Visuo XS809HW drón teszt – Hajtogatódrón

2017.08.25. 15:40

Jackal_

rm7953b-14933631103313.jpgAbban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy járt már nálam a Visuo XS809HW drónnak a kisebbik testvére, ezért a teszt során csak a különbségeket kellett sorra vennem. Abból pedig van néhány, ilyen a magasságtartás, a sokkal jobb kamera, vagy az sd kártyás rögzítés. Az ára pedig gyakorlatilag maradt a régi, nettó 14.000 forint, vagyis egyértelműen ezt a variáns érdemes megvenni a régebbi modellek helyett.

itt megrendelhető >>

Kicsomagolás

A előző verziókhoz képest a Visuo XS809HW doboza kisebb lett, ezt szokták e-commerce-nek hívni, hogy minél könnyebben átcsusszanjon ott, ahol át kell. A fehér dobozban szendvicsszerűen rendezték el a dolgokat, felül a drón, alatta a távirányító, a fekete műanyag profil alatt pedig minden egyéb kiegészítő ömlesztve, propellervédő, pót légcsavarok, csavarhúzó, töltőkábel és a leírás. A postás ismét töréstesztet próbált meg végrehajtani a csomagon, de mivel belül minden ép maradt, kijelenthetjük, hogy az megfelelő védelmet nyújt.

Az összecsukható géptestet kiemelve és megnyomkodva nem találkozunk különösebben gyenge minőségű részletekkel, de azért minden vékony, hiszen a tömegnek alacsonynak kell lennie, és az összecsukható részeknek is lazán, kis ellenállással kell mozognia. Így lesz hatékony és könnyű a gép, de ez jár némi nyeklés-nyaklással a Visuo XS809HW esetében is. Cserébe viszont megnőtt az üzemidő, amit én vállalható kompromisszumnak tartok.

p1040498.jpg

Azt viszont nehezményeztem, hogy az akkumulátor kialakítása egyedi. Persze értem a szándékot, hogy vegyük a gyártótól az összes alkatrészt, de ez akkor is csak egy játék kategóriájú modell, és inkább tűnik túlpozicionálásnak, mint innovációnak. Cserébe viszont micro USB porton keresztül tölthető, vagyis lényegében egy nehezítésért adtak egy könnyítést is.

p1040493.jpg

A kamera viszont látványosan fejlődött az elődmodellhez képest, a gombostűnyi optikát végre egy valós méretű lencse váltotta fel, így már van esélyünk arra, hogy látni is fogunk valamit a képen, illetve a kamera hátoldalán elhelyezkedő micro SD kártya bemenet miatt nemcsak a mobilunkra menthetünk kép és videóanyagokat.

A kinézetet egyértelműen a DJI híres modelljéről a Mavic-ról mintázták, ott is a koncepció része az összecsukhatóság, bár az arany csíkok és a színezés miatt azért jelentősen eltér az eredetitől. Ahogyan árazásban is, ugyanis a leghíresebb drón gyártó középső modelljét durván 260.000 forintért, míg a Visuo sajátját ennek töredékéért árulják, igaz a funkcionalitás sem ugyanaz.

 

Távirányító

Az applikáció alapú, telefonhoz kötött modellek esetében nem különösebben fontos, hogy a távirányító jó legyen, hiszen pont a mobilos vezérlés a dolgok sava-borsa, ha az jól működik. Ennek ellenére csomagoltak a dobozba egy hagyományos kontrollert is, aminek a közepét kihajtva megtalálhatjuk a telefontartót. Ide illeszthetünk mobil eszközöket, amit később képernyőként használhatunk.

p1040488.jpg

Nagy pozitívum, hogy a távirányító gombjait feliratozták, így előre tudjuk, mi mit fog csinálni. Nem tudom, hogy ez miért nem általános, pedig nagyon adja magát, és egyébként is, miért ne könnyítené meg a gyártó a felhasználó életét? Azért gyorsan fussuk át, mi mit csinál, balról jobbra haladva.

99b61c0e-0cc0-4e52-a723-c367a74b81d2-1.jpg

A front bal oldali kapcsolója a „sebességi” fokozatokat állítja, én ezt egyből maximumra raktam, mert itt mozog a drón a legkrémesebben, és az oldaldőlés is itt a legnagyobb. Szemből nézve a bal oldalon a gázkart, alatta a fel- és leszállásért felelős gombokat láthatjuk, illetve egy Nintendohoz hasonló 4 nyílból álló vezérlőt, amivel a finomhangolást végezhetjük el. Bár a képen az van, hogy Headless Mode-ban ez szolgál az irányításra, ez szerintem fals információ.

p1040489.jpg

Jobb oldalon az első gomb a 360 fokos bukfenc végrehajtásáért felel, ami az egy helyben lebegés miatt sokkal könnyebb, mint az előző variánsok esetében, de azért itt is van magasságvesztés. A többi gomb pedig adja magát, a fényképezést és a kamerázást nem kell különösebben bemutatnom (a "működéséről" pedig lejjebb olvashattok), az iránytű ikon a Headless módot aktiválja, ekkor elvileg a drón mindig arra mozog, amerre a kart húzzuk, orientációtól függően, míg az egy gombos visszatérésre elvileg a felszálló helyre kellene a Visuo XS809HW-nek navigálnia.

faa7495f-6c78-47c3-adba-413955176e98.jpg

Azt sose felejtsük el, hogy nincs GPS modulunk, tehát a drón nem tudja, merre jár, ezért az előre leprogramozott funkciók nem feltétlenül úgy fognak működni, ahogy azt várjuk tőlük, sokkal inkább csak megpróbálják majd kitalálni, hogy nagyjából merre kellene repülni, szóval csínján használjuk a headless és a one-key return módokat.

p1040491.jpg

A távirányító minősége igazából nem rossz, de mivel mindenféle elektronikus segédlet segít abban, hogy szintben tartsuk a gépet, ezért különösebben nem kell azzal foglalkoznunk, hogy milyen érzetet keltenek az irányító karok, hiszen van a barometrikus szenzor, így a filmezés is előtérbe kerülhet. A tápellátásért 3 db AA méretű ceruzaelem felel, ez máris eggyel kevesebb, mint a szokványos 4, tehát itt is spóroltunk egy kicsit.

p1040490.jpg

A hatótáv irányítási szempontból olyan 80 méter, de mivel a képátvitel WiFi alapú, ezért a valós távolság, ahol még minden üzemel, olyan 30-40, a fenti vezetéknélküli átvitelhez tartozó jelentős késésekkel. Ha az FPV-t nem számítjuk, akkor a 80 méteres táv több mint elég, itt azért már nehezen látható a drón orientációja.

 

Tesztüzem

Töltsük le az alkalmazást a QR kód segítségével, innentől kezdve a telefon giroszkópjával is irányíthatjuk a Visuo XS809HW drónt. Én azért eleinte a hagyományos távot használtam, mert ezzel azért könnyebb a reptetés, mint a mobilunkkal. Szerencsére a gép nagyon könnyen repülhető, amihez jelentősen hozzájárul a magasságtartó szenzor, mondhatnám ég és föld a különbség azok között a gépek között, amelyekbe van, és amelyekben nincs.

rm7953b-14933631103311.jpg

Ráadásul a fényképezést is nagymértékben megkönnyíti, mert a gép nem liftezik és remeg annyira, mint a hagyományos gépek esetében. Vagyis elvárható, hogy az előző Visuo modellek szánalmat keltő támolygása és 0.3 Megapixeles kamerája helyett végre valami értékelhető képet is képes kapjunk, hiszen ezért vettük ezt a madárkát. A már említett SD kártyára rögzítés csak hab a tortán, így nem kell a telefonunkból kibűvölni a videókat, na nem, mintha az akkora feladat lenne.

p1040500.JPG

A gép nagyon könnyen repülhető, elég stabil, annak ellenére, hogy egy szénkefés rendszerről beszélünk. A távirányítóval nagyon egyszerű az irányítás, és könnyen megszokható, a fényei pedig kifejezetten jók, amiben nagy szerepet játszanak a karokba integrált világító LED-ek is. Az összes „toy-grade” gépet ilyenre kellene építeni, mert sokkal egyszerűbb megtanulni az orientációt, ha látjuk, melyik az eleje és melyik a hátulja. A gép viszonylag szélérzékeny, de ez a kis tömegből fakad, ha nehezebb lenne, akkor az a repülési időben éreztetné negatív hatását, ami az 1 cellás 900 milliamperórás akkumulátorral 8-9 perc körül alakul.

Ez egyáltalán nem kevés, amit a repülési stílusunkkal sem tudunk nagyon befolyásolni A Visuo XS809HW ugyanis nem késztet csapatásra, sokkal inkább a nyugodt lebegés és a képek kattintgatása az, amire kitalálták. Ezt az „idilli” állapotot pedig nem szabad megzavarni holmi nagy sebességű körözéssel. Egy hibát viszont észre vettem, a töltés végén nem alszik ki a kábelen a LED, csak ha lehúzzuk az akkumulátort, akkor eszmél fel, hogy itt bizony vége a folyamatnak.

A videózásban a kamera jó társ, persze a kategóriájához mérten, vagyis senki ne várjon el DJI Phantom szintű videókat. A WiFi átvitel miatt viszont elég csapnivaló az FPS szám, 15 körülire tippelném másodpercenként. A telefonos rögzítés VGA (640x480) felbontású, a micro SD kártyás pedig 720p, amelyhez 120 fokos kameraszög társul. Ami viszont bosszantó, hogy nekem a távirányítóról nem működött a kép és videókészítés, csak az applikációról, így tulajdonképpen két helyre íródnak le két kópiában a fájlok, a telefonra VGA, a kártyára 720p felbontásban.

Ez a 15.000 forint körüli mezőnyben szinte kivétel nélküli, még ott is ahol rá merik írni a dobozra a HD felbontást, ugyanis az többnyire kamu. Itt szerencsére valós, de ehhez be kell ügyeskednünk a kártyát a hason található megfelelő tartóba. A kép alig remek, ami jó hír, viszont a kameraszöget előre el kell találnunk, ha nem akarunk leszállni vagy minduntalan helyezkedni.

screenshot_2017-07-03-18-38-29.png

A kizárólag telefonos irányítás egy fokkal nehezebb, ugyanis szemmel kell követnünk a gép mozgását, ráadásul egy kis késés is bekerül a folyamatba, amíg felfogjuk, hogy pontosan mi is történt. Cserébe viszont nagyon jó móka, és újabb két irányítási móddal is próbálkozhatunk. A mobil eszközünk képernyőjére kirajzolt virtuális távirányító segítségével az ujjunkat húzva is vezérelhetjük a Visuo XS809HW-t, de hagyatkozhatunk a telefon giroszkópjára is. Ez egy picit a Star Wars-os Jedi intésére hasonlít, a kezünket lengetve és a telefont forgatva mozoghatunk.

screenshot_2017-07-03-18-25-12.png

Az applikáció – amit XSW UFO névre kereszteltek - egyébként a funkciók szempontjából teljes körűnek tekinthető, mindent vezérelhetünk vele, de van egy két trükkös dolog, amit jobb, ha előre beállítunk. Érdemes végigpörgetni a piktogramokhoz tartozó súgót is, mert sokat segít a későbbiekben, illetve nem fogunk pánikba esni, ha valami váratlan történik.

screenshot_2017-07-03-18-25-52.png

Aki a gravitációs vezérlést szeretné használni, az nyomja be az alábbi három gombot a kijelzőn: on/off gomb, ez kirajzolja a menüt, búgócsiga, ez aktiválja a giroszkópot, a két egymás felé fordított háromszög pedig középre húzza a gázkart, hiszen mi egy magasságtartós drónnal fogunk bűvészkedni. Az előző Visuo verziónál egyébként elég sokat szívtam a szoftverrel, ugyanis nem volt barometrikus szenzor, itt viszont minden remekül működött, látszik, hogy mire tervezték a programot.

screenshot_2017-07-03-18-33-37.png

Vannak még mókás funkciók, ilyen a track route, ahol a képernyőre rajzolt útvonalat követi a drón, bár az elmozdulás olyan pici, hogy azért a haszna eléggé limitált. A másik a hangalapú vezérlés, a „voice command”, ez a gyakorlatban eléggé esetlegesen működik, bár az angolul kimondott szavakat – forward, backward, left side, right side – tényleg megérti, ha jól hallható, jó a kiejtésünk, és a gép sem makacsolja meg magát. De ne legyünk telhetetlenek, egy 15.000 forintnál is olcsóbb gépről beszélünk, örüljünk, hogy egyáltalán léteznek ilyen funkciók.

 

Összegzés

A Visuo XS809HW drón elődeihez képest előnyére változott, a sok variáns közül szerintem ezt már tényleg érdemes megvenni. Az ársávjában ennek van az egyik – ha nem a – legjobb kamerája, magasságtartós, elég sokáig repül egy töltéssel és nagyon nyugodt is. Ráadásul nemcsak okoseszközre, hanem SD kártyára is képes rögzíteni, ami ebben a kategóriában elég egyedi. Összecsukható mivolta miatt pedig nagyon egyszerű a szállítása.

Negatívumként a WiFi technológia korlátait és a szélérzékenységet tudnám felhozni, de ezért bőven kárpótol a telefonos applikáció és a belé rejtett egyedi lehetőségek. Tanulni és játszani tökéletes, a sok funkcióval pedig felkészülhetünk egy későbbi sokkal komolyabb gépre is. A 14.000 forintos árat is figyelembe véve ez a gép nálam ajánlott vételnek számít.

 

itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr2212758238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása