GPS nyomkövető teszt - Derült égboltot kívánok!

2017.06.17. 16:09

molcsa

fokep.jpg

Mai történetünk főhőse Károly, és hiányzó társa, a GPS nyomkövető. Emberünk nagyon szereti az autóját, ezért már a mosdóba is azzal menne, ha tehetné. Egy szép, napsütéses napon elszaladt a madaras Tescoba, mert elfogyott az élesztő és a mandula otthon, pedig kedves felesége szeretett volna sütit készíteni a 3 édesszájú gyereküknek. Miután Karcsi elégedetten, de sietősen távozott a pénztártól – ugyanis otthonról már kétszer hívták, hogy hol jár -, a parkolóba érve keresni kezdte szeretett egyterűjét. Úgy rémlett neki, hogy a medve sorban hagyta, de ott hiába nézte, egyik kocsi sem volt ismerős neki. Ott állt a parkolóban, ölében egy kis szatyorral, és kétségbeesetten próbálta megtalálni ellopott autóját, hiába.

Veled is történt már ilyen? Reméljük nem. De szeretnéd átélni az érzést? Mindegy, hogy mit válaszolsz, a te autódat is elköthetik, és sajnos a hatóságok nem mindig akadnak a nyomára. De hogyan védekezhetsz egy ilyen helyzet ellen?

Beszereltethetsz riasztót, indításgátlót, rejtett kapcsolót, vagy bármilyen más lopásgátló eszközt, de sajnos tökéletes védelem nincs, legfeljebb nehezen feltörhető, de ki szeretné a kocsija árát kifizetni annak védelmére?
De mit szólnál, ha eltulajdonított autódnak a nyomára bukkanhatnál, különösebb megerőltetés nélkül? És ha ez kb egyszeri 7-8000 Ft-ba kerülne, majd évente 2-3000 Ft-ba?

Akármilyen hihetetlen, de van ilyen! És ő lesz mai tesztünk alanya: egy GPS nyomkövető! Na de ennyit a reklámról, most már tényleg nézzük mit kaptunk.

Tesztünk alanya itt elérhető!

 

Kicsomagolás

Ahogy azt már a kínaiaktól megszokhattuk, a csomagolás nagyon minimalista, de kinek kell agyoncsicsázott, drága doboz, amikor úgyis azt dobja ki először? Több szót nem is érdemel, nézzünk inkább be alá.

A barna tető alatt ott rejlik a bevezetőben félistenné avanzsált agytrösztünk, mellette a telepítéshez szükséges kábelköteg, a kétoldalas ragasztópárna és a kódrejtvényes kínangol nyelvű leírás. Utóbbit nem csak az elnevezéssel szidom majd, de erről később.

A gyártó cég dizájnerei nem erőltették meg magukat a tervező asztalnál. Egy fekete, fröccsöntött, barázdázott tetejű, műanyag ház rejti a lényeget, oldalán rögzítő füllel, és a végén egy kilógó kábelcsatlakozóval. Ennyi. Se több, se kevesebb. De ez is bőven elég, mivel nem fogjuk az ablakra ragasztani, hogy az összes tolvaj láthassa, milyen szép cucc nehezíti a munkájukat. Minden értelmes ember úgy elrejti, hogy még ő maga se találja meg, és az elvileg vízálló doboz ezt széles palettán teszi lehetővé – de, mivel a doboz összeillesztésénél nem találkoztam tömítő gyűrűvel, inkább csak cseppállónak mondanám.

Egy gumiajtó rejti a számunkra fontos helyet, a SIM kártya tartóját, a visszajelző LED-eket és a micro USB csatlakozót. Ez utóbbi csak töltésre használható, ugyanis egy 370 mAh kapacitású Li-po akku található benne, ami elég karcsúnak tűnik, de szerencsére nem eszik belőle nagyon sokat a szerkezet; de egyébként is, ezt csak azért rakták bele, hogy ha elvágnák a tápellátást, még akkor is megtalálhasd a járművedet. A szolgáltatói kártya behelyezése után egyből feléled, és a zöld és kék visszajelzés világítani, néha villogni kezd. Az a helyzet, hogy a leírás hihetetlenül ingerszegény, annyira, hogy például ezekről a LED-ekről szó sincs benne! Szerintem ennél azért adhattak volna bővebb tájékoztatást is…

Ha jól értelmezem a sematikus ábrát, a hozzá adott kábelkupacból a piros és a fekete a tápellátásról gondoskodik - plusz pont, hogy a piros kábelen egy előre szerelt biztosíték nyugszik, aljzattal együtt. A narancs színűt a gyújtáskapcsolóra kell bekötni, a sárgát pedig az üzemanyag pumpa vezérléséhez kell valahogyan behackelni.

Tesztüzem

Vegyesek az érzéseim iránta. Funkciókkal bőven el van látva a mi védő angyalunk, de sajnos ezek nagy részét nem sikerült megfejtenem; igen, nekem kellett kitalálni, mi és mire való, ugyanis ez a leírás kész katasztrófa! És akkor most szidjuk kicsit azt, aki megírta:

Csak egy példa: sokáig nem értettem milyen funkciót rejt, és vajon mi értelme lehet a „CUT OIL”-nak (szó szerinti fordításban "olaj elvágás"). Elvégre, ha valahogy sikerül is a motor kenését megszüntetnem, amit fogalmam sincs, hogyan lehetne egyetlen mozdulattal kivitelezni, akkor is csak magamnak okozok kárt, mert olaj nélkül a motor úgy be fog sülni 50 méteren belül, hogy az egész blokkot cseréltethetem. És ekkor gyulladt lámpa a fejem felett! A kis kínai, aki angolra fordította a leírást, az OIL alatt az üzemanyagot érti! Na ennyire érthetetlen az útmutatójuk!

Na de kanyarodjunk vissza a funkciókhoz. Ahogy azt fentebb említettem, van benne üzemanyag pumpa lekapcsoló funkció – de szépen megfogalmaztam -, illetve, ha van a SIM kártyádon mobilnet, akkor az APN beállítása után elvileg egy mobil applikációból is nyomon követhető a pozíciója. Na ezeket nem tudtam tesztelni, előbbit azért, mert nem akarom komolyabb szakértelem híján szétbarmolni a kocsimat, hogy aztán az udvarról se tudjak kiállni, utóbbit azért, mert a normál SIM méret miatt, csak egyetlen kártyával tudtam tesztelni, amin viszont nem volt elérhető internet. Viszont aki majd szeretné ezt a funkcióját használni, az Youtube-on talál majd segítséget, csak keressen rá az app nevére, az "LKGPS"-re.

De nem kell aggódni, tudok róla mást mesélni. Az A-GPS többnyire jól teszi a dolgát, és a GSM hálózati térerővel sem volt gondom. Viszont érdekes volt néha a pozíció meghatározása, ugyanis volt, hogy a lakásban látott műholdat, de volt olyan, hogy nyílt terepen, a kormányoszlop alatt egyáltalán nem. Mivel aznap be volt borulva, azt gyanítom, hogy a felhőket nem szereti. Egyébként, ha a ketyerénk nem tudja hol van, a legutóbbi ismert pozícióját küldi el SMS-ben, ha megkérdezzük tőle.

A leírás alapján – persze csak, ha jól értelmezem – beállítható „rezgés riasztás”, amikor is üzenetben, és/vagy egy telefonhívással értesít, hogy az autót elindították. Ezt szerintem sikerült beállítanom, de mégsem hívott motorindításnál. Fogadást azért nem kötnék a beállítás sikerességére. Nem tudom, lehet, hogy bennem van a hiba, de amikor csak annyit írnak le, hogy mit gépelj az SMS-be egy funkció beállításához, de nem írják oda mellé, hogy mit is takar egy-egy paraméter, én olyankor majdnem teljesen tanácstalan vagyok, fölöslegesen próbálkozni meg nem fogok, mert a pénz egyre csak pörög le a kártyákról. De lehet ez is a gyújtáskapcsolótól fogadott jelre riaszt...

Összegzés

Ez nem egy egyszerű dolog most, mert jó termékről van szó, és ennyi funkcióval nagyon megéri az árát, de a gyatra leírás és a bizonytalan GPS jelerősség miatt sajnos nem tudom nyugodt szívvel ajánlani. De ha azt nézem, hogy ez a nyomkövető halvány reményt nyújt számomra, ha ne adj Isten a cikk elejében említett szituáció engem is utolérne, mindenképpen megéri az árát! Ha mérlegelünk, inkább kifizetek egy 10000 Forint alatti összeget, minthogy bukjak több százezer, esetleg több millió Forintot.

Tehát, ha szeretnél esélyt kapni rá, hogy rátalálj az ellopott járgányodra, akkor mindenképpen ruházz be rá, még akkor is, ha más szolgáltatást nem is használsz majd a pozíció lekérésen kívül! Csak imádkozz, hogy ne borús napon kössék el a verdát!

Ha úgy érzed megéri, itt tudsz rendelni

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr5312602071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2017.06.17. 18:53:23

ennek alapján kidobott pénz

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.17. 19:17:53

Tehát használhatatlan, mégis ajánlod.

Bambano 2017.06.17. 19:48:13

amíg egy ilyen nyomkövetőt egy párszáz forintos kütyüvel meg lehet bénítani, addig semmi értelme, pénzkidobás.

Etniez 2017.06.18. 07:47:31

Szia!

Nekem a TK-104 fantázianevű tracker van, mindenhol működik és a GPS jele is rendben van. Természetesen mélygarázsban nem lát, de felszínen minden oké.

ilyen: www.ebay.co.uk/itm/Multi-Functional-SMS-GPRS-GSM-Car-Auto-GPS-Tracker-TK104-Standby-Time-60Days-LBS-/391300744034?hash=item5b1b578362:g:2t8AAOSwo0JWKJ8C

Sele Burdi 2017.06.18. 08:35:28

Harom eve hasonloval talaltam meg az ellopot automat. Rendorsegnek szoltam, ok azonnal a helyszinre mentek. Leirhatatlan boldogsag volt. En 6000ert vasaroltam ebay-en

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.06.18. 08:40:46

Elég ha bedobsz a kocsiba egy régi használatból kivont gps-es okostelefont sim kártyával.

fda 2017.06.18. 08:47:22

"Összegzés
mert jó termékről van szó, és ennyi funkcióval nagyon megéri az árát, de a gyatra leírás és a bizonytalan GPS jelerősség miatt sajnos nem tudom nyugodt szívvel ajánlani."

Tehát tapasztalatod alapján egy ócska kacat, aminek a funkciói sem tiszták, a bekötése bizonytalan, nem tudod, mit jelentenek a ledek, melyik drótot hova kellene csatlakoztatni, néha talál műholdat, néha nem, és ezek miatt nem is ajánlod, de azért írsz róla egy ajánló cikket! Ennek a vacaknak egyetlen előnye rajzolódik ki a cikkből: hogy olcsóbb volt, mint egy működő változat. Mondjuk ezek alapján, hogyan minősíted a terméket jónak? Milyen lenne, amit rossznak minősítesz?

]{udarauszkasz 2017.06.18. 10:49:33

@bluebear: ha tenyleg olcson akarod meguszni,akkor egy olyan telo kell,ami egy bizonyos fogadott smsre automatikusan elkuldi a sajat poziciojat valaszban,es mondjuk nem kell neki folyamatosa online lennie es forgalmat generalni. Azonkivul nem biztos,hogy egy ilyen mindenhol talal jelet, ki kene tenni az ablakba,es valahonnan fix tapellatas is kene neki.

Duplaxiii 2017.06.18. 21:51:07

Gondolom az is egy megoldás, hogy normális autót veszel?
Tudjuk, hogy az ilyen technológia azért elég drága, így egy III-as Golfhoz nem érdemes valódi nyomkövetőt vásárolni, az ilyen pár ezres cuccok meg hát...
Az USÁban ezt azért más módon oldották meg, de az a galád személyiségi jogok!

nyman 2017.06.22. 16:29:10

@bluebear: Ezt akartam en is irni. Ha beirja a zember a googlebe pl. „how to turn phone to gps tracker” vagy vmi hasonlot, akkor sok megoldassal lehet talalkozni.

A tapellatas is megoldhato, hiszen pl. egy szivargyújtó adapter atalakitasaval folyamatosan toltheto.

nyman 2017.06.22. 16:29:58

@Etniez: TK sorozat egy korabbi modeljet en is probaltam ugy 5-6 eve. De erre nem biztam volna autot. Az talan a 102-es volt. Anno magyar „akcios hirlevelekben” toltak 25-30 ezerert, az e-bayen 10 alatt volt. Latom ez mar dezignosabb, modernebb model.
süti beállítások módosítása