Xiaomi Mi TV Box (International version) teszt - A házimozi új generációja

2017.01.21. 08:00

molcsa

01_1.jpg

Nagy őrület az okos TV, de nem mindenki cseréli le rögtön az évek óta remekül működő, "buta" készülékét, csak hogy YouTube-ozhasson rajta. Ilyenkor jönnek képbe a különböző TV stick-ek és TV boxok, amik több-kevesebb sikerrel pótolják az okos funkciókat. De nem ritka az sem, hogy bőven túl is mutatnak rajtuk. Így van ez tesztalanyunk, a Mi TV Box esetében is, ami az Android TV-vel felfegyverkezve tiporja sárba az okos TV-ket.

 

Bontogatás

A csomagolás hasonló a Xiaomi R1D routeréhez, úgy tűnik ez a bevett szokás ebben a kategóriában. Egy natúr színű karton dobozról van szó, amin mindössze egy márkajelzés található. A belseje sincs túlcsicsázva, felül a gép látható egy papír keretben, alatta pedig a külön rekeszekben ülő kiegészítők, név szerint a távirányító, az EU dugós tápegység, egy 1 méteres HDMI kábel, garancia papír és angol nyelvű bekötési útmutató.

A gép és a távirányító is jó minőségű, matt műanyagból készült, az összeszerelés hibátlan, a formák lekerekítettek. A box elég apró, mindössze 10x10x2 cm. Nekem személy szerint nagyon tetszik a dizájn, visszafogott, modern, jól illik a nappalimba. És ezt nem azért mondom, mert két dizájn díjat is besöpört.

Elöl egy félig-meddig rejtett, fehér színű állapotjelző LED található egy infra vevő társaságában, így infrás telefonnal vagy hagyományos távirányítóval is irányíthatjuk, a csatlakozókat hátul találjuk meg. Van tápcsatlakozó, normál méretű USB 2.0, HDMI 2.0 és egy kombó audio csatlakozó, ami egy S/PDIF és egy 3,5 mm-es jack házassága, így a hangot a HDMI-vel együtt háromféle, analóg és digitális módon is kivezethetjük. Így biztosan be tudjuk majd illeszteni a meglévő hangrendszerbe.

2_5.PNG

A távirányító a látszat ellenére nem infrás, hanem Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a géphez. De egyébként lehet kapni ugyanilyen kinézetű, infrás verziót is. 2 darab AAA elemmel vagy akkuval működik, amiket nem mellékelnek, magunk kell gondoskodnunk róluk. Nincs sok gomb rajta, de így is minden műveletet könnyen meg tudunk valósítani. A legtöbbnek hosszan nyomva külön funkciója van, és van beépített mikrofon is, amit a hangvezérléshez tudunk használni.

 

Tesztüzem

Egész komoly hardver került a gépbe: a 4 magos, magonként 2 GHz-re skálázott Cortex A53 processzor mellé Mali 450 GPU, 2 GB RAM és 8 GB ROM jár. Erre az alapra ültették rá az Andoid TV 6.0-t, ami jól is érzi így magát. A HDMI 2.0-nak hála a 4K felbontású jelet 60 Hz-es képfrissítés mellett is képes kiadni, támogatja a mostanában igen divatos, de még nem túl elterjedt HDR tartalmakat is, valamint a DTS és Dolby Digital Plus kódolású hangot.

Továbbá Google Cast kompatibilis is, így kvázi Chromecastként is használható. Ez a gyakorlatban is megmutatkozik, ugyanis a képernyővédő egy az egyben a Chromecast alapfelülete, minden funkció elérhető, és ugyanúgy használható, mintha a gugli kütyüje lenne a TV-be dugva. Csak éppen sokkal gyorsabban történnek a dolgok, kevesebbet kell várni a betöltésekre.

1471675167107875.jpg

Nekem ez volt az első személyes találkozásom az Android TV-vel, de úgy sejtem, nem vagyok egyedül, aki még nem használt ilyen szerkezeteket. A rendszer alapja az Android 6.0, amit nagyon praktikusan igazítottak  TV-re, és optimalizáltak távirányítós használatra. Az okos TV-s UI szabályainak megfelelően a kezdőképernyőn sávonként kategorizálva, nagy ikonokkal ellátva találjuk az alkalmazásokat és tartalom ajánlásokat. A navigáció teljesen egyértelmű, a szövegbevitelhez virtuális billentyűzetet vagy a távirányítón található mikrofon segítségével a hangunkat is használhatjuk. Nem beszélve az opcionálisan Bluetooth-on vagy USB-n hozzákapcsolt fizikai billentyűzetről és egérről, vagy okostelefonról (infrával vagy Bluetooth-szal).

De szavak helyett álljon itt egy sokkal szemléletesebb videó:

A rendszer ezzel a hardverrel abszolút zökkenőmentesen fut, a betöltések gyorsak, az animációk folyamatosak, öröm használni. Bár alapból elvárható lenne, mégis kellemes meglepetés, hogy tud magyarul, beleértve a szövegfelismerést is, sokszor csodálkoztam, hogy az elhadart, viszonylag bonyolult szókapcsolataimat is jól felismerte. Ugyanakkor az esetek nagy részében okosan felismeri azt is, ha angolul beszélünk hozzá, úgyhogy elég jól használható a dolog. Itt-ott maradtak azért benne angol szövegek, de ez inkább csak a beállítások felugró ablakaira jellemző. Van rendszerfrissítő is, volt is elérhető javítás, amikor beüzemeltem a gépet, tehát nem hagy magunkra a Xiaomi a jövőben sem.

output_wbdqxs.gif

Apropó beállítások: a normál rendszerből ismerős felosztásban elég sok mindent tudunk állítgatni, a legjobban az tetszett, hogy a távirányító menüjében még az akku töltöttségét is kiírja, ezek szerint méri a benne lévő elemek feszültségét.

Van Play Áruház is, ahonnan az alkalmazásokat gyűjthetjük be. Igaz, nem akkora a kínálat, mint a hagyományos Android alatt, de médiaalkalmazásokból és játékokból nincs hiány, amit kerestem, mindent megtaláltam. Ezen kívül találunk ismertebb, egyéb kategóriájú alkalmazásokat is (pl. ES File Explorer, GPX Bench, IP kamera kezelő programok, Aria2 torrent kliens stb.).

Ha már a GFX Benchmarknál tartunk, futtattam is egy tesztet:

A képre kattintva galéria nyílik.

A játékok egy része a távirányítóval is jól játszható, de sokuk igényel valamilyen kontrollert a jobb élmény érdekében, ami lehet a Xiaomi sajátja, de egyéb Bluetooth-os változat is működésre bírható (pl. PS3 kontroller). A legtöbb ilyen alkalmazás ennek ellenére játszható a távirányítóval is (pl. Real Racing 3), csak kicsit nehézkesebb az irányítás. A hardver elég erős a gépigényes 3D-s játékok futtatásához, nem tapasztaltam akadozást. 1471675165624081.jpg

A Bluetooth egyébként teljes értékű, a már említett egér/billentyűzet mellett BT hangszóróval is működik, ki is küld rá minden hangot, de még fájlátvitelre is használható. Ezen kívül használhatjuk a telefonunkat is távirányítóként egy erre alkalmas program segítségével (pl. Android TV Remote Control). Tehát azt nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy irányítási módszerekben nincs hiány, szinte minden perifériát könnyen hozzá tudunk kapcsolni.

Az USB csatlakozó is teljes értékű, a beviteli eszközöktől kezdve (egér, billentyűzet stb.) a pendrive-on át még a külső vinyómat is kezelte. Ha kevés lenne az egy port (ami könnyen előfordulhat), egy egyszerű hubbal orvosolható a probléma. Az Ethernet pedig egy USB-Ethernet átalakítóval pótolható, ha valaki szeretné.

ezgif_com-video-to-gif_1.gif

Én a Xiaomi R1D routerrel állítottam szolgálatba, és nagyon jól együtt dolgoztak a honfitársak. A médiafájlokat csak kipróbálás szintjén játszottam le USB-n keresztül, legtöbbször a gépemen vagy a router beépített merevlemezén tárolt tartalmakat néztem. Tehát szinte kizárólag hálózaton streameltem, amitől először kicsit tartottam, mivel Ethernet csatlakozó híján (mókolás nélkül) csak WiFi-n lehet ezt megtenni. A box ismeri az 802.11 ac szabványt és az 5GHz-es frekvenciát is, így a nagy sebesség papíron adott. A gyakorlatban is kellemesen csalódtam, még a nagyobb bitrátájú (~20 Mbps) Full HD tartalmakat is zökkenőmentesen, pufferelés nélkül játszotta le. Olyan gördülékenyen ment minden, mintha a gép belső tárolójáról jöttek volna az adatok. Igaz, 4K tartalmat nem próbáltam, mert csak Full HD TV-m van. Ehhez persze elengedhetetlen egy jó router, az említett Xiaomi tökéletesnek bizonyult a célra.

Szerk.: Közben mégis volt lehetőségem kipróbálni a 4K streamelést (@39,8 Mbps), ekkor már voltak töltögetések, megakadások a film alatt, úgy tűnik, egy nagyobb bitrátájú 4K fájl már neccesen megy át WiFi-n.

1479174385641219.jpg

A Full HD streameléshez Plex, Kodi és VLC appokat is használtam, egyikkel sem tapasztaltam semmi fennakadást, a hardver és a hálózati sebesség is abszolút kielégítő. A belső, 8 GB-os tárhelyet szerintem csak alkalmazásokhoz érdemes használni, ez kevés ahhoz, hogy médiafájlokat tartsunk itt. Ezeket külső vinyón, pendrive-on vagy legkényelmesebben hálózati meghajtón érdemes tárolni. Ez a 8 giga persze nem végtelen tárhely az alkalmazások számára sem, meg lehet tölteni, de azért szerintem elég. Nekem 19 letöltött alkalmazás mellett, amiben voltak elég nagy méretű játékok is, még maradt 1 GB szabadon.

A Google Cast támogatást én nagyon díjazom, eddig Chromecastet használtam, és nem szívesen mondtam volna le az előnyeiről. De így továbbra is egy kattintással át tudom küldeni a Chrome weblapokat, vagy akár az egész képernyőt PC-ről, okostelefonról vagy tabletről is. A Cast kompatibilis alkalmazásokat is gond nélkül tudtam használni, például simán betettem telefonról egy YouTube lejátszási listát.

1481277904321955.jpg

A tesztidőszak alatt egyszer sem kaptam azon, hogy különösebben melegedne, terhelés alatt is csak langyos volt a ház. A kis fogyasztás a másik nagy erénye, átlagosan 3-4 W-ot eszik csak, de 6-nál nagyobb értéket egy pillanatra sem láttam a fogyasztásmérőn. Készenlétben 1 W-ot kér. Tehát nem kell attól tartanunk, hogy megduplázza majd a villanyszámlát, ha egész hónapban megállás nélkül működne, kb. 86 forintot kellene fizetnünk utána.

 

Konklúzsön

Nagyon kellemes masina a Xiaomi TV Box, egy nagyon jól használható és ésszerűen megtervezett, "out of the box" megoldással okosítja fel a TV-t. Az olcsó kínai TV boxokra jellemző, hogy csak rájuk dobnak valami bugos, gyári Androidot, aztán hadd menjen, sokszor még távirányítót sem adnak, aminek a vége a kiábrándulás és a szenvedős használat. Szerencsére itt nem így van, a direkt ilyen célra létrehozott Android TV hasít a gépen, amit rendszeresen frissítenek is. A felhasználói felület szép, átlátható. Kapunk Bluetooth-os távirányítót is, amivel a kezelés gyerekjáték. A hardver bőven elég a rendszernek, minden zökkenőmentesen fut, még a komolyabb 3D-s játékok is. A Bluetooth és az USB port teljes értékűen működik, így számtalan módszerrel tudunk különböző perifériákat kapcsolni a géphez (pl. egér, billentyűzet, játékvezérlő, BT hangszóró, külső vinyó stb.). Google Cast kompatibilitással is rendelkezik, tehát teljes értékű Chromecastként használható. Van HDMI 2.0, amivel a 4K tartalmakat 60 Hz-es képfrissítéssel is át lehet vinni, HDR, DTS és Dolby Digital Plus támogatás, S/PDIF és 3,5 mm-es jack hangkimenet is. Fogyasztása kedvező, 3-4 wattnál nem eszik többet, használat közben nem melegszik.

Hátrány az Ethernet csatlakozó hiánya, bár egy jó routerrel, 5GHz-en gond nélkül lehet Full HD-ban streamelni, egyedül a  4K tartalmak átvitele necces. Bár akinek 4K TV-je van, az már valószínűleg okos változat, és megoldja magának a lejátszást. Ha valaki szeretne kábelezni, egy USB-Ethernet átalakítóval megoldható a dolog. Az egy darab USB port sem nagy előny, viszont egy egyszerű hub megoldást jelent a problémára. Egy idő után esetleg kevés lehet a 8 GB belső tárhely is, jó ötlet lett volna a gyártótól egy memóriakártya foglalat beépítése, hogy egyszerűbben lehessen bővíteni. Ez sem fatális hiba, egy USB-s kártyaolvasóval könnyen orvosolható.

Jelenleg akciós, így csak 79,99 dollárt, azaz nettó 24.000 forintot kérnek érte. Ennyit szerintem megér, ennél bőven drágábban tudnánk csak lecserélni a meglévő tévénket egy okos változatra, ami ráadásul nagy eséllyel nem is nyújtana ilyen jó teljesítményt.

A Xiaomi TV Box itt megvásárolható >>

A Xiaomi BT Gamepad itt megvásárolható >>

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr9212138553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabidoki 2017.01.21. 11:32:46

Egy árva usb port, nincs ethernet, nincs sd-kártya slot - sok sikert az eladásokhoz...

tif 2017.01.21. 13:58:46

4k-hoz kevés a wifi

glezmen 2017.01.21. 17:49:03

nem rossz, halozati medialejatszonak nagyon jo, de a mar eleve 'okos' TV-m melle sajna nem latnam ertelmet...
de ez + egy 'buta' HDMI-s TV vagy monitor nagyon jo kombo

ogli dzsí 2017.01.22. 10:41:16

minek okos TV, ha buta a müsor?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.22. 10:47:42

Apple tv inkább, ha már ennyiért
És nincs android szopás

zako1 2017.01.22. 10:49:36

Nos igen, annyira ráfeküdtek az egyszerűségre és a letisztultságra, hogy ennek már a funkcionalitás látja kárát. A legnagyobb hiányossága az Ethernet port hiánya szerintem. Komolyabb felbontású, DTS hangú anyagokhoz a wifi kevés, ráadásul még ha elég is lenne, akkor is ingadozhat a jelerősség, és kevés bosszantóbb hiba van, mint amikor megakad a lejátszás...

szepipiktor 2017.01.22. 11:34:29

Konklúzsön:
Ismét egy reklámcikk, amivel megerőszakoltátok a lényeget!
Ugye most azért vegyünk ilyet, mert régi tévénk van?
De akkor hol a képminőség, az amire egy ilyen cucc való????
A mai, korszerű HD-s tévék meg alapból tudják ezt, legfeljebb nem androidos OS-el. De tudják. Akkor nekik minek?
Ilyen kínai cuccot, ami ennél sokkal többet tudott, már másfél éve eladtam, mert egyszerűen vettem inkább egy új tévé (15 év után!), ami azt tudja, amire NEKEM van szükségem.
Olyan dolgok, mint egyetlen távirányító mindenhez (mert a tévét sem dobozon keresztül kell nézni, hanem CI kártyával, tehát lehet a csatornákat rendezni, kedvenceket létrehozni...), a tévéhez, a NAS-hoz vagy a BN lejátszóhoz...
Az Android CSAK azért jobb a többinél, mert egy rendszert használhatsz a telefonoddal, az asztali gépeddel, azaz szinkronban vannak...
Jó azt is tudni, hogy okostévét SOHA nem wifin használunk, hanem LAN kábellel bekötve, mert a gigabites sávszélesség kell a nagyfelbontású anyagokhoz.
Az is tévedés, hogy a 4K-s okostévéken menni fognak a 4K-s tartalmak a Youtube-ról. Nem! A beépített Youtube-kliensek korlátozva vannak 1080p-re, ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg és hónapos levelezést folyattam a gyártóval, mert nem lehet szabadon frissítéseket feltenni a tévére. Így 4K-s műsor desktopon lementés a NAS-ra (pár perc) és onnan már mehet az UHD...
Ezek, ez a kényelem azonban egy wifis szarsággal nem fog menni. Kevés csatlakozó, lassú sávszélesség, újabb távirányító... Este 11-kor ágyból "tévézni" így - elég nagy kihívás.
Igen, jól írják többen, ennek létjogosultsága egy szük időszak HD-s tévéjéhez (nem okos vagy gyenge médialejátszó funkciók) és butamonitorok okosítására jó.
De erre meg sok tucat filléres kütyü kapható jelenleg is...

szepipiktor 2017.01.22. 11:35:59

@szepipiktor: BN lejátszóhoz = BD lejátszóhoz

kuki123 2017.01.22. 11:46:21

nincs rajta usb meg LAN csati..

PFF
Még az USB hagyján mert azt mondják, úgyis van minden TV-n...de ez se feltétlen.
De hogy még LAN se, értem én hogy Wifi, de ahhoz is legalább 20Mbit folyamatos erős jelszint kell panel vasbeton falak közt nem biztos hogy midig összejön.

ehhez képest 24e gecidrága.

kuki123 2017.01.22. 11:59:09

fél és harmad árakon:
www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=&SearchText=4K+android+TV

MINI PC MXQ4K TV Box MXQ-4K RK3229 KODI
49dollár

SCISHION V88 Plus V88 Pro
27 dollár

Kezd azért vicces lenne, hogy mikor a kínaiak is a semmit(legyszerűsített dizájn és funkciók) elkezdik drágán adni.

Színes Géza 2017.01.22. 14:21:56

@kuki123: egyetértek, nekem ez a két típus van és kifogástalan. Főleg filmet nézni, torrentezni, youtube-ozni.
Ami viszont alap, hogy rendelni kell hozzá 13 dollárért repülő egeret, mert a nélkül keserves a használata.

Roltii 2017.01.22. 14:28:26

Média lejátszó: Kadencia helyes a videó lejátszása? Feliratok szépek, olvashatók?
Ez jobban érdekel mint hogy lekerekítettek az oldalak...

Roltii 2017.01.22. 14:29:35

Rpi3+LE kombónál jobb ez?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.22. 14:41:38

@ogli dzsí: ki a faszt érdekli a műsor? a tv-n filmeket nézünk

potemkin 2017.01.22. 15:48:37

Nettó 80 amire vám+áfa+pk is rámegy.

Így már 35k-nál járunk.

Jó lenne a teljes igazságot leírni, nem csak a felét...

eßemfaßom még áll 2017.01.22. 16:48:38

Hiba történt a komment elküldése során, kérjük, próbáld meg újra!

Sean MacTíre 2017.01.22. 16:49:20

@enpera: Apple TV nagyon korlatozott. Pl. esely sincs ISO-t vagy akar egyszerubb formatumokat lejatszani rajta

eßemfaßom még áll 2017.01.22. 16:50:05

@szepipiktor: "A mai, korszerű HD-s tévék meg alapból tudják ezt"

Amíg tudják. Aztán elkezdenek butulni pl így

www.sony.co.uk/support/en/content/cnt-hn/prd-tvhc/youtube-service-for-2012-tvs

"Sony has decided to delete the YouTube for TV icon from 2012 BRAVIA TVs, and the YouTube for TV function will not be usable after September 30, 2016.

We appreciate your patience and apologise for any inconvenience this may cause."

eßemfaßom még áll 2017.01.22. 16:57:22

@szepipiktor: "gigabites sávszélesség kell a nagyfelbontású anyagokhoz."

ez biztos?

help.netflix.com/en/node/306

"25 Megabits per second - Recommended for Ultra HD quality"

Chalky White jr 2017.01.22. 17:07:39

....komoly hardver...... Mali 450 GPU....

LOL

Színes Géza 2017.01.24. 11:35:51

@potemkin: az ilyen kis akku nélküli motyókat nem szoktál megállítani a vámon.

guy2 2017.01.24. 22:32:21

@Sean MacTíre: iphonerol nplayeren keresztul airplayjel tukrozve sokmindent le lehet jatszani...

thetoolmaker 2017.02.28. 14:15:16

Tetszett a cikk, meg a kütyü is így megrendeltem.
Sosem rendeltem még gearbest-ről, inkább ebay, ali, bangood.
Meg is fogták a vámon....
süti beállítások módosítása