Syma X8C Venture RC Quadcopter teszt – A Sima-ház fantomja

2017.05.30. 22:51

molcsa

rm2733b-eu-14-38b8.jpg

A Syma lassan kezd ismert modellgyártóvá válni világszerte, de a drónok iránti érdeklődés is egyre nő. A cikkben a Syma X8C lesz a tesztalany, ez a gyártó legkomolyabb drónszériájának a 2 Megapixeles kamerával ellátott darabja.

Kicsomagolás

A quadcopter egy nagy, fehér dobozban érkezett, aminek belsejét kitölti a hungarocell, ez nyújtott védelmet a drónnak, hogy ne essen baja, amíg ideér. A kartondobozon képek találhatók a modellről, néhány ábra a tulajdonságairól, az alján minősítéseket tüntet fel a gyártó, de rövid technikai-, és biztonsági leírás is található itt rengeteg nyelven, köztük magyarul is, a tetején pedig van egy fekete fogantyú a könnyebb cipelés érdekében. A doboz (a hungarocellen kívül) tartalmazza a quadcoptert lábakkal, kamerával, propellerekkel és propellervédőkkel, a távirányítót, amibe a 4 darab ceruzaelemet külön kell megvenni, a kamerában kapunk egy 4 Gb-os memóriakártyát, és hozzá egy narancssárga USB-s olvasót, akkumulátort, egy csavarhúzót, de pótalkatrészek terén sincs hiány, a csavarokon és apróbb alkatrészeken kívül kapunk mindegyik propellerből még egyet-egyet, szóval rendesen el vagyunk látva.

Van még egy angol nyelvű használati utasításunk is, ami jól jöhet, mikor a propellereket szerelnénk föl, ugyanis az összeszerelésnek ez a része nem egészen egyértelmű. A propellereket nem csak úgy rápattintani kell a quadcopterre, vagy forgásiránnyal ellentétesen felcsavarozni, hanem a rajta lévő fehér pöcköket el kell csavarni, majd valahogy kivarázsolni az aprócska alumíniumhengert belőle, rárakni a propellert a rotorra, majd visszarakni az egészet. Nem eszméletlenül bonyolult, de a doboz jobb oldalán szereplő ábra alapján nem lehet kitalálni, hogy mit is kéne csinálni. A mellékelt használati utasítás, vagy méginkább egy videó az internetről azért sokat segít, de ezt igazán megoldhatták volna elegánsabban.

A drón nehéz, - körülbelül fél kiló - és hatalmas, nagyjából a DJI Phantom 3 méreteivel egyezik meg, a propellerei 23 cm-es átmérőjűek, és a lábainak köszönhetően alapállásban körülbelül 11 cm magasan van. Fekete színben kifejezetten jól néz ki, fehér színben inkább a DJI drónjára hajaz, bár dizájnban mindenképp kísérteties a hasonlóság. Az anyagminőség mindenhol rendben van, főleg magán a quadcopteren, de azért néhány tartozék (például kártyaolvasó) érezhetően gyengébb minőségű műanyagból készült.

A méretkülönbség látható: a Parrot Minidrone Mars, és a kistestvér, a Syma X5C mellett az X8C fekete színben

Tesztüzem

Az akku 2000 mAh-es, papíron 8 percet írtak repülési időnek, de érdekes módon a valóságban ez körülbelül 10 percnyi üzemidőt jelentett nagyjából szélcsendes időben, ráadásul mivel szabványos banándugós és balancer csatlakozós az akkumulátor, ezért könnyen vehetünk bele picit nagyobbat, vagy beszerezhetünk egyet pótnak, és akkor duplázódik ez az idő. A töltő viszont annál szomorúbb történet, elméletileg 200 perc alatt tölti fel a telepet, és sajnos tényleg 3 óra körül van egy teljes feltöltés, szóval ebből lehet, hogy érdemes egy komolyabbat venni.

A távirányító a megszokott Syma minőség, nem fejleszthető, és ami még rosszabb, hogy másik távirányítóval nem használható, szóval kénytelenek leszünk megelégedni a körülbelül 150 méteres hatótávolsággal. Van benne headless, vagyis fejnélküli mód, 2 sebességi fokozat közül választhatunk, bár egyik sem túlságosan fürge, és a gép 360 fokos fordulatot is tud tenni gombnyomásra, ehhez viszont minimum 3 méter magasan kell repülni vele.

Kamerából pontosan ugyan az került az X8C-be, mint az X5C-be, csak egy kicsit nagyobb testtel, és itt a drónhoz egy jack-csatlakozón keresztül csatlakozik. 2 Mp-es, videót 720p-ben képes készíteni, a minősége megkérdőjelezhető, de mivel könnyedén leszerelhető, nem lesz nehéz jobbat a helyére rakni.

levegox5c.jpg

yilevego.jpg

És itt van azt hiszem a drón legnagyobb pozitívuma, mégpedig az, hogy lazán megbirkózik egy sportkamera levegőbe emelésével, így akár egy GoPro, egy Sjcam, vagy egy Xiaomi Yi akciókamerát is rögzíthetünk hozzá, bár a rögzítést magunknak kell megoldanunk, mert a kamera foglalata eléggé speciális, de a megfelelő tartozékokkal egyszerűen fel lehet szíjazni a quadcopterre egy sportkamerát.

A drónban brushed, vagyis kefés motorok vannak, a brushless, vagyis kefe nélküli a jobbik variáció lenne, de az nyilván a termék árán is megérződne. Működés közben eléggé hangosak, mint a drónok motorjai általában. A quadcopterben nincs se GPS, se bármi fejlett automatikus rendszer, de ezeket amúgy is csak a 100 ezer magyar forint feletti kategóriában várjuk el, egy 6 tengelyes stabilizáló rendszer azért került bele, nagyjából megtartja a helyzetét ha nem nyúlunk hozzá, feltéve, hogy egyenes talajról indítottuk, ahol be tudta magát kalibrálni.

Összegzés

Összességében egy jó minőségű drónt kapunk a pénzünkért, amiben bár kefés motorok vannak, fel lehet vele emelni egy akciókamerát, és körülbelül 10 percet lehet vele repülni. Amiben kiemelkedik, az pont az alacsony ár, ugyanis német raktárról kb. 60$-ért itt van. Ennyiért aligha lehet találni hasonló paraméterekkel rendelkező quadcoptert.

Itt lehet megvásárolni

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr4012537579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása