Coolpad Max A8 okostelefon teszt – Ékszer az ékszerdobozban

2017.07.27. 13:33

molcsa

cover-696x467.jpg

A Coolpad Max A8 ígéretes telefon  a specifikációk alapján, nem mellesleg, a kicsit almás, de gyönyörű kinézetével is vásárlókat hódíthat. A leírás alapján valami féle biztonsági plusz funkció, egy teljesen elkülönített felhasználói felület is elérhető. Kíváncsiságom immáron kielégítve, és bátran jelentem ki, hogy a nettó 44.000 forintot meg is éri.

Itt megvásárolható >>

 

Kicsomagolás

Az az igaság, hogy egy igazi ékszerdobozzal rendelkezik a telefon. Nagyon szeretem, mikor nagy hangsúlyt fektetnek a tálalásra (is), mert egész egyszerűen akkor jön meg hozzá az ember étvágya. Matt fekete dobozának leheletnyi gumis hatása van, melyet kellemes tapogatni. Az illesztésnél kitüremkedik egy kis arany csík, mely fokozza a vágyat, hogy rögtön kibontsa a vásárló. Oldalra, fiókosan nyílik, tálcaszerűen kihúzható a belsőség. És akkor már lehet látni a telefont, egy megfelelően nagy, MAX felirattal karöltve. Ez igen, ezt nevezem én dizájnnak, és nem utolsó sorban valami igaszán prémium érzést vált ki az emberből, mintha legalább 100 ezres készülék lenne. Pedig nagyon nem az. A telefont kiszedve, a felső lapot eltávolítva, meglátjuk a három kisebb tárolódobozt, melyekben a kiegészítők kaptak helyet.

Első, és egyben a legnagyobb méretű fakkban vannak a különböző leírások, kemény akril tok és egy kijelzővédő fólia. Az utolsó kettőt nagyra értékelem, senki sem szereti ezeket külön megvásárolni, nem is az ár, hanem az idő miatt. Ezen kartondoboz külső felére van a SIM tű is felhelyezve.

A második egység tartalma egy, a OnePlus-tól már ismert lapos profilú micro USB kábel, mely még mindig nagyon jól néz ki. A telefonba csatlakozó oldalán van egy gomb, amit megnyomva kék fénnyel világít. Nagyon jól néz ki, bár a funkciójára nem sikerült rájönnöm.

A harmadik tárolórész tartalma egy igazán stílusos fehér töltőfej, mely gyorstöltésre is képes, illetve egy headset. A fülhallgató rész nagyon hasonlít az iPhone darabjához, ez kissé idegesítő, de hát ez már csak ilyen. Érdekes módon viszont egészen használható. Zene hallgatásra nem jó, de egy-két telefonbeszélgetést le lehet vele bonyolítani.

A leggyönyörűbb azért a csomagoláson túl, mégiscsak a készülék. Jogosan lehet rádobni az ’ájfónkopi’ jelzőt, de szerintem jól másolni nem bűn. Azért senki sem fogja az Apple termékével összekeverni, mert csak az alapelgondolást nyúlták le, és gondolták tovább. Viszont pár pozitív jellemzőt sikerült nekik is megvalósítani. Ilyen például a rendkívül vékony készüléktest, mely olyannyira kellemesen csúszik az ember kezébe (vagy abból ki), hogy belekönnyezik már szinte a felhasználó, vagy egy másik példát nézve, az alul elhelyezkedő hangszóró rács is igen pofás.

Előlapját végig egy enyhén lekerekített üveg borítja, mely Gorilla Glass 4-es, így a karcoktól megfelelően védett. Bal oldalt a hangerőszabályzó gombok, jobb oldalon pedig a bekapcsológomb kapott helyet. Tetején a szabványos 3,5 mm-es jack csatlakozó, alul hangszóró és a micro USB port szerénykedik. Hátoldala nagyon szép, végig teljesen sík, melyből csak a kamera türemkedik ki, illetve az ujjlenyomat olvasó meg befelé. Két műanyag csík található a készülék alján és tetején, a jó kommunikációs jelek eléréséért.

Unibody házat kapott a telefon, így a két SIM kártyát (vagy egy SIM + egy SD kártya) rejtő tálcát a mellékelt tűvel tudjuk kinyitni. Az egész kütyü fém borítást kapott, melynek tökéletes a fogása, bár enyhén azért csúszós. Az összeszerelési minőség nem hagy kívánnivalót maga után. Minden jól illeszkedik, nem recseg-ropog mint egy első világháborús tanknak nevezett mozgó koporsó.

Színek terén két választási lehetőség adott, az arany és a rózsaarany . Ennek ellenére ami nálunk járt, arra az van írva, hogy pezsgő színű. Nem tudom mi lehet az igazság, de valószínűleg ezt szánták az arany árnyalatnak. Mindenesetre nagyon szép színe van, csak a férfiak számára nem túl szívet dobogtató érzés, hogy ez bizony majdnem egyértelműen női telefon.

 

Tesztüzem

A Max nevet nem igazán tudom, hogy mivel érdemelte ki a készülék, ugyanis 5,5 inches képátlójával már-már átlagosnak mondható. A megjelenítő full HD felbontású IPS panel. A színek megfelelőek, átlagosnak mondanám. Fényerőben sem ugrik ki a telefonok tengeréből, éjszaka is kellemes fénye van és nappal is jól használható. Erős napsütésben már kis ügyességet igényel a képernyő olvasása, de azért nem lehetetlen feladat.

A vas a Qualcomm Snapdragon 617 SoC-ra épül, mely nem túlságosan izmos, de 4 GB RAM-mal megtámogatva már mindjárt más a helyzet. A játékok és egyéb nagyobb grafikus teljesítményt igénylő appok támogatásáról az Adreno 405 gyorsító gondoskodik. Belső tárhelynek kapunk 64 GB-ot, ami nagyon jól hangzik, pláne úgy, hogy ez még tovább bővíthető is SD kártyával.

A jól megszokott benchmark appokat végigfuttatva leesett az állam. Csakhogy nem azért, mert várakozáson felül teljesített, hanem azért, mert borzalmas pontszámokat kapott. Az Antutu által adott 44000 pont, egy kissé karcsú a nagy memóriához képest, épp ezért futtatam még egy mérést. Amúgy is, egy mérés, nem mérés. Sajnos a második alkalommal is ennyi jött ki. A Másik mérvadó, T-rex teszt során elért 16 FPS szintén nem sok. Lehet, hogy vannak optimalizálási problémák, de használat közben nem éreztem sosem nagyobb döccenést, kellemetlen leállásokat, fagyásokat. Tehát ez a rész egy kissé misztikus, de az a lényeg, hogy ez a használatot nem befolyásolja.

Az operációs rendszer a feketeleves sajnos. Android 5.1 van rajta, ami már frissítés, mert eredetileg ugye 5.0-val árulták. De 2017 derekán ez már eléggé elavult rendszernek számít. Sok embert nem igazán érdekel (köztük engem sem), de tisztában vagyok vele, hogy rengeteg potenciális vásárlót tarthat ez vissza. Ezt meg kell emészteni, most már nem fognak újabb frissítést kiadni, mert lassan már amúgy is egy éves modell. Felhasználói felületét tekintve a CoolUI nevezetű, a gyártó által fejlesztettet kapjuk, ami egészen használható. A beállítások menü és az értesítési sávon állítható gyors opciók nagyon meggyőztek. Be lehet állítani egy lebegő gombot is, aminek a neve C-gomb, mely végig ott van a kijelző (bármely) oldalán, és rápöccintve hasznos dolgok érhetők el. Ilyenek például a vissza, menü, fényerő, zárolás és még számos egyéb opció. Nagyon ötletes, és mindig örülök ha ilyen beépítésre kerül egy rendszerbe.

Egy eldugott helyen a beállításoknál be lehet kapcsolni az osztottképernyős módot is. Na ezt imádtam, a legújabb Androidban ez alapból benne van, de ugye az 5.1-ben még nincs. De sikerült a Coolpadnél megoldani, ráadásul nem is rosszul. Nagyon használható és jópofa fícsör.

Saját rendszerkarbantartó alkalmazás is jár nekünk, ami szintén jól sikerült. A Cool Butler RAM-ot tisztít, ha kell, forgalmat figyel, energiát kezel és még más optimalizálást is tud végezni. Jár a pirospont. Sok-sok téma közül választhatunk már alapból is, de újakat is tölthetünk le az internetről. Erre szükségem is volt mert az alap téma számomra élhetetlennek bizonyult.

Nagy hype-ot kapott az úgynevezett security profile, mely egy teljesen elkülönített profil, az alap felhasználóitól. Az alkalmazások melyek oda vannak telepítve, csak ott látszódnak. Ugyanez igaz a fotókra, zenékre és mindenre, amit csak akarunk. Le tudjuk védeni jelszóval is, és akkor lesz egy teljesen magán szféránk a telefonunkon. Mondjuk nekem amúgy sem szoktak turkálni a telefonomban (a tudtommal…persze a CIA lehet), tehát ez a funkció számomra elég jelentéktelen. De ha valaki ilyesmire vágyik, akkor örülhet neki.

Mint említettem, benchmark pontszáma alapján azt lehetett gondolni, hogy nehézkes lesz vele az élet. Ennek ellenére nagyon gördülékenyen futott kezem alatt a rendszer. Még a játékokat is szépen futtatta, élvezet volt mindennel játszani. Itt azért meg lehet érezni a hatalmas memóriát. A Real Racing 3 és az Asphalt 8 is zökkenőmentesen futott.

4G képes a készülék, de sajnos a B20-at nem tudja, így kis hazánkban, vidéken ne igazán számítsunk LTE kapcsolatra. Persze ez Budapesten nem okoz semmilyen gondot. Bluetooth 4.0 is áll rendelkezésünkre a telefonok, illetve más eszközök csatlakoztatására. Vezetéknélküli internetkapcsolatból a 802.11b/g/n szolgál minden probléma nélkül. A jelet még a vasbeton falak között is elég stabilan vette, jár érte a dicséret.

A GPS vevő kifejezetten jó. Ha netán kisbalták hullanak az égből egy alagút közepén, még akkor is talál jelet. Az általam használt/kipróbált telefonok közül kiemelkedett a navigációs teljesítménye.

A főkamera teljesítménye az átlagos és a jó közé helyezhető. Egy 13 megapixeles Samsung szenzor van benne, ami napos időben szép képeket készít. Sötétben is viszonylag jól lát, de ott már sok az elmosódás. Ráközelítve a fotókra látszik, hogy a határoknál szépen maszatolja már a képeket, de teljes valójában vizsgálva a képeket, nem is rossz. Előlapi 5 megapixeles kamerával van megfejelve, hogy a szelfizőknek is kedvezzenek. Van beauty mód, és korrekt szelfiket lehet alkotni. A kamera app egyébként részletes, sok funkcióval megáldott szimpatikus darab. Lehet felbontást, fehéregyensúlyt, ISO-t és még egy rakás mindent állítgatni, ráadásul real time. Élő filtereket is lehet használni, mely könnyebbé varázsolja az Instagramos utómunkákat.

Videót 720p, illetve 1080p minőségben tudunk felvenni, de sajnos elég hulladék az eredmény. Ha vennénk egy 20 éves basic digitális fényképezőgépet, és odaadnánk egy 120 nyarat látott, vad indián törzsfőnöknek, aki azt sem tudja mit csinál, ő is jobb felvételeket csinálna. A fókusz olyan távol áll tőle, mint Mozarttól a heavy metal.

Van, amiben igen-igen jó a Coolpad, és ilyen például a szenzor felhozatal. Öröm nézni a rendszer információkban ezt a részt, szinte mindent kapunk, ami szemnek, szájnak ingere. Ehhez kár kommentárt fűzni, beszéljenek helyettem a képek.

Nagyon komoly hangtechnika nincsen a készülékben, sőt ami azt illeti, egészen bénán szól. Nem is az lenne a baj, hogy rossz a hang, mert igazából felér a hajdúböszörményi asszonykórus legüdítőbb előadásával (tényleg jó a hang), de elég halk. Otthon a szobában elegendőnek tűnt, de a hívásokat a tömegközlekedésen már aránylag nehéz meghallani. Ugyanilyen probléma adódik a beszédhangszóróval is. Kissé alacsony a hangerő, nagyon kell fülelni, egy-egy zajosabb szituációban. Persze, elviselhető és nem is olyan nagy dolog, de azért ez kicsit negatívan maradt meg bennem.

Üzemidőt tekintve jól szolgált a Max. A közepesen erős 2800 mAh-ás akkumulátor ellenére, az egész napot le lehetett vele húzni, és a töltési idő is viszonylag alacsony, a gyorstöltésnek köszönhetően. Az első fél órában 60%-ra tölt a saját töltőfejével és kábelével. Ez nagyon jó, nem is kívánhatnánk tőle többet.

Összegzés

Mindent egybevetve elég nehéz erről a telefonról valami konklúziót írni. Nagyon szép, kecses kialakítása, mely abszolút prémium minőséget hoz, mindenképpen nagy pozitívum. A mérleg ezen oldalára állítható a kevés pontszámot elért, ámde a teszt alatt kitűnően szereplő hardver. A rendszer már nehezebb falat. A CoolUI kezelőfelület, nem rossz, és végre egy kicsit eltérő a többi gyártóétól, viszont az, hogy csak Android 5.1 fut a vason, kicsit lehangoló. A GPS kiváló, ellenben a kamera lehetne jobb is.

Az a bizonyos mérleg, mégiscsak arra felé dől, hogy ez bizony nem egy rossz készülék. Elsősorban nőknek, a kinézet miatt. Hiszem, hogy ezt a telefont senki sem fogja egy év után sem földhöz vágni cifra szavakkal kísérve. Amit ígérnek róla, nagyjából teljesíti, és a 44.000 forintos nettó árat igazán megéri.

 

Itt megvásárolható >>

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr2012694239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1100011 2017.07.27. 23:50:59

Javítanék.
Ez egy viszonylag szar készülék. De legalább viszonylag drágán.

A Xiaomi 4A 30 ezerért bármiben kenterbe veri.
Ennyi.

És akkor még nem beszéltünk a Xiaomi 4X-ről, ami 38 ezerért úgy hagyja állva, mint Forma-1-es Ferrari a Trabantot.

lake01 2017.07.28. 08:16:26

Régebben szerettem ezt a blogot, de mostanában egyre reklámszagúbbak az írások. Megéri az árát egy telefon, ami rosszul optimalizált, idejétmúlt Android verzió fut rajta, nélkülözi a B20-at, borzalmasan gyenge videót készít, és 2800-as telepe van 5.5 colra? Komolytalan.

Quas! 2017.07.28. 08:56:11

A Xiaomi Mi4s ugyanígy néz ki, csak annak sokkal jobb a belseje...
süti beállítások módosítása