Digoo DG-HOSA vezeték nélküli riasztó kit - Belépő szintű biztonság

2017.08.29. 12:49

molcsa

digoo-hosa-696x696.jpg

A családfő feladata, hogy megteremtse a fizikai biztonságot a házban. A Digoo DG-HOSA vezetéknélküli riasztó KIT-je ennek a megvalósításában segít. Így aki ügyes kezűnek érzi magát, az megpróbálhatja egyedül, DIY módon összerakni a rendszert. Bízok benne, hogy ezen a második szintű védelmen már nehéz lesz áttörni (az elsőt az udvaron lakó kutya biztosítja).

Itt megvásárolható >>

 

Kicsomagolás

A biztonság zálogának tekintett rendszer egy esztétikus, de hanyagul összeragasztott papírdobozban érkezik. Picinek tűnik első ránézésre, de ha kibontjuk és tudatosul bennünk, hogy ez vezeték nélküli, akkor már nem is olyan kicsi. A doboz tartalmazza a riasztóközpontot, két távirányítót, egy mozgásérzékelőt, két nyitásérzékelőt, egy USB kábelt a töltéshez, valamint a használati utasítását, amit sosem olvasunk el.

 

Tesztüzem

A beüzemelése nem nehezebb, mint a gyereknek összerakni a karácsonyra kapott játékkonyhát, ahol csak reménykedni tudunk benne, hogy a kínai tervezőmérnök anyukája folyamatos csuklással szenved. Ez nem a riasztónak szól, hanem a konyhának.

A rendszer lelkének tekinthető tablet méretű központ oldalán található egy bekapcsoló gomb, egy mikrofon nyílás, a töltéshez használható micro USB port, egy hangfal kimenet, amire a "szirénát" köthetjük, valamint a 3G képesség kiaknázásához szükséges micro SIM foglalat.

A rendszerhez 99 db kiegészítőt illeszthetünk. Ez lehet CO érzékelő, mozgásérzékelő, RFID kártya és megannyi egyéb eszköz. Ezeket sajnos ebben a kezdőcsomagban nem kapjuk meg.

Az üzembe helyezéshez szeretnék egy kis segítséget adni:

  1. Kigondoljuk a központi egység helyét.
  2. Felfúrjuk a tartókonzolnak nem mondható műanyag pöcköt.
  3. Észrevesszük, hogy a tápellátáshoz a 30 cm-es kábel környezetében nincs dugalj, így leszereljük a műanyag pöcköt, és olyan helyre tesszük, ahol esztétikusan tölteni is tudjuk az eszközt.
  4. Biztosítjuk a központi egységünk áramellátását, majd bekapcsoljuk.

Bekapcsolás után a rendszer gyorsan betöltődik. Még mielőtt elolvasnánk a használati utasítást, érdemes a menüben barangolni egyet, és a billentyűzet hangot kikapcsolni, mert rettenetesen hangos, és a kis hangszóróból annyira túlvezéreltnek tűnik, hogy az elviselhetetlen.

A rendszerrel való ismerkedés közben döbben rá az ember, hogy a billentyűzeten lévő Android OS-nél megszokott "vissza" ikon csak eladást növelő fogás. Nem, az egység nem Androidot futtat. Hamar túl tudtam magam tenni ezen, ugyanis így inkább egy hardverre szabott OS-t kapunk, mintsem egy "széthackelhető" eszközt. Aki mélyebben szeretné beleásni magát a frissen beszerzett Digoo DG-HOSA riasztórendszerének lelki világába, az egy μC/OS-III nevű beágyazott operációs rendszert keressen. Ennyit a szakmáról.

A beállítások elvégzésére én nem ajánlanám a fizikai egység billentyűzetét. A rendszerben a navigálás nem egyszerű, a felépítése pedig helyenként nem ésszerű. Van olyan menüpont, ahol a "lefelé" nyíllal nem (miért is gondolnánk másképp) lefelé léphetünk, hanem törölhetjük a beírt karaktereket. Igaz, hogy a 2,4 colos kijelzőn mindezt mutatja is az ikon, ez akkor is legalább kiábrándító.

Így inkább az alkalmazást használjuk a beállításhoz. A Play Store-ból telepíthető, megkereséséhez (Digoo keresőszóval nem fogjuk megtalálni) használjuk a dobozon lévő QR kódot. Az applikációban egy regisztrációt követően beállíthatjuk a rendszer elérését. SMS-el és Wifi-n keresztül kommunikálhatunk az eszközzel. Én inkább a Wifi-t javaslom,ha nem szeretnénk az SMS keretünket lemeríteni.

Az alkalmazásban minden lényeges beállítást elérhetünk, kivéve a (véleményem szerint) legfontosabbat. Sehol nem találtam meg, hogy hogyan lehet egy gombnyomással néma módba tenni a billentyűzetet.

Lehetőségünk van egy 20 mp-es riasztószöveget felvenni. Ennek segítségével majdan elijeszthetjük a betörőt, ha jelzést kapunk a riasztótól. Leginkább nem is az ijesztő mondataink lesznek hatásosak, hanem a hangszóró hangzása.

A kiegészítők illesztését érdemes egymás után, jól átgondoltan végezni. Javaslok összeállítani egy tervet a különböző helyiségekben elhelyezett mozgásérzékelők, ajtó/ablak nyitás érzékelők felprogramozására. Maga a programozás nem nagy feladat. A lényege, hogy a központi egységen a billentyűzet vagy az alkalmazás segítségével elindítjuk a párosítást. Ezután a párosítandó eszközt működésre bírjuk. Ez mozgásérzékelő esetében lehet egy integetés, mozgás, nyitásérzékelő esetében pedig a rajta lévő nyomógomb segítségével küldhetjük a jelet a központba. A rendszerhez RFID is párosítható. Ennek a segítségével könnyedén élesíthetjük  vagy hatástalaníthatjuk a riasztót.

A tervezés viszont fontos dolog. Ha tehetjük előbb állítsuk be a helységben található nyitásérzékelőt és aztán indítsuk a mozgásérzékelő beállítását, mert a rendszer nem képes megkülönböztetni az egyes érzékelőket egymástól. Így előfordulhat, hogy az ajtónyitás helyett mozgást fogunk beállítani.

A rendszerünket SMS-el is vezérelhetjük. Az SMS formátuma kötött, így kénytelenek vagyunk fejben tartani a funkciókat, hogy hatékonyan és gyorsan tudjunk reagálni a riasztásokra, tudjuk élesíteni vagy éppen hatástalanítani a riasztót.

 

Összegzés

Ez a vezeték nélküli riasztórendszer belépőszinten, hétvégi házban bizonyosan megállja a helyét, amennyiben megfelelően el tudjuk látni árammal. Nagyobb értékek megóvásához én inkább profi rendszert javaslok. A kényelmes és gyors üzembe helyezés mellé ugyanakkor versenyképes ár is tartozik. Ingyenes szállítással most 15845 Ft-os áron a miénk is lehet.

Itt megvásárolható >>

További kiegészítők >> 

 

 

 

 

Ne maradj le a Banggood szülinapi ajánlatairól!

Snap-up ajánlatok >>

Villám akciók >>

Top márkák összeállításai >>

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr8112787396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása