BlitzWolf BW-PF1 power bank teszt - Modern utazók kötelező kelléke

2017.09.24. 23:11

molcsa

1491900573_2.jpg

A BlitzWolf köztudottan nagyon otthon van a töltők és aksik piacán. Már szinte a teljes power-bank családjukat bemutattuk, így nem maradhatott el a legújabb darab, a BW-PF1 sem. A népes bandában egy eddig létező rést foltoz be apró méretével és Type-C csatlakozójával.

Itt megvásárolható >> 

 

Kicsomagolás

Lassan ott tartunk, hogy csak leírom, hogy a szokásos BlitzWolfos dobozban jött, és rögtön mindenki tudja, mire gondolok, csakúgy, mint a Xiaomi termékek esetén. A natúr színű papírdoboz megfelelő védelmet és ízléses tálalást ad a terméknek, amihez a szokásos angol nyelvű használati utasítást és 18 hónap jótállást biztosító garancia kártyát, valamint egy jól kinéző és jó minőségű micro USB kábelt kapunk tartozékként. Illetve nem egészen, mert van még egy apró, de annál figyelmesebb dolog: egy micro USB- Type C átalakító. Ez jó szolgálatot fog tenni a micro USB-s kütyü tulajdonosoknak, hiszen így egy kábellel tudják tölteni a power bankot és az eszközeiket is.

A már jól ismert fém házat kapta ez az aksi is, felül és alul műanyag elemekkel. A minőség és az összeszerelés ezúttal is tökéletes, abszolút minőségi érzetet kelt. A tetején a bekapcsoló gombba integrálva találjuk a négy darab, kéken világító töltöttségjelző LED-et. Elég mélyen ülnek a furataikban, így csak szemből nézve látjuk a fényt, oldalról alig, ami szerintem praktikus, mert így nem zavar, ha pl. az éjjeli szekrényen töltöm éjszaka. Két darab USB portot találunk rajta, egy normál és egy Type-C variánst. Előbbi fixen kimenet, a Type-C bemenet és kimenet egyben.

Nagyon kompakt méretekkel rendelkezik, mindössze 9,8x2,2x4,2 cm, tehát tényleg bárhol elfér, és a tömege is csak 150 gramm, ami egy átlagos okostelefonnak felel meg. Két darab LG gyártmányú lítium-ion aksit pakoltak bele, így papíron 6700 mAh kapacitással számolhatunk. Összességében egy jó kompromisszum a nagyon apró, de csak egy töltésre elég BW-P2 és a nagyméretű és óriás kapacitású BW-P5 között. A lehető legjobb társ egy hosszabb kirándulás alkalmával, amikor számít a méret és a tömeg, de kevés az egy feltöltés.

1491900578_2.jpg

Talán a BW-P4-hez áll legközelebb, de az kisebb kapacitású, nem tudunk vele egyszerre két eszközt tölteni, és nincs rajta Type-C sem. Tehát valóban egy újabb rést foltoztak be vele, és most már tényleg szinte a teljes power bank piacot lefedik, aki ennyi aksi közül nem talál magának tökéletesen megfelelőt, nem is akar igazán.

 

Tesztüzem

Látható, hogy a BW-PF1 egy jövőbe mutató eszköz, és elsősorban a Type-C kütyük tulajainak szánták. Az újgenerációs USB egyre elterjedtebb, már számos telefonon, tableten és notebookon megtaláljuk, így nem lehetetlen elképzelés, hogy valaki csupán egy Type-C - Type-C kábellel használja, és a normál USB-hez hozzá sem nyúl. Aki nem ismeri, a Type-C azért jobb, mint a korábbi USB szabványok, mert nagyobb áramot visz át, azaz optimális esetben gyorsabb vele a töltés, gyorsabb vele az adatátvitel, ami nekünk most másodlagos szempont, és mindegy, hogy milyen irányban dugjuk be a csatlakozóba. Számomra ez utóbbi a legnagyobb előnye, végre nincs a szokásos "bedugom, nem jó, fordít, nem jó, megint fordít, na így mégis jó" szenvedésnek.

when-plugging-in-usb.jpg

Forrás: http://imghumour.com/assets/Uploads/When-Plugging-In-USB.jpg

Természetesen visszafelé kompatibilis a sima és a micro USB-vel, tehát akkor is teljes értékűen kihasználható a power bank, ha nincs Type-C eszközünk. Ezért is jó, hogy kaptuk a kábelhez az átalakítót, mert így külön kiegészítő vásárlása nélkül fel tudjuk tölteni.

Ezúttal csak Apple gyorstöltési szabványt kapunk (5 V/2.4 A), ha valakinek a Qualcomm megoldására lenne szüksége, a gyártó számos másik aksija közül válogathat. Megkapta továbbá a BW saját, Power3S nevű technológiáját, ami egyrészt a védelmi áramköröket takarja (túltöltés, túláram, túlfeszültség, rövidzár), másrészt felel azért, hogy a rádugott eszköz az optimális kimenetet kapja meg.

dsc02246_1.jpg

Jöjjenek a szokásos mérések, hogy megnézzük, mennyire igaz a leírás. Kezdésként megnéztem a valódi kapacitást, hiszen egy aksinál ez a legfontosabb. A Wh-ban feltüntetett mennyiség a jó összehasonlítási alap, nem a mAh, mert előbbi értéke nem függ a feszültségtől, így ehhez fogom hasonlítani a mért értéket. Először a maximális áramerősséggel, 2,4 amperrel terhelve mértem, így 16,77 Wh-t kaptam, ami kevesebb, mint a gyári 24,12 Wh. Ezután kipróbáltam 1 amperes terheléssel is, mert egyrészt így kisebb a veszteség, másrészt a gyári értéket is rendszerint erre adják meg. Így már jóval közelebbi eredményt kaptam: 21,07 Wh. Ez alapján elmondható, hogy valamivel kevesebb szufla van benne, mint a gyári érték, 13% az eltérés. Ez adódhat a mérési hibából és/vagy a különféle veszteségekből is, de az biztos, hogy nagyon nem vertek át minket.

Valóban tud két portról egyszerre tölteni egyszerre, a gyártó szerint a maximális együttes kimenet 2,6 amper, de az én mérésem alapján 2,8-nál kapcsolt csak ki. A mérést úgy végeztem, hogy a Type-C portra rákötöttem a telefonomat egy USB-s árammérő közbeiktatásával, a normál USB porton pedig az USB-s terheléssel kértem tőle egy nagyobb áramot. A telefon kezdetben 1,1 ampert vett fel, majd amikor a terhelés már jó nagy áramot kért, a power bank folyamatosan csökkentette a telefon kimenetét egészen 0,9 amperig. Ekkor a terheléssel 1,9 ampert húztam már ki belőle, tehát összesen 2,8 A áramot adott le a két porton, majd a védelem kikapcsolta az aksit.

Ebből már sejtettem, hogy a védelmi áramkör ismét át fog menni a vizsgán, de azért csináltam terheléses méréseket is mindkét portjára. Hasonló eredmény született: mindkét esetben 2,8 ampernél kapcsolt le a kimenet. Ez 17% túlterhelhetőséget jelent a gyári értékhez képest, ami elég jó. A Type-C porton a feszültség valamennyit esett az áram növekedésével, de ez még bőven belefér az 5 volton töltött eszközöknek, a másik porton nem tapasztaltam ilyet. Magyarul összefoglalva a védelmi áramkör tökéletesen működik, és az aksi bőven túlteljesíti a gyári maximum értéket a kimeneti áramban. Szép munka, BlitzWolf!

Meglepetésemre tudta tölteni a nagyon kis áramot igénylő iPodomat is, amit eddig csak a Xiaomi Power Bank 2 volt képes. Általában azt hiszik a power bankok, hogy nincs is semmi a kimenetükre kötve, és 1-2 perc után kikapcsolják magukat. Apropó, a BW-PF1 is természetesen automatikusan bekapcsol, ha rádugunk valamit, és ha nem érez eszközt a kimenetén, kikapcsolja magát.

img_20170907_132108_hht.jpg

Az igazi éles teszt a telefonom feltöltése volt, hiszen mindenkit az érdekel leginkább, nem a szép számok. Egyszer teljesen feltöltötte a 3000 mAh-s aksival rendelkező mobilt (értsd: 1%-ról 100%-ra), és még egyszer eljutott 1%-ról 84%-ra. Tehát kb. kétszer tölthetünk fel vele egy átlagos telefont, ami szerintem pont jó egy több napos kirándulás alkalmával. Ha segélyszolgálatot akarunk játszani, és a haverok telefonjait is mi akarjuk tölteni, akkor a jobb választás a BW-PF5 a brutális 15600 mAh-s kapacitásával. Maga az aksi pedig 2,5 óra alatt pumpálható tele egy megfelelő töltővel, én a BW-S5 gyorstöltőt használtam.

 

Összegzés

Megint a szokásos BlitzWolf minőséget kaptuk kívül-belül. A BW-PF1 egy tökéletes kiránduló power bank, ami kis méreteivel és tömegével könnyen hordozható, mégis akár két eszközt is tölthetünk róla egyszerre, és kb. kétszer fel tud tölteni egy átlagos telefont. A Type-C port kellemes és jövőbemutató figyelmesség, a védelmi áramkörök jól működnek, a gyári értékeket szokás szerint túlteljesíti, és a kapacitása is egész közel áll a papíron megadott értékhez. Jelenlegi bruttó 4.400 forintos árán nagyon jó vétel, ha valakinek ilyen beállítottságú aksira van szüksége. Ha pedig nem, böngéssze a többi BlitzWolf aksi tesztünket, biztosan megtalálja közülük a számára megfelelőt.

Itt megvásárolható >> 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr6712882964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása