülék bal oldalán lévő panelt kell megnyomni.

tuzgomb_1.gif

Egyedi megoldás, ami igényel egy kis megszokást a felhasználótól, de a nyomáspontját nagyon eltalálták, ami nem nehéz és egy táskában sem fog véletlenül megnyomódni. Természetesen ebben a modban is van zsebzár funkció.

 

Egyéb technológiai vívmányok

Modunkat ellátták a quick charge 2.0 a technológiával, tehát nem a szokásos 0,8-1amperes sebességgel tölthetjük a benne lévő 18650-es cellákat. A megfelelő QC2, QC3-as adapter használatával 2A-es gyorstöltést is elérhetünk. Ez a telefonoknál, tableteknél elterjedt megoldás ritkán használt technológia az e-cigik világában, pedig felére csökkenti a töltéshez szükséges időt és a töltővel kommunikáló eszközünk mindig a megfelelő áramerősséget kapja az optimális töltéshez.

rc-adapter-2_1.jpg

Általában nem tanácsolom a duplacellás modokban való Li-ion cella töltést az esetleges különböző cellafeszültségek kialakulása miatt. Ebben az esetben azonban más a helyzet a "balance charging" technológia miatt. Egy másik sajnos ritkán használt megoldás az elektromos cigik világában pedig az rc hobby-ban – például drónt reptetők között – kifejezetten elterjedt, sőt kötelező megoldás a több cellás, Li-Po, Li-Ion akkumulátoroknál.

predator228_20.jpg

Lényege, hogy a merítés és töltés közbeni cellafeszültségek eltérését kiegyenlíti, ugyanis ezek az eltérések hozzájárulnak az akkuk idő előtti elhalálozásához. Esetünkben a nagy áramfelvétel miatt két balanszolatlan cella használata melegedéssel, idő előtti lemerüléssel, tönkremenetellel járhat. A Predatorban viszont rendelkezik ezzel a funkcióval, ami a töltés vége felé lecsökkenti a töltőáramot - 270 mAh - és azonos feszültségre állítja be a benne lévő 2 db cellát.

sd.png

Ezt a periódust a kijelzőn is nyomon követhetjük, ugyanis ilyenkor a 2 cella ikonja folyamatosan villogó módba vált, majd a töltés végeztével teljesen kikapcsol. A technológia miatt megspórolhatjuk egy drága, balanszeres külső töltő megvásárlását. Érdemes normális minőségű 18650-es akkukat vásárolni, például a HG2 vagy a VTC6 modelleket.

ds_1.jpg

A külön megvásárolható Avatar Rc adapter nevű,  nagyjából 1300 forintos kiegészítővel power bankként használhatjuk a készülékünket a "reverse charging" technológiának köszönhetően. Ez a funkció csak az RC szabványt támogató modoknál elérhető.

sdsd-1.jpg

A "buck-boost" dc-dc konverterek egyben képesek a bementi feszültség csökkentésére, növelésre, illetve a polaritás váltásra is amellett, hogy rendkívül egyenletes áramleadást tesznek lehetővé. Mivel a Predator rendelkezik buck-boost funkcióval is, így egyenletesebb áramleadást garantál mind TC módban, mind power bankként használva. Biztosak lehetünk abban, hogy összeillő, jó állapotú cellák használata esetén mindig a megfelelő teljesítményt kapjuk a készüléktől.

akkufedel.jpg

Ha áttekintjük a hazai piacot, akkor megfigyelhető, hogy az itthoni felhasználók is igen jól fogadták a Predator szériát. Gyorsan elterjedt, közkedvelt típussá vált. Az egyetlen dolog, ami negatívumként felhozható, az a festett felületek kopása. Ezt szálcsiszolt változat választásával vagy egy 3-400 forintos szilikon tokkal orvosolhatjuk. Ráadásul a Predator széria már mentesnek mondható a Wismes2-3 változatainak elektronikai hibáitól is.

 

Összegzés

A Wismec Predator 228 egy rendkívül jól összerakott készülék. Használatához mindenképpen jó állapotú, összeillő, megfelelő áramleadású „high drain” cellák szükségesek, amik támogatják a gyorstöltés 2 amperes töltőáramát is. A beépített technológiák miatt ez a mod kiváló választás a TC mód kedvelőinek. Nekik sem kell tartaniuk a más készülékeknél oly gyakori teljesítményingadozástól, ami főleg a cellák merülésénél figyelhető meg.

A termék jelenlegi ára mellett mindenkinek jó választás lehet, de különösen azoknak ajánljuk, akik egy komoly, nagy teljesítményű készüléket szeretnének magukénak tudni. A sokrétű elektronikai megoldást felvonultató mod jól használható, gyorsan tölthető és power bankként is funkcionál. Gearbestről megrendelve a hazai boltok árának feléért beszerezhető, durván 10.260 forint elköltésével.

itt megvásárolható >>

Címkék: kiegészítők elektronika