E-cigaretta alapfogalmak, kisokos és ajánló

2017.10.10. 11:53

Jackal_

vape-1145506_1920.jpgAz e-cigaretta alapfogalmak cikket azoknak ajánljuk, akik szeretnék megérteni az e-cigarettázáshoz tartozó fogalmakat, bővebben tájékozódni a működésről, illetve kiigazodni a rengeteg termék között, ami a piacon kapható. Minden fogalom mellé társítottunk egy olyan terméket is, ami szerintünk is elfogadható áron és minőségben megvásárolható, reméljük, hogy így könnyebben el tudtok majd navigálni az e-cigi szubkultúrájában, és megmutatjuk, miért érdemes leszokni a dohányzásról, és áttérni valami másra.

 

 

E-cigaretta alapfogalmak

Tank

A tank az e-cigi felső része. Tankbázisból, porlasztóból, palástból és szipkából áll. Nemrég teszteltünk kiváló tankokat, ezekről itt olvashattok.

tank1.jpg

Porlasztó, kazán: a tankban lévő fűtőszálat és vattát tartalmazó részt nevezik így. Ez az az eszköz ami cserélhető vagy felújítható. Ez általában egy kis kerek, alul-felül menetes “henger”, ami tartalmazza a fűtőszálat és a vattát. Ennek a szálnak az ellenállását láthatjuk ohm-ban megadva. Egyre elterjedtebb a sub ohm-os megoldás, tehát ami kisebb, mint 1 ohm. Porlasztó választásnál én egy középértéket szoktam javasolni 0,5-0,8 ohm-os ellenállással.

  • Gyári: előre elkészített tekeréssel (fűtőszállal), vattával feltöltött változat. Ezt csak ki-be kell tekerni a tankból, ha elhasználódik. Kezdő felhasználóknak ez az ideális választás. 800-1000 Ft darabja, és 2-3 hetes üzemidővel számolhatunk.
  • RBA (rebuildable-atomizer):  ez a házilag újjáépíthető porlasztó, amit minden egyes tanktípushoz egyedileg alakítanak ki. Ugyanúgy behelyezhető a gyári porlasztó helyére, de a fűtőszálat és a vattát mi alakítjuk az igényeinkhez. Olcsóbb a fenntartása, de időigényesebb a kezelése, mivel minden elég kicsi benne. Ez már haladóknak ajánlott megoldás.

Aki szeretne rákeresni a különböző tankokra, az itt teheti meg.

rba.jpg

Drip-tip: ez maga a szipka. Az a rész, ami a szánkkal érintkezik, és van belőle egy csomó különböző verzió, amiből mindenki válogathat.

Fűtőszál vagy tekerés: általában acél, nikkel-króm, vas-króm-alu (kanthal) anyagból készült drótszál, ami felizzik a rajta átfolyó áramerősség hatására.

teker_s1.jpg

Dripper: az ún. „dripperek„ általában kisméretű, alacsony kapacitású, könnyen és gyorsan szétszedhető, illetve újra vattázható, rendkívül jó íz visszaadású,  kóstoló tankok, amik keverésnél lehetnek hasznosak, illetve a gyakran ízt váltó ínyencek kedvencei. Ebből a régebbi motorosok többet is fel szoktak halmozni, például ilyeneket.

dripper.jpg

Test vagy mod: a mod az maga a készülék, ebben a testben van az akkumulátor és az áramellátó elektronika, a kapcsolók és a kijelző. A különböző modok közül itt válogathattok. Többféle létezik például: beépített akkus vagy cserélhető, ami  Li-ion cellákkal működik, ezek leggyakrabban 18650-es jelölésűek.

Ezekből csak a nagy áramleadású, ún. "high drain" darabok felelnek meg az e-cigikbe. Ilyenek például .: LG HE2, HE4, HG2, Samsung INR 18650-30Q, Sony VTC 4,5A,6 Panasonic, Basen stb. akkumulátorok, ezekből itt válogathattok.

mod.jpg

Ezeknek a Li-ion celláknak saját töltő is kell, vagy a mod is töltheti, ha egy darab cella van benne. Méretükben sem egyeznek meg a normál alkáli elemekkel, annál ugyanis nagyobbak. Mindig olyan modot érdemes választani, ami megfelelő védelmekkel rendelkezik (kijelzős).

VV/VW mod (variable volt vagy variable watt): vario modnak is nevezik. Változtatható a feszültség vagy teljesítmény.

TC mód (temperature control): a VV modok kibővítése tudásban. Ennél a módnál már a huzalunkhoz megfelelő hőmérsékletet szabályozzuk .

Mechanikus modok (mecha,meka): a mecha modok csak egy egyszerű áramkörből állnak, mindenféle védelem nélkül. Hiába olcsók, ezek veszélyesek lehetnek avatatlan kezekben.

sd.jpg

510 thread (510-es csati vagy középérintkező): így nevezzük azt a 5,1mm átmérőjű, menetes csatlakozót, ami a modot és a tankot összefogja. Az eszközök 99%-a ezt használja így kompatibilisek is egymással.

dd_1.jpg

Heat sink adapter: a “heat sink” adapter  tulajdonképpen egy hűtőborda. A menetek védelme mellett a fő célja ennek az eszköznek, hogy megvédje a modba épített elektronikát, a tankból, a csatlakozón keresztül érkező hőtől. Emellett egy esetleges túltöltés vagy folyás esetén is megakadályozza, hogy liquid kerüljön a csatlakozóba vagy a modba. Mindemellett az alsó és felső részén található csavarokkal könnyen beállíthatjuk az esetleg rosszul érintkező e-ciginkent. Mivel olcsó kiegészítő mindenképpen érdemes beszerezni.

heat-shnink_jpg.jpg

 

Liquid

A kész e-cigaretta utántöltő folyadékot hívjuk így. PG+VG+aroma meghatározott százalékú, elkészült keveréke.

Alap folyadék vagy alaplé, leves: a házi liquidkeverők alapanyaga.  A propilén-glikol (PG) és a növényi glicerin (VG) megfelelő arányú keveréke. Ízesítetlen, esetenként nikotintartalmú, sűrű szörp állagú folyadék. Felhasználásig fagyasztóban tárolandó. A PG felel az íz visszaadásért és a torokhatásért (kaparósság) a liquidben. A VG a gőzt adja. PG-VG 70-30% ízbajnok alap, 50-50% a Balance, 30-70% a gőzbajnok. A tudomány jelenlegi állása szerint egyik anyag sem káros az emberi szervezetre.

liquid.png

Aroma: az alaplé ízesítésére szolgáló erős, koncentrált folyadék. A gyártói százalékban kell az alapléhez adni, és így kapjuk néhány hét érlelés után a liquidet. Általában PG-ben vannak oldva és nikotinmentesek.

  • Érlelés: az az idő amennyi eltelik a keverés után a liquid elkészültéig. Ez az idő nagyjából a gyümölcsös ízeknél 1 hét, a desszerteknél 2 hét, míg a dohánynál 3-4 hét.

Koncentrátum: szerepe ugyanaz mint az aromáé, de rövidebb érlelési idő alatt is élvezhető az íze. Figyelem! Sem az aroma sem a koncentrátum NEM alkalmas utántöltésre, fogyasztásra önmagában.

MTL /mouth to lung/: az MTL vagy a szájból-tüdős felhasználásnál kevesebb levegőre van szükség, mivel nem a nagy gőzfelhőkre, hanem a minél finomabb ízekre van kihegyezve.

DL /direct lung/: egyből a tüdőre szívós beállítás. Könnyű, hatalmas és finom gőzfelhőket alkotunk, ami a DL használat ismérve. Ez a fajta felhasználási mód a megfelelő a hagyományos cigarettáról leszokóknak.

 

Néhány jótanács a kezdőknek

Az e-cigaretta alapfogalmak cikken túl olvassátok el a többi e-cigaretta cikkünket is, illetve a kezdetek bejegyzésből többet tudhattok meg azzal kapcsolatban, hogy miért kezdtünk el használni e-cigarettát, és hogy milyen előnyei vannak a hagyományos cigarettával szemben.

Új tank: minden újonnan vásárolt tankot érdemes először alaposan átmosni, majd az összes szilikongumi O-gyűrűt megkenni egy kis liquiddel az összeszerelés előtt.

Új porlasztó behelyezés: Amikor új porlasztót használsz, akkor fel kell tölteni a tankot a nyílásokig, majd várni 10-15 percet, közben bekapcsolás-izzítás nélkül szívogatni rajta néhányat kinyitott levegőnyílással. Ha rá izzítasz, elégeted a vattát, és tönkremegy a porlasztó. Ezt lehet gyorsítani, ha szétszeded a tankot, és nyomsz néhány csepp liquidet a vattába, és az oldalán lévő lyukakon is juttatsz be. Nem kell feltölteni, csak annyit, hogy felvegye a vatta. Ha túltöltöd, néhány percig köpködni fog, ami forró cseppeket jelent a szádban és ez igen kellemetlen.