X96 mediabox teszt – a nappali legjobb barátja

2017.06.22. 22:13

molcsa

img_7191-696x464.jpg

A kezdő motiváció egyszerű volt: van-e elérhető áron olyan multimédiás eszköz, ami ellát egy otthoni médiacentertől elvárható minden feladatot? Alapvető szempont volt, hogy Android 6 legyen rajta, legyen az eszközben WiFi, bírkózzon meg a legtöbbet használt fájlformátumokkal, valamint tudjon hálózatról lejátszani minden előzetes szenvedés nélkül. Az X96 mediabox egy ígéretes eszköznek tűnt, ami a leírások szerint kielégíti az alapvető igényeim, mindössze 10 ezer forintos árral a kisebb, 1GB RAM és 8GB-os tárhellyel rendelkező darabért, és 14-15 ezer forintos árral a nagyobb, 2GB és 16GB-os verzióért (az ár természetesen éppen aktuális akció függő).

Kicsomagolás

Az eszköz egy helyes kis fekete dobozban érkezett, rajta arany betűkkel az X96 felirat, és gyakorlatilag az összes létező funkció kis piktogramokkal. Az egység maga elég pici és meglepően könnyű. A dobozban helyet kapott pár tartozék: töltő, távirányító, HDMI kábel, és az extrák, egy univerzális felületre ragasztható tartó, egy infra vevő, meglepően hosszú kábellel és hozzá tartozó ragaccsal.

img_7190-630x420.jpg

Maga a médiabox fényes műanyag, de nem tűnik gagyinak, nem hajlik nyomásra sem, kicsit ujjlenyomat gyűjtős, de ez szerintem vállalható, főleg hogy többnyire a TV alatt vagy mellett fog csücsülni. A külső talán egyetlen gyenge pontja az alja, itt a hűtő nyílások miatt kicsit hajlik az anyag, és az illesztések se tökéletesek.

 

Tesztüzem

A hivatalos leírás szerint az eszközön Android 6.0 fut egy Amlogic S905X processzoron, megtámogatva egy ARM Mail-450 GPU-val, ami mindkettő elég teljesítményt nyújt az átlagos média center funkciók ellátásához. Az eszközben továbbá van 2GB RAM és 16GB belső memória, 2.4GHz-et támogató WiFi és egy 100Mbps-os Ethernet csatlakozó. Ezekkel a képességekkel egy relatíve izmos kis gépet kapunk, ami képes kiszolgálni a családi TV felokosítói szerepkört. Személy szerint sajnálom, hogy kimaradt a Bluetooth és az 5GHz-es WiFi, de egy ilyen jó árban lévő eszköznél ez azért megbocsájtható. A leírás felsorolja a legtöbb ismert videó és audió formátumot, valamint egyéb nyalánkságokat, mint az Airplay és a Miracast támogatása, SD kártya bővíthetőség 64GB-ig, és a WiFi hotspot funkció.

img_7200-630x420.jpg

A belső hardveres specifikáció és a szoftveres funkciók mellett a csatlakozók terén se érheti igazán szó a ház elejét. Az eszköz hátulján található a csatlakozók nagy része: a táp csatlakozó, egy optikai kimenet, egy HDMI HD névre keresztelve,  egy Ethernet bement, és két 3.5mm-es jack bemenet. Az IR feliratúba lehet dugni a külső infra vevőt, az AV feliratú pedig a normál audio jackkel rendelkező eszközöket szolgálja ki. A maradék portok - kettő darab USB és egy darab micro SD - szemből nézve az eszköz bal oldalán találhatóak.

img_7197-630x420.jpg

Első körben nekieresztettem a kicsikét egy 1Tb-os USB3-as merevlemeznek, amit meglepetésemre külső tápos USB hub nélkül is meghajtott. 720p-től kezdve egészen 4K-ig nem volt gond a lejátszással, megevett szépen bármilyen videó fájlt. A hálózati lejátszás is többé kevésbé jó. A routertől egy átlagos lakásnyi távolságnyira (kb 14 méter plusz 1-2 fal) is megfelelő volt a lejátszási minőség, a 720p-t gördülékenyen vitte folyamatos előtöltési szünetek nélkül, de a 1080p már sokkal esetlegesebb volt. Előfordult, amikor szépen játszott le, például a YouTube appon keresztül (bár lehet itt a YouTube csalt a minőséggel), de SMB-n keresztül élvezhetetlen volt, ezért ajánlott a kábeles megoldás használata, az stabilan elbírta a Full HD lejátszást. Természetesen ezek a tapasztalatok erősen függnek a körülményektől, ezeket egy felső-közép kategóriás router, és kb 14 méter távolság mellett tapasztaltam.

img_7198-630x420.jpg

A termék leírásában szereplő funkciók nagyrészét sikerült tesztelnem, és működtek is, két dolog volt, amit sajnálatos módon sehogy nem tudtam működésre bírni, az az Airplay és a Miracast. Airplay eszközként még fel is tűnt a lejátszó, de miután egy iPhone-ról elindítottam a lejátszást, az egész egy felvillanó képernyő keretében elhasalt. A Miracasttal még eddig se jutottam. Feltehetőleg részemről volt valami, ami kimaradt, de számomra a használata nem volt sem egyszerű, sem egyértelmű. A másik problémás dolog az eszköz kapcsán a beépített infra vevő. Ha nem használjuk a tartozékként kapott külső vevőt, akkor sajnos nem túl jó a vétel, és elég pontosan kell célozni a távirányítóval.

screenshot_20170527-220029-747x420.png

Ami a górcső alól még kimaradt, az a szoftveres rész. Az eszközön egy teljes értékű (-nek tűnő) Android 6.0 van, egy elég minimál kezdőképernyővel, ami tökéletesen ellátja a funkcióját. Média lejátszáshoz, és amúgy a mindennapi tevékenységekhez ajánlott az eszközre előre telepített KODI médiacenter használata. Ez egy elég közismert és jó szoftver, ami rengeteg funkcióhoz biztosít könnyű hozzáférést anélkül, hogy agyérgörcsöt kapnánk. Miért is kapnánk? Mert az egész rendszer végsősoron egy Android. Az androidos programok nagy része pedig érintőképernyőre lett kitalálva, így gyakran semmilyen mód nincs bizonyos funkciók (például az Androidos VLC lejátszó bárminemű használata) elérésére egérmutató nélkül.

img_2303-e1497210222155-315x420.jpg

Szerencsére a készítők gondoltak erre a problémára, és egy gordiuszi csomóhoz hasonlatos megoldással elhelyeztek a távirányítón egy kis egér piktogramos gombot, amellyel az iránygombok segítségével egy kurzort irányíthatunk. Ez egy lassú és elég kínkeserves módja a használatnak, de működik, szóval aki nem mazochista, annak érdemes a Kodi használatára szorítkozni, és/vagy beszerezni valami külső billentyűzet és egér kombót, esetleg légegeret, amivel viszont nagyon jól használhatóvá válik a felület. A beépített Kodi-ról annyit, hogy nem a legújabb verzió volt fent, valamint eléggé tele volt pakolva mindenféle beépülő modulokkal, a Brazil szappanopera streamelőtől az Izraeli beépülő böngészőig, így én egy huszárvágással megváltam tőle, és a Play Store-ból feltelepítettem a legújabb elérhető verziót. Aggodalomra semmi ok, az új verzió is tökéletesen működött a távirányító külön Kodi specifikus gombjaival, valamint a kezdőképernyő szép nagy ikonjával.

 

Összegzés

Az X96 egy korrekt kis masina az áráért, megfelelő biztonsággal ugorja meg az elvárt lécet, nem kellett telepítgetéssel és konfigurálással szenvedni, mint egy Raspberry Pi esetén, valamint egy elég ismert felületet kapunk az Androidon keresztül. Ha van lehetőségünk, én az 1GB RAM, 8GB háttértáras verzió helyett a nagyobbat ajánlanám, mert gyakran megesett, hogy nálam a 2 gigás változat esetében 40-45% körül volt a RAM használat. Ez a kisebb esetén plusz alkalmazásoknál és későbbi verzióknál jelenthet gondot.

A termék ezen a linken vásárolható meg.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr5912608247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2017.06.23. 18:06:40

Most, hogy a Kodi kiegészítők jó részét tulajdonképpen betiltották, nem sokra valók az ilyen boxok :(

cso zsi 2017.06.23. 18:16:44

Az android, a windows csempékre hajazó külsővel ütős kombó. :))))

fingerbangs 2017.06.23. 22:14:27

a cikkre ne támaszkodjon senki aki venne mediabox-ot, ez az x96 nem jó semmire, csomó dolgot nem visz, nem tud, stb., kuka

Duplaxiii 2017.06.23. 22:15:13

Ezek a szarságok nem a tévédet okosítják, hanem csak eléjük kötsz egy vacakot.
Az okostév az olyan, hogy most lefekszem és megnyomok egy gombot a TV távirányítóján és végígnézem a kínálatot. Nem a tévécsatorákét...
Ha filmeket akarok nézni vagy zenét, akkor másik gomb de annak már semmi köze az okossághoz...
A PR szakma tanulandó komám! Egy médiacucc nem okosítás...

Duplaxiii 2017.06.23. 22:20:37

@fingerbangs:
Picit vitatkozom, mert az androidos okostévém (mert csak az androidos okos...) előtt nekem is volt drága médiadobozom, házlózatra köthető, HD kimenetes, USB-n DVD/BD megjatókat is kezelt és az kisit más volt. A neten a sok értelmetlen szarság jött, a feleslege bővítések sem értek semmit, pedig az akkor volt 18 ezer, amikor még a HD Ready kezdett terjedni...
Okostév és a cicot eladta, meg egyedül az ISO automatikus menüs lejátszását nem támogatja a androidos UHD készülékem.
Értem, hogy van eset, amikor ilyen cuccok jól jönnek, de az egész ma kérdéses, mert egy 70 centis CRT tévénél milyen minőségi visszalépés mindaz, amit ez a kínai szar is tud?
Ennek akkor lenne értelme, ha egy 50 centis HD montoro HDMI benetét tápélálná ezen keresztül.
De 60 centis régi orion tévén mit nézel?

MaCS_70 2017.06.24. 00:19:30

@fingerbangs: Mi az a csomó dolog, amit nem visz? Én is Raspberry-t használok, de erről az X96-osról máshonnan is jókat hallottam.

MaCS

Frantique 2017.06.24. 06:19:47

A Play áruházból letölthető CetusPlay távirányító alkalmazással a telefonomról vezérelem, baromi kényelmes. Az USB portjára pedig rádughatsz billentyűzetet és egeret is akár.

eßemfaßom meg áll 2017.06.24. 08:04:04

@Duplaxiii: az okostv az amibe bele van építve majdnem ugyanaz amit egy ilyen doboz tud, csak már újkorában is elavult hardverrel cserélhetetlenül és a TV gyártójára bízva, hogy meddig és mire használhatód (lásd sony okosTV-k lebutulása www.hwsw.hu/hirek/56117/sony-bravia-youtube-smart-tv-teve-televizio-okosteve.html)

registerz 2017.06.24. 11:11:30

Nekem vigye a YouTube-ot, annyi elég is. Google Chromecast.
süti beállítások módosítása