Motospeed CK101 és Elephone Eleenter Game1 mechanikus billentyűzetek – A kényelmesebb gépelésért

2017.09.19. 11:08

Jackal_

screen-shot-08-22-17-at-07_10-pm.pngA mechanikus billentyűzetek már nem igazán számítanak nagy újdonságnak, már mi is teszteltünk ilyet. Már akkor is megfogott bennünket ez a világ, mely sokkal nagyobb gépelési élményt nyújt, mint a sima membrános klaviatúrák. A mechanikus darabok abban különböznek az általánosoktól, hogy minden gomb egy külön rugós mikrokapcsolót rejt. Ez által a billentyűk lenyomása sokkal kényelmesebb, határozottabb. Egyértelmű színes jelölések mutatják, hogy az adott kapcsolónak mik a paraméterei. A mai két darab gamer billentyűzetnek van árulva, de kék színű mikrokapcsoló van bennük, melyet inkább szöveg gépelésére ajánlanak.

Motospeed CK101 itt megvásárolható >>

Elephone Eleenter Game1 itt megvásárolható >>

 

Kicsomagolás

Kezdésnek a kisebbiket, a Motospeed CK101-et csomagoltam ki. Kinézetre teljesen rendben van, sok nyelven le van írva az alapspecifikáció a hátulján. Felcsapós típusú a doboz, mely nem rejt sok érdekességet, felnyitva a billentyűzet figyel ránk jól becsomagolva. Azon kívül van egy kimerítő leírás, és egy (természetesen kitöltetlen) garanciajegy. A kábel külön van az eszköztől, mely egy sima micro USB kábel, tehát lehet majd cserélni, ha tönkremenne.

Kedves meglepetés, hogy mellékeltek hozzá egy billentyűsapka eltávolítót is. Ezzel könnyedén le tudjuk a sapkákat kapni, és cserélgetni.

Kinézetre olyan, mint a többi mechanikus klaviatúra, nagy billentyűk, robosztus kinézet. Még úgy is nagyon masszívnak tűnik, hogy aránylag pici a numerikus billentyűzet hiánya miatt. Alapból kicsit döntött a szerkezet, de külön lábakat sajnos nem kapott a nagyobb dőlésszög beállításának érdekében. A hátsó fele az eszköznek egy rúdszerű idomon fekszik, melynek a végei fémhatásúak, igen pofásak. Összeszerelési minősége megfelelő, de a Motospeedtől nem is várhatunk mást.

Az Elephone ezidáig inkább a mobiltelefon piacra tört be, most viszont ez már változóban van. Nem egy mechanikus gamer billentyűzetet adtak ki, melyekből most az Eleenter Game1 járt nálunk. A doboza igen nagy és tetszetős. Kék színben pompázik, és bármely nyugati gyártó terméke is lehetne ez alapján. A fontos feliratok rajta mind csak és kizárólag angol nyelvűek. Hasonlóan lehet felnyitni mint a már fenn említett társát is. Viszont talán egy fokkal igényesebb a csomagolása. A nagyméretű billentyűzetből kilógó zsinór egy karton takaróelem mögött van, és a fő tartalom alatt akad egy csuklótámasz is gondosan bebugyolálva.

Óriási billentyűzet ahhoz képest, hogy nincs rajta sok extra. Oldala és alja piros színben játszik, mely tökéletesen harmonizál a fekete alapszínnel. Számos eleme fémből (alumíniumból) készült, így az anyagminőség szempontjából igen helytálló darabról van szó. Kapunk még egy dőlésszög nagyobbítót is az aljára, ha úgy jobban tudjuk használni. Az Ele logó jól látható, szépen el van helyezve a terméken.

 

Tesztüzem

Általánosan elmondható a mechanikus billentyűzetekről, hogy sokkal eredményesebb rajta bármely tevékenység, mint egy hagyományos, membrános változaton. Mindkét darabot kék színű kapcsolókkal látták el, mely írásra van kifejlesztve, de az nem azt jelenti, hogy ne lenne jó játékhoz is. A Motospeed Outemu mikrokapcsolókkal dolgozik, míg az Ele egy Content nevezetű, elég noname gyártó termékét választotta. Mindkettő a Cherry MX Blue kapcsoló koppintása, és az Outemu-ről jókat szoktak mondani. Én szerintem mindkettő igen hasonló, nem érezhető a különbség használat közben. A kék kapcsolók velejárója, hogy körülbelül 2 mm után kattan egy nagyot a gomb, és még utána tudunk megint 2mm-t nyomni rajta. Remek visszajelzést ad arról, hogy valóban megnyomtuk az adott karaktert. Elsőre persze hangosnak hathat, de abszolút megszokható.

Mindenképpen igényes ilyen kattogós billentyűzeteket használni, és egészen hangulatos az írógépekre hajazó hangzás. Zavaró tényező volt számomra az angol kiosztás, mert többnyire magyarul írok, és bizony fél szemmel nézem, hogy mikre nyomok, itt meg ugye ez egy hamis visszajelzés volt számomra az ékezetes karakterek hiánya miatt.

A Motospeed CK101 14 féle módon tud világítani, melyekből 3-4 még használható is, de a többi csak bohóckodás. Nagyon jó mikor simán meg van világítva egy egységes fehér fénnyel minden, és éjszaka is jól látható. Viszont a karácsonyfára hajazó, ugráló, vibráló színek, ugyan nagyon jópofák, de használhatatlanok. Érdekes még, hogy vannak külön FPS, RACE, COD, LOL funkciógombok, amikkel azokat a billentyűket lehet megvilágítani, amikre szükség van ezen játékok futtatásakor.

Az Eleenter Game1 is hasonlóképpen világítós, annyi különbséggel, hogy egy fokkal talán szebb, és van külön egységes zöld, piros világítás is.

Próbáltam szoftvereket találni a fények beállítására, de nekem nem sikerült ilyet találni. Nagy valószínűséggel nem is létezik ilyen, egyik darabra sem, ami kicsit elszomorít, de így is lehet kapcsolgatni őket az FN billentyűvel.

A billentyű sapkái lehúzhatók természetesen, így könnyedén cserélgethetjük, ha akarjuk. Én az Y és a Z karaktereket rögtön cseréltem is.

Mivel mégiscsak játékosoknak lett tervezve, így a Windows gombot le lehet zárolni, és egyszerre több billentyűt is nyomhatunk, érzékelni fogja mindkét cucc. Kipróbáltam egy pár játékkal, sajnos a laptopom miatt nem a legnagyobb címek, de valaha azok voltak azért. A Need for Speed Shift ugyanolyan borzalmas volt mindkettővel. Mivel az egy autós játék, így mindenkinek inkább a kormányos vezérlést ajánlom. A CoD Black Ops II már izgalmasabb volt ezekkel a perifériákkal. Érezhetően jobb egy ilyet püfölve ölni a zombikat, akik meg akarják csócsálni az ember lábát. Ami viszont érdekes volt, hogy a két billentyűzet között vajmi kevés eltérést éreztem bevetés közben. A nagyobbiknak akad egy num pad-je, ami hasznos, de nem szükséges. Viszont a csuklótámasz már annál inkább, ha valami, akkor ez az, amiben jobb az Elephone gamer kelléke.

 

Összegzés

Aki játszik, vagy csak szeretne nagyon kellemesen gépelni, annak mindenképp ajánlott egy mechanikus billentyűzet megvásárlása. Az, hogy melyiket vesszük meg, már nem számít annyit. Így is, úgy is nagyon nagy a változás, ha a sima, membrános variánsról váltunk.

Akik kicsit játékosabbra akarják venni a figurát, a Motospeed kapható piros kapcsolókkal is, melyek már kifejezetten játékra vannak kitalálva. Mindez ugyanazért az árért: 14.000 forint EU express szállítással együtt, amire ugye nem kell már plusz költségeket számolni.

Az Elephone Eleenter Game1 a maximalista felhasználóknak ajánlott, akik különösen sokat adnak a megjelenésre, anyagminőségre. Még ez a darab is megéri az árát: 15.000 forint, ingyenes EU express szállítással. Tehát a kettő között véglegesen 1.000 forint különbség van, és így már egyértelműen jobb választás a nagyobb klaviatúra.

Motospeed CK101 itt megvásárolható >>

Motospeed CK101 piros itt megvásárolható >>

Elephone Eleenter Game1 itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1612873142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása